Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Celá zrnková káva vs. mletá káva: Co je pro vás to pravé?

Drtivá většina z nás si nedovede představit své ráno bez hrnku pořádně silného kafe. Pokud do této skupiny patříte, jistě víte, že je důležité, jak si tu první kávu dne připravíte. Přece se neodbudete jen tak nějakou kávou. Objevte tu, která vám chutná nejvíce. Hlavní otázka tedy zní – mletá, nebo zrnková káva? Jaký je v nich vůbec rozdíl?
zrnková káva
Většina z nás si ráno bez kafe neumí představit.

14. 07. 2022

Zrnková káva

Pokud zrnkovou kávu správně skladujete, dokáže si velice dlouho udržet svou čerstvost a chuť. Poté si užijete opravdový smyslový zážitek z tradiční černé kávy. Chuť a vůně kávy pochází z oleje, který pokrývá celé zrno. Jakmile se kávová zrna rozemelou, tyto esenciální oleje se začnou vypařovat a káva začne ztrácet na čerstvosti a chuti. Předem namleté kávy jsou obvykle baleny s jednotnou, středně jemnou konzistencí pro typický domácí kávovar.

Skvělým přirovnáním jsou čerstvě upečené koláčky vytažené z trouby. Když je poprvé vyndáte a zchladíte na teplotu vhodnou ke konzumaci, jsou nejlepší. Jakmile je necháte ležet, vůně se vytratí, stejně jako celková chuť. Přesně taková je i mletá káva. V prvních okamžicích, kdy je namletá, je jednoduše nejlepší.

ráno
Nejlepší káva je z čerstvě namletých kávových zrn.

Samozřejmě si můžete zrnkovou kávu také namlít doma, pokud máte kávovar, který toto podporuje. Může chvíli trvat, než se naučíte, respektive, než najdete tu správnou intenzitu mletí, co vám připraví nejlepší kávu. Také čistit mlýnek je občas obtěžující záležitost, nicméně za ten čerstvý kávový zážitek to rozhodně stojí.

Mletá káva

Mletá káva vám ušetří čas a energii. Riziko, že omylem uvaříte hořkou nebo kyselou kávu, je mnohem nižší než u mletí a vaření zrnkové kávy. Stačí nabrat dostatečné množství kávové sedliny do filtru, zapnout kávovar a můžete se pustit do přípravy lahodné kávy.

Další výhodou mleté kávy je obrovské množství možností, které jsou k dispozici na pultech obchodů. Stále je větší procento lidí, kteří kupují mletou kávu, jelikož doma nemají kávovar s mlýnkem na zrnkovou kávu. Proto je trh s mletou kávou opravdu pestrý a máte tak opravdu z čeho vybírat. To znamená spoustu zajímavých příchutí. Z toho ale plyne, že u mleté kávy je velké riziko drobných rozdílů v chuti a čerstvosti.

K TÉMATU  Exotické druhy ovoce: jak a které prospívají našemu zdraví?

Tipy, jak nejlépe připravit kávu

Pokud si kávu připravujete doma, ale poslední dobou vám tak nějak nechutná, je nasnadě třeba změnit něco při její přípravě či skladování. Zde je pár tipů, jak vám bude káva opět chutnat:

Neskladujte kávu v lednici ani v mrazáku

Při skladování kávy v lednici nebo mrazáku může kávová sedlina absorbovat vlhkost a pachy, což negativně ovlivní chuť vaší kávy. Místo toho skladujte kávu na chladném a suchém místě ve vzduchotěsné nádobě.

Nepoužívejte nožový mlýnek nebo mlýnek na koření

Pokud si melete kávu doma ručně, určitě byste neměli používat mlýnek na koření. Ten kávu nikdy nenamele rovnoměrně, což povede ke špatné extrakci, a káva vám tak nebude chutnat. Mlýnek na kávu zajistí, že budou všechna zrna rozemleta stejnoměrně. Mlýnek byste také měli udržovat čistý. Usazené oleje a kávová moučka mohou významně ovlivnit konečnou chuť vaší kávy.

konvička
Způsob, jakým kávu připravujete, má vliv na její výslednou chuť.

Čistý kávovar

V kávovaru se mohou usazovat minerály a vodní kámen, což negativně ovlivňuje chuť kávy, proto dbejte na jeho čistotu. K čištění můžete použít komerční čisticí přípravek nebo kávovar nechat projít cyklem čištění se směsí bílého octa a vody v poměru 50/50. Než začnete znovu vařit kávu, ujistěte se, že jste přes varnou konvici přehnali cyklus s čistou vodou. A to nejlépe víckrát za sebou.

Voda

Pokud jde o chuť kávy, hraje voda, kterou používáte, velkou roli. Pokud by vám nechutnala při pití z kohoutku, kávu z ní nevařte. Doporučujeme vařit kávu z filtrované nebo balené vody.

Používejte konzistentní množství kávy

Použití příliš velkého nebo malého množství kávy může mít velký vliv na chuť vašeho šálku, proto je důležité odměřovat stejné množství mleté kávy. Doporučujeme poměr vody a kávy 17:1, ale můžete si také kávu odvážit podle specifikací vaší metody přípravy. Odtud můžete upravit chuť: pokud vaše káva chutná příliš silně nebo hořce, použijte méně kávy, a pokud chutná slabě nebo travnatě, použijte více kávy.

K TÉMATU  Neurokoučink, tak trochu jiná psychoterapie. Najděte řešení svých problémů na základě nejnovějších vědeckých poznatků

Jaké metodě dáváte přednost vy? A která u vás zvítězí: zrnková káva, nebo mletá káva?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak poznáte kvalitní kávu?

Čaje jako brána k rituálům i zahnání žízně. Vyznáte se v nich?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Není žádným tajemstvím, že snídaně je naprostý základ. Poctivá snídaně je zároveň nejdůležitějším jídlem dne, což je o důvod víc, proč bychom si na ní měli dát opravdu záležet. Chutné jídlo vám po ránu zajistí potěšení (a není nic lepšího, než začínat den s radostí). Pokud navíc snídani převlečete do zdravého kabátu, prospějete tím své postavě i celkovému zdraví. Jaké dobroty si tedy po ránu nachystat?
Jste příznivci pořádných krváků nebo spíš duchařských hororů? Nebo je vám to úplně jedno, jen když se pořádně bojíte? Těchto pět hororů byste si rozhodně neměli nechat ujít, protože děsivější filmy nejspíš nikdy neuvidíte.
Mnoho z nás si jistě vzpomene na první ročník soutěže Česko hledá SuperStar. Tehdy ještě jako velmi mladá zpěvačka, Šárka svým nádherným hlasem dokázala okouzlit český i slovenský národ. V obrovské konkurenci se dokázala probojovat do finále společně s Anetou Langerovou. Jak se změnil její život po soutěži a co dělá Šárka dnes? V exkluzivním rozhovoru jen pro Dámskaliga.cz!
Make-up kdekoliv. Tyhle kosmetické vychytávky poradí, jak vytvořit vlastní rozjasňovač, čím nahradit pudr nebo udělat rychlé kontury obočí.
V letošní sezóně budou absolutním hitem dámské lodičky v koženém provedení. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně a netušíte, proč a jakým způsobem je zakomponovat do svého outfitu, nevadí. My vám to totiž na následujících řádcích prozradíme. Proto čtěte a nechte se inspirovat společně s námi!
Dnešní doba je zrychlená, spoustu lidí je pod tlakem a pod vlivem stresu. Patříte mezi ty, kteří zažívají stres v každodenním životě? Přáli byste si to jednou provždy vyřešit? A jde to vůbec? V tomto článku si povíme, odkud se stres vlastně bere a taky uvidíte, že je možné s ním jednou provždy skoncovat!
Způsobů uchovávání potravin a úrody je několik – vedle klasického zmrazování v mrazáku můžete také své plodiny zavařit a vychutnat si tak jejich skvělou chuť i několik měsíců poté. Vyzkoušejte tyto snadné tipy a zavařujte v pohodlí domova.
Již půl roku se potýkáme s rouškami v různých prostorách. Zatímco někdo v roušce musí trávit jen nezbytný čas například při nákupu, pro jiné se tato povinnost vztahuje na celou pracovní dobu. Pleť pod vlivem vlhka, tepla a nedostatku vzduchu logicky velmi trpí. Objevil se nový problém – jmenuje se maskné. Jak předejít jeho vzniku a jak s ním bojovat, když už se objeví? Poradíme vám.
Tělo je božským nástrojem rozkoše. Máte-li však svádět druhé, musíte nejprve svést samu sebe. I když máte dobrý sex, autoerotika je jedním z nejdůležitějších klíčů pro prvotřídní sexualitu. Chcete znát důvody, proč autoerotiku praktikovat? Jaká vám přináší pozitiva?
Nezapomínejte, že víkend je hlavně o odpočinku! Co vám přinesou volné dny napoví horoskop, který připravila astroložka Naďa Šmídová.
Kašle a smrká kdekdo. Nachlazení a podzimní virózy se rychle šíří. Navíc opět začínají růst čísla nakažených koronavirem a na dveře klepe pozimní vlna chřipky. Je tak nejvyšší čas pořádně posílit obranyschopnost! Soutěžte s námi a vyhrajte balíček kvalitních doplňků stravy Naturevia, který naboostuje vaši imunitu.
Když na to přijde, dokáží zvířecí kamarádi projevit lásku tím nejmilejším způsobem. Tahle zvířata jsou naprosto šťastná se svými páníčky i ošetřovately. A zdaleka vše nejsou jen domácí zvířata, jako kočky nebo psy. Pouto si vytvoříte i s medvědem!

Výběr článků

Úsměv se podílí na dobrém prvním dojmu. Pakliže máte zuby zažloutlé a nehezké, nemůžeme se divit tomu, když lidé odvrací zrak při rozhovoru s námi. Pokud chcete mít zuby krásně bílé jako perličky, je načase zjistit, díky čemu bílého chrupu dosáhnete.
Česnek je jedna z nejzdravějších potravin na světě. Odhání bacily, viry i upíry a je ceněným čističem cév a celého těla. I když se situace už hodně zlepšila, opravdu kvalitní česnek je na českém trhu stále poměrně nedostatkovým zbožím a pokud už je kvalitní, bývá velmi drahý

Nepřehlédněte

Žádná domácnost není útulná, pakliže v ní chybí pokojové rostliny. Zatímco starší generace nedají dopustit na barevně kvetoucí rostliny, jako je africká fialka nebo například ibišek, mladí dávají přednost stálezeleným rostlinám, k nimž patří i zamiokulkas. A právě o této pokojové rostlině bude nyní řeč.
V dnešním rychlém tempu života se stále více žen rozhoduje pracovat z domova. V tomto článku prozkoumáme tipy a triky, jak si vytvořit efektivní pracovní prostor v domácím prostředí. Od organizace pracovního času po ergonomii pracovního místa – objevte klíčové faktory pro úspěšné fungování v home office.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek