Čtvrtek , 09. 05. 2024

Ctibor

Tipy pro maminky: Jak zahnat osamělost během rodičovské dovolené a kde se socializovat

Že narození nového člena rodiny zamíchá dosavadním denním harmonogramem je asi samozřejmé. Nicméně někdy může miminko naplno zasáhnout i takové aspekty života, ve kterých by to žena neočekávala. Nebo alespoň ne tak razantně.
osamělost
Zkuste zahnat osamělost na místech, kde se socializovat s dalšími maminkami.

15. 06. 2023

15. 06. 2023

Čerstvé, několikaměsíční i několikanásobné maminky si často na mateřské i rodičovské dovolené mohou připadat osamělé. Ačkoliv si nemohou o samotě dojít ani na záchod, mohou zakoušet pocit odcizení od jiných dospělých osob, které jsou převážně v pracovním procesu. A pocit to může být někdy natolik intenzivní, že maminky zapomenou, že v tom nikdy, nikdy nejsou samy. Vždycky jsou tu i jiné maminky, které osamělost pociťují a touží po socializaci. Jenomže, kde takové spřízněné duše najít?

Dětská hřiště jako místa setkávání

S krásnými dny a sluníčkem přichází ideální příležitost pro trávení času na dětských hřištích. Nejlepším zákoutím, kde na nich najít maminky na podobné vlně, je na pískovišti. Pískoviště totiž dokáže děti zaměstnat na velmi dlouhou dobu, aniž by byla nutná příliš velká pozornost jejich maminek.

maminky
Dětské hřiště je skvělá příležitost, jak vyzrát na osamělost.

Menší děti si hrají především vedle sebe, čímž se eliminuje riziko přebírání hraček. Velkou výhodou je také, když dítě ještě není běžec a než by vám odbíhalo na jiné atrakce, raději si kecne do písku a půl hodiny se zabaví tím, že ho bude nechávat proklouzávat mezi prsty.

Zatímco houpačky, klouzačky, kolotoče, hopsadla a další hrací prvky nutí maminky hlavně menších dětí se aktivně na hře podílet, pískoviště je bezpečným prostorem, kde mají příležitost si alespoň na pár minut nerušeně popovídat.

Zpříjemněte si čekání u pediatra

Když se řekne čekárna u doktora, většina maminek si představí usoplené dětičky, horká čelíčka, infikované hračky a dlouhé čekání v uzavřeném prostoru. Za takových podmínek jen těžko hledat někoho, kdo má náladu si povídat.

Nicméně s velmi malými dětmi, se kterými se ještě často dochází na preventivní prohlídky, to možné je. Pediatr obvykle mívá na takové děti vymezené návštěvní hodiny, maminky se tedy v čekárně potkají víceméně pouze s maminkami podobně starých robátek. A pokud děti ještě k tomu už chodí nebo lezou, není nouze o situace, kdy se zatoulají k jiné mamince a té své tak najdou kamarádku jedna dvě.

K TÉMATU  České prvorodičky rodí stále později. Lékaři před tímto stavem varují. Rizika se s věkem výrazně zvyšují

Cvičení a plavání pro maminky s dětmi

Jakmile dítě odroste novorozeneckým dupačkám, obzvlášť ve větších městech máte možnost chodit se pravidelně socializovat na různá cvičení, pohybové aktivity nebo plavání s kojenci. Velkou výhodou je, že pomůžete nejen své pocuchané psychice a oprášíte slovní zásobu, budete také dělat něco pro své děťátko. To během takovýchto setkání přijde do kontaktu s dalšími dětmi, může mu to také pomoci se zdoláváním různých motorických milníků a vy rovněž budete vědět, jak si s dítětem efektivně hrát.

A přítomnost dalších dospělých osob, které se nacházejí ve stejném nebo alespoň podobném stádiu života je příjemný bonus. I za předpokladu, že vám nikdo nepadne do oka, uvidíte, že nekřoupou zuby jenom vám, že ty podivné zvuky umí vydávat i někdo jiný, že ty vzteklé výjevy nejsou jenom vaším denním chlebem…

maminky
Na společné procházce se dá probrat věcí.

Sociální sítě jako záchranná síť maminek

Síla sociálních sítí funguje – to už bylo prokázáno mnohokrát. Zkusit je tedy mohou i maminky, které už si neví rady, jak se s někým seznámit. Většina měst má svůj vlastní prostor, kde lze sdílet inzeráty, dotazy a podobné příspěvky.

Není tedy nic snadnějšího, než do takového prostoru napsat a poptat se po nějaké mamince, která by vás doprovodila na vaše pravidelné vycházky. Kočárkování, jak se takové aktivitě říká, má na svém denním pořádku dozajista každá maminka, jistě se tedy brzy najde taková, která by při nich rovněž přivítala společnost.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Obavy a problémy každé mámy. Osamělost, panika, vyhoření, nedostatečnost

Partnerská krize po porodu aneb, když s dítětem přichází problémy

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Zdraví máme jenom jedno, proto bychom na něj neměli zapomínat. Je důležité, abychom si uvědomili zejména jednu věc, a sice že se na pevnosti a odolnosti našeho zdraví podílí i to, co jíme. Každodenní přísun potravin buď zdraví naprosto ruinuje, nebo mu prospívá. Jak jste na tom vy? Cítíte se po svém jídelníčku zdravě a fit? Nebo máte z jídla výčitky? Či snad některé potraviny vaše tělo zcela odmítá?
Vitamín D je důležitý pro lidské zdraví – pomáhá udržovat silné kosti, zuby, posiluje imunitní systém a podporuje optimální hladinu krevního tlaku. Co však mnoho lidí neví je fakt, že nejdůležitějším zdrojem pro vstřebávání vitamínu D do těla je slunce. Právě v létě ho lze ze slunce vytěžit nejvíce. Jak toho dosáhnout, abyste měli dostatek?
Už dávno je pryč doba, kdy si lidé doma zapalovali parafínové čajové nebo jiné svíčky. Osvěta na téma svíček se šíří světem rychlostí blesku. Pokud ale stále netušíte, proč zainvestovat do sójových svíček, pár důvodů pro vás máme. Ten hlavní je, že parafínové svíčky vážně poškozují naše zdraví.
Také patříte mezi ty, kterým po jednom měsíci péče zajde i kaktus? Ne vždy musí být chyba na vaší straně. Pravděpodobně si jen vybíráte rostliny náročné na údržbu, případně pro své rostlinky volíte nevhodné prostředí. Seznamte se proto s rostlinami, které téměř žádnou péči nepotřebují, a i když na ně sem tam zapomenete, stejně se vám odvděčí svou nehynoucí krásou.
Ekologické rodičovství není jen módní trend, ale způsob, jak předat dětem důležité hodnoty týkající se ochrany naší planety. Udržitelný životní styl může pomoci snížit vaši ekologickou stopu a zároveň zajistit zdravější prostředí pro vaši rodinu. Zde jsou praktické tipy, jak začít:
Křik a pak pláč, pocity nepochopení a smutek. Výkyvy nálad jsou jen jedním z nepříjemných příznaků klimakteria. K těm dalším patří návaly, noční pocení a nespavost. I proto je přechod pro mnohé velkým strašákem. Jestli se to týká i vás, pak je na čase změnit myšlení a přístup. Nejde o žádné stigma! Klimakterium je přirozenou etapou v životě každé ženy a navíc v dnešní době existuje řada způsobů, jak toto období usnadnit.
Talentované hudební projekty dostanou možnost vystoupit po boku světových hvězd jakými jsou Liam Gallagher, Kraftwerk nebo Morcheeba.
Vybrat si brýle je tuze složitá věc, kterou není radno podcenit. Aby na vás brýle (ať už dioptrické či sluneční) vypadaly dobře a cítili jste se v nich přímo bezvadně, je potřeba, aby tzv. "seděly“ na váš tvar obličeje.
Jste milovnicí masáží a máte pocit, že znáte už všechny nazpaměť a přesně víte, jak která masáž probíhá? V tom případě vězte, že existují i masáže, které rozhodně neznáte a které jste ještě nikdy v životě nezažili. Jak to víme? Protože jsou natolik neobvyklé, že v našich končinách se téměř nevyskytují. Které to jsou?
Navodí příjemnou atmosféru, zahalí domov do úžasné vůně a podpoří relaxaci. Nejen taková kouzla svede aromaterapie, která se stala nedílnou součástí všech milovníků nádherných vůní. Láká aromaterapie i vás? Mrkněte se na pár podrobností, které vás zasvětí do tajů všech jejích podmanivých benefitů.

Výběr článků

Astroložka Naďa Šmídová přináší horoskop na sobotu i neděli. Úklid je sice potřeba, ale neberte ho tak vážně a hlavně relaxujte. O tom je přece víkend! Co je možné očekávat a čemu se raději vyhnout?
Sice jsou tenisky nejoblíbenější obuví, ovšem v zimě, kdy teploty padají pod bod mrazu, by nám v nich umrzla noha. Proto si pořizujeme boty zimní, které nás dokážou před nízkými hodnotami na teploměru ochránit. Velmi oblíbené jsou semišové zimní boty, které i skvěle vypadají. Tedy pokud jsou čisté a umíte o ně pečovat! V opačném případě žádnou parádu neudělají.
Nalíčit se do práce je jedna věc. Do divadla už to zabere trochu více času, ale tohle? Kompletní make-up změní vaši visáž tak, že vás nikdo nepozná! Těchto pět příkladů vám ukáže, že se dá z každé ženy vyrobit kráska.

Nepřehlédněte

Podzim s sebou nese pochmurnou náladu. Zejména tedy ten letošní. Chybí mu trocha sluníčka a pozitivní nálady. Nemůžeme se divit tomu, že většina lidí opravdu upadá do podzimních smutných nálad a nemá chuť dělat nic, co je baví. Nestravte však v tomto stavu veškeré své volné dny v tomto ročním období. Vyzrajte na takzvanou podzimní depresi s bylinkami, které podzimní deprese hravě zahání.  
Možná by vás ani nenapadlo, že masáž a pořádnou péči ocení i váš čtyřnohý kamarád. Podívejte se, jak si relaxující buldoček užívá masáž!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek