Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Čisté, jednoduché a funkční, to je bydlení ve stylu Japandi. Jak jej docílit?

Zařizujete zrovna svůj byt či dům a rádi byste se nechali inspirovat nějakým stylem? Pokud je vám blízký vyrovnaný způsob života a máte rádi harmonické prostředí, vyzkoušejte Japandi! Ten se v sobě snaží kombinovat na první pohled dva zcela odlišné styly – skandinávský a japonské tradiční bydlení wabi-sabi.
japandi
Bydlení ve stylu Japandi je pro všechny, kteří mají rádi jednoduchost a řád.

30. 11. 2022

V posledních letech zažívá styl Japandi velký boom a v interiérovém designu se stává jedničkou. Tak proč si ho nepustit i k sobě domů?

4 prvky typické pro Japandi bydlení

Existuje několik prvků, které jsou typické pro Japandi a pokud chcete tento styl vnést i do vaší domácnosti, je třeba se alespoň řídit jeho základy.

japandi
Jednoduché, vkusné a funkční bydlení.

1. Minimalismus, vzdušnost a klid

Minimalismus, vzdušnost a klidné prostředí – to je to, co Japandi naprosto vystihuje. Ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je krása. Zapomeňte na ozdobné sošky a přeplácaný interiér dekoracemi a nábytkem. Vše, co v domácnosti naleznete, by mělo plnit svůj účel a být funkční.

Jen tak docílíte toho, že ve vaší domácnosti nebudou žádné přebytečné a nevyužívané předměty. Chce to vnést do bydlení také hodně světla a prostoru. Věřte, že ani minimalisticky zařízené bydlení nemusí být chudé, neosobní a studené. 

2. Přírodní materiály a udržitelnost

Přírodní materiály hrají prim. Jsou to právě ony, které mohou dobře posloužit jako dekorativní prvky a zútulňují domácnost v Japandi stylu. Mezi nejčastěji využívané materiály patří kůže, kov, kámen, beton, bavlna, dřevo a další

3. Jednoduchý nábytek

Příznačný pro Japandi styl je také jednoduchý nábytek, kterého pořídíte spíše pomálu. Záleží jen na vás, jestli využijete světlý nábytek typický pro skandinávský styl nebo tmavší barvy typické pro Japonsko. V každém případě by měl nábytek mít zaoblené tvary.

4. Světlé, zemité a neutrální barvy

Jestliže chcete vnést Japandi styl do svého domova, využívejte přitom hlavně světlých a neutrálních odstínů barev a jejich kombinace. Jsou jimi například šedá, pastelová zelená, hnědá, pastelová růžová, odstíny béžové a další. 

japandi
Moderní Japandi interiér laděný do béžové.

Jak zařídit domácnost v Japandi stylu?

Pokud vás zajímají konkrétní tipy, pojďte se společně s námi podívat na praktické rady, které při realizaci Japandi bydlení využívat.

  • Ať už zařizujete obývací pokoj, kuchyň nebo třeba ložnici, soustřeďte se na to, abyste použili maximálně 3 barvy. Všechny barvy by se měly příjemně doplňovat a obohacovat. Stěny doporučujeme vymalovat světlou neutrální barvou, která bude dobře odrážet denní světlo do prostoru. Oblíbenou alternativou je také dřevěný obklad. 
  • Co se týče nábytku, ústředním kusem by měla být pohovka – dostatečně velká, nízká, lehká, vyrobená z přírodních materiálů a s dlouholetou životností. Doplnit ji můžete lněnými a bavlněnými dekami či polštáři. Využít můžete k posezení také nízké taburety nebo již zmiňované kvalitní polštáře. 
  • Ostatním nábytkem šetřete a vybírejte ho hlavně funkčně. Není potřeba pořizovat nadbytečné police či skříně. Dekorací, které byste na ně umístili, je v tomto stylu opravdu málo. Prakticky jedinými dekoracemi do domácnosti jsou přírodní textilie, keramika, přírodniny a živé rostliny, nejčastěji bonsaje, bambusy, kapradiny, kokedamy a rostliny v závěsných květináčích. Opatrně pracujte s nástěnnými dekoracemi.  
  • Ani osvětlení byste neměli podceňovat – do domácnosti se snažte pouštět co nejvíce denního světla. Všechna světla, která do domácnosti pořizujete, by měla být jednoduchá, čistá, elegantní a rozhodně nemusíte zůstávat jen u stropních svítidel. Dobře v Japandi stylu vypadají i volně stojící lampy nebo originální závěsné lampy. 
K TÉMATU  Skalka na zahradě bude vaším uměleckým dílem. Udělejte si kompozici z kamenů a nechte kolemjdoucí žasnout!
japandi
Za přípustné dekorace se považují živé květiny či látky.

Japandi nejen bydlet, ale i žít

Aby se vám ve stylu Japandi dobře bydlelo, je třeba podle něj také trochu žít a mít zvnitřnělé některé hodnoty, které přináší. Jednoduše – pokud milujete svůj chaos, rozházené papíry na stole a neumíte vyhodit pro někoho možná zbytečné dekorace ve vašem domě, nebude to to pravé pro vás. 

Japandi se vám dostane pod kůži pokud máte rádi čistotu, řád, jednoduchost a i vy sami umíte žít udržitelně a funkčně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Art deco: Styl bydlení pro milovnice Velkého Gatsbyho

Skandinávský styl bydlení: Minimalismus skloubený s přírodou

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Podzim. Chvíli krásně barevný, ale po opadání listí šedý a ponurý. Období dešťů, mlhy, nevlídného počasí a špatné nálady. Ať chceme nebo nechceme, počasí na nás působí více, než si myslíme. Záleží ale na tom, jak se k tomuto faktu postavíme a čím si toto období zpříjemníme. Někdo se rád zabalí do deky a lehne si ke krbu s knížkou, jiní jdou pouštět draka anebo (pravděpodobně spíše ženy) vyrazí na nákupy. Jak jste na tom vy?
Pokojové květiny mají v zimě jiné nároky, podle toho, zda potřebují přezimovat v chladnější místnosti, nebo zda mohou přežít zimu v běžném bytě s teplotou nad 20 °C. Netvarovat, nestříhat! Co ještě nedělat? Kdy a jak hnojit? Jestliže se chcete s pokojovkami těšit i v mrazivých měsících, vytvořte jim vhodné podmínky.
Každý druhý zažil během některé své dovolené zažívací potíže. V této souvislosti se častěji mluví o cestovatelském průjmu, ovšem i druhý extrém dokáže dovolenou pokazit. Zácpa umí vystavit stopku všem radostem. Čekáte a ono nic. Jste stále více nafouklí, bolí vás břicho a může se dostavit i malátnost. Pokud k ní máte sklony, tak svému zažívání pomozte.
Podzim pro mnohé z nás nepředstavuje zrovna radostné období. Dny se zkracují, stmívá se podstatně dříve, často je deštivo a sychravo, je nám chladno – a představa změny je dalece před námi. Ale nezoufejte, musíte se na to jen podívat z jiného úhlu!
Tohle vás dojme! Opuštěné a hladové kotě naříká na ulici mezi odpadky, než si ho všimnou dobří lidé, kteří mu dají najíst. Podívejte se, jak jim drobeček začne pomalu důvěřovat a nakonec se z divokého kotěte stane domácí mazlíček.
Pomalá píseň Say Something je celosvětově známá. Duo A Great Big World ji nahrálo spolu Christinou Aguilerou, a její tempo a slova dojímají i ty nejmenší! Malý kluk v autosedačce při jejím poslechu pláče, vypnout ji ale nechce!
Anorexia nervosa tzv. anorexie je zahalená velkým množstvím stigmat, a třeba právě vás zajímá pravda. Jak nepříjemné je žít v těle anorektika, na kterého se okolí dívá skrz prsty? Uvažování člověka s mentální poruchou není jednoduché, a to včetně člověka trpícího anorexií.
Pohádky a romantické komedie nás již dlouho přesvědčují o tom, že ve vesmíru žije jedna jediná osoba, která je vám skutečně předurčena. Prostě ten „Pan Božský“, spřízněná duše, někdo naprosto dokonalý. Asi vás zklameme, každý terapeut by vám řekl, že je to pěkná blbost, že záleží na tom, jak se k sobě lidé chovají a ne na jakémsi předurčení.
Správný výběr varné desky do značné míry ovlivňuje kvalitu a rychlost i energetickou náročnost vaření. Základními kritérii pro výběr správného modelu jsou výkon, velikost a bezpečnost používání. Zorientujte se v názvosloví a vyberte si tu správnou varnou desku pro vás.
Krásná postava, zpevněný zadek, silné svaly, perfektní držení těla, stejně jako obratnost a lehkost pohybů... To vše lze získat pomocí cvičení zvaného pilates. Toto cvičení se objevilo již před několika lety, ale stále nabírá na popularitě. Proč ho cvičit? A jak s pilates začít v domácích podmínkách? Uvidíte, že i naprostý začátečník může s pilates začít okamžitě a brzy dosáhnout skvělých výsledků ve formování své postavy!
Volba barvy pro interiér, ve kterém se pohybujeme, má velký vliv i na naše psychické rozpoložení. Víte, jakou barvu vybrat a co bude znamenat pro váš prostor? Rozhodně se nevyplatí jen tak něco „plácnout“ na zeď. Pojďme se podívat na psychologii barev.
Svatba je přelomovým a krásným dnem v životě. Aby byl svatební den nezapomenutelný zejména pro nevěstu a ženicha, je důležité zvolit i tu správnou hudbu. Výběr svatebních písní ovšem není žádná legrace. Co si nevěsty nejčastěji přejí a co se aktuálně hraje? Vyzpovídali jsme DJ, který má v tomhle směru mnohaleté zkušenosti. A zeptali jsme se i samotných nevěst.

Výběr článků

Cílem lymfodrenáže je zlepšit kvalitu lymfatického oběhu, popřípadě odčerpat přebytečnou lymfu z podkoží zpět do oběhu. Postup je nutno znát a bezpodmínečně respektovat, a tak patří jen do rukou zkušených odborníků. Nesmí způsobit žádné bolestivé pocity, nepoužívají se při ní žádné emulze ani oleje.
Výběr svatebního fotografa by měl být jednou z prvních položek na vašem to-do listu, pokud organizujete svatbu. Někteří mají rozebrané termíny na měsíce, dokonce i roky dopředu. Co je při výběru svatebního fotografa důležité a na kolik vás tahle služba vyjde?

Nepřehlédněte

Start do nového roku je ideální doba, kdy byste se měli začít o sebe lépe starat a napravit co nejvíce hříchů z minulosti. Lednová očista, zdravější strava a více pohybu vám udělají jedině dobře. Budete se cítit lehčeji. Shodíte přebytečná kila a vhodné bylinky vás zbaví všech škodlivin, které se ve vás za poslední rok nahromadily.
Pracujete doma? Potom dobře víte, že potřebujete pracovní stůl, tedy místo, které je určené přímo pro vaši práci. Ten může mít spoustu podob a tvarů, ale hlavním je styl, jakým zapadá do vašeho interiéru. Někdo dá přednost jednoduché čisté desce, jiný si zase představuje klasické masivní dřevo s šuplíky nebo poličkami. Stačí si vybrat ten svůj, u kterého vám vše půjde jako po másle.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek