Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Káva a pes: Co se stane s mazlíčkem, když si „lokne” hořkého nápoje

Pokud patříte mezi znalce kávy a je to první věc, na kterou po probuzení myslíte, chápeme vás. Ale mějte se na pozoru. Pokud máte doma čtyřnohého přítele, je možné, že neodolá pokušení ochutnat ten horký nápoj. A zatímco lidé často potřebují na začátek dne kofeinový šok, káva rozhodně není něco, co by si měl dávat váš chlupatý společník. Jak konkrétně je spojení „káva a pes" škodlivé a co může způsobit?
pes
Káva a pes zkrátka nejdou dohromady.

18. 08. 2022

Pokud si váš pes udělal zálusk na kávu a rozhodl se ji lehce ochutnat, jedno nebo dvě olíznutí obvykle nestačí k tomu, aby u psa způsobilo otravu. Pokud však váš pes pozře nespotřebovanou kávovou sedlinu, kávová zrna nebo čajové sáčky, může to způsobit poměrně vážnou otravu.

Proč by pes pil kávu?

Pes a káva, to moc nejde dohromady. Psi jsou ale od přírody zvědavá stvoření, která ochutnají jakoukoli pochoutku. Někdy sežerou trávu, kameny, toaletní papír, a co je nejodpornější, i hovínka. Pokud se dokáží napít i ze záchodu, proč by je nemohla zaujmout vůně vašeho ranního šálku kávy?

Pozor na malé psy

Psi jsou na kofein citlivější než lidé. Váš ranní šálek pravděpodobně nebude obsahovat tolik kofeinu, aby vašeho psa otrávil, ale mohlo by mu z něj být špatně. Pokud máte malého psa, jako je shih-tzu, jorkšírský teriér nebo opičí pinč, musíte ho pečlivě sledovat, protože na něj bude mít kofein větší vliv než na velkého psa. Pokud by snědl kávovou sedlinu, mohlo by to vést k otravě vzhledem k vysoké koncentraci kávy.

pes
Káva je o to víc nebezpečná, čím menší je váš pes.

Co dělat, když váš pes vypije kávu

Pokud se domníváte, že váš pes pil kávu nebo konzumoval kávové produkty, jako jsou kávová zrna nebo kávová sedlina, okamžitě zavolejte svého veterinárního lékaře. Veterináři můžete pomoci vyhodnotit potenciální riziko tím, že budete mít k dispozici odhad hmotnosti vašeho psa a množství kávy, které zkonzumoval.

Příznaky otravy kofeinem

Příznaky otravy kofeinem můžete obvykle pozorovat do 30 až 60 minut po jeho konzumaci. Předávkování kofeinem může trvat od 12 hodin do několika dnů. Budete muset svého psa sledovat, zda se u něj některý z těchto příznaků neprojevuje:

  • hyperaktivita
  • neklid
  • zvracení
  • zrychlené dýchání
  • zvýšená srdeční frekvence
  • zvýšený krevní tlak
  • zvýšená tělesná teplota
K TÉMATU  Babička na hlídání. Je to radost nebo povinnost a co když hlídat zrovna nechcete

U závažnějších případů je možný kolaps, třes a křeče. Příliš mnoho kofeinu může vašeho psa zabít, ale smrtelná dávka kofeinu se liší v závislosti na velikosti psa.

Jak veterináři léčí otravu kofeinem

Veterinář může zvolit několik způsobů v souvislosti se závažností situace. Někdy psům stačí podat aktivní uhlí, které pomůže zbavit tělo toxinů, aniž by se vstřebaly do krevního oběhu. Dalším řešením je podání dostatečného množství vody, aby se kofein z těla vyplavil, nebo podat léky na kontrolu srdečního rytmu, třesu a záchvatů. Pokud je situace velmi závažná, veterináři nezbývá nic jiného, než vyvolat zvracení.

Pozor: Je důležité podotknout, abyste zvracení nikdy nevyvolávali sami, vždy se obraťte na odbornou pomoc.

Pamlsky pouze určené pro psy

I když trocha uvařené kávy nemusí u větších psů způsobit problém, nikdy nenabízejte kávu v jakékoliv formě jako pamlsek. Káva a pes prostě nejdou dohromady.

Zajímavost: Nezapomínejte, že káva je mnohdy také obsažená v hořké čokoládě. I když je zábavné dávat svému psímu společníkovi všechny pamlsky, které si zaslouží, nabízet mu lidský pamlsek, jako je čokoláda, mu neudělá vůbec dobře. Navíc se obecně ví, že čokoláda je pro psa jedovatá.

pes
Čokoláda je pro psy také jedovatá, navíc často obsahuje kávová zrna.

Vše stavějte mimo dosah

Všechny výrobky obsahující kofein, jako je káva, kávová sedlina, kávová zrna, tmavá čokoláda a čajové sáčky, uchovávejte mimo dosah psů. Po uvaření ranní kávy vždy postavte konvici a šálek dostatečně mimo něj. To zahrnuje i to, že je nepokládejte na místa, kde je lze snadno převrhnout a olíznout ze země.

Pozor na odpadky

Když vyhazujete kávovou sedlinu, zavřete pytel na odpadky a ujistěte se, že je pro psa zcela nedostupný. Někteří psi, například labradorští retrívři, rádi aportují pamlsky z odpadkového koše.

K TÉMATU  Škola je tady. Co by mělo umět vaše dítě, než do ní nastoupí?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Celá zrnková káva vs. mletá káva: Co je pro vás to pravé?

Domácí mazlíček pro děti. Kdo bude nejlepší parťák?

Zdroje článku:
https://www.akc.org/expert-advice/health/can-my-dog-drink-coffee-what-to-do-if-your-dog-drinks-coffee/
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Čas prázdnin a dovolených je přímo balzámem pro duši i pro tělo. Ne už tak pro pleť - sluneční paprsky, UV záření, horko, slaná a chlorovaná voda můžou pleť hodně dehydratovat. Víme, jak vypadat skvěle celé toto období. Klíčovým pomocníkem jsou pleťové masky.
Odhodláváte se začít cvičit? V tom případě by vám mohly pomoci ty správné aplikace, s nimiž bude pohyb mnohem jednodušší a zábavnější. Proč? Protože v nich uvidíte své výkony, pokrok, kterého jste dosáhli a také se můžete porovnávat s ostatními.
Krásný a rovný úsměv dokáže otevírat srdce i dveře, proto je v současné době téměř nezbytností. Cesta k němu vede přes rovnátka, která vám budou dělat společnost po dobu několika měsíců nebo dokonce let. Je potřeba se během té doby o zuby a ústní hygienu obecně správně starat. Pojďte se podívat, co všechno budete potřebovat.
Holčička si hraje na doktora, a jejím zvláštní pacientem je skutečně odevzdaný a trpělivý bulteriér. Je takhle klidný i u opravdového veterináře? Opravdu roztomilý páreček, který vás pobaví.
V každé domácnosti nechybí alespoň jedny nástěnné hodiny. Co takhle zvolit nějaké obří, které se stanou dominantou vašeho interiéru? Retro styl je pořád v oblibě, tak se inspirujte překrásnými kousky. Dřevo, jeho imitace nebo design starých nádražních hodin navozují příjemnou atmosféru. Hodí se prakticky kamkoli, do ložnice, kuchyně nebo obývacího pokoje. Nejenom, že ukazují čas. Jsou zároveň krásným doplňkem vašeho interiéru.
Nic netrvá věčně, ani šťastný vztah bez hádek a nedorozumění. Jestliže už máte nějaké ty společné roky za sebou a přijde vám, že váš vztah uvadá, neházejte flintu do žita, ale chopte se kormidla a manželství zachraňte. Nevíte jak? Poradíme vám.
Přemýšlíte nad skladbou svého jídelníčku? Víte, kolik sníte denně bílkovin nebo vlákniny? Hlídáte si, co jíte? Možná, že ne. Hodně lidí nepřemýšlí nad tím, co jí a zda se stravuje správně. Většinou jako výmluva poslouží nedostatek času. Bílkoviny jsou ale pro tělo skutečně nezbytné a drtivá většina populace jich konzumuje málo. Zkuste to změnit.
Chcete si vyrobit roztomilé a barevné svíčky podle vašeho gusta? Není to nic těžkého! Tyhle nápady vám napoví jako inspirace pro vaše vlastní svíčky, které poslouží také jako dekorace. Zapojte i děti, které budou mít radost z vlastnoručního díla. To může posloužit jako dárek pro někoho z rodiny. Co takhle svíčka jako Coca-Cola nebo překrásný květ růže?
Je vám více než padesát a dostala jste výpověď. Začnete registrací na pracovním úřadě a budete pokračovat hledáním nové práce. Čím máte vyšší kvalifikaci, tím je to složitější. Přemýšlíte, zda setrvat ve svém oboru nebo vykročit úplně novým směrem? Třeba si splnit sny. Možná vám to připadá riskantní. Ale proč to nezkusit?
Když jsem četla na internetu nebo v časopisech o ženách, co je muž bil a léta týral, říkala jsem si, jak je možné, že ty ženy dávno neutekly. Jak si mohly všechno nechat líbit? Myslela jsem si, že to není normální, že je jasné, že každá týraná žena by měla od partnera odejít a žít sama.
Obývací pokoj potřebuje něco, kam si odložíte mobil, časopis nebo kávu, když si sednete na sedačku před televizi. Tuhle roli zastávají konferenční stolky. Zaměřili jsme se na ty dřevěné, nebo přímo z masivu. Jsou praktické a s jednoduchým designem, a také si na ně můžete natáhnout nohy! Zkuste si vybrat nějaký originální kousek.

Výběr článků

Všechny módní přehlídky jaro/léto 2023 jsou nyní za námi. Zaznamenali jsme je a vytáhli jsme klíčové jarní módní trendy v oblasti dámských teplákových souprav, na které byste se letos měly zaměřit. A zatímco návrháři zůstali věrni svému osobnímu stylu, objevilo se několik společných klíčových kousků, od kterých očekáváme, že budou pronikat z kolekcí přímo na trh a do našich šatníků.
Dnes budou mít energie všichni na rozdávání. Pokud si chcete s někým něco vyřešit, do toho! Péči věnujte svým nohám a dejte pozor při výběru parfému!
Pokud pracujete z domova, například tvoříte weby, píšete články nebo se věnujete jinému odvětví, jistě se setkáváte s problémy, které provází snad každého. Práci z domova si určujete sami, volíte si pracovní dobu i množství práce.

Nepřehlédněte

Koupelnové skříňky schovají všechna holítka, ušní vatičky, ručníky a další nezbytnosti, které nepotřebujeme mít vystavené na umyvadle. Inspirujte se v galerii krásného nábytku do koupelny!
Když se řekne slovo jóga, většina z nás si představí cvičení. Cvičení, které má mnoho podob a napomáhá k lepšímu držení těla, k uvolnění nebo posílení svalstva. Jóga je však nejen o fyzickém cvičení, ale i o tom psychickém. Pomáhá posilovat tělo i mysl, a jde v ní především o rovnováhu, spojení a také o duchovno.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek