Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Art deco: Styl bydlení pro milovnice Velkého Gatsbyho

Jste příznivci doby minulé, která se nesla v duchu swingu, kloboučků, smokingů a doutníků? V tom případě byste se měli seznámit se stylem Art deco, který je odkazem na období mezi první a druhou světovou válkou. Oldřich Nový, Adina Mandlová nebo románový hrdina Velký Gatsby jsou ztělesněním luxusu, elegance a sofistikovanosti. Inspirujte se našimi tipy a vneste do svého domova kousek dávného luxusu a elegance.
art deco
Art deco je elegantní, luxusní a noblesní styl.

01. 09. 2022

Bez barev se neobejdete

Styl Art Deco rozhodně není pro každého. Mezi jeho poznávací znamení patří zejména barevná paleta, která je ve většině případů výrazná. Na výběr máte hned ze dvou možností.

  1. Neutrálnější cesta – kdy vsadíte na syté barvy jako je krémová, hnědá, čokoládová nebo také černá, které doplníte o výrazné geometrické vzory.
  2. Divočejší – v hlavní roli by měly být doplňky v barvách jako je žlutá, červená, zelená a také modrá.
lampa
Tmavé barvy nabírají ve stylu Art deco nový rozměr.

Stylový nábytek je základem

Součástí stylu Art deco jsou elegantní tvary. Právě ty se většinou promítnou u nábytku. Ten by měl být těžký, výrazný a mohutný, aby co nejlépe zaplnil prostor a stal se tak dominantou místnosti. V některých formách tohoto stylu je také kladen důraz na kombinaci minimalismu a retra.

Také na povrchové úpravě nábytku záleží. Pro tento styl je typický luxus – a od toho se odráží i všechno ostatní. Tudíž lesklé povrchy, zrcadla s výraznými zlatými rámy a leštěné kovy by rozhodně neměly chybět.

kala
Typickou květinou pro Art deco je kala.

Geometrické vzory

Abyste vytvořili dokonalou místnost ve stylu Art deco, bez výrazného geometrického vzoru se prostě neobejdete. Pokud nevíte, jak tyto jednoduché, přímočaré linie zakomponovat ke všemu ostatnímu, začněte od podlahy, a to doslova. Právě tam jsou geometrické detaily nejideálnější. Jestliže nemáte tolik odvahy, zkuste to nejprve s textiliemi, jako jsou koberce, přikrývky a polštáře.

Zaměřte se na dobové doplňky

Nemusíme snad objasňovat, že doplňky jsou tím, co skutečně upevňuje styl v místnosti a podtrhuje atmosféru. V tomto případě vedou designové prvky z 20. a 30. let 20 století. Velké oblibě se těší nahé ženské postavy, zvířata, slunce – například sluneční paprsky z leštěného kovu kolem zrcadla jsou trefou do černého.

art deco
Styl dotváří doplňky.

Nic nezkazíte také designovými předměty jiných kultur, jako jsou indiánské sošky, egyptské textilie apod. Nebojte se také přírodních prvků, jako nefrit, slonovina, obsidián a křišťál, stejně jako stále nadčasový chrom a stříbro. Nejlepších výsledků dosáhnete, když se zaměříte na předměty – zejména zrcadla, lampy a nástěnné obrazy – které kombinují dva nebo více těchto detailů.

K TÉMATU  Známe trendy v bydlení v roce 2020. Hitem bude pastelově zelená barva

I tapety mohou být nadčasové

Ač se zdá, že tapetám už dávno odzvonilo, není tomu tak. Dnešní trh nabízí nespočet možností, jak si jimi zkrášlit své bydlení. Pro styl Art deco jsou skvělou volbou. Pamatujte, že nic se nemá přehánět, ty doby, kdy se tapetovaly všechny čtyři stěny v místnosti, jsou pryč. Zaměřte se na jednu hlavní stěnu, která bude místnosti dominovat a zbytek dolaďte jemnějšími doplňky – samozřejmě v závislosti na tapetě.

Zamilovala jste se do interiérů ve filmu Velký Gatsby?

Všeho s mírou

I když styl Art deco nejvíce definuje pojem „opulentnost“, při jeho realizaci byste se měli držet na uzdě. Váš interiér by totiž mohl působit jako jeden velký cirkusový chaos, kde se nebudete ani vy ani vaše návštěva cítit dobře.

Art deco ve zkratce:

  • Hlavními znaky je symetrie, zlatá barva, lesk, sklo, stříbro, zrcadla, porcelán.
  • Nejtypičtější rostlinou pro tento styl je kala neboli kornoutovka.
  • Prvky mají geometrický tvar se zaoblenými hranami.
  • Interiér je vymalován zemitými tóny, které kontrastují s výraznými barvami doplňků.
  • V interiéru by měly být zakomponované figurální lampy a honosné lustry.
  • Typickou podlahou v kuchyni nebo koupelně je podlaha se vzorem šachovnice.

Pustíte se do této odvážné rekonstrukce?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Tapety se navrací do módy. Jaké se dostávají do popředí?

Bydlení ve stylu Provence pro všechny romantické duše

Zdroje článku:
www.britannica.com, www.bobvila.com
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

V nejhorším případě úmrtí, v „nejlepším“ trvalé následky. Očkování v naší republice bylo zavedeno v letech 1946–1985. Úmrtnost u většiny nemocí klesla o 90-99,9 %. Přesto se i u nás vracejí na scénu nemoci, které jsme znali už jen z literatury: spalničky, dávivý neboli černý kašel, příušnice nebo zarděnky. Jak se jim bránit?
Dokonalé obočí naštěstí může mít každá žena i ta, které do vínku nebyly dány pravidelné rysy, ta správná hustota obočí ani tvar, který by si sama přála. Teď můžete mít všechno a být ještě krásnější. Co obnáší permanentní tetování obočí a co byste měla vědět předtím, než tuto kosmetickou proceduru podstoupíte?
Jaro je nejen ideální příležitostí k vyhřívání se na teplém slunci a pikniku. Je to také příležitost předvést svůj vytříbený smysl pro styl. Jarní prázdniny nemusí být jen o beztvarých svetrech a sepraných teplákových soupravách. Můžete získat pohodlný vzhled, který vám zaručí pohodlí a krásu zároveň. A dokonalý vzhled si můžete vybrat na nejlepší webové stránce pro výhodné nákupy Shopsy.
Každý druhý zažil během některé své dovolené zažívací potíže. V této souvislosti se častěji mluví o cestovatelském průjmu, ovšem i druhý extrém dokáže dovolenou pokazit. Zácpa umí vystavit stopku všem radostem. Čekáte a ono nic. Jste stále více nafouklí, bolí vás břicho a může se dostavit i malátnost. Pokud k ní máte sklony, tak svému zažívání pomozte.
Spa Hotel Děvín uprostřed Slavkovského lesa nabízí široký výběr služeb včetně lázeňské léčby pod jednou střechou.
Kruhy pod očima jsou věčný problém žen. A jelikož umí snížit sebevědomí, protože vzhled kvůli němu není dokonalý, nabízí se otázka, jak problém řešit. Zprvu je nutné si uvědomit, co za potíží vlastně stojí.
Mléko a mléčné produkty nepochybně patří mezi přírodní složky kosmetiky. Není se čemu divit, už sama královna Kleopatra využívala mléko – zejména to oslí – pro svou krásu. Dnešní kosmetické produkty obsahují mléko jak kozí, tak oslí, ovčí nebo také syrovátku, tvaroh či jogurt. Víte, jaké blahodárné účinky mají mléčné produkty pro pleť?
Denisa Cziglová, známá z účasti v MasterChef Česko, zemřela ve věku 35 let po statečném boji s rakovinou. Během svého života se snažila pomáhat ostatním onkologickým pacientům a svoje zkušenosti sdílela v knize, aby podpořila ty, kteří čelí podobným výzvám. Vedle toho si vybudovala rodinu a žila plnohodnotný život.
Možná trápí i vás, jen o tom nevíte, nebo jste si toho ještě nevšimli. Ačkoliv jsou sklivcové zákalky považované za projev ”stáří” a zhoršujícího se vidění, ve skutečnosti se mohou objevit už kolem třicátého roku života.
Plánujete svou zahradu krásně osvítit? Chcete na ní strávit následující teplé měsíce? Osvětlení na zahradu zkrátka patří. Je součástí vašich večerů s přáteli i grilovacích večírků. Je to nejen stylový prvek, ale také mluvíme o funkční a praktické části zahrady zabraňující mnoha nepříjemným nehodám jako jsou pády ze schodů, pády do bazénů, jezírek a podobně. Vyberte si osvětlení na zahradu správně a střízlivě.
Jaká zvířátka máme doma nejčastěji? Jsou to samozřejmě kočky a psi. Každý jedinec má jinou povahu, vždycky je ale milujeme. Tihle domácí mazlíčci mají jedno společné - když si hrají, stojí to za to a často nás překvapí něčím novým, čemu se rádi zasmějeme. Podívejte se na video!
Pokud toužíte po romantice, nečekejte, až váš přítel naplánuje něco zvláštního, převezměte otěže a zajistěte si večer svých snů sami. Možná budete chtít naplánovat rande s ohledem na svůj vkus, ale pokud pro něj chcete připravit něco zvláštního, měla byste své plány přizpůsobit jeho zájmům. Zde je několik užitečných rad pro plánování romantického rande pro vás a vašeho přítele.

Výběr článků

Střídavá péče je poměrně častým řešením, jak se o dítě postarat po rozchodu rodičů. Jedná se o jednu z nejlepších možností, pokud rodiče nežijí společně, je však třeba počítat s tím, že střídavou péči provází i řada nevýhod a strastí. Prioritou by vždy měla být spokojenost dítěte.
Děti i domácí mazlíčci umí být roztomilí. Tihle prckové sice ještě nosí pleny, ale už mají doslova záchvat smíchu. A může za to pes! Slyšet dětský smích je rozhodně lepší, než křik. Možná se budete smát s nimi!
Sehnat v obchodě kvalitní antibakteriální čistič, to je v posledních týdnech až nadlidský úkol. A pokud už seženete, tak je daný produkt astronomicky drahý. Co s tím? Poradíme vám.

Nepřehlédněte

Věčná krása, která žena by po ní neprahla? Proto se dennodenně snažíme našemu přání přiblížit a stojí nás to nejen velké úsilí, ale především peníze.
Čtvrtek bude podle astrologie dnem určeným zkráslujícím procedurám. Věnovat péči pokožce se vám dvakrát vyplatí. Kromě toho se ale držte v klidu. Čtvrtek nebude příznivý den na hádky a snadno k nim dojde.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek