Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Nejčastější chyby při sezení na záchodě. Tlačíme a moc dlouho vysedáváme

Správné sezení na záchodě je stejně důležité, jako například sezení u pracovního stolu s počítačem. I když je vyprazdňování naprosto přirozený jev, většina z nás ho provádí špatně. Představíme vám ty největší chyby, kterých se na toaletě při vykonávání potřeby dopouští každý z nás. O jaké se jedná?
záchod
Při vyprazdňování děláme spoustu chyb, i když se jedná o běžnou činnost.

12. 05. 2023

Veřejné záchodky

Ženy to znají, jakmile nás v nákupním centru zastihne nutkání na „malou či velkou“, utíkáme na toalety, kde zaujmeme postoj dřepu. Toto je jedna ze zásadních chyb, která ovlivňuje správné vyprazdňování. Pánevní dno se nemůže zcela uvolnit, proto si raději obložte záchodové prkénko toaletním papírem a při vyprazdňování si vždy sedněte.

Používejte stoličku

Možná si myslíte, jak se vám skvěle sedí na záchodě s nohama na podlaze, ovšem toto je z dalších zlozvyků, které správnému vyprazdňování moc nepřispívají. Aby se vám otevřely potřebné svaly, budete muset napodobit polohu ve dřepu, k čemuž vám pomůže stolička. Na tu si položte nohy a zjistíte, že vyprazdňování jde naráz mnohem snadněji.

Špatná poloha při vykonávání velké potřeby často vede i k tomu, že nás nutí tlačit. Je to právě tím, že jsme ve špatné poloze a stolice nemá ”otevřenou přímou cestu”. Zvýšením tlaku v rektální oblasti si však můžeme přivodit zdravotní komplikaci známou jako hemoroidy.

stolička
Zdravá poloha při defekaci.

Seďte vzpřímeně

Velkým zlozvykem je brát si telefon s sebou na toaletu, kde sjíždíme všechny novinky a události na sociálních sítích. Nejen, že používání telefonu na toaletě je velmi nehygienické, ale také pro naše zdraví nevhodné. Pokud bez něj nevydržíte, naučte se alespoň sedět vzpřímeně a ne shrbeně. Střeva tak budou o mnoho lépe fungovat při vyprazdňování.

Netlačte ani při čůrání

Možná někdy pospícháte natolik, že nemáte čas se ani pořádně vyčůrat. Rozhodně nikdy, ale opravdu nikdy si nepomáhejte tlačením při čůrání. Tento zlozvyk se může projevit někdy v budoucnu jako závažný zdravotní problém. Mějte na paměti, že vaše vylučovací soustava funguje nejlépe, jakmile se tělo jen uvolní – svaly močového měchýře se přirozeně stáhnou a moč bez problému z těla odejde.

K TÉMATU  Zelená káva: Vše, co jste o ní chtěli vědět

Správná hygiena po stolici

Abyste předešli různým intimním onemocněním, věnujte se také dostatečné hygieně po stolici. Skutečně nestačí jen používat toaletní papír. Pokud máte čas, skočte do sprchy, abyste si umyli intimní partie. Pokud ten čas nemáte a vážně spěcháte, používejte intimní vlhčené ubrousky, které ale klasickou sprchu nenahradí.

Pozor na čas

Ruku na srdce, kolik z vás na záchodě tráví více času, než by musel? Chápeme, že v některých případech je to jediná místnost, kde máte alespoň chvíli klidu, ale tím, že tam budete dlouho vysedávat si opět zaděláváte na pěkný problém, který se jmenuje hemoroidy nebo zácpa.

Naučte se pravidelnosti

Lidské tělo dokáže fungovat jako hodinky. Pokud ho správně pochopíte a naučíte se ho vnímat, nemusíte doma před odchodem stepovat, zda se vám náhodou nebude chtít v autobuse na záchod. Všechno je o cviku, a i pravidelnost vyprazdňování se dá naučit.

potřeba
Naučte své tělo pravidelnosti.

Zkoumejte svou stolici

Někdo se podívá, jiný sklopí prkénko a odchází. Je velmi důležité vědět, jaká stolice z vás právě vyšla, protože právě díky ní se toho o sobě hodně dozvíte. Pokud zpozorujete, že se v ní objevila krev či hlen, neotálejte a navštivte svého lékaře. Je stolice příliš tuhá? Zřejmě byste do svého jídelníčku měli zařadit potraviny bohaté na vlákninu. To samé platí i pro moč, zdravě vypadající moč je lehce nažloutlá, téměř bez zápachu, jestliže ale čpí a je tmavá, může to být známka dehydratace nebo zánětu.

A zase to prkénko!

Ženám právem vadí, že někteří muži nesklápí prkénko na záchodě. Nejde jen o estetické hledisko, ale bakterie se při spláchnutí dostávají z mísy ven, a to až do vzdálenosti 180 cm. Proto jakmile provedete svou potřebu, prkénko sklopte a až následně spláchněte. Bakterií se sice nezbavíte, ale výrazně je tímto krokem eliminujte všude mimo mísu.

K TÉMATU  Viber spouští novou komunitu věnovanou všem milovníkům psů v České republice a také speciální projekt na pomoc obyvatelům v psím útulku Bouchalka

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Střevní potíže při cestování: Jak se jim vyhnout obloukem?

Jarní detoxikace organismu: Jak na orgánovou očistu?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Kuchyň, či přesněji její jídelní část, je ideálním prostorem pro každodenní setkávání celé rodiny. Proto je důležité, aby tento prostor působil příjemně. Zároveň byste se však měli zaměřit také na jeho praktičnost, aby každý z členů měl dostatek prostoru, případně byl stůl vhodný pro konání různých oslav a posezení s přáteli. U stolu by také neměly chybět kvalitní židle, díky kterým budete mít pohodlí.
Sluneční alergií trpí každý pátý člověk. Její projevy se mohou u každého z nás lišit, avšak alergie na sluníčko vždy představuje komplikaci, která nám může zkazit dovolenou i celé letní období. Víte, jak se proti ní chránit?
Barvení velikonočních vajec je nejrozšířenější symbol Velikonoc u nás. Kraslice může být natvrdo uvařené i vyfouknuté prázdné vejce, které se zdobí různými technikami. Co takhle nějaké netradiční? Zapojte děti a zkuste vytvořit kraslice způsobem, který vás možná ani nenapadl. Barvení pomocí houbičky na nádobí, vytváření vzorů pomocí tavné pistole, namáčení do pěny na holení, barvení pomocí laku na nehty, bublinkové fólie nebo cibule. Všechny způsoby jsou přitom jednoduché. Vyberte si inspiraci pro vás!
Můj život byl vždycky v podstatě šťastný a já jsem za to bylo velmi vděčná. Poznala jsem muže, o kterém jsem si myslela, že je to ten pravý. Náš vztah fungoval perfektně a já byla ráda, že mám po svém boku životního partnera. To jsem však ještě netušila, co je můj muž opravdu zač.
Plánujete svou letošní dovolenou? Nelákalo by vás však pouze ležení u moře, ale spíše aktivní dovolená? Vaše kroky mohou směřovat na Kostariku – zemi adrenalinu a zážitků.
To, že sex je naprosto přirozenou součástí našich životů, je zcela jasné. Jenže už málokdo si uvědomuje, že chování po sexu o nás mnohé vypovídá. Poradíme vám, co muži nesnáší, když ženy dělají bezprostředně po sexu a na co si dát pozor.
Každý relaxuje po svém - někdo s rodinou, jiný s přáteli a mnozí si nejlépe odpočinou tehdy, když jsou sami. Někdo ve volném čase upřednostňuje čtení, druhý poslech hudby, další sleduje filmy nebo sportuje. Dopřát si čas a relax jen pro sebe - je důležité.
Postel ukrytá v knihovně nebo sedačka, která se sama přestaví na palandu. Chytré a praktické řešení prostoru doma nabízí originální nábytek budoucnosti. Tyto nápady ale nepůsobí jen jako snaha o získání prostoru za každou cenu. Mnohá řešení jsou vysoce praktická z důvodu účelnosti, jako zasouvací botník pod schody do patra.
Suchý únor se těší čím dál větší popularitě. Zatímco v zahraničí jede spíš ”dry january”, už proto že navazuje skvěle na novoroční předsevzetí, my Češi jsme spíš pro ten kratší měsíc bez alkoholu. I tak ty čtyři střízlivé týdny nemusí být žádná pruda, když si je zpříjemníte mocktaily.
Televize Óčko přináší do českého televizního éteru odvážný formát, který rozvířil vody ve Velké Británii i dalších zemích. Naked Attraction, seznamovací reality show, která odhaluje více než jen osobnost svých účastníků, nyní otevírá dveře castingů pro svou tuzemskou verzi. V této jedinečné soutěži se účastníci představují v nejupřímnější formě – zcela bez oblečení, což umožňuje odlišný pohled na výběr potenciálního partnera. Odvaha stát se součástí Naked Attraction může účastníkům přinést nejen nové zážitky, ale možná i lásku jejich života.
Řídíte svůj životní styl a denní režim podle hvězd? Máme pro vás speciální horoskop krásy a duševního zdraví určený pro pátek 7.9.2018. Sestavila jej pro vás známá astroložka Naďa Šmídová. Na co si dát pozor a do čeho se směle pustit?
Úklid není vždycky zábavný, ale je prostě nezbytný. Tady je 28 rychlých rad, jak si doma usnadnit práci! Budete překvapené, co všechno vám může pomoci! Podívejte se na video.

Výběr článků

Každému je nejspíš jasné, že bez zdravé životosprávy a pravidelného cvičení je téměř nemožné si vypracovat štíhlou postavu. Dneska se zaměříme na cvičení. Protože víme, jak je těžké začít cvičit, tak aby nás to všechny bavilo, proto vám v dnešním článku přinášíme pět jednoduchých cviků, které vám zdokonalí vaši postavu.
Online – to je slovo vystihující dnešní dobu. Dříve jsme byli limitováni staženými daty nebo velkou cenu za strávený čas na internetu – to v jeho začátcích. Nicméně dneska je internet všude kolem nás, a tak se nemůžeme divit, že mu podléhají čím dál častěji i malé děti. Jaká je hranice?
Už šestý koučink se nesl hodně v duchu objevování respektive nenacházení osobních hranic Nely. Necháme ale na ní, aby vám ho popsala ze svého pohledu.

Nepřehlédněte

Kdo by neznal roztomilá dvojčata Annie James a Hallie Parker z filmu Past na rodiče, kde si Lindsay Lohan zahrála dvojroli po boku Dennise Quaida a Natashy Richardson. A právě tento film se stal jejím odrazovým můstkem, který jí navždy změnil život.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek