Pátek , 03. 05. 2024

Zikmund

Avokádo jinak než na talíři: 7 způsobů, jak ho úplně celé využít

Avokádo se stalo součástí našich jídelníčků, kdy z něj můžeme připravit výtečné guacamole, využít jej jako náhražku másla nebo použít jako základ na zdravou pomazánku. Jenže avokádo skvěle neposlouží jen v kuchyni, jeho využití sahá daleko za kulinářskou sféru. Víte, k čemu všemu se vám může doma hodit?
avokádo
Plody avokáda mají bohaté využití i na poli krásy. Zužitkujete je úplně celé!

03. 10. 2022

Avokádo patří v posledních letech mezi nejvyhledávanější ovoce. A není se čemu divit, protože obsahuje nespočet důležitých látek a vitamínů, které jsou pro správnou funkci našeho těla velmi důležité a díky tomu se stalo neuvěřitelně cool – je ho plný instagram, snídaňová bistra se předhání v tom, kdo udělá lepší avokádový toast a je ingrediencí většiny zdravých receptů.

Je plné živin – patří mezi superpotraviny, které se pyšní zdravotními přínosy. Toto ovoce obsahuje vysoký obsah vitamínu C, folátů, antioxidantů, vitamínu E, B5 a K. Kromě toho je dobrým zdrojem vlákniny a niacinu.

My jsme vám ale slíbili, že plody hruškovce přelahodného se dají využít i jinak než jako součást zdravého stravování. Tady jsou.

1. Avokádová maska na pleť

To, že je avokádo pro pleť doslova požehnáním, ví snad každý. Připravte si domácí masku, která pleti poskytne pořádnou dávku hydratace dle následujícího receptu:

  1. Rozmixujte jednu lžíci bílého jogurtu s rozmixovaným avokádem a lžičkou olivového oleje.
  2. Směs naneste na vyčištěnou pleť a nechte 20 minut působit.
  3. Poté masku smyjte vlažnou vodou a pleť podpořte hydratačním krémem.

2. Avokádová maska na vlasy

Masky z avokáda jsou velmi oblíbené, což můžete sama zjistit při příchodu do drogerie. Dávku hydratace můžete poskytnout také svým suchým vlasům.

Budete potřebovat:

  • 1 střední avokádo
  • 1 lžíci kokosového oleje
  • 1 lžíci medu

Postup přípravy:

  1. Avokádo rozmělněte vidličkou na kaši. Přidejte kokosový olej s medem a směs důkladně promíchejte.
  2. Masku vmasírujte do vlasů i na pokožku a nechte působit asi 20-25 minut.
  3. Poté ji důkladně z vlasů vymyjte a umyjte vlasy tak, jak jste zvyklí.
potraviny
Avokádo a kokos jsou plné zdravých tuků.

3. Peeling z avokáda

Pecku z avokáda rozhodně nevyhazujte. Stačí ji rozdrtit nebo rozmixovat na hrubý prášek, který následně použijte při koupeli jako peeling.

K TÉMATU  Netradiční využití zubní pasty v domácnosti, kde byste to možná nečekala

Postup: Smíchejte ho s olivovým nebo kokosovým olejem a krouživými pohyby se zbavte odumřelé kůže na těle.

4. Koupel

Nezbavujte se ani oloupané svrchní části avokáda, využijte ho na maximum! Oloupanou slupku zužitkujete při koupeli. Jednoduše ji vhoďte do vany a užijte si koupel. Vaší kůži poskytne potřebné vitamíny.

5. Čaj z avokáda

Další způsob, jak využít jeho pecku. Ta je dokonce vesměs tím nejcennějším z celého plodu, protože její účinky jsou antibakteriální, protizánětlivé a protiplísňové. Pro ty, kteří trpí na vysokou hladinu cholesterolu, je ideální připravit si z ní čaj.

Postup: Pecku rozčtvrťte a zalijte vroucí vodou. Nechte vylouhovat asi 3–5 minut a poté čaj sceďte. Vzhledem k možné nahořklosti dochuťte čaj medem.

6. Super-smoothie

Využití: Pecku z avokáda rozdrťte na velmi jemný prášek a přidávejte si ho k rannímu smoothie.

Nezapomínejte, že pecka z avokáda je hořká, takže je lepší ji kombinovat s něčím sladkým, jako je kokos, čokoláda, banán či datle.

avokádo
Ne nadarmo se avokádo považuje za superpotravinu.

7. Pecka jako dekorace

Jestliže jste příznivci přírodních dekorací a bižuterie z přírodnin, avokádová pecka vám může skvěle posloužit. Ti šikovnější si jistě poradí s nějakou řezbou a následným zavěšením na krk. Fantazii se meze nekladou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Avokádo: Proč je superpotravinou + recept na pomazánku jako bonus

Špenát místo ledového salátu, avokádo místo majonézy. Co ještě můžete zkusit nahradit něčím zdravějším.

Zdroje článku:
www.bbcgoodfood.com, www.rxlist.com
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Když se podíváte do ledničky u svých rodičů nebo u známých, možná vás překvapí, že tam dávají i potraviny, které vy uchováváte jinde. Víte však, co je tedy správné, a jaké potraviny bychom do lednice opravdu dávat neměli?
Pro většinu lidí je ve vztahu nejdůležitější důvěra. Co se ale stane, když dojde k jejímu narušení? To se může stát nejrůznějšími drobnými způsoby – ale může vztah znovu vzkvétat po něčem tak závažném, jako je nevěra?
Na trhu jsou k dostání doslova stovky různých odstínů rtěnek, kosmetické firmy nás neustále bombardují novými produkty, takže vybrat si z nich a najít tu správnou, to je teprve oříšek. Jak najít svoji ideální rtěnku?
Dnes a denně je naše pleť zatěžovaná nepříznivými vlivy. Ať už se jedná o nánosy make-upu nebo nečistoty z ovzduší, to vše naší pokožce příliš neprospívá. A to nejen v jejím jádru, ale i zvenčí. Dost často pak dochází ke zhrubění pokožky, která získává našedlý tón, ovšem nechybí ani vydatně ucpané póry.
19. listopad je pro mnohé jen dalším obyčejným podzimním dnem v řadě. Na tento den však připadá Světový den prevence týrání a zneužívání dětí. Pojďte se proto ku příležitosti tohoto dne dozvědět něco o týrání a celkově špatném zacházení s dětmi. Víte, co je to syndrom CAN?
Začít si vztah se šéfem není vůbec jednoduché. Intimní vztahy na pracovištích jsou vždy složité, a pokud jde o nadřízeného, je to ještě komplikovanější. Přitahuje vás? Dává vám najevo svůj obdiv? Bude to jen flirt, nebo snad láska? Jak si poradit, a přitom si udržet práci.
Stává se vám, že dojíte své jídlo, ale i poté máte zase hlad? Spoustu lidí dojí svou porci, ale i tak je přepadnou chutě dát si ještě něco dalšího. Anebo je přes den stále honí mlsná a snědli by vše, co mají na očích. Čím to vlastně je? A jak se toho ukrutného pocitu hladu a chutí zbavit? Pokračujte ve čtení článku a získáte tak odpovědi na vaše otázky.
Žena a kariéra? Ve vedení státních firem v Česku bylo podle údajů z roku 2018 pouze patnáct vrcholových manažerek. Manažerů oproti tomu ve stejném období pracovalo v těchto firmách 174. Má to několik důvodů. Jedním z nich jsou i předsudky, které musíte jako top manažerka překonávat.
Většina žen chce okouzlit své okolí perfektním vzhledem a dobře zvoleným módním outfitem. Z toho důvodu zpravidla volí kousky, které jim sice zaručí vyladěný vzhled, ovšem na úkor jejich zdraví. A možná k takovýmto ženám patříte i vy. Pojďte se proto podívat na několik špatných módních návyků, které neprospívají vašemu zdraví, a zjistěte, jak najít přijatelný kompromis.
Zjištění, že vás váš partner nevěrný, může být bolestivým a emotivním zážitkem. Naše srdce hledá odpovědi a cesty, jak se vyrovnat s touto obtížnou situací. V našem článku "Byl mi nevěrný, co s tím?" se budeme společně zabývat tímto citlivým tématem. Prozkoumáme, jak se vypořádat s emocemi, jaké jsou možné kroky směrem k uzdravení a jak budovat důvěru znovu, pokud je to vaším cílem. Přečtěte si o zkušenostech jiných lidí, kteří prošli podobným setkáním, a možná najdete inspiraci pro vlastní cestu k uzdravení a nalezení klidu v srdci.
Cihlová zeď a moderní interiéry se začínají prolínat, i když by to kdysi nikoho nenapadlo. Ale přiznané cihlové zdi dodají celému interiéru jedinečný charakter. Protože ale pravé cihly najdeme málokde, můžeme cihlové stěny imitovat plastickým dekorem, který je na první pohled k nerozeznání. Tyto obklady se dají koupit v různých vyhotoveních i barvách, takže se mohou tvářit jako břidlice, kámen nebo klasické cihly. Dokonce si je můžete natřít nebo jinak povrchově upravit přesně podle sebe.
Sváteční atmosféra je o víc než jen vánočním stromečku a dárcích. Jak vykouzlit tu pravou vánoční pohodu? Dnešní článek na Dámské Lize přináší osvědčené tipy, které vám pomohou vytvořit nezapomenutelnou atmosféru na Štědrý den. Od kouzelného osvětlení po voňavé lahůdky, zjistěte, co by nemělo chybět ve vašem vánočním repertoáru a jak si užít tento magický čas s rodinou a přáteli.

Výběr článků

V současné době chtějí být všichni ekologičtí. Dbají na životní prostředí a snaží se neplýtvat jídlem či třídit odpad. Dokonce se správně nakládá i s bioodpadem. A s tím se spojí kompostování. Pokud zvažujete pořízení kompostéru na zahradu nebo kompostéru do interiéru, nabízí se otázka, jak správně kompostovat a čemu se vyvarovat? Kompostování je sice hitem, na druhou stranu se to musí umět.
Blíženci jsou třetím znamením zvěrokruhu (22.5. - 21.6.), kterému vládne planeta Merkur. Jedná se o vzdušné znamení, pro něž je charakteristická upovídanost, zvídavost a přemýšlivost. A co dalšího? Jak Blíženci obvykle přistupují k životu, lásce, kariéře?
Rádi byste si s partnerem, rodinou či přáteli pronajali byt, ale máte s hledáním bytu buď špatné zkušenosti, nebo jde dokonce o vaši vůbec první zkušenost? Máme pro vás několik tipů, jak vhodný byt bezpečně najít.

Nepřehlédněte

Po patnácti letech manželství jsem se rozváděla a myslela jsem si, že začnu nový život. Jenže mé dvě děti se nedokázaly s rozpadem rodiny smířit – a mně to nedalo spát. I když jsem vlastně nechtěla, podlehla jsem, a nakonec jsem se k bývalému muži vrátila. Nyní jsou děti šťastné, manžel spokojený, ale já vím, že to není ono. Navíc jsem zjistila něco, co mi situaci ještě více zkomplikovalo.
Ve světě módy, kde rychle se měnící trendy určují rytmus sezónních kolekcí, určité prvky šatníku si zachovávají svůj neměnný charakter elegance a univerzálnosti. Dámská košile, díky své všestrannosti a nadčasovému designu, představuje klíčový prvek dámského šatníku, který lze úspěšně použít při vytváření jedinečných stylizací pro nejdůležitější příležitosti. Značka TATUUM, s dlouholetou tradicí ve vytváření vysoce kvalitního oblečení pro ženy, nabízí dámské košile, které okouzlují jemnou elegancí a dokonalostí zpracování a stávají se nezbytným společníkem výjimečných chvil.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek