Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

První pomoc při úrazu rachejtlí: Nenechte si zničit silvestrovské oslavy

Období Vánoc je časem klidu a pohody, to však neplatí pro oslavy na Silvestra. Vedle zábavy, velkého množství alkoholu a hudby vás nejspíš neminou ani petardy, ohňostroje a rachejtle. Ale tato zábavní pyrotechnika s sebou nese mnohá nebezpečí úrazu, kterým je dobré se vyvarovat. Připravte se na komplikace a buďte nachystaní zasáhnout ve chvíli, kdy dojde k úrazu.
úraz
Znáte první pomoc při úrazu rachejtlí?

30. 12. 2022

K oslavám na Nový rok zkrátka ohňostroje patří. V některých případech jsou ale všichni na večírku kolem půlnoci už tolik posilnění alkoholem, že se na odpalování rachejtlí už nesoustředí a k bolestivé nehodě může dojít raz dva. Všem úrazům se přitom dá lehce vyvarovat, stačí dodržovat pár základních zásad.

K rachejtlím vždy střízliví

Radou číslo jedna, díky které rozhodně můžete zamezit nehodám a zraněním, je střízlivost. Rozhodněte hned na začátku novoročního večírku, kdo bude mít na starost odpalování ohňostroje a rachejtlí. Ten by pak určitě neměl alespoň do půlnoci vůbec pít, aby měl čistou hlavu při odpalování a dobře věděl, že jeho zacházení s pyrotechnikou je bezpečné pro něj i diváky.

Vybírejte pyrotechniku pečlivě

Na trhu existuje mnoho druhů ohňostrojů i rachejtlí, na této zábavě však není dobré šetřit. Pokud se rozhodnete pro celou vaši partu připravit pořádný ohňostroj, zajděte do specializovaného obchodu a kupte tam nejlépe celý set, který se odpaluje na jeden zátah. Tak předejdete odpalování několika kusů najednou, kdy dochází k největšímu počtu zranění. Určitě se vyhněte levné pyrotechnice z pochybných stánků. Bezpečná pyrotechnika má vždy označení testování a bezpečnosti.

pyrotechnika
Bezpečnost začíná už při samotném nákupu pyrotechniky.

Čtěte návody k ohňostroji

Ještě než se pustíte do samotného velkolepého ohňostroje, důkladně si přečtěte návod, jak pyrotechniku bezpečně odpálit. V návodu najdete doporučenou vzdálenost od ohňostroje, jeho správné umístění a usazení i bezpečný postup zapalování knotu. Všechny tyto kroky dodržujte a máte jistotu, že se nemůže stát nic vám ani nadšeným divákům.

Ani malé rachejtle nepatří do rukou dětí a opilých

I když se může zdát, že malé rachejtle a světlice nemohou nikomu uškodit, může vás samotná realita překvapit. Nikdy totiž nevíte, co malé dítě nebo opilého člověka napadne. Ve chvíli, kdy vystřelovací světlici někdo otočí proti vám a přijde mu to jako skvělý a zábavný plán, moc času na záchranu nemáte.

K TÉMATU  Káva a pes: Co se stane s mazlíčkem, když si „lokne" hořkého nápoje

A co když k úrazu dojde?

Buďte ale připraveni i na tu nejhorší variantu, kdy při výbuchu dojde k poranění. Mezi nejčastější zranění u zábavní pyrotechniky patří rozhodně popáleniny různých stupňů, tržné rány na kůži, a dokonce i amputace končetin či článků prstů. Pro tyto případy hned od první chvíle myslete na to, kde je po ruce lékárnička s dostatečným počtem obvazů. Hodit se vám bude také škrtidlo.

Popáleniny

Popáleniny se dělí na určité stupně, podle hloubky zasažení.

  • U popálenin I. stupně se jedná pouze o zarudlé místo na kůži, kde je zasažená pouze horní vrstva kůže. Takovou popáleninu stačí zchladit a zarudnutí i otok do pár hodin, maximálně dnů úplně zmizí.
  • II. stupeň popáleniny je hodně podobný. Kůže je růžová a taková popálenina opravdu hodně bolí. Opět ji můžete zchladit, a pokud nedochází ke komplikacím, můžete ji ponechat pouze v domácím léčení.
  • U hlubších popálenin II. stupně objevíte puchýře, které již značí větší problém. Kvůli možným zánětům a infekcím je třeba místo řádně ošetřit a doporučuje se návštěva pohotovosti. Po takové popálenině již zůstávají jizvy a také doba hojení se prodlužuje na několik týdnů.
  • III. stupeň popálenin se vyznačuje bílou až šedou barvou kůže, je zasažené i nervové zakončení kůže a je třeba jednat hned. Místo příliš nechlaďte, ledová voda může ještě více ublížit. Hned volejte záchrannou službu.
  • To samé samozřejmě platí i u popálenin IV. stupně, tam už se jedná o zuhelnatění kůže a vedle ní je zasažený i sval, šlachy nebo dokonce kosti.
popáleniny
Mezi nejčastější úrazy patří na Nový rok popáleniny.

Co dělat v případě amputace?

Pokud při výbuchu rachejtle dojde k amputaci, je nutné zachovat klidnou hlavu a postupovat správně. Určitě hned zavolejte o pomoc na záchrannou službu, kde vás i odborníci správně navedou. Jako první se postarejte o to, aby zraněný nevykrvácel.

  • Pokud se jedná o článek prstu, můžete krvácení jednoduše zastavit obvazy.
  • Jestliže se ale jedná o větší a masivní krvácení, je třeba rychle celou končetinu zaškrtit a zastavit tím přívod krve. Až poté vezměte amputovanou končetinu do sterilního a čistého materiálu, vložte do nepropustného sáčku a zavažte. Tento sáček pak ponořte do vody s ledem a předejte záchranářům spolu se zraněným.
K TÉMATU  Nealkoholický punč na přípitek pro celou rodinu

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Silvestrovský průvodce: Kdy a jak se slaví Nový rok ve světě?

5 míst, kde je zakázaná pyrotechnika: Chcete si užít Silvestra bez rachejtlí?

Zdroje článku:
www.redcross.org.uk, www.firstaid.org.uk
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Během těhotenství a zvláště v prvním trimestru můžeme počítat s fyziologickým váhovým přírůstkem. Každá maminka potvrdí, že v těhotenství přichází hlad častěji a ženy se do pravidelného stravování nutit nemusí. Jak je to ale s dietním režimem? Je vhodný? Do jaké míry?
Sen o vlastním bydlení se mi splnil před rokem. Byla jsem šťastná, že se konečně mohu odstěhovat od rodičů a žít si po svém. Ale nadšení z nového domova a pěkného pronajatého bytu je pryč.
Zase máte pocuchané nervy, protože nic nestíháte? Ještě dříve, než sáhnete po svém obvyklém sladkém dopingu, zvažte jinou možnost. Máme pro vás hned několik potravin, které vás doslova nabijí pocitem štěstí!
O v pořadí pátém koučinku Nely s Marcelou se dočtete níže.
Každodenní dávka oblíbeného seriálu nebo víkendový relax u filmových novinek nemusí být ztráta času. Televizní či počítačová obrazovka může posloužit stejně dobře jako jazyková učebnice. Důležité je vybrat správnou jazykovou úroveň snímku a obsah na míru. Jak z filmového večera vytěžit maximum?
Kocour Haburu je velkým fanouškem hry na piano. Rád na něm usíná, když se z něj line melodie ukolébavky. Ponořte se do klidu spolu s ním!
Zařizovat si obývací pokoj je stejně těžké, jako si zařizovat ložnici. Zatímco ložnice má být především oázou klidu, obývací pokoj je zase místem, kde se setkává rodina s přáteli, proto se chcete vyšvihnout v očích známých a zařídit si místnost k naprosté dokonalosti. Aby zde však stále proudila potřebná energie, nezapomínejte na zásady feng-šuej.
Je běžné, že má dnes téměř každá domácnost vlastní tiskárnu. Platí ale také, že na tisk dokumentů do školy, do práce nebo vstupenek do divadla opravdu nepotřebujete nějakou zvlášť kvalitní tiskárnu a bezchybný tisk. Vyplatí se proto kupovat levné neoriginální tonery nebo je to hazard s životností vaší tiskárny?
Dobře se odlíčit, hydratovat pleť nebo se dostatečně chránit před sluncem… Jsou určitá pravidla, která fungují, ať je vám 20 nebo 50 let.  Naše pokožka se ale postupem času mění a v každé etapě života potřebuje něco jiného. Co přesně?
Jak si potvrdit, že krmivo, které svému psovi kupujete, je té nejvyšší kvality a skutečně obsahuje vše, co pejsek ke spokojenosti potřebuje? Ověřte si, zda obsahuje následující suroviny a zaměřte se na chování a vzhled svého psího kamaráda.
Napájecí zdroj je elektronické zařízení, které v rámci daného výkonu přeměňuje jeden typ elektřiny (nejčastěji střídavé síťové napětí) na jiný (nejčastěji stejnosměrné napětí). Každý zdroj je definován třemi základními parametry charakterizujícími napěťové úrovně a výkony. Jeho úkolem je dodat potřebnou elektrickou energii.
Pokud se vám při přečtení názvu dnešního článku vybavilo rozesmáté dítě na venkovním hřišti, zkuste nyní tu představu trochu změnit. Houpání totiž zdaleka nemusí být výsadou dětí. Houpačky umístěné v bytech nabízí prostor pro odpočinek a zároveň jsou velmi zajímavým doplňkem interiéru.

Výběr článků

Make-up kdekoliv. Tyhle kosmetické vychytávky poradí, jak vytvořit vlastní rozjasňovač, čím nahradit pudr nebo udělat rychlé kontury obočí.

Nepřehlédněte

„Není ta omáčka moc kyselá? Nejsou ty knedlíčky moc mazlavé?“ Citát z oblíbeného filmu dokumentuje, jak málo si některé ženy věří. A to i v případě, že svou práci zvládají skvěle. Jste jedna z nich? Také máte pocit, že nic neuděláte perfektně? Možná se jen podceňujete. A že nejste dokonalá? Hoďte pochybnosti za hlavu a mějte se ráda!
Každá žena občas zažívá stres anebo úzkosti – to je naprosto běžné. Nicméně nahromaděný stres dokáže pěkně potrápit a zařídit spoustu zdravotních problémů. Ale takový stres v těhotenství! Ten dokáže ovlivnit vývoj vašeho miminka – a to přece žádná z vás nechce. Jak se tedy poprat se stresem v těhotenství?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek