Čtvrtek , 09. 05. 2024

Ctibor

Body positivity: Objevte krásu ve všech tvarech a velikostech. Milujte své tělo, i když není dokonalé

Je zřejmé, že vnímání krásy a dokonalosti je hodně subjektivní záležitost. To, co je pro někoho úchvatné, je pro druhého nezajímavé a naopak. I přes odlišnosti vnímání jsme ale vlivem doby uvízli v bublině, která rozděluje společnost na krásné a ošklivé, asi tak jako v pohádkách, na které jsme se dívali odmalička.
body positivity
Body positivity je o tom, že jsme každý krásný.

01. 08. 2023

01. 08. 2023

A zatímco krásná princezna měla mít na růžích ustláno, někdo ošklivější byl předurčen k horší budoucnosti. Přesně to nejspíš přežívá i v současné společnosti. Takovým protiproudem je body positivity, což je směr, který nás motivuje naopak k tomu, abychom k sobě měli úctu a měli se rádi bez ohledu na to jak vypadáme a neměli tendence se s někým srovnávat. Pokud se to pojme v tom dobrém slova smyslu, bez úzkostného přehánění, je to docela dobrý způsob, jak se zbavit společenských otěží předsudků a očekávání.

Když je jedno, jaký jsi

Pozitivní přístup k tělu. Tak jednoduše se dá pojmenovat hnutí body positivity, které uznává to, že úctu, lásku, respekt a přijetí si zaslouží každý člověk bez ohledu na postavu, velikost, pohlaví, rasu nebo vzhled. Není neobvyklé, že mnozí jsou terčem posměšků z hlediska příliš hubené nebo silné postavy, případně jsou dost často podceňovaní svou fyzickou zdatností či menší odolností. Je to cesta, jak světu ukázat, že ve finále jsme si všichni rovni, jen se prostě přirozeně lišíme. To vše kolem je jen jakýsi obal, který nemá vliv na to, jací jsme. A právě trend body positivity je snahou, jak mít kladný vztah ke svému tělu, ale také respektovat podobu těch druhých. 

Protože krása je vždy relativní

Když se ohlédneme napříč historií, snadno rozluštíme, že co období, to jiný pohled na krásu. Byly tu barokní tvary s kyprými proporcemi, ale nechyběla ani vychrtlá Twiggy, prostě naprostý protipól. A jak se mění doba, pozměňuje se i pohled na krásu, kterému zejména ženy mají tendenci se podřizovat. A když se nepodřídí, jsou společností hozeny do škatulky, která do aktuálních trendů prostě nezapadá, vzápětí jsou souzené, posuzované, kritizované… Přitom už jen s ohledem na budoucnost je zřejmé, že všechno je jen někým (nebo snad něčím) vykonstruovaná podoba ideálu. Nic víc, nic míň.

Bohužel ale takový nátlak citlivější osoby nemusí ustát, což se může negativně podepsat na jejich zdraví a právě body positivity proti něčemu takovému bojuje. A pak je tu ještě taková ta snaha udržovat kolem sebe dokonalost, což za nás bravurně zvládnou různé filtry nebo Photoshop. Obyčejná žena má pak pocit, že v reálném světě není dostačující, hledá na sobě chyby, které nemá, a jen stěží se dokáže držet nastavené laťky, která je prostě nepřekonatelná. Naši hodnotu ale neurčuje to, jak vypadáme, ale jak se chováme a jací jsme. 

K TÉMATU  Neobvyklé kosmetické vychytávky s pomocí ingrediencí z kuchyně. Zbavte se celulitidy, vyčistěte póry nebo nechte zmizet modřinu!

Hon za hranicí soudnosti

Samozřejmě hodně v tomto ohledu dělá nejen doba samotná a s ní proud lidí, kteří se takhle naučili smýšlet, ale velkou roli hrají také sociální sítě a média, která se nebojí překročit i pomyslné hranice. Příkladem je třeba neustálé kritizování a posuzování celebrit, přičemž se řeší, kdo přibral, kdo má na čele novou vrásku, kdo drží jakou dietu, kdo jak vypadá… Tak enormní tlak je šokující, a to nejen pro běžné smrtelníky, ale i celebrity jako takové.

Své o tom ostatně prozradila i Kate Winslet: „Bylo téměř směšné, jak šokující, jak kritičtí a přímo krutí na mě byli bulvární novináři. Stále jsem zjišťovala, kdo to sakra jsem! Komentovali mojí velikost, odhadovali kolik vážím, psali o mé dietě, na které jsem podle nich byla. Bylo to kritické, hrozné, a tak rozrušující to číst.” V závěru je smutné, když si někdo něčím takovým nechá ubližovat. Tolik bychom si oddechli, kdyby se každý staral sám o sebe, lidé se brali úplně normálně, a přitom se razilo heslo – žij a nech žít. 

body
Žij a nech žít.

Vraťme se zpátky do reálného světa

Nutno podotknout, že určitá změna v myšlení je i ve společnosti znát a pomaličku se proto na sociálních sítích můžeme podívat na neretušované fotky, na přirozené fotky těl se striemi, na nenalíčené ženy. A i když v tomhle směru není úplně vyhráno, protože média jsou stále velcí dravci, je to určitý krok správným směrem. Na sociálních sítích se navíc můžete připojit ke skupinám, které podporují filozofii body positivity, sebepřijetí a zdravé sebelásky.

Zkuste právě takové lidi podporovat a naučte se pracovat nejen sami se sebou – nekritizovat se za každou maličkost, mít rádi i ten špíček, co máte na boku, neřešit tu a tam nějaký flíček nebo vrásku od úsměvu. Mějte se rádi takoví, jací jste a mějte rádi stejným způsobem i lidi kolem sebe, v jejich přirozené podobě. A jak se chovat k těm ostatním? Reálné snaživce o dokonalost prostě přehlížejte a ty, co se pohybují na sociálních sítích, přestaňte sledovat nebo jim dejte palec dolů. 

K TÉMATU  Přírodní omlazovač: rybí olej! Zpomalí projevy stárnutí, ozdraví nehty a vyléčí akné nebo ekzém. Nevěříte?

Problematika body positivity je někdy špatně pochopená

Myšlenka body positivity je prostě perfektní, avšak stále rozpoutává diskuzi proto, že někteří jeho podstatu pochopili špatně a domnívají se, že je to jen cesta, jak podporovat obezitu. Opět je to ale o tom společenském tlaku, špatném pochopení. Velkým spouštěčem samozřejmě byly různé kampaně, které si dobře zamýšlený trend upravily k obrazu svému.

Těžko dávat za příklad konkrétní kampaně, ale jedno je jisté. Body positivity není o podpoře obezity, ani o její propagaci, ale o přijetí vlastního těla takového jaké je. Je to o tom, že nikdo nemůže soudit toho druhého pro vzhled, nikdo nemůže říct, jaký by měl nebo neměl být.

Od propagace tělesné váhy jsou tu zase jiné proudy, je proto zcela zbytečné míchat jablka s hruškami. Mít totiž kladný vztah ke svému tělu a mít kladný vztah k určitému životnímu stylu není jedno a totéž, čímž se vyvrací fakt, že by trend body positivity byl někdy předurčen k tomu, aby propagoval obezitu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

S kolika lidmi jste měli sex: Za čísly se skrývá mnohem víc. Proč váš ‘Body Count’ neříká vše

Instagram vs. realita: Už teď jste dokonalá. Bree Lenehan ukazuje pravdu

Zdroje článku:
https://www.verywellmind.com/what-is-body-positivity-4773402
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Influencerka Shopaholicadel zažila nečekaný Štědrý den, když došlo k rozchodu s jejím partnerem Janem Kulasem (30). Veřejnost se dozvěděla o těhotenství a potratu, na což okamžitě reagoval expřítel obviněním z nemocničního pobytu způsobeného alkoholem. Nyní Adéla odmítá spekulace o nových vztazích a vyjadřuje lásku k své nezávislosti. Jaké jsou její plány do budoucna a jak se vyrovnává s tlakem veřejnosti? To vše a více v našem podrobném článku.
Silvestr je oslavou plnou světla, radosti a naděje, a pro rodiče s dětmi přináší otázku, jak tuto magickou noc nejlepším způsobem sdílet. Dnešní článek na Dámské Lize se věnuje otázce, kde trávit Silvestr s dětmi. Přinášíme tipy na rodinná přátelská místa a aktivity, kde můžete vytvořit nezapomenutelné chvíle pro vaši rodinu a přivítat nový rok s radostí a láskou.
Léto už ne, ale zima ještě ne. První podzimní chlad vyžadují trochu teplejší oblečení. Přechodná bunda je nejlepší volbou. Dámská verze by měla být lehká, chodit se ke všemu a zajistit teplo. Jak vybrat ten nejlepší model?
Tento měsíc rozhodne. Pandemie dosáhla v Česku dalšího vrcholu a téměř zastavila život. Děti opět zůstaly doma a školy se zcela uzavřely. Jenže i mezi nimi nejmenšími přibývá nemocných. Jejich obranyschopnost je oslabená. Chybí jí přirozené podněty a dlouhá zima vyčerpala zásoby vitaminů. Nelze se tak divit, že přibývá také dětských pacientů.
Provoněný domov pozitivně působí na naše smysly. Osvěžovače zakoupené v obchodech jsou ovšem nejen drahé, ale jejich složení může kvalitu vzduchu ovlivnit nepříznivě. Vyrobte si své vlastní vůně! Kombinujte a vymýšlejte podle ročního období i místnosti, do které chcete vůni umístit.
Letní sezóna odstartovaná a vy již jistě máte plány, ne-li již zaplacené dovolené. Cestovní horečka stoupá, vy se těšíte, nicméně máte před sebou nějaké ty výzvy. A to předně v podobě balení, chystáte-li se cestovat letecky.
Obujte si své Manolo Blahnik, protože holky jsou zpět. Druhá série „A jak to bylo dál...“ je stále v našich myslích (díky návratu Samanthy Jones), ale už teď se nemůžeme dočkat, jaké nové drama třetí série přinese.
Mykóza je velmi nepříjemný, ale celkem běžný druh infekce. Její příčinou jsou houby, které se běžně vyskytují v našem prostředí. Pokud se kůže nohou nakazí, trápí ji nejen estetické nedostatky, ale také svědí nebo pálí. Při přemnožení hub dochází ke vzniku zánětů.
Fóbie - psychická porucha, která jde ruku v ruce s úzkostmi. Definovat ji lze jako chorobný strach vůči lidem, věcem, objektům nebo vůči konkrétním situacím. Mnohdy nejsou vysvětlitelné, mnohdy si je neseme už z dětství nebo z tohoto období života vychází. Pro mnohé jsou však denním chlebem. Trpí jimi také ženy.
Svou domácnost můžete zpestřit různými věcmi. Zatímco někdo sází na bytový textil, jiný si raději pořizuje pokojové rostliny, které dokážou vdechnout interiéru život. Pakliže patříte také mezi pěstitele, kteří touží po jedinečném prvku ve svém domově, naučte se pěstovat amarylis. Působivou pokojovou rostlinu, která je stokrát hezčí než barevný povlak na polštář.  
Přemýšleli jste někdy nad tím, že začnete cvičit? Chtěli byste mít jakýkoli pohyb, ale nemůžete se k tomu prostě dokopat? Pokud ano, pak pokračujte ve čtení! Tento článek bude pro vás velkou motivací, proč s pohybem začít! Jak vám může změnit život doslova k nepoznání...

Výběr článků

Myslíte si, že máte kufr dostatečně velký, ale když do něj dáte všechny věci, nemůžete ho ani za nic na světe zavřít? Snažíte se do něj vměstnat všechny své věci, ale prostě jste nad jeho limit? Pak byste měli změnit balící taktiku.
Celým jménem Jenna Marie Ortega se narodila 27. září 2002 v Kalifornii. Mladé herečce je teprve dvacet let, ale ve světě šoubyznysu se pohybuje už od dětství. Přesto, že již deset let se věnuje herectví, až s natočením televizního seriálu Wednesday, který se stal obrovským hitem, se z ní stala hvězda první kategorie. Za roli získala dokonce nominaci na Zlatý glóbus. Tajemnou Wednesday se ale málem vůbec nestala. Dokázali byste si v této roli ale představit někoho jiného?
Mít dokonalou postavu bez špíčků je snem snad každé ženy. Pokud se snažíte shodit nějaké to kilo navíc, jistě jste už někdy přemýšlela o možnosti liposukce. Zatímco některé ženy se nebrání operativnímu zákroku, jiné ženy by raději upřednostnily bezbolestnou metodu hubnutí. A právě v tu chvíli se nabízí možnost využití kryolipolýzy, laserové liposukce nebo kavitace. O jaké metody se jedná a fungují vůbec?

Nepřehlédněte

Ať už jsou ve špenátovém salátu, restované nebo v omeletě, houby jsou chutnou pochoutkou nabitou živinami. Obsahují selen a ergothionein, což jsou silné antioxidanty. Také zde najdeme vitamíny skupiny B. Ačkoli jsou bílé potraviny často považovány za chudé na živiny, houby jsou výjimkou. Obsahují mnoho minerálů, jako je selen, draslík, měď, železo a fosfor, které se v potravinách rostlinného původu často nenacházejí. Ačkoliv se mezi sebou liší, všechny houby se mohou pochlubit působivým nutričním profilem. Níže si představíme 7 důvodů, proč by měly houby být pravidelnou součástí jídelníčku.
Domácí pracovna je prostor, který byste měli dostatečně oddělit od zbytku domova. Pokud se pracovna rozlézá po bytě, ztrácí se hranice mezi prací a odpočinkem a kvalitně nesplňuje ani jedno. Inspirujte se pěknými pracovnami, a třeba dostanete nápad, jak zařídit tu svou.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek