Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Syndrom zlomeného srdce: Opravdu láska dokáže fyzicky bolet?

Syndrom zlomeného srdce označuje onemocnění, které je zcela vzácné, nicméně objevující se u jinak naprosto zdravých a v některých případech i mladých osob. Tento syndrom se vztahuje k psychice a jinak bývá nazýván také jako Takotsubo kardiomyopatie.
syndrom zlomeného srdce
Zlomené srdce opravdu existuje.

31. 10. 2022

Každý zvládáme životní situace jinak, předně tedy ty s negativními dopady. Někdo se popere s jakoukoliv emoční ztrátou či vypjatým momentem bez velkých těžkostí, zatímco jinému se zhroutí celý svět. Ale tento článek pojednává především o lásce. Syndrom zlomeného srdce není výmysl, je to vědecky podložený fakt. Láska opravdu bolí.

Spouštěče takotsubo

Stavy absolutní beznaděje bez jakékoliv lepší vyhlídky či světla na konci tunelu jsou nesmírně psychicky náročné a současně představují nebezpečné dopady na lidské zdraví. Klasickým vyvolávačem syndromu je rozchod nebo nešťastná láska. Někomu ho může spustit i hádka či fyzické napadení nebo autonehoda, která nemusí být nutně naše vlastní. Stačí být svědkem. Ztráta zaměstnání je naneštěstí také silný faktor.

Ovšem zcela nejzávažnějším a též velmi častým spouštěčem je smrt blízké osoby. Zármutek ze ztráty dokáže vyvolat extrémní stres, který jde zcela mimo naši kontrolu. Velice zajímavým faktem je, že syndrom zlomeného srdce může způsobit i zcela opačná událost v podobě absolutní radosti. Může se jednat například o výhru v loterii. Nebo jím může být na první pohled obyčejná žádost o ruku. A co takové překvapení při oslavách? Šok, který může mít velmi nedozírné následky.

Zajímavost: Syndrom zlomeného srdce postihuje více ženské pohlaví a jeho starší ročníky, nejvíce nad 55 let.

Jak takotsubo rozpoznat?

Takotsubo syndrom (TTS) se dá velmi těžko popsat, přestože je často mylně považován za infarkt. V obou případech je však nutná okamžitá péče zdravotníků.

Po nešťastné situaci na srdce zaútočí stresové hormony, předně adrenalin, a ty pak zeslabí srdeční sval v levé srdeční komoře. Věnčité tepny se následně zúží a krev přestane proudit tak, jak má.  Člověk poté pociťuje silnou bolest na hrudi, těžce se mu dýchá a má pocity na omdlení, které i často následují.

K TÉMATU  Jak poznat, že jste ve správném vztahu?

Syndrom zlomeného srdce versus infarkt

Stejné příznaky předchází i infarktu myokardu. Jeden rozdíl ale mezi sebou tyto nemilé záležitosti mají. Po infarktu následuje uzavírání koronárních cév, které má bohužel trvalé následky, protože jsou srdeční tepny zablokovány. Pokud se syndrom včas rozpozná a lékaři ho řeší, k trvalým následkům u pacienta dojít nemusí.

Pacient by po svěření do patřičné péče měl být do tří týdnů opět zdráv a v pořádku. Bohužel byly zaznamenané případy, kdy došlo k dalším komplikacím, jako například doprovodná arytmie. Jsou ale i případy, kdy u pacientů nastala smrt.

smutek
Nejen smutné události mohou být spouštěčem.

Příznaky TTS

Tělo nám dává signály, že je něco špatně, a my bychom měli jednat. Řadí se mezi ně již zmíněná dušnost, a to i když jsme aktuálně zklidnění nebo v noci na lůžku. Zaznamenáte-li nemožnost v noci dýchat a nutnost se posadit, je nezbytné vyhledat lékařskou pomoc.

Stěhující se otoky – další příznak. Určité části těla lidem začnou otékat, například nohy, kotníky. A tyto otoky se začnou přemisťovat. Opět důvod, proč jít ihned k lékaři.

Pokud přijdete včas, můžete si zachránit život a ušetřit spoustu dalších nepříjemných komplikací, které se dotýkají i vašich blízkých a celé kolečko syndromu zlomeného srdce se může nechtěně roztočit.

Léčba takotsubo kardiomyopatie

Kardiolog vám udělá EKG a rozpozná stavy, co se tváří jako infarkt. EKG ale syndrom nedokáže potvrdit, proto se ještě doplňuje vyšetřením zvaným koronarografie. Tam se již dají pozorovat změny, které nastaly na levé komoře.

slza
Nikdy předem nevíme, jak moc nás daná událost zasáhne.

Prevence před ”zlomeným srdcem”

Syndrom se může opakovat. Výjimečně, ale není to nikterak vyloučené. Lékaři proto rizikovým osobám preventivně předepisují léky, které jim pomohou nezvladatelné situace lépe vstřebávat a útoky hormonu na srdce odrážet.

Nikdo z nás bohužel nedokáže předvídat, jak bude tělo na zcela nečekanou a smutnou událost reagovat.

K TÉMATU  Zvládněte nepříjemný přechod s grácií

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

7 způsobů, jak se po rozchodu vrátit zpět do života

Pohřeb jako smutná událost, která se nezanedbává. Co zařídit?

Zdroje článku:
www.bhf.org.uk, www.health.harvard.edu
Doporučujeme

No results found.

sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Vychutnejte si nejzábavnější kompilaci ze společného života s domácími mazlíčky. Psi a kočky jsou úžasní, a i přes jejich rozdíly mají spoustu společného. Patří mezi zvířátka, která máme doma nejčastěji. A umí tropit pěkné vylomeniny!
Spousta lidí si čas od času zpříjemní potemnělé večery tím, že zapálí vonné svíčky. Patříte k nim i vy? V tom případě je dobré se seznámit s riziky, které tato záliba přináší. Čemu všemu jdete naproti s každým zažehnutým plamínkem?
Berete se z velké lásky. Vydrží možná rok, dva, tři. Pak nastane dlouholetá práce, v níž se vztah, který začal adrenalinovou reakcí, musí přerodit do fáze přátelství a spolupráce. Jestliže nezačnete na svém manželství včas tvrdě pracovat, rozpadne se vám pod rukama. Jak se z milenců stanou partneři a přátelé?
Červená srdíčka, růže, čokoládky, dárky a všude kolem vás ty nechutné projevy lásky… ano, sv. Valentýn se opravdu blíží a s ním také časté deprese z toho, že tento den musíme strávit samy.
Léto? Čas dovolených, výletů s přáteli a hlavně svateb. A všude si vás někdo bude chtít zvěčnit. Jak se před fotoaparátem chovat, aby se vám už nikdy nepomstil? To vás naučíme v jednom rychlém školení! Zkuste to podle našeho manuálu správného focení.
Tankování paliva na čerpací stanici je pro většinu z nás banální úkon. I tak jsou ale mezi námi ženy, které vypadají, že to za ně doposud dělal jen manžel. Ztracené řidičce přijde na pomoc i spolujezdkyně, která je ovšem také s rozumem úplně v koncích. Podívejte se, vážně to stojí za to!
Blake Lively, nádherná žena, milovaná manželka a matka. To je jen pár z mnoha titulů, kterými se tato pětatřicetiletá herečka může pyšnit. Něco jí do vínku dala sama příroda, na něčem zase musela a musí tvrdě pracovat. Krásná postava a celkový vzhled nejsou nikdy zcela zadarmo. A i Blake si je toho vědoma. Proto se drží určitých stravovacích návyků, kterými se řídí, a my musíme uznat, že se jí vyplácí. Vypadá totiž opravdu božsky.
Chcete zbytek teplých dní prožít na maximum? Chcete, aby si vaše děti z letošního léta odnesly co nejvíce nezapomenutelných zážitků? V takovém případě byste měli podniknout nějaký výlet nebo dovolenou. Teplé počasí ještě není u konce.
Podzimní kolekce zaplavily obchodní domy a jistě vás to svádí nějaký nový kousek do svého šatníku ulovit. Bohužel je toho tolik, že člověk neví, co přetrvá déle než pár týdnů. Nevadí, s naší pomocí se ve všem zorientujete. Tohle jsou kousky, které se s největší pravděpodobností budou nosit i další roky.
Dávkovač krmení pro pejsky si zvládnete vyrobit vlastnoručně doma. Je převážně z kartonu a vypadá i funguje báječně! Pokud má váš pejsek nenasytný apetit a je dost chytrý na to, aby si stále přisypával, dávkovač možná nebude to pravé. Postavit si ho ale můžete i pro kočky. Inspirujte se tímhle povedeným DIY nápadem.

Výběr článků

Natáčet zpravodajství naživo umožní zachytit nečekané situace. Chybu udělají samotní komentátoři, ale často se do záběru dostane skutečné překvapení. Výsledek většinou pobaví, zvlášť, když se reportáž povede odvysílat přímo v hlavních zprávách.
Udržet svou mysl i tělo zdravé je v dnešní době trochu těžké, nemyslíte? Ze všech stran se na nás valí negativní zprávy a vybudovat si napříč jim celkovou psychickou a fyzickou pohodu může být ošemetné.
Převleč si ty mokré plavky. Také vás to štvalo jako malou? Něco pravdy na tom ale je, mokré plavky nebo sezení na studené zemi a další věci mohou zánět močových cest pěkně urychlit.

Nepřehlédněte

V dnešním světě spojeném s technologiemi se stává digitální detox klíčovým prvkem pro udržení zdravých mezilidských vztahů. Náš článek o digitálním detoxu vám přináší inspiraci a návody, jak osvěžit svůj život od digitálních vlivů. Od obnovení osobního spojení po nalezení rovnováhy mezi online a offline světem, objevte cestu k zdravějším vztahům skrze digitální odpočinek.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek