Středa , 01. 05. 2024

Svátek práce

Vypouklé břicho a diastáza: Trápení mnoha žen i mužů

Nevzhledné vypouklé bříško, potíže s trávením a jiné problémy mohou být příčinou rozestupu břišních svalů. Mylnou představou jsou také klasické obyčejné cviky, které by měly s diastázou pomoct. Co diastáza přesně znamená a co na ni zaručeně zabírá?
diastáza
ilustrační obrázek

13. 12. 2022

Diastáza je pojem, který definuje rozestup přímých břišních svalů, kterým trpí nejen mnoho žen zejména po porodu, ale také mužů. Že ji máte můžete zjistit poměrně snadno domácím samovyšetřením.

Jak se diastáza pozná?

Pro diastázu je typické vypouklé břicho v oblasti pupku, které ať se snažíte sebevíc, prostě nejde shodit. Často je tento jev vnímán jako přebytečný tuk, ovšem v 70 % se jedná o tlačící se orgány ven oslabenou vazivovou tkání.

Zjistěte, zda i vy máte diastázu

Zjistit zda máte diastázu můžete i vy, a to v klidu v obýváku.

  • Lehněte si na záda a pokrčte kolena. Musíte být naprosto uvolnění. Do oblasti nad pupíkem vložte prsty a zvedněte hlavu, jako byste se chtěli na svoje bříško podívat – jestliže vám prsty zajely do mezery (mezera nesmí být větší než 2,5 cm), problém je na světě.
  • Vyzkoušet můžete také test, kdy se položíte na zem, natáhnete nohy, ruce vsunete pod zadek a zvednete nohy. Vidíte vyboulený kopeček nad pupkem? S velkou pravděpodobností jde o diastázu.
diastáza
Diastázu odhalíte jednoduchým vyšetřením.

Proč je dobré diastázu řešit?

Jeden z předních důvodů, pro který se ženy rozhodnou diastázu řešit, je estetika. Jenže diastáza je příčinou mnoha jiných problémů. Vzhledem k tomu, že břišní svaly jsou rozestoupené, dochází k oslabení držení těla a funkci svalů tak přebírá vazivová tkáň. Kvůli tomu mohou nastat problémy jako jsou bolesti zad, kýla, střevní problémy či povolení pánevního dna a brzké inkontinence.

Dalším důvodem je také nedostatečná ochrana vašich orgánů z důvodu rozestoupených svalů.

Diastáza nejen jako komplikace po těhotenství

Nemyslete si, že diastáza je problém pouze žen, které porodily. Méně známou informací je, že diastázu si můžete také přivodit cvičením, tady by měli zbystřit muži, kteří chodí do posilovny. Jakmile totiž začnete posilovat s těžším závažím a činkami, je nutné dodržovat správné držení těla. Pokud tuto podmínku nesplníte, vznikne svalová dysbalance, kvůli níž si přivodíte jak diastázu, tak i jiná zranění (kýlu, bolesti zad).

K TÉMATU  Ranní zázračné skleničky. Které sníží cholesterol, nastartují hubnutí, zbaví vás infekce či nachlazení

Spíše než kvantita je proto důležitější kvalita provedeného cviku, jinak svému tělu naděláte víc škody než užitku. To samé se týká i domácího cvičení apod. kdy nad sebou nemáte odborný dohled.

Jak diastázu odstranit?

Abyste neskončili „pod kudlou“, diastázy se můžete zbavit (nebo ji alespoň zmírnit) i pravidelným cvičením. Mějte na paměti, že pravidelnost je u řešení diastázy prioritou. Je důležité, aby břišní stěna byla neustále aktivní, proto si cviky rozvrhněte po částech, ne najednou.

Čemu se při diastáze vyhnout?

Jestliže se snažíte o vyrýsování pekáče buchet, na tento sen nyní zapomeňte. Cviky na diastázu jsou zaměřené na správné dýchání (ano, dýchání dělá divy), na aktivaci hlubokého vnitřního svalstva, takže sedy lehy a jiné podobné cviky musí jít na čas stranou.

diastáza
Vlevo rozestoupené břišní svalstvo, vpravo tak, jak má být.

Cviky na diastázu

Brániční dech aneb naučte se správně dýchat

Jak jsme již zmínili, cviky na diastázu jsou zaměřené především na práci s dechem. Vaším úkolem je zapojit i bránici. Právě ta patří mezi hlavní stabilizační svaly trupu a celkového středu těla. Při nedostatečném zapojení tak zbytečně namáháme prsní svalstvo a horní cesty, výsledkem je pak špatné držení těla, ramen a bolesti zad.

Brániční dech je dech, který jde do spodní strany žeber. Lehněte si nebo se pohodlně posaďte, ruku si položte těsně pod pupek. Principem je nasát vzduch tak, abyste cítili rostoucí bříško vlivem stačujících se orgánů směrem k pánvi. Dýchejte pouze nosem, výdech by měl být mnohem delší než nádech. Bránice se při výdechu zase zvedá, čímž vypustí vzduch z plic.

Cvik na židli

Sedněte si na židli s opěradlem a spodní část zad přitiskněte co nejvíce k opěradlu. Pravou ruku položte těstě pod pupík a levou nad pupík. Dýchejte bráničním dechem. Při tomto cviku dochází ke stahování břicha, proto je dobré ho opakovat 10× za den, 100× za sebou.

K TÉMATU  Hlas Roxette už není: zemřela zpěvačka Marie Frederiksson. Za slávu kapely mohl student, který odnesl nahrávku do rádia!

Cvik v leže

Položte se zády na podložku, pokrčte nohy v kolenou a zvedněte do pravého úhlu. Ruce mějte natažené podél těla. Nohy střídavě pokládejte patou na zem, soustřeďte se, abyste vydechovali při cestě dolů a nadechovali se při cestě nahoru. Opakujte několikrát po sobě.

Pamatujte, že uvědomění je v této situaci základ. Pro začátek stačí, když si párkrát během dne vzpomenete na držení těla, svůj dech a uděláte si pár bráničních nádechů a výdechů. Klidně při sezení v kanceláři. Časem si tyto věci zautomatizujete.

Pokud máte podezření, že je diastáza i váš problém, doporučujeme k poslechnutí tento podcast, kde se dozvíte víc.

Vy to zvládnete!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Stres je častou příčinou bolestí v zádech. Co změnit a jak se jich zbavit

Tipy a triky našich babiček proti zimnímu nachlazení

Zdroje článku:
www.parents.com, www.morelandobgyn.com
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Zase máte pocuchané nervy, protože nic nestíháte? Ještě dříve, než sáhnete po svém obvyklém sladkém dopingu, zvažte jinou možnost. Máme pro vás hned několik potravin, které vás doslova nabijí pocitem štěstí!
Lákavé cedule na obchodech. Sleva na každém rohu, na každém billboardu, v každé reklamě. Přitahují vaše oči a slibují skoro neuvěřitelné. Jsou povánoční slevy opravdu tak výhodné? Dá se jim odolat?
Svatební sezóna je před námi. A tak si položme společně otázku: Na co vzpomínáme, když jsme byly na kamarádčině svatbě? Většina z nás si vybaví nevěstiny šaty, účes, vizáž... Co si budeme povídat - muži tohle moc neřeší. Maximálně se vyjádří, že to bylo fajn nebo že se přejedli. Zeptali jsme se svatební specialistky, na čem by se o svatbě rozhodně šetřit nemělo, abyste pak nebyly zklamané.
Matek samoživitelek se v naší společnosti najde celá řada. Zejména v posledních letech roste počet rozvodů, na základě kterých se dítě dostane výhradně do péče matky nebo do péče otce. Ve většině případů je dítě svěřeno do matčiny péče, a i když žena získává alimenty v pravidelných intervalech (když se poštěstí), přesto je třeba ohlížet se na finanční stránku a počítat každou korunu. Zejména v případě, že je žena na mateřské dovolené, není to po finanční stránce snadné. Naštěstí přinášíme několik tipů, jak to po finanční stránce zvládnout a nepropadnout zlým myšlenkám.
Evropská komise vydala naléhavé varování spotřebitelům po celé Evropě týkající se několika oblíbených kosmetických produktů. Po jejich použití byly zaznamenány vážné zdravotní problémy, včetně potenciálního rizika neplodnosti. Nebezpečí tkví v chemické složce známé jako butylfenyl methylpropional, která se ve výrobcích může objevit pod názvem lilial. Tato látka, ač obdařená příjemnou květinovou vůní, byla v Evropské unii zakázána kvůli svým škodlivým účinkům na reprodukční systém. Spotřebitelé jsou vyzýváni k maximální opatrnosti a kontrole složení produktů před jejich nákupem.
Plánujete si nechat v létě udělat piercing? V tom případě je dobré si předtím něco zjistit. Ne každý čerstvý piercing se v létě dokáže rychle zahojit. A navíc vás čeká i mnoho dalších nepříjemností.
Redakce Damskaliga.cz si pro vás ve spolupráci s hotelem Mariott připravila soutěž o pobyt pro dvě osoby v krásném Superior pokoji. Odpovězte správně na soutěžní otázku a vyhrajte třeba právě Vy! Soutěž trvá do 30.11.2021
Dřevěné, proutěné, skleněné, na řetězu nebo dokonce samozavlažovací, takové mohou být závěsné květináče. Záleží na vás, jestli si rostlinky pověsíte doma v interiéru nebo venku na zahradě.
Vlasy jsou korunou krásy - a tak na ně i řada žen pohlíží. Ve chvíli, kdy začnou padat a jejich lesk se ztrácí, začínají panikařit a ptát se, jak proti těmto dopadům mohou bojovat, jak jim mohou čelit. Pokud by se zeptaly svých kadeřníků, ti by jim odpověděli jedno - vše začíná u správné péče.  
Během panující pandemie koronaviru se společnost Netflix mohla radovat snad každý den. Každý den jí totiž narůstalo množství diváků, kteří nevěděli, jak jinak si zkrátit čas než dobrým filmovým snímkem či seriálovým hitem. Popularita streamovací služby neutichla ani v okamžiku, kdy se lidé navrátili do svých zaměstnání. Naopak trend značně sílil, a to i díky novinkám, které Netflix neustále přináší.
V dnešním prohlášení z Buckinghamského paláce bylo oznámeno, že britský král Karel III. čelí rakovině. Monarcha, který nedávno absolvoval zákrok kvůli zvětšené prostatě, nyní zahájil léčbu, ačkoli konkrétní typ rakoviny nebyl zveřejněn.
Lidé se scházejí i rozcházejí z různých důvodů. Někteří se neshodnou v plánech ohledně budoucnosti, jiní se potýkají s nevěrou nebo vyhořením vztahu o sobě samém. Někdy ale dojde v partnerství k takovému soumraku, že možnost rozchodu lítá ve vzduchu. Kdy je jasné, že je odchod od sebe tím nejlepším řešením?

Výběr článků

V poslední době se mění seznamovací taktiky žen. Dříve bylo typické, že se přikláněly ke vztahu se starším partnerem. Nyní se karta obrátila a vyhledávají náruče mladíčků. Věkový rozdíl v řádu pár let není nic nevšedního, nicméně láskyplné partnerské pouto mezi čtyřicetiletou ženou a o 10 a více let mladším zajíčkem je pro mnohé na pováženou. Jistě si také pokládáte tu otázku, zda s ním udržíte krok a budete se mu za pár let líbit?
Křik a pak pláč, pocity nepochopení a smutek. Výkyvy nálad jsou jen jedním z nepříjemných příznaků klimakteria. K těm dalším patří návaly, noční pocení a nespavost. I proto je přechod pro mnohé velkým strašákem. Jestli se to týká i vás, pak je na čase změnit myšlení a přístup. Nejde o žádné stigma! Klimakterium je přirozenou etapou v životě každé ženy a navíc v dnešní době existuje řada způsobů, jak toto období usnadnit.
V první řadě je dobré si říct, že v malém množství rozhodně neuškodí pivo ani víno. Dokonce má obojí pro náš organismus velmi pozitivní účinky. Čemu tedy dáte přednost vy?

Nepřehlédněte

Mnoho z nás si jistě vzpomene na první ročník soutěže Česko hledá SuperStar. Tehdy ještě jako velmi mladá zpěvačka, Šárka svým nádherným hlasem dokázala okouzlit český i slovenský národ. V obrovské konkurenci se dokázala probojovat do finále společně s Anetou Langerovou. Jak se změnil její život po soutěži a co dělá Šárka dnes? V exkluzivním rozhovoru jen pro Dámskaliga.cz!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek