Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Třídění odpadu snadno a rychle: Návod, jak se ekologicky zorientovat

Ačkoli bychom to měli dělat všichni, opravdu není pravidlem, že se v každé domácnosti třídí odpad. Pokud si neosvojíme tyto správné návyky, může se stát, že často budeme vyhazovat odpadky tam, kam prostě nepatří. Ještě horší varianta je ta, že netřídíme vůbec (hanba!). Přitom je to naprosto jednoduchá disciplína. Nejtěžší je pouze začít. Do lehkého začátku vám poradíme, jak na to, abyste přispěli k lepšímu životnímu prostředí.
třídění odpadu
Jakmile si osvojíte základy třídění odpadu, stane se to pro vás denní rutinou.

11. 08. 2022

Základy třídění odpadu

Bioodpad – hnědý kontejner

Kompostér by měl mít doma každý, kdo má zahradu. Je to skvělý pomocník při vyhazování zbytků z kuchyně. Snižujete tak množství odpadu na skládkách, a navíc tvoříte potřebný humus. Ten udržuje vlhkost a je doslova prošpikovaný živinami pro kvalitní růst rostlin. V kombinaci s půdou je užitečný při minimalizaci škůdců a chorob zeleně.

Alternativou, pokud nemáte zahradu, jsou samozřejmě bio popelnice. I doma si můžete umístit na kuchyňskou linku mikrokontejner na bioodpad a využít jej při vaření. Co sem patří? Vše, co je biologicky rozložitelné.

bioodpad
Co patří, a nepatří do bioodpadu?

Recyklovatelné sklo – zelený/bílý kontejner

Do kontejneru, který je určený na sklo, patří hlavně sklenice, skleněné nádoby, lahvičky od parfémů a další. Dále třeba tabulové sklo z oken a dveří. Nejlépší je prohlédnout si webové stránky místní samosprávy a ujistit se, že dodržujete její zásady.

Plasty – žlutý kontejner

Patří sem lahve na vodu, kojenecké lahve, lahvičky od šamponů nebo kondicionérů, lahvičky od parfémů či kosmetiky, obaly od produktů, fólie… Pěnový polystyren, který je vyrobený ze specifických plastových materiálů a chemických sloučenin, je pro recyklaci nevhodný. Z tohoto důvodu mnoho měst požaduje, aby byl odkládaný spíše do běžného odpadkového koše.

Do žlutého kontejneru by dále neměly přijít například mastné obaly od jogurtů a dalších potravin nebo obaly od žíravin a barev.

Recyklovatelné plechovky – šedý kontejner

Do kontejneru na kov můžete vhodit hliníkové plechovky od nápojů či chipsů nebo holicích krémů. Samozřejmostí jsou také plechovky od piva a limonád. Naopak sem není možné vyhazovat plechovky od aerosolů či barev, protože jsou považované za nebezpečný odpad. Je možné zkusit se domluvit s městem na jejich odběru.

Nepatří sem baterie a další drobné elektro, na to jsou určené speciální kontejnery na elektroodpad. Najdete je buďto u dalších popelnic nebo třeba v supermarketech.

K TÉMATU  Femtech: Jak technologie formuje budoucnost ženského podnikání

Papír – modrý kontejner

Do modrého kontejneru můžete odložit veškerý celopapírový odpad, jako jsou například knihy ve špatném stavu, kartony, noviny, časopisy, papírové tašky, a dokonce i obálky s fóliovými okénky. Bublinkové obálky vhazovat jen bez plastového vnitřku!

Dále sem nepatří znečištěný či mastný papír, ani účtenky z obchodu. Papírové předměty s plastovou nebo kovovou podšívkou či voskovým povlakem, jako je například kelímek na kávu, také nejsou přijatelné a obvykle se požaduje jejich umístění do běžného odpadkového koše. Znečištěné papírové talíře nebo jiné papírové předměty od potravin lze umístit do kompostéru.

třídění
Třídění odpadu má vliv dokonce i na vaši peněženku!

Nápojové kartony

Barva kontejneru se tady může lišit, vždy záleží na tom, jak má daná obce systém nastavený. Ale vždy je opatřený oranžovou nálepkou a patří sem všechny obaly od krabicových nápojů, jako jsou džusy, mléko, víno. A před vhozením dovnitř je nezapomeňte sešlápnout.

Olej

O třídění oleje jste možná ještě neslyšeli. Nicméně olej, který vám na pánvi zbyde po smažení, nepatří do záchodu. Nepatří ani do dřezu nebo do koše. Patří do speciálních popelnic na olej, které jsou u nás pro mnoho lidí zatím spíš novinkou. Pokud vám není příroda lhostejná, více o třídění oleje se dozvíte na tomto instagramovém účtu.

Třídění odpadu v domácnosti

Třídění by mělo začínat již u vás v domácnosti, a to tím, že si místo jednoho velkého koše založíte několik malých. Ani nemusíte na všechno kupovat koš zvlášť, bohatě postačí, když třeba do zásuvky pod dřezem chytře naskládáte menší papírové tašky. Navíc třídění odpadu v domácnosti může také zlepšit náklady, které vydává město na správné třídění odpadu. Efektivní a přiměřené nakládání s odpadem ve vaší domácnosti má tedy vliv na snížení poplatků za odpad!

K TÉMATU  Nezbytnosti do prvního bytu

Můžete si ale osvojit i další ekologické návyky (viz. v našem článku), například používání opakovaně použitelných lahví na vodu, pořízení vlastního kelímku na kávu. Kromě toho můžete do obchodu nosit plátěné tašky pro opakované použití. Tím omezíte počet plastových tašek, které končí na skládkách. Celkově lze říci, že pečlivé plánování a promyšlené změny ve vaší domácnosti mohou výrazně ovlivnit způsob, jakým šetříte peníze. Stejně tak mají pozitivní vliv na životní prostředí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak snížit plasty v domácnosti? Malými krůčky dokážeme velké věci

Dešťovka: Ekologické řešení, které oceníte na zahradě i doma

Zdroje článku:
www.edb.eu, www.ajproducts.co.uk
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Vlasy jsou pro ženy velice důležité. Zakládáme si na nich, bereme je jako pýchu, o kterou je potřeba se neustále starat. Někdy, i přes veškerou péči, se nevyhneme zničení a roztřepeným konečkům. Jak proti nim bojovat?
Pouliční umělci mají nekonečně mnoho zaměření, a jedním z nich je i u nás málo viděná sprejomalba. Mistři tohoto oboru dokážou pomocí plechovek s barvou vytvořit neuvěřitelné skvosty doslova během minut. Svůj potencionální suvenýr tak vidíte přímo během jeho vzniku.
Pohlavní nemoci – pro mnohé tabu, pro jiné něco tak intimního. Je chybou se domnívat, že vás některá z těchto velmi choulostivých onemocnění nemůže postihnout. Mnohé se totiž nepřenáší jen při pohlavním styku nebo nechráněným sexem. Jejich příčiny mohou být i jiné. Pojďme se seznámit s těmi nejčastějšími.
Jakékoliv potíže se spánkem se mohou nepříjemně odrazit na průběhu celého našeho dne. Pokud se necítíte ve své kůži, hned se obtížněji hledá potřebná trpělivost při doprovázení dětí do školek či do škol. Stěží budete pak mít v práci dostatek energie na řešení všech úkolů. Není však nutné sahat hned po lécích. Kvalitu svého spánku můžete výrazně podpořit pomocí bylinek. Jaké stojí za to vyzkoušet?
Už oběhlo dlouhých 10 let od smrti známého a skvělého zpěváka Petra Muka, který nám tu zanechal mnoho úžasných písní jako například Ráchel, Naděje, Tančíš sama, nebo Láska tě spoutá.
I při svatebním dni se můžeme chovat šetrně k přírodě. Stačí pár správných organizačních kroků. Nevěříte? Trend ekologických svateb je tu a v roce 2020 bude rozhodně frčet.
Každá žena má svou oblíbenou kabelku. A často se nejedná jen o jeden kousek! Co vše dámy v kabelkách nosí a na co jich potřebují tak moc? Stejně jako oblečení a boty podléhají módním trendům, tak také kabelky a peněženky jsou ovlivněné světem módy. Pořádají se módní přehlídky zaměřené přímo na kabelky, peněženky a módní doplňky. Co tedy obsahuje taková typická dámská kabelka?
Všechno kolem nás podléhá trendům, nejinak je tomu i u svateb. Jestli tedy plánujete na letošní rok veselku a chcete, aby byla v souladu s trendy pro rok 2021, bude udržitelná, šedožlutá a přikloní se k přírodě. Co se však nemění, je jídlo, protože dobře najedený host je spokojený host.
Žádná domácnost se neobejde bez jídelního stolu. Mezi všemi vyniká stůl z masivu, bytelný a odolný nábytek z masivního dřeva. Můžete vybírat z nespočtu tvarů i materiálů, jako dub, buk, ale i borovice nebo jedle. Stůl z masivu se stane dominantou vaší kuchyně nebo obývacího pokoje.
Když mi kamarád Milan, co vlastní autoškolu, dával vědět, že se sejdeme na kafe, byla jsem nadšená. Přeci jen se konečně začínají uvolňovat pomalu koronavirová opatření, a proto jsme se sešli na zahrádce jedné příjemné kavárny. To ještě netušil, že nadhodím téma motorka!
V životě jsem si nikdy nevedla špatně po finanční stránce, to však neznamená, že bych si mohla nějak vyskakovat. Proto jsem začala přemýšlet, kde přijít k dalším penězům. Pak jsem narazila na nabídku online casina, přišlo mi to jako skvělá možnost, jak si přivydělat z domova. Řekla jsem si, že zkusím štěstí. To jsem však ještě nevěděla, že je to jedna velká past.

Výběr článků

Ve světě stále více posedlém zdravím vzkvétá trh s fitness technologiemi. Ať už jste v tělocvičně nebo si v sobotu ráno jen tak běžně zaběhnete po místním parku, každý chce mít na ruce fitness tracker, který zaznamenává jeho data. Nebuďte však na omylu, fitness trackery nejsou vymyšleny jen pro běžce a vášnivé návštěvníky tělocvičny.
Nejradši byste křičeli, dupali nebo někoho doslova uškrtili! Něco vás tak moc naštvalo, že se nedokážete kontrolovat a vámi proudí jedna emoce za druhou.
Astroložka Naďa Šmídová přináší horoskop krásy a duševního zdraví na nový pracovní týden. Nenechte se hned v pondělí zbytečně vytočit, a taky myslete na oslabenou imunitu, teploty pěkně padají dolů! Na co si dát pozor?

Nepřehlédněte

Orchideje patří k pokojovým rostlinám, které jsou dlouhodobě oblíbené. I když se mnozí domnívají, že se nejedná o moderní pokojovou rostlinu, opak je pravdou. Je to stále dokonalý dárek k narozeninám nebo k výročí. Jen je třeba myslet na to, že ne každý obdarovaný se o tuto elegantní rostlinu umí starat. Při pěstování orchideje se totiž dopouštíme několika chyb, jež ji mohou spíše vyhubit než podpořit v bezproblémovém růstu.
Pánevní dno má vliv nejen na potenciální potíže s inkontinencí, ale je velmi důležité i z hlediska celého těla, psychiky, sexuality a celkové kondice.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek