Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Pravá cena za avokádo: Superpotravina pod taktovkou temného byznysu

Známe ho úplně všichni. Nejspíš ho mnoho z nás má na talíři alespoň párkrát do týdne. Avokádo je hit posledních let, je to superpotravina, která nesmí chybět v žádném zdravém jídelníčku. Jenže s sebou nese i temnou stránku, o které se ví, ale příliš se o ní nemluví. Nebo ji záměrně nevidíme.
avokádo
Znáte pravou cenu avokáda?

31. 10. 2022

Z Kalifornie do Mexika

Vůbec první avokádový boom se projevil už v 70. letech minulého století ve Spojených státech amerických. Avokádo se pěstovalo převážně v Kalifornii. Ovšem od roku 1985 se plocha pro pěstování avokáda zvětšila 4x.

Popularita avokáda v posledních letech vzrostla ještě výrazněji, a není proto divu, že se v Jižní Americe s touto potravinou rozjel velmi krutý byznys. V roce 2017 byl zaznamenán vůbec největší nárůst o tuto plodinu. Konzumace avokáda vzrostla o celých 29 %. Co dalšího ale vzrůstající zájem o tuto superpotravinu přináší, víme?

avokádo
Avokádo je oblíbené nejen ke konzumaci. Hojně ho využíváme i v kosmetickém průmyslu.

V Mexiku se kácí lesy ve velkém. Navíc abyste vypěstovali jeden jediný kilogram avokáda, spotřebujete na něj neuvěřitelných 2000 litrů vody. V porovnání například s pomeranči jde o 4x větší množství vody, rajčata spotřebují až desetkrát méně vody. Ke všemu, než avokádovník začne tyto máslové superplody plodit, musí růst 7 let. Následně vyplodí až 100 avokád ročně.

Obyvatelům Chile chybí voda, na avokádo se jí plýtvá

Před několika lety se v médiích objevila zpráva, že zatímco obyvatelé Chile trpí nedostatkem vody, avokáda místní pěstitelé zalévají jako diví. V Mexiku se kvůli avokádům zase nelegálně kácejí jehličnaté lesy. Za plod hruškovce přelahodného zde údajně ročně nedobrovolně padne 20 000 hektarů zelených ploch.

avokádo
Na avokádo se voda vždy najde. Za každou cenu.

V Mexiku také obchod z avokádem převzaly drogové kartely. Nechvalně proslulé je například mexické město Uruapanu, které leží tři sta kilometrů od Mexiko city. V tomto regionu se také vypěstuje nejvíc avokáda z celé země. Jenže Uruapanu je také nejnebezpečnějším místem v Mexiku. Vraždí se tu ve velkém a každoročně tu zemře několik set lidí, a to nejenom kvůli drogám. Kdo se kartelu vzepře, například i v souvislosti s avokádovým byznysem, ten je bez milosti odstraněn. Drogové kartely mezi sebou soupeří. Aktuálně se zde má nacházet téměř 300 kartelů, které mezi sebou válčí.

K TÉMATU  Mobilní aplikace na hubnutí. Které pomůžou shodit přebytečné kilogramy?

Drogové kartely konfiskují avokádové farmy

Místní kartely v současnosti zabavují všechny farmy, které se pěstováním avokáda zabývají. Bez povolení kácejí lesy, aby produkci avokáda ještě rozšířily. Dokud ho ale svět skupuje ve velkém, budou se tyto problémy jen zhoršovat. A žádné řešení není v dohledu.

Jaká je pravá cena avokáda?

Je tu ale i další problém. Samotné vzrostlé i rostoucí stromy našemu životnímu prostřední příliš nepomáhají. Původní borovice, které na dnešních plantážích stály, do sebe absorbovaly 4x více uhlíku než avokádovník.

Ale máme tu i jedno pozitivum. Průměrná uhlíková stopa jednoho avokáda, které váží 150 g, tak činí zhruba 0,19 kg ekvivalentu CO2. Naopak stejné množství hovězího masa má na svědomí hned 4 kg ekvivalentu CO2. Proto lze alespoň s jistotou tvrdit, že pěstování avokáda má na naši planetu menší dopad než chov dobytka, respektive  produkce masa. Je to ale za takových podmínek ještě výhra?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Avokádo jinak než na talíři: 7 způsobů, jak ho úplně celé využít

Avokádo: Proč je superpotravinou + recept na pomazánku jako bonus

Zdroje článku:
www.seznamzpravy.cz, www.idnes.cz, finmag.penize.cz
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Každému se jistě stalo, že se při vaření popálil. Stačí delší pobyt nad unikající párou nebo opomenutí nasazení chňapek a může být neštěstí na světě. Od nehezkých následků vás mohou ochránit lístky aloe vera, které uvnitř ukrývají příjemnou léčivou a zároveň chladivou dužinu. Pěstujete ji na svém okenním parapetu? 
Pomyslný svět magie, kouzel a nadpřirozena sám o sobě vzbuzuje napětí a zvídavost. Co se vlastně vše dá představit pod pojem černá magie? Obecně se dá říci, že černá magie v podobě nadpřirozených sil a čar byla používána k ďábelským a nekalým činům, kdy vykonavatel z nich měl prospěch a ve většině případů u toho zároveň ublížil druhé straně.
Cihlová zeď a moderní interiéry se začínají prolínat, i když by to kdysi nikoho nenapadlo. Ale přiznané cihlové zdi dodají celému interiéru jedinečný charakter. Protože ale pravé cihly najdeme málokde, můžeme cihlové stěny imitovat plastickým dekorem, který je na první pohled k nerozeznání. Tyto obklady se dají koupit v různých vyhotoveních i barvách, takže se mohou tvářit jako břidlice, kámen nebo klasické cihly. Dokonce si je můžete natřít nebo jinak povrchově upravit přesně podle sebe.
Závislost na internetu, sociálních sítích nebo počítačových hrách se projevuje u dětí stále častěji. Podle odborníků je má příznaky opravdové závislosti každé desáté dítě. To je nemalé riziko, že se to může stát i ve vaší rodině. Tyto závislosti jsou – vzhledem k rozšíření internetu a jeho komunikačních sítí – podstatně větším rizikem, než návykové látky či alkohol.
Plánování dětského pokojíčku je zábava, ale musíte počítat s tím, že s přibývajícím věkem přijdou změny jeho vzhledu i vybavení. Děti mají rády barvy a potřebují svůj vlastní prostor k hraní. Inspirujte se originálními nápady. Tady jsou dětské pokoje pro nejmenší.
Zápach z pračky dokáže pořádně znepříjemnit život. Kromě toho, že se šíří po celé koupelně, může zasáhnout i prádlo. Příčin může být víc, ale většinou je problém přímo v pračce. Máme proto pro vás pár tipů, které vám pomohou udržet pračku ve skvělé kondici.
Taky jste si někdy připadali jako v noční můře? Nic vám nevychází, cítíte se pod psa a máte chuť všechno vzdát! Proč tomu tak vlastně je? Proč se vám nedaří a ostatním ano? Jde to vůbec změnit? Mohou vám věci konečně začít vycházet? Já říkám ANO! Pojďme se na to společně podívat...
Proč nakupovat nové, když lze kreativně použít věci, které se nám již nelíbí. Pojďte se povídat na dokonalé tipy, jak si váš domov zkrášlit pomocí upcyklovaných věcí. Jdeme starým věcem dát nový život. Budete zírat, co vše se dá vytvořit! Do upcykle!
Jste vtipní? Přemýšlejte o tom. Myslíte si, že máte dobrý smysl pro humor? Humor je něco, co nás všechny spojuje, od zábavných textových zpráv až po hloupé memy. Svět miluje dobrý smích. Jak jsou na tom jednotlivá znamení s humorem?
S chutí upravujete nebo měníte interiér, ale nechcete, aby vás takové změny přišly příliš draho? Tady je pár šikovných vychytávek, jak na to. Těchto 13 nápadů vám umožní jednoduše přizpůsobit domov vašim představám. Inspirujte se!
Odolný přírodní materiál, který provází člověka odjakživa. Kůže v interiéru znamená pro mnohé sedačku nebo křeslo, ale její využití je velice rozmanité. Kromě jejího praktického využití je totiž perfektním materiálem pro nejrůznější dekorace i originální nábytek. Pokud milujete retro nebo vintage styl, nějaký ten kousek kůže si určitě najde cestu i k vám domů.

Výběr článků

Nápoj původem z Jižní a Střední Ameriky je u nás považován za halucinogenní drogu. Ovšem američtí šamani na něj mají úplně jiný názor. Lidé proto neváhají utratit desetitisíce korun, aby podstoupili rituál, který jim má změnit celý život.
Možná jste o ní nikdy neslyšela a možná naopak ano. Slovo henna se v posledních letech skloňuje ve všech pádech a zaznívají o ní kladné ale i negativní názory. Jak to s hennou vlastně je a na co všechno ji můžete využít? Pro koho se vlastě hodí nejlépe a kdo by na její barvení měl raději zapomenout? A dá se hennou i tetovat? Vše se dozvíte v článku.
Právě je ten pravý čas promyslet si, čím si vaši zahradu zkrášlíte. Přinášíme několik tipů na zahradní nábytek, díky kterému bude vaše zahrada nádherná, zabydlená a útulná.

Nepřehlédněte

„Masturbace způsobuje slepotu," strašili lékaři nebohý lid po celá staletí. Ukázalo se, že pravdou je opak. Masturbace je organismu prospěšná! A to jak po fyzické stránce, tak po té psychické.
Chlapík se promění v ženu poté, co si u výdeje zavazadel na letišti otevře svůj kufr. Zřejmě má opravdu na spěch, protože na nic nečeká a začne se svlékat přímo v hale. Ostatní lidé kolem nevěřícně koukají! Tohle se může stát jen v Las Vegas.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek