Středa , 01. 05. 2024

Svátek práce

Materiály, ve kterých vám v létě nebude horko

Léto už je v plném proudu a s ním i více či méně nutné doplňování a obměňování šatníku. Co by ale v sestavování našeho šatníku na teplé měsíce mělo hrát největší roli, jsou materiály oblečení. Víte, které jsou ty nejvíce vhodné na léto, a kterým je lepší se v obchodě raději obloukem vyhnout?
materiál
Bavlna je jedním z nejběžnějších přírodních materiálů a na léto je prostě skvělá.

11. 07. 2022

Odpověď je v podstatě jednoduchá. Těmi nejlepšími letními materiály na léto jsou ty přírodní. Ty totiž krásně sají pot, dýchají a jsou vzdušné. Naopak syntetické materiály, mezi které patří hojně používaný polyester, neodvádí pot, nedýchají a vaše pokožka je pod nimi obrazně řečeno jako ve skleníku. Z kterých látek tedy v létě vybírat?

Bavlna

Nejznámější a pravděpodobně nejpoužívanější přírodní materiál vůbec (a ne nadarmo se jí přezdívá královna textilií). Bavlna je rostlinný materiál, který je tvořen z 90% celulózou. Čisté bavlněné vlákno není příliš elastické, proto se často kombinuje například s elastanem.

bavlna
Oblečení z bavlny lze prát i na vyšší otáčky.

Velkou výhodou bavlněných látek je jejich pevnost za mokra – lze je tedy bez obav ždímat i na vyšší otáčky. Oblečení z bavlny je velmi měkké, poddajné, jemné, pevné a příjemné na dotek. Velmi dobře saje pot a rovněž je bavlněné oblečení vhodné pro citlivou pokožku.

Viskóza

Viskóza se vyrábí zpracováním rostlinné suroviny, kterou je celulóza. Viskóza je velmi prodyšná, chladivá a příjemná na omak. Mezi její negativa patří téměř nulová elasticita, díky čemuž se poměrně hodně mačká. Podobně jako například len. Záleží jenom na vás, zda to budete brát jako negativum, nebo z toho uděláte, jak se říká, přednost. A v neposlední řadě je viskóza poměrně levným a dostupným materiálem.

Pokud si nějaký kousek z viskózy pořídíte, pamatujte na to, že viskóza je za mokra mnohem slabší než za sucha, měli byste ji tedy ždímat ale i prát o něco šetrněji než například bavlnu.

Modal

Modal neboli odnož viskózy je získávaný úpravou celulózy. Oblečení z modalu je, podobně jako to viskózové, velmi měkké, příjemné a lehoučké. Oproti viskóze je ale o něco odolnější a méně náchylné na poškození, například praním. Je to tedy ideální materiál na kousky do kanceláře, školy či jiných pracovišť, kde je požadován určitý dress code.

K TÉMATU  Komáři a mouchy útočí. Vyrobte si domácí přírodní repelent a připravte se na otravný hmyz

Len

Kdybychom udělali soutěž o nejpohodlnější a nejlepší látku na léto, len by to s jistotou vyhrál. Lněná látka je extrémně pevná, lehoučká, chladivá a vydrží vám v šatníku opravdu dlouho – její vlastnosti se používáním zlepšují. Mimo jiné je také vhodná pro alergiky. Jejím jediným, ale opravdu malým, nedostatkem je mačkavost, i z toho se dá ale udělat přednost a něco, čím je na první pohled odlišná od “obyčejných” látek. Oblečení vyrobené z přírodního, nebarveného lnu můžete bez obav vyprat i na vyšší teplotu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nekončící all beige trend, nebo nepřehlédnutelné barvy?

Pokrývky hlavy, které letos v létě musíte mít. Klobouky nestačí

Zdroje článku:
bushman.cz, vrisilatek.cz, blog.mamtex.cz, gina.cz, wikipedia.org
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Mezi příjemné okamžiky dne může patřit i úlevná relaxace ve vaně. Aby byl zážitek opravdu důkladný, je třeba zvolit nejen vhodnou vanu, ale také vanovou baterii, případně další koupelnové doplňky, jež proces uvolnění podpoří.
Dorty máme spojené hlavně s narozeninami, ale sladký dezert si rády dopřejeme klidně jen tak. Sladká snídaně nebo kávě, malá sladkost z cukrárny přece neuškodí. Tyhle překrásné dorty přímo volají o to nechat se vyfotit, a člověku se do nich nechce ani krájet, jak jsou perfektní. Stejně ale nakonec neodoláte.
Občas kvůli tomu, že je tady zase, protočíme panenky. Často nám připravuje krušné i bolestivé chvíle a někdy bychom byly raději, kdybychom si užily alespoň měsíc bez ní. Přesně tak většina žen vnímá menstruaci, která vlivem let neustále mění svou podobu. Jak vypadá ve dvaceti, třiceti a ve čtyřiceti? Mrkněte na její tři, pokaždé jiné, tváře.
Článek "Co je to Quiet Quitting? A týká se Vás?" rozkrývá fenomén tiché rezignace v pracovním prostředí. Termín označuje nenápadný odchod zaměstnanců, kteří postupně snižují svou angažovanost a odkládají své povinnosti. Dnešní článek nabízí pohled na příčiny, dopady a strategie, jak předejít této formě odchodu nebo s ní efektivně pracovat.
Zatímco většina zatím cestuje jenom prstem po mapě, jiné už nebaví sedět doma. Chtějí něco zažít, i když tomu epidemiologická situace zrovna nenahrává. Jenže panující koronavirus cestování nepřeje už nějaký ten pátek, proto se mnozí lidé rozhodli vydat se na cestu, i když je venku stále hrozící riziko nakažení.
Mel B, Melanie C, Emma Bunton, Geri Halliwell a Victoria Beckham. Psal se rok 1996 a hitparádové příčky ovládl hit Wannabe dívčí britské kapely Spice Girls. Kde je holkám dneska konec?
Československá pohádka Hodinářův učeň vypráví příběh o daleké cestě za láskou. Dětem ukazuje, že problémy může překonat statečnost a dobré srdce.
Umíte si představit kuchyni bez lednice? Lednice a mrazák zkrátka patří k našemu životu. Denně je používáme, snažíme se je mít neustále plné. Na co však zapomínáme, tak je péče o ně. Především o lednici, kterou používáme trochu více než mrazák, bychom měli správně a dostatečně pečovat. Jenom tak dosáhneme správného efektu, který na potraviny lednice má.  
Standartní diety typu: celý den nic nejím, nebo jím jen dělenou stravu, to zná každý. Představíme vám ale takové diety, u kterých budete kroutit hlavou, jak to jen mohlo někoho napadnout. Zda opravdu tyto diety zabírají, to vám nepovíme. Rovněž žádáme, abyste se jimi slepě neřídili a nevybrali si dietu jen proto, že by mohla zabrat. Jakákoli strava by měla zohledňovat individuální vlastnosti a odpovídat vašim osobním přáním a zdravotnímu stavu.
Jak si ukrátit chvilky, kdy jste spolu všichni doma? Nebojte se, s našimi tipy se rozhodně nebudete nudit! Spousta zábavy a nových nápadů, díky kterým se vaší domácností bude ozývat veselý smích, si rozhodně nenechte ujít.
S teenagery to občas nebývá snadné. Začnou být drzí, odmlouvat, prosazovat více své názory a nám najednou připadá, že jsme na ně krátcí. Paradoxní ale je, že právě v těchto dobách vás, vaši lásku a péči váš potomek potřebuje nejvíc. Řekneme vám, jak s ním udržet hezký vztah pomocí každodenních činností.
Rozhodli jste se sobě nebo svým blízkým udělat radost a koupit jim chytré hodinky? Dalo by se říct, že chytré hodinky jsou výkřikem módy a že je to trend, který je budoucností. I proto je každý chce mít. Zvyšující poptávka vede ke zvyšující se nabídce a rázem není tak snadné vybrat si jedny, které nám budou dělat společnost. Pojďme si tedy prozradit, jak vybrat chytré hodinky, které budou tím nejlepším parťákem v každodenním životě.

Výběr článků

Dnes je ten správný den se rozhodnout, s kým chcete trávit svůj drahocenný čas, a komu ho naopak nedávat! Dejte na svůj vnitřní hlas.
Sportovní tenisky jsou extrémně pohodlné a univerzální. V dnešní době je velmi oblíbená kombinace tenisek a šatů, která rovněž může vypadat stylově a žensky. Jaké modely šatů odpovídají ikonickým teniskám?
Existuje tolik různých způsobů, jak si s rodinou vyrobit vlastní ozdoby. A při jejich tvorbě můžete využít spoustu různých materiálů! Každý jistě máme doma třeba nějaký přebytečný papír, že ano? Máme pro vás jednoduché vánoční ozdoby, které si dnes večer můžete s dětmi vytvořit.

Nepřehlédněte

Jakmile se začnete s přáteli bavit o tom, jestli doma chovat nějaké zvíře, můžete se dozvědět mnohé. Někteří nesnesou byť jen představu chlupů na koberci, kočky v posteli nebo pravidelného ranního venčení. Někdo si zase naopak neumí představit život bez zvířecího člena rodiny. Pokud byste ale chtěli argumentovat vlivem na vlastní zdraví, závěry výzkumů jsou jednoznačné – domácí mazlíček vašemu zdraví jedině prospěje!
Villa on the rocks je název rezidence v regionu Bandol ve Francii. Stavba obklopená zelení zaujme hlavně bazénem, skrze který koukáte přímo do domu. Můžete se tu ubytovat i vy.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek