Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Kupte si Muže snů! Na trhu v indickém Biháru jsou ženichové na prodej už 700 let

Mladého bez peněz – ale za hodně peněz, anebo raději staršího a vyzrálého úředníka pod penzí? A někdo s titulem z medicíny by tu náhodou nebyl? Indický trh s manžely je takových otázek plný.
ženich
Chybí vám ženich? Na tržišti v Indii si muže snů můžete koupit.

19. 09. 2022

Bihár je asi o pětinu větší než Česko, ale žije v něm 10x víc obyvatel. Poučku jiný kraj – jiný mrav si tu budeme připomínat často. Třeba v tom, že dominujícím náboženstvím je tu hinduismus, přesněji tedy hinduismus říznutý maithilským bráhmanstvím. Na tradice se tu hodně dbá, a jedna z těch, která se tu drží bezmála 700 let je tzv. Saurath Sabha. Obřad sňatků. Drobet urážlivěji, ale neméně pravdivě, je přezdívána – dulha bazaar. Trh s ženichy.

S vlastní kůží na trh

Princip je asi takový: tihle praktikující bráhmani musí navazovat manželství v rámci své kasty, ale nikoliv v rámci svého gopara – klanu. Po pár generacích to udělá pěkný guláš v rodinných/klanových vazbách, protože v rámci jednoho údolí jsou všichni nezadaní tak nějak příbuzensky provázaní. Rodinnému štěstíčku se ale musí jít naproti, a tak je třeba hledat manželku k dopárování o (několik) údolí a rodin/klanů dál.

indie
Chybí vám ženich? Jeďte na nákup do Indie.

Aby se to couráním po horách a údolích zbytečně nekomplikovalo, udělá se prostě jednou za rok devítidenní Saurath Sabha, kde se všichni dostupní živočichové ženichové mohou prezentovat potenciálním nevěstám. Je zájmem mužů založit rodinu mimo svůj klan, a tak se musí snažit v téhle jednostranné seznamce zaujmout. Proto jdou doslovně se svou kůží na trh.

Nevěsta si moc nevybírá

Ať si to ale středoevropské dámy neromantizují. Jiný kraj-jiný mrav: takže na osobním názoru nevěst na potenciálního ženicha tu moc nesejde. Hlavní slovo tu má její „ochránce a zástupce“ – tedy otec, starší bratr, bratranec. Nevěsta může nanejvýš nějakou bystře kritickou poznámkou upozornit na to, že vedle možná bude k dostání lepší živé zboží. Co se tak běžně řeší?

nevěsta
Co si o ženichovi myslí nevěsta? To je to poslední, co někoho zajímá.

A jak máte velký… plat?

Dosažené vzdělání a zaměstnání ženicha. Vystudovaní inženýři, doktoři a státní zaměstnanci pod penzí jsou žádané zboží. Ženich nemusí být nutně mladý a pohledný, ale svou roli to samozřejmě hraje taky. Klasickou otázkou je, kolik měsíčně ženich donese domů, a jestli tedy má vůbec cenu si s ním něco začínat. Prokázat se musí rodným listem, certifikáty a diplomy. A samozřejmě, jde i o zápisné, věno. Tím jej vyplatí rodina nevěsty.

K TÉMATU  Kdy posílat svatební pozvánky a na co si dát pozor?

Problémy s cenou

Dvacetiletý úředníček může doufat, že se vydá za „cenu“ v přepočtu kolem 4-3000 dolarů, pětatřicátníci jsou ceněni stěží na 600. Věno je sice oficiálně v Indii nezákonné, ale perspektivní ženich automaticky očekává, že vyzískanou sumou vyplatí svůj rodinný klan za výdaje spojené se svou výchovou. Tohle u nás prostě nemáme. Nevěsta se tak často musí smířit s ženichem, kterého si její rodina může dovolit.

svatba
A může si mladého a vzdělaného ženicha rodina dovolit?

Výše věna umí být docela bolavé téma, a v případě vzácné neshody výjimečně dochází i k tzv. pakadwa vivah, tedy únosu ženicha. Pod pohrůžkou smrti pak musí… udělat svou práci… a pak už se musí ženit i bez věna, protože technicky znectil nevěstu. A z toho už by koukala krevní msta a klanová válka.

Je libo ženicha i nevěstu?

Časy, kdy se na Saurath Sabha scházely tisícovky vyšňořených a vymydlených „ženichů“, už ale v Biháru ustupují. Dívky si teď mají tendence hledat partnery přes internet, a na radu svých opatrovníků, hodnotících výši příjmů potenciálních sňatku-chtivých manželů už tolik nedají. Abychom byli fér, trh s podobným zbožím – nevěstami – funguje v rádžastánském Haudati. Cena nevěst se tu odvíjí od jejich kvalifikace a domácích dovedností. Prostě stará dobrá ruční práce.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Svatební blázinec. S čím vším musíme při plánování svatby počítat?

Bavlna, krajka, kůže… Jak muži reagují na spodní prádlo?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Ve zdravém těle zdravý duch. Mnohokrát připomínaná moudrost irského dramatika George Bernarda Shawa je, byla a bude pro lidstvo aktuální. S neustálým rozvojem přísunu informací se každý den dozvídáme o nových metodách cvičení, možnostech sestavení zdravého jídelníčku a korekce životního stylu tak, aby člověk dosáhl co možná nejlepšího pocitu sama ze sebe. Takový pocit vám dodá tolik potřebnou sebedůvěru, která se odráží při každodenních činnostech.
Prostředek proti lupům, lék na houbové plísně na nohách, prací zlepšovák hodně znečistěného oblečení nebo šikovná dezinfekce rukou? Tohle všechno je ústní voda, která svede zázraky i tam, kde by to asi nikdo nečekal!
Zná to nejspíš každá z vás. Někdy během svého života jste si určitě ve vztahu prošla fází žárlivosti. Pokud byla oprávněná, a váš partner vám byl opravdu nevěrný, chápeme, že jste ostražitá. Pokud ale byla nemístná, a vy se nacházíte ve zdravém a spokojeném vztahu založeném na důvěře, není se čeho obávat. Jestliže jste si totiž partnerovou oddaností jistá a víte, že má oči jen pro vás, žárlivost vás akorát zbytečně vyčerpává. Proto pro vás máme několik tipů, jak se žárlivostí zatočit.
Na slavnostním večeru v pražském O2 universu se rozdávaly prestižní Ceny Anděl, přičemž sobotní gala byla svědkem ocenění nejlepších z nejlepších na české hudební scéně. Středem pozornosti se stala kapela November 2nd, která si odnesla ocenění za Nejlepší album, ale světla reflektorů se soustředila i na umělce jako Anna K, David Koller a Viktor Sheen, kteří rovněž zaznamenali významná vítězství.
Znáte rýmovník? Pravděpodobně ano. Jedná se o bylinku, kterou velmi často pěstujeme na svých okenních parapetech. Pěstitelé mnohdy nevědí, co si s ní počít, protože roste tak rychle, že nestíháme ani mrknout okem. Rýmovník však využijete. Dá se z něj připravit med, sirup nebo také mastička. A jelikož se jedná o zdraví prospěšnou bylinku, je načase pustit se do výroby jednotlivých produktů.
Matkou se můžete stát i po čtyřicítce. A to s přehledem. Které celebrity jdou příkladem? Podívejte se.
Krabičkové diety jsou hitem dneška. Když chtějí lidé zhubnout, automaticky vyhledávají nutričního specialistu a žádají ho o vytvoření krabiček, které lidem nedovolí jíst nic jiného. Ovšem i když jsou krabičky často vychvalované, pravdou je, že mají i své nevýhody.
Období plodných dnů i samotná ovulace jsou jedinou cestou, díky které je možné stát se maminkou. Věděli jste ale, že ovulace v jednom cyklu nemusí být pouze jedna? A jak je možné, že za měsíc může tělo ovulovat klidně dvakrát?
Muži rádi zažívají něco nového a dostávají se na hranici lidských možností. Proto se pro ně skvěle hodí adrenalinové dárky. Jaké jsou v dnešní době možnosti? Inspirujeme vás.
Čekáte přírůstek do rodiny? Gratulujeme! Jednou z velice krásných povinností, která na vás v budoucích měsících čeká, vymýšlení, jak zařídíte pokojíček. Jaké jsou novinky, které vás potěší, a co by v pokojíček pro miminko rozhodně nemělo chybět?
Dámy, ruku na srdce, která z vás se každoročně netěší na první letní paprsky, abyste svou pokožku mohly vystavit sluníčku? Věděly jste ale, že opálená kůže byla dříve známkou chudoby? A kdy se na trhu objevily první opalovací krémy? Čtěte dále a dozvíte se mnohem více o historii opalování.
Neustálé pochybnosti o sobě. Kritika své postavy, kritika svého chování. Nedůvěra v dosažení stanovených cílů... Poznává se v tomto některá z vás? Přály byste si, ženy, mít se více rády? V dnešním článku si povíme, jak na to! Jak se mít ráda, jak zlepšit své sebevědomí a jak zkrátka zazářit!

Výběr článků

Možná si to ani neuvědomujeme, ale plasty jsou všude kolem nás. Některé jsou velmi cenné a pomáhají nám v běžném životě. Například plastové součástky elektroniky, plastové rukavice a pomůcky v nemocnicích nebo plastové součástky aut a všeobecně plast používaný v průmyslu. Některé plasty nám ovšem neslouží léta, ale jen pár hodin nebo dokonce minut. Proto bychom se na tyto druhy plastů měli zaměřit a začít s nimi šetřit. Jak můžeme v domácnosti během každodenních činností plasty eliminovat?
Máte doma čtyřnohého psího mazlíčka? Pokud ano, neměli byste péči o něj podceňovat. Mít pejska – to není jako mít plyšáka, který bude vaší živou podporou, když se vám nebude dařit. Kromě toho, že mu budete dávat najíst a budete ho chodit venčit, nesmíte zapomínat ani na péči o srst a drápky. Bohužel právě tyto dvě věci jsou u chovatelů psů často opomíjené.
Nemusíte mít přímo roubenku nebo srub. Dřevěný interiér sluší každé chatě, ale můžete se jím obklopit i doma. Tento klasický materiál bude v módě pořád. Dřevo existuje v mnoha variantách i barvách a s jeho pomocí vytvoříte neopakovatelné bydlení. Působí příjemně a je také zdravotně naprosto nezávadné. Prohlédněte si krásné interiéry, kde je hlavním motivem právě dřevo.

Nepřehlédněte

Také přemýšlíte, jak nejlépe a nejkvalitněji využít čas letních prázdnin pro své dítě? Žijeme v době, kdy je na trhu nepřeberné množství nabídek letních táborů, doprovázených kvalitním programem nebo „celotáborovou hrou“. Jak vybrat pro své dítě nejlépe? Na co se při výběru zaměřit?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek