Čtvrtek , 09. 05. 2024

Ctibor

Orthorexie: Když se ze zdravého jídla stane posedlost. Jak moc řešíte stravu?

Mezi poruchy příjmu potravy rozhodně nepatří jenom bulimie nebo anorexie. O nemoci zvané orthorexia nervosa jste možná ještě neslyšeli. Jde o skutečnou posedlost zdravým stravováním. Co všechno s sebou tato nemoc přináší?
orthorexie
Neřešíte svůj jídelníček až moc?

28. 06. 2023

Na zdravém stravování není vůbec nic špatného. Dokud se z něj nestane posedlost a smysl vašeho života. Narozdíl od bulimie nebo anorexie ale pro lidi s touto nemocí není důležité zhubnout, jak u poruchy příjmu potravy automaticky předpokládáme. Přestože je orthorexie skutečnou nemocí, americké ani evropské psychiatrické společnosti ji do mezinárodní klasifikace nemocí zatím nezařadily. Poprvé ji ale pojmenoval už roku 1977 americký lékař Steve Bratman. Co je příčinou?

Obsesi poznáte podle několika ukazatelů

Bohužel samotná příčina dosud nebyla určena, neboť se orthorexie stále zkoumá. Jedním z nejrizikovějších faktorů je však samotné prodělání některých jiných poruch příjmu potravy. Lidé jsou ovšem náchylnější k této nemoci i ve chvíli, kdy vykonávají zaměstnání spojené se zdravou výživou anebo tací, kteří se zajímají o zdravé stravování už z toho principu, jaké povolání vykonávají. Mezi riziková povolání patří například baletky, výživoví poradci nebo sportovci.

Otázkou prozatím zůstává i to, kolik lidí ve skutečnosti orthorexií trpí, neboť je většinou velmi těžké rozpoznat, zdali jde ještě o neškodný (a pouze zvýšený) zájem o zdravé stravování nebo už se tato záliba stala doslova posedlostí. Nikdo navíc zatím neurčil kritéria, která budou důležitá při rozpoznávání této nemoci.

zelenina
Že na zdravém jídle nemůže být nic špatného?

Obecně se má ale za to, že jde o obsesi ve chvíli, kdy posedlost zdravým stravováním narušuje běžný každodenní život jedince, například člověk není schopný se na nic soustředit a má velmi roztěkanou mysl. Varovnou může být údajně i situace, kdy se člověk striktně odmítá stravovat jinde než doma a v restauraci není schopný objednat si obyčejný zeleninový salát ze strachu, že nemá pod kontrolou to, jak byl připravován. Dalšími varovnými příznaky mohou být:

  • Myšlenky – člověk posedlý zdravým stravováním převážně myslí pouze na zdravé stravování a ve své hlavě se tak nezabývá téměř ničím jiným.
  • Úzkosti – jenom z představy, že by měl sníst něco, co neodpovídá jeho normě zdravého stravování, ho přepadá úzkost; není schopný zachovat klid a rozvahu ve chvíli, kdy přijde například na oslavu a je mu nabídnuto občerstvení (v tu chvíli většinou jedince s takovouto obsesí zachvátí panika).
  • Frustrace – pokud jednou jedinkrát jedinec podlehne a pozře cokoliv, co nespadá do jeho konceptu zdravého stravování, zaplaví ho obrovský pocit frustrace, kterou nemůže utišit.
  • Asociální chování – jedinci s orthorexií nejsou schopní bez výčitek navštěvovat společenské akce (oslavy narozenin, party, večírky), protože mají strach, že poruší své stravovací návyky (zároveň nejsou schopni druhým rozumně vysvětlit, proč ve společnosti nejedí ani nepijí).
K TÉMATU  3 způsoby, jak si poskládat nutričně vyvážený oběd přímo v obchodě?

Rizika nemoci

Na první pohled nemusí orthorexie působit jako nemoc ohrožující pacientovo zdraví. Když se přece člověk zdravě stravuje, není na tom vůbec nic špatného. Leč nedávné výzkumy odhalily, že orthorexia nervosa může mít stejně závažné dopady, jako jiné poruchy příjmu potravy.

Velmi záleží na tom, co člověk považuje za zdravé stravování. V mnoha případech totiž může u člověka dojít k podvýživě, případně svému tělu nedává všechny potřebné vitamíny a minerály, které ke správnému fungování organismu potřebuje. U některých jedinců, kteří orthorexií prokazatelně trpí, se také objevila anémie (chudokrevnost) nebo měli abnormálně nízký tep. Někteří lidé zase mohou mít problémy se zažíváním, mohou trpět hormonálními poruchami a také hrozí rozhození přirozeného metabolismu. Pokud se lidé s touto poruchou nezačnou včas léčit, snadno se také může stát, že se jim začnou (kvůli nedostatku příjmu vitamínů a minerálů) rozpadat kosti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak široká je hranice zdraví a nemoci? Anorexie z jiného úhlu

Slavné ženy, které bojovaly s bulimií a dokázaly ji porazit. Patřila mezi ně i princezna Diana

Zdroje článku:
www.viscojis.cz, medlicker.com, www.celostnimedicina.cz
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Hub se letos urodilo poměrně dost, i když je pravdou, že jen na některých místech. Pokud patříte k lidem, kteří se letos vydávali na houby poměrně aktivně, víte, že se dařilo hlavně růstu bedel. Ať už jste ale narazili na tuto nebo zcela jinou houbu, její konzumací jste prospěli svému zdraví. Houby jsou totiž zdravé, zejména tedy některé z nich.  
Blíží se narozeniny vašeho partnera a vy usilovně přemýšlíte o tom, co byste mu pořídila? Určitě ho chcete příjemně překvapit a ráda byste vsadila na maximálně praktický dárek, který využije. Kombinace těchto dvou aspektů ovšem není vůbec jednoduchá. Ne vždy se musíte zaručeně zavděčit. Právě proto pro vás máme hned několik tipů, jež se vám mohou hodit. zaměříme se právě na onen zmiňovaný praktický aspekt, jež je z hlediska dlouhodobého využití dárku velmi důležitý.
O nemocech se většinou nevtipkuje, ovšem výjimkou je nemoc zvaná Alzheimer, o které se mluví v mnoha starších i novějších vtipech. Dalo by se říct, že lidé o Alzheimerově nemoci vtipkují do chvíle, dokud se s chorobou nesetkají tváří v tvář. To pak jdou žerty stranou, jelikož se pochopí, že se jedná o závažnou nemoc a že to opravdu není legrace.
Nabídka kroužků pro školní, ale i předškolní, děti je v současné době mimořádně bohatá. Potřebují děti organizovanou zábavu? Mají si mimo školu rozvíjet své znalosti ve vzdělávacích kroužcích? Určitě ano, ale musíte zvážit, kdy je třeba nechat svoje ambice spát. Pro děti je prospěšný i čas, kdy doma jen tak lelkují. Kolik kroužků už je moc? Jaký kroužek dítěti sedí nejlépe?
My Little Pony - tato ikonická značka malých, barevných poníků se stala symbolem radosti a přátelství po celém světě. Bez ohledu na váš věk, My Little Pony vám okamžitě získá srdce svou roztomilostí a pozitivní energií. Ponořte se do světa barev, přátelství a dobrodružství My Little Pony a objevte nový způsob, jak obohatit svůj životní styl.
Poslední pracovní týden před Vánoci je tady. Co vás v něm může potkat prozradí astroložka Naďa Šmídová a její horoskop krásy a duševního zdraví.
Léto, období jako stvořené k seznamování a flirtování. Není divu, že se lidem zapalují lýtka a potěšení hledají v náruči nové lásky. Jenomže po prvotní zamilovanosti přichází na scénu něco vážnějšího. Muži a ženy se navzájem oťukávají a zjišťují, že ne vždy se k sobě hodí.
Dnes čtyřiapadesátiletá herečka a modelka patřila v 90. letech minulého století k největším sexsymbolům. A stačila jí k tomu vlastně jen náhoda. Kdyby se neobjevila ve správnou chvíli na správném místě a neměla na sobě upnuté tričko, možná bychom ji dnes ani neznali.
Nošení dioptrických brýlí neznamená, že byste měli automaticky zanevřít na make-up. Naopak. Dokonce existují i speciální návody, jak se nalíčit tak, aby make-up dokonale ladil s vašimi brýlemi. Ať už nosíte brýle na blízko nebo na dálku, s obroučkami nebo bez, ideální make-up můžete vykouzlit každé ráno.
Virtuální seznamování se stalo tak oblíbenou cestou k nalezení dokonalého protějšku, že naprosto předčilo osobní kontakt. Jenže jak se v něm naučit chodit? Výběrem správné fotografie to teprve začíná! S čím zabodujete a čemu se raději vyhnout?
Jak už název “ugly shoes” napovídá, tyto boty nejsou na první pohled žádnými krasavci. Přesto si je módní svět zamiloval a už několik sezón vévodí žebříčkům největších trendů. V čem tkví jejich kouzlo a proč si je vůbec lidé pořizují, když jsou vlastně ošklivé?
Jste zamilovaná a v růžovém oparu si možná ani nepřipouštíte, že byste potřebovali v manželství nějakou smlouvu, která bude řešit vaše finance. Jenže je to tak. Během manželství může nastat mnoho skutečností, které ovlivní vaši finanční situaci. Proto je smlouva o společném či odděleném majetku je dobrým řešením. Říkáme jí předmanželská smlouva.

Výběr článků

Co si pro nás dnes hvězdy připravily? Zásadní je, že co dnes vyslovíte, stane se skutečností! Nevěříte? I přání mají energii. A každá energie se počítá. Dávejte si proto pozor, co říkáte a co při tom cítíte. Kromě toho šetřete své nohy. Co ještě dalšího?
Dlouho jsem nemohla najít lásku, vždycky jsem byla trošku při těle, měla jsem problémy s pocením, nějaké zdravotní problémy, které způsobovala moje nadváha a pleť samý pupínek. Bojovala jsem s tím v pubertě hodně dlouho a neměla jsem žádné sebevědomí.
Možná patříte mezi ty, kteří nepotřebují jíst maso příliš často. A nemusí to být z důvodu, že se vám příčí zabíjení zvířat, ale třeba vám jen jednoduše maso tolik nechutná a nemáte častou potřebu ho konzumovat. Jak ale zajistit, aby přesto váš jídelníček obsahoval veškeré potřebné živiny?

Nepřehlédněte

Máte ráda ty večery, kdy si sednete s lahvinkou vína, přidáte nějakou dobrotu a pustíte si pořádný doják, u něhož si můžete pobrečet dojetím, aniž by vás někdo viděl? A co je ještě lepší, tak film, který je založen na skutečné události! Vybrali jsme pro vás ty nejdojemnější kousky, které nenechají jedno oko suché!
Módní inspirace není nikdy dost. Pokud jste tedy i vy nadšená fashion milovnice, rozhodně vám neunikly aktuální trendy, které nás během podzimu a zimy 2022/2023 čekají. Na scéně se objeví maximálně pohodlné teplákové soupravy i elegantní dámské šaty. Co bude tím pravým, co letos oblečete vy?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek