Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Školní ráno: 7 tipů, jak se od pondělí do pátku nezbláznit

Dva měsíce letních prázdnin utekly jako voda a opět nastalo období, kdy deset měsíců vypravujete děti do školy. Což bývá často plné zmatku. Aby u vás doma nevypukl tento scénář, přinášíme vám několik rad. Díky těm vás žádné školní ráno nezaskočí nepřipravené a vše stihnete.
školní ráno
Školní ráno to drhne po všech stránkách? Poradíme vám, jak to změnit.

20. 09. 2022

1. Nepodceňte přípravu

K úspěšnému startu do nového dne je nutná příprava. Dětem nastavte nekompromisně večerku, aby byly školní ráno schopné vstát. Vy tento čas využijte k tomu, že si připravíte věci na druhý den. Kromě oblečení do práce nachystejte také co nejvíce věcí na snídani, připravte svačiny a snažte se zkrátka „volný čas”, který máte před spaním, využít na maximum a veďte k tomu i své děti.

2. Naplánujte si školní ráno minutu po minutě

Nemáte organizační schopnosti? Pokuste se na tom zapracovat. Uvidíte, že vám tento přístup může usnadnit život a ušetřit spoustu času. Jestliže si každé školní ráno naplánujete minutu po minutě a budete se tohoto rozvrhu držet, nebude docházet ke zmatkům a dalším nepříjemnostem.

Přesně stanovte rutinu sobě i svým dětem a užívejte si příjemná a funkční rána. V žádném případě nedělejte věci místo svých dětí, i kdyby to mělo ušetřit čas. Čím dříve se děti naučí plnit své povinnosti, tím lépe pro vás všechny.

stres
Nikdo nechce ráno začínat stresem a vráskami na čele.

3. Sestavte si přehledný seznam činností

S předchozím bodem úzce souvisí také sestavení seznamu činností. Ten sepište podle toho, jak budete mít rozvržené všechny ranní činnosti a přišpendlete si ho na lednici nebo na vchodové dveře. Zkrátka na takové místo, které máte na očích před odchodem z domu. Díky tomu si budete moci každé školní ráno zkontrolovat, že všichni členové domácnosti splnili, co měli. V praxi to znamená, že si děti po snídani vyčistily zuby, zabalily si svačinu a nezapomněly si vzít s sebou věci na odpolední kroužky.

4. Začněte každé ráno pozitivně

Když zaujmete k ránům pozitivní postoj, bude ranní vstávání pro celou rodinu mnohem příjemnější. Vytvořte si například tradici, která bude spočívat v tom, že si každé školní ráno u snídaně sdělíte, na co se ten den nejvíce těšíte. Tím se všichni naladíte na pozitivní notu již ze startu.

K TÉMATU  Tipy na organizaci rodinného života

5. Přivstaňte si o deset až patnáct minut

Pokud milujete spánek, následující tip se vám nejspíš nebude líbit, ale v praxi zjistíte, že je opravdu funkční. Naše rada zní jednoduše: přivstaňte si. Nemyslíme tím, že musíte vstát o hodinu či dvě dříve. Úplně postačí vstát třeba jen o 10, popřípadě 15 minut dřív, než jste měli v plánu. Díky tomu totiž ráno získáte čas navíc. Věřte nám, že i pět minut po ránu navíc, dokáže hotové divy.

budík
Jde jen o pár minut, ale každá se ráno počítá.

6. Neustále svůj program vylepšujte

V životě není nic dokonalé, takže nepočítejte s tím, že bude dokonalá vaše ranní příprava do školy. Neustále se najdou věci, které lze zlepšovat. Nebraňte se tedy změnám a pokud vás napadá lepší organizace, jednoduše ji aplikujte. Jsou-li s nějakými činnostmi školní ráno potíže, jestli je to ve vašich silách, vypořádejte se s nimi již předchozí večer. Ušetříte si tak zbytečné hádky a drama hned po ránu.

7. Nestresujte se a buďte na věcí

Nejtěžší bod jsme si nechali na úplný závěr. Zní totiž sice jednoduše, ale je nám jasné, že tomu tak není. Když vám totiž někdo během náročné situace poradí, ať se nestresujete, tato rada vám nijak nepomůže. Ale i přesto vám to doporučíme. Pokud budou vaše školní rána probíhat ve spěchu, děti se budou vztekat a odmítat spolupracovat, snažte se nenechat si přerůst celou situaci přes hlavu a řešit vše v klidu.

Čím zorganizovanější ráno budete mít, tím bude pro všechny zúčastněné příjemnější. Kromě již zmíněných rad zapomeňte ráno také na televizi, počítače a mobily. Děti by akorát rozptylovaly a došlo by ke zbytečným zdržením. Raději si sepište seznam činností, které musí každý člen rodiny ráno splnit a dennodenně se jím řiďte.

K TÉMATU  Psaní textů jako přivýdělek při mateřské. Možností je ale vícero

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Zpátky do školy! Připravte své dítko i sebe na nový školní rok

Tipy na zdravé svačiny pro školáky. Každodenní inspirace

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Nemoci si nevybírají člověka podle toho, odkud pochází ani kolik má peněz. Některé nemoci jsou ovšem typické pro ženy a jiné pro muže. Naše těla a biologie se hodně liší. Samozřejmě některé z těchto onemocnění mohou mít také muži, ale ženy k nim mají mnohem větší sklony. Dnes se podíváme, co vás jako ženu může postihnout.
V Mexiku mají na propagaci svého mléka Alpura osvědčený recept, a tak není pro místní nic neobvyklého, když mezi regály rozjede svojí show tancující kráva. Před obchodem na ulici nebo uvnitř prodejny předvádí svoje kreace a baví nebo udivuje všechny, kteří se ocitnou v dosahu.
Upřímně, matky jsou opravdové hrdinky, které zvládají nekonečný kolotoč povinností. V našem nejnovějším článku se zaměřujeme na příběh jedné takové matky, která je na všechno sama – od každodenních povinností po přípravy na vánoce. Její děti zlobí, nechtějí do školy, a ona si uvědomuje, že potřebuje odpočinek. Co se stane, když se rozhodne strávit víkend v luxusním rezortu? Přečtěte si náš článek, který nahlíží do světa této matky, plný nečekaných zvratů, humorných momentů a možná i inspirace pro všechny, kdo znají výzvy mateřství.
Čtení je v dnešní době stále vzácnějším koníčkem, zejména u dětí. Ty totiž mnohem raději tráví čas nad displejem chytrých mobilních telefonů, s tabletem v ruce nebo třeba před televizí. Kéž by existoval nějaký způsob, jak lásku ke čtení u dětí probudit. Naštěstí ale jeden způsob skutečně existuje. Vyzkoušíte ho?
Ne nadarmo se říká, že každý člověk je jedinečný. Tento argument se bezpochyby týká i v případě volby dioptrických brýlí, které, mají jí maximálně splňovat nejnáročnější kritéria, musí být vybírány na základě určitých vlastností jejich nového majitele. Která to jsou? Pojďme se na to podívat!
Každý den zabrousíte jednou nebo i víckrát na Facebook či Instagram a sledujete své oblíbené účty. Je jedno, co vám přinášejí a dávají. Koukáte na ně, protože vás baví. A čím víc lidí na příspěvek kouká, sdílí ho, komentuje nebo lajkuje, tím větší má potenciál k obchodování. Zkuste to také.
Mnoho mužů i žen od pěstování masožravek odradí to, že jsou náročné na péči a je nutné je pravidelně krmit. To však není pravda. Masožravá rostlina nepotřebuje nic víc než jiná obyčejná pokojová rostlina.
Mít styl a brát stárnutí s humorem. Udržet si elán, sebevědomí, vtip a vidět život vždy z pozitivní perspektivy. Cool babča Baddie Winkle i po devadesátce ví, jak vyždímat svůj čas tady na maximum. Čím inspiruje mladé i staré?
Muži rádi zažívají něco nového a dostávají se na hranici lidských možností. Proto se pro ně skvěle hodí adrenalinové dárky. Jaké jsou v dnešní době možnosti? Inspirujeme vás.
Reality show je jedním z nejpopulárnějších žánrů doposud. Od sledování všech šokujících, nesestříhaných okamžiků, až po osudy u vašich oblíbených darebáků – sledování dalšího dílu každý týdne je návykové. Jaké reality show nejraději sledují v zahraničí?
Je sobota dopoledne, venku prší, zrušil se vám program a vy nevíte, co s volným dnem. Přesně pro takové situace jsme pro vás sepsali tento článek. Najdete v něm pár tipů na to, jak strávit den smysluplně a bez výčitek.
Protože žijeme v globalizovaném světě, i v Asii mnohdy slaví Vánoce podle západních a křesťanských zvyků. Ale stále ještě na tomto kontinentu existují země i kousky míst, kde Vánoce vypadají jinak.

Výběr článků

I když se nacházíme v druhé polovině roku 2020 a i když se už začíná mluvit o trendech příštího roku, pozastavme se nad tím, co se nosí právě letos. Stravte tak poslední měsíce roku v nejstylovějších modelech, které jsou aktuálně in.
Ne nadarmo se říká, že každý člověk je jedinečný. Tento argument se bezpochyby týká i v případě volby dioptrických brýlí, které, mají jí maximálně splňovat nejnáročnější kritéria, musí být vybírány na základě určitých vlastností jejich nového majitele. Která to jsou? Pojďme se na to podívat!
Blíženci jsou třetím znamením zvěrokruhu (22.5. - 21.6.), kterému vládne planeta Merkur. Jedná se o vzdušné znamení, pro něž je charakteristická upovídanost, zvídavost a přemýšlivost. A co dalšího? Jak Blíženci obvykle přistupují k životu, lásce, kariéře?

Nepřehlédněte

Minulý týden jsme si zasoutěžili o dvoje krásná sluchátka. Dnes už známe vítězky naší soutěže. Kdo měl štěstí a krásná sluchátka Trust Norma do nás dostane?
Prostředí má hodně společného s tím, jak se naše pokožka chová a jak vypadá. Když je horko a vlhko, pokožka může být mastná z přebytečné vlhkosti. Když je zima a sucho, pokožka může být vysušená. Nemluvě o dalších environmentálních stresorech, jako je znečištění ovzduší, sluneční záření, klimatizace a další. Když se mění roční období, mění se i prostředí kolem nás. Kůže se musí přizpůsobit novým klimatickým podmínkám, ale můžete jí práci trochu usnadnit zavedením správné péče o pleť. Když se mění roční období, měla by se měnit i vaše rutina týkající se péče o pleť. Zvažte tyto podzimní tipy péče o pleť, které vám pomohou udělat stejně hladký přechod z léta do podzimu, jako je vaše pokožka.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek