Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

5 míst, kde je zakázaná pyrotechnika: Chcete si užít Silvestra bez rachejtlí?

Zmatená a vystrašená zvířata, plačící malé děti a nepořádek na ulicích je výsledkem hlučných ohňostrojů, které k oslavám silvestra už tak nějak patří. Ale vzhledem k tomu, že následky jsou jak pro zvířata, tak pro děti často fatální, existují místa, kde je pyrotechnika naprosto zakázaná a čím dál více lidí se uchyluje k oslavám Nového roku bez petard.
pyrotechnika
Kde si užijete silvestr bez rachejtlí a petard?

26. 12. 2022

Národní park Šumava

Šumava je jedním z míst, kde od roku 2017 platí zákaz pouštět petardy a zapalovat ohňostroje. Novela č. 114 o ochraně přírody a krajiny má za úkol chránit a dopřát klid divokým zvířatům, které Šumavu obývají. Jestliže tedy chcete strávit Silvestra v poklidu, obklopení dechberoucí přírodou, navštivte Národní park Šumava. Kvilda, Stožec či Prášily nabídnou klidný příchod Nového roku, protože zde je pyrotechnika zakázaná. Porušením tohoto zákazu byste se vystavili až desetitisícové pokutě.

Národní park Podyjí

Zákaz a apel na lidi skrze používání pyrotechniky funguje také na jižní Moravě, konkrétně v kaňonu řeky Dyje mezi Vranovem nad Dyjí a Znojmem. Toto místo je typické pro své hluboce zaříznuté meandry, skalní stěny a kamenné moře, a bylo vyhlášené za jedno z posledních, kde se dochovalo říční údolí ve střední Evropě. Z toho plyne, že ani zde není veškerá pyrotechnika vítaná.

Krkonošský národní park

Není žádným tajemstvím, že hory během silvestra táhnou. Líbí se vám představa pronajmout si s partou chatu zavátou sněhem? Kde jinde byste oslavili poslední den v roce se vším všudy než právě na horách? Mějte na paměti, že také Krkonošský národní park patří mezi místa, kde jsou ohňostroje a petardy zakázané, a to od roku 2017, výjimkou není ani oblíbená Malá Úpa a Strážný.

Národní park České Švýcarsko

Ač by se mohlo jevit, že České Švýcarsko je spíše liduprázdná oblast, najdete tu hned několik obyvatel, kteří si život zde nemohou vynachválit. Například okolí vesnice Mezné či Mezní Louky jsou turisty velmi vyhledávanou lokalitou. A právě z tohoto důvodu patří České Švýcarsko mezi místa, kde je příroda na prvním místě. Pracovníci Národního parku České Švýcarsko se proto i letos obrací na obyvatele zejména obcí Tokáň a Zámeček u Vysoké Lípy, aby se používání pyrotechniky vyhnuli a ušetřili tím spoustu trápení zvířatům, pro která jsou silné výbuchy, otřesy a světla velmi stresující záležitostí.

K TÉMATU  Kočky spící na neuvěřitelných místech. Takhle jste chlupaté šelmy možná nikdy neviděly

Rakouské město Enns

S překvapivě pozitivními reakcemi se setkalo rakouské městečko Enns, ve kterém je pyrotechnika zakázaná už od roku 2009. Zdejší obyvatelé si způsob, kterým oslavují příchod Nového roku pochvalují. Hlídači také dávají pozor na to, aby se ve městě nerozbíjely na ulicích láhve a zda je zachován pořádek. Zábava v ulicích se tedy nese v duchu oslav živé hudby, horkovzdušných balónků a otevřených restaurací a obchůdků.

Pyrotechnika je také zakázaná i v některých částech velkých měst, například hlavní město Praha se zaměřilo na památkové zóny, přírodní parky a chráněná území, Trojskou zoo, okolí vodních toků, přehrad, domovy dětí a seniorů aj.

Proč je pyrotechnika v těchto oblastech zakázaná?

Snad všichni víme, že pyrotechnika má neblahý dopad zejména na divoká zvířata, která žijí v lesích a horách. Zvuky a světla, která ohňostroje vydávají, jsou pro zvířata velmi stresující. Ta jsou poté zmatená, prchají a nemají ani ponětí, co se během silvestrovské noci děje. Nejen divoká zvířata, ale také naši domácí mazlíčci jsou tímto výrazně ovlivněni, mnoho majitelů několik dní před Silvestrem navštěvuje veterinární ordinace s žádostí o zklidňující přípravky.

pes
Majitelé domácích mazlíčků často vyhledávají silvestr bez rachejtlí.

Dalším důvodem, proč se lidé vyhýbají pyrotechnice, je vysoká koncentrace těžkých kovů v ovzduší a znečištění přírody. Nehledě na to, že riziko požárů je skutečně vysoké, a to i během různých oslav v průběhu celého roku, kdy mají lidé ve zvyku do vzduchu pouštět hořící lampiony štěstí – i ty jsou mimochodem na některých místech České republiky zakázané.

A jaký je váš názor na používání dělobuchů, rachejtlí, petard a jiných ohňostrojů, které jsou pro přírodu spíše na škodu než k užitku?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Silvestr se blíží – připravte si na oslavu konce roku zdravé pohoštění

K TÉMATU  Jenna Ortega se pro roli Wednesday narodila. Druhá série je na spadnutí

Novoroční předsevzetí aneb jak se vyhnout selhání?

Zdroje článku:
www.lidovky.cz, www.kudyznudy.cz
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Nevědomost, nešťastná náhoda, strach i slabost pro druhého – to všechno hraje roli, když se necháme kýmkoli jakkoli zneužít. Často na to přijdeme, až když už je pozdě. Většinou si s sebou následně životem neseme psychické břemeno, kterého se jen těžko zbavujeme.
Maminky v tomto videu natočil jeden tatínek, který je dal přes internet dohromady, aby ukázali světu, jak může být běžný život s postižením zábavný a plný radosti. Píseň, kterou společně zpívají, je dojemná skladba A Thousand Years. V originále ji nahrála zpěvačka Christina Perri k filmu Twilight sága: Rozbřesk - 1. část. Video bylo natočeniona podporu World Down Syndrom Day 2018, a představuje 50 matek s jejich dětmi. Původní inspirace vznikla díky britské organizaci Singing Hands, která pomáhá dětem ve skupinách učit Makaton. Tento jazykový program pomáhá slyšet lidem s problémy s učením nebo komunikací pomocí značek a symbolů. Tohle vás skutečně dojme!
Když si moje kamarádka a pak také sestra našly partnery na seznamce, začala jsem věřit tomu, že to skutečně funguje. Do té doby jsem se toho strašně bála. Psát si s někým na internetu, nevědět, zda je to skutečně on a potom si s ním vyjít. To mi přišlo děsně riskantní. No ale, když to jim dvěma vyšlo, proč by to nemohlo vyjít taky mně?
Na vašem těhotenském testu se konečně objevily dvě čárky a vás začala děsit vidina, že se příštích devět měsíců nepohnete z gauče? Dobrá zpráva je, že se v těhotenství sportu zříkat nemusíte. Právě naopak, fyzická aktivita představuje skvělou přípravu na porod. Musíte jen zvolit tu správnou a nepřepínat své síly.
Také přemýšlíte, že by se vaší domácností proháněl robotický vysavač? My to vyzkoušeli, abychom se přesvědčili, zda je třeba jej chválit, nebo zda si ještě počkáme na pokrok. Proč jsme byli nadšeni, a co jediné vysavači nemůžeme odpustit?
V dnešním prohlášení z Buckinghamského paláce bylo oznámeno, že britský král Karel III. čelí rakovině. Monarcha, který nedávno absolvoval zákrok kvůli zvětšené prostatě, nyní zahájil léčbu, ačkoli konkrétní typ rakoviny nebyl zveřejněn.
Už jste někdy zkoušeli vydržet co nejdéle bez mrknutí? Předpokládáme, že tento úkol je pro mnohé velmi obtížný, protože udržet oči bez mrknutí není jen tak. Prozradíme vám skutečné důvody toho, proč člověk mrká.
Potřebujete trochu rozveselit? Leze na vás jarní deprese, nebo naopak podzimní splín? V tom případě není nic lepšího, než zasednout k televizi a pustit si něco třeskutě vtipného. Které komediální filmy a seriály jsou pro tento účel jako stvořené?
Zajímá vás, co právě teď vaše dítě v děloze dělá? To se podle jeho stáří dá snadno zjistit. Kdy začíná vnímat hlasy i sladkosti, na kterých si pochutnáte? A jaký měsíc je pro něj velmi zásadní, protože poprvé otevře oči?
Léto je v plném proudu a snad každého z nás čeká aspoň jeden výlet. Buď do přírody, někam za hranice nebo jen k babičce na chalupu. Tak či tak, existují tři módní kousky, bez kterých se nikdo neobejde. Tyto věci se hodí pro každou situaci - spaní pod širákem, letní přeháňka v rozpáleném velkoměstě nebo zkrátka jen stylový doplněk na rande s cizinem. Pojď si přečíst následující řádky a objevit, o jaké kousky se jedná.
Bolesti hlavy a svalů. V krku škrábe, přichází únava a kašel. Teplota strmě stoupá. A je tu chřipka. Chřipkové epidemie provázejí českou zimu rok co rok. Lékaři varují před komplikacemi, jejichž následkem může být i smrt. Avšak zabrat dá i viróza nebo obyčejné nachlazení.
My ženy jsme kolikrát jedno tajemství vedle druhého. Navenek spořádané a rozumné, ale když se zrovna nikdo nedívá, zpíváme si před zrcadlem s hřebenem v ruce. A děláme toho mnohem více, ale nikomu bychom to nepřiznaly. Často ani nejlepší kamarádce.

Výběr článků

Venkovní umění dokáže vyčarovat obdiv. Na skulptury ze dřeva a z kamene narazíme nejčastěji v parku nebo u lesní stezky. Co říkáte na tyhle?
Love Island je celosvětově oblíbená reality show, která je jakousi obdobou dříve známé reality show Hotel Paradise, kterou vyhrála dnes již známá „podnikatelka“ Nela Slováková. Love Island má své fanoušky po celém světě, k nám se dostala v roce 2021, kdy byla odvysílána její první řada. Pamatujete si na její účastníky?
Odlety na vytouženou dovolenou bývají občas hektické a stejně tak působí i letiště. Musíte najít místo odbavení, projít kontrolou a nakonec trefit správný gate. Většinou vše funguje hladce. Co ale dělat, když se let opozdí, zruší, nebo nestihnete navazující letadlo?

Nepřehlédněte

Svět kolem nás se hemží barvami a jejich miliony odstínů. Barvy dokážou ovlivnit naše emoce, chování, a dokonce určit povahu. Proto bychom je, tam kde můžeme, měli volit s rozvahou.
Zámecké zahrady a parky jsou vynikajícím nápadem na výlet s rodinou nebo romantickou procházku ve dvou. V Čechách máme nemalé množství zámků, které se mohou pyšnit krásně udržovanými parky. Rozkvetlé zahrady jsou tak po prohlídce zámku dalším místem, kam zamíříte. Někde si budete připadat jako v pohádce. Stačí si vybrat, kam vyrazit.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek