Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Horko, sůl, chlor… Jak v létě pečovat o vlasy?

Léto je sice oblíbeným ročním obdobím pro mnoho z nás, ale naše pokožka a vlasy toto nadšení zrovna nesdílí. A proto bychom se o své tělo měli v létě starat ještě více než v ostatních ročních obdobích, nebo přinejmenším specificky. Jak by měla vypadat péče o vaše vlasy v době, kdy je spaluje letní žár?
o vlasy
Léto vyžaduje specifickou péči o vlasy.

20. 07. 2022

O vlasy v létě je nutné pečovat dvojnásob. Věděli jste, že horké počasí a sluneční UV paprsky mohou poškodit nejsvrchnější vrstvu vlasů – kutikulu? Kutikula bývá drsná a může se zvětšovat, aby přitahovala vlhkost, což způsobuje krepatění vlasů. Vlasy jsou pak suché, nepoddajné a náchylné k lámání. Přebytečná vlhkost a pot mohou také způsobit, že vlasy v létě zplihnou a ztratí svůj objem.

Jak vlasy chránit před sluncem?

Nejen naše kůže potřebuje ochranu v podobě opalovacích krémů. O vlasy je nutné pečovat se stejným zápalem.

Noste klobouky a šátky

Slunce může vaše vlasy vysušovat. Noste tedy nejlépe klobouk, abyste vlasy ochránili před poškozením sluncem. Chcete-li zajistit další ochrannou vrstvu, před nasazením klobouku si vlasy zabalte do hedvábného šátku. Kromě toho mohou šátky a klobouky dodat vašemu outfitu zajímavý prvek.

klobouk
Klobouk ochrání vlasy před spalujícím žárem slunce.

Použijte UV ochranu

Výrobky pro péči o vlasy dnes obsahují složky, které jsou účinné proti škodlivému ultrafialovému záření (UV paprskům). Nevýhodou šamponů obsahujících UV ochranu však je, že jsou plné toxických chemikálií. Lepší tedy je, abyste si po nanesení opalovacího krému na obličej nebo ruce jemně přejeli rukama i po vlasech.

Vylepšete rutinu mytí vlasů

Léto znamená horko a vlhkost. Možná budete v pokušení mýt si vlasy velmi často. Dejte si však pozor na to, že nadměrné mytí šamponem může vlasy ještě více vysušit, protože z pokožky hlavy odčerpá přirozené oleje. Držte se mytí vlasů a používání kondicionéru 2-3× týdně.

Zastřihujte si vlasy

Zastřihování vlasů zajistí, že se vám nebudou třepit konečky, což také usnadňuje úpravu vlasů. Nedělejte si starosti s délkou. Vlasy v létě rostou rychleji, protože většina pramenů je v tomto období v anagenní neboli růstové fázi.

Hloubková kondicionérová péče

Kondicionér má tu vlastnost, že přidává na vlasové kutikuly další vrstvu, která je chrání před vlivem prostředí. V létě byste měli používat kondicionéry pro extra hydrataci, které mají vyšší kondicionační schopnost a delší dobu působení.

K TÉMATU  Kam do přírody vyrazit k vodě? Tipy u nás i našich sousedů

Hydratace

I když děláte pro své vlasy všechno správně, nedostatek hydratace dokáže všechno pokazit. Takže je v létě třeba pít hodně tekutin, nejlépe čistou vodu, abyste měli hydratované celé tělo, a to včetně pokožky hlavy.

pláž
Hydratujte nejen zvenčí, ale především i zevnitř.

Noste vlasy v copu

Svázat vlasy do copu je nejlepší způsob, jak omezit jejich vystavení slunečním paprskům a také zabránit pocení. Můžete se inspirovat mnoha účesy, nemusíte se zaměřit pouze na jednoduchý nudný cop. Svázání vlasů také zajistí, že nebudete mít roztřepené konečky.

Vyvarujte se tepelné úpravě

Minimalizujte používání tepelných stylingových nástrojů, jako jsou fény, žehličky, ale také i natáčky. Teplo se může přidat ke stávajícímu letnímu horku a vaše vlasy poškodit. Snažte se v létě nosit přirozenější účesy.

Péče o vlasy při plavání

Chlor může narušit zdravou strukturu vašich vlasů. Proto vždy k vodě noste vlasy vyčesané do drdolu nahoru a snažte se nepotápět. Také vyhledejte šampon a kondicionér speciálně vyvinutý pro plavce.

drdol
Máchání vlasům nijak zvlášť neprospívá. Zároveň se proudem vody lámou.

Olejová masáž

Nejenom vaše tělo, ale i pokožka hlavy si čas od času zaslouží relaxaci. Masáž pomocí olejů, jako je kokosový, olivový nebo olej ze sladkých mandlí, může zvýšit prokrvení pokožky hlavy a hydratovat vlasy. Klidně přidejte i několik kapek esenciálního oleje, například levandulového.

Péče o barvené vlasy

Teplo může mít na barvené vlasy velký vliv. Proto se barvení vlasů v létě raději vyhněte. Pokud už ale musíte, použijte barvu s organickými složkami. Vždy používejte přípravky péče o vlasy vhodné pro barvené vlasy, aby zůstaly zdravé.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

5 zábalů pro krásné vlasy. Pyšněte se krásnou hřívou

Materiály, ve kterých vám v létě nebude horko

Zdroje článku:
www.skincraft.com, www.myglamm.com
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Také vás postihlo toto nepříjemné kožní onemocnění? Pak máte pravděpodobně problém sestavit si takový jídelníček, který by vám kožní potíže neprohluboval, ale naopak vám pomohl problémy zmírnit. Řešení ale existuje. Poznejte potraviny, které vám skutečně pomohou, i ty, které vám mohou ošklivě ublížit.
Začít žít zdravěji - cíl, který si stanovila celá spousta z nás po zjištění, že jsme během doby covidové v průměru přibrali sedm kilogramů. Do svého jídelníčku proto přidáváme vícero zeleniny, hodně ovoce, naopak omezujeme sladkosti a snažíme se vyhnout se smaženému. Když už olej, tak pouze ten olivový, který je mnohými nutričními specialisty schválený. Mimochodem, věděli jste, že by se měl pít na lačný žaludek?
Trendem posledních měsíců je pracovat z domova. Ano, plno věcí dokážeme zařídit i online – ono taky, co jiného nám nyní zbývá. Odpadá nutnost chvátat ráno do práce, dodržet přesnou dobu na oběd i mít připravené adekvátní oblečení do kanceláře. Zároveň zmizel každodenní stres, jak co nejrychleji dostat děti do školy, odpoledne je vyzvednout a dopravit na kroužky. Mohlo by se to zdát vlastně o mnoho snadnější, ale naše zdraví to nemusí vždy příliš ocenit. Jaké následky na něm může náš pohodový home office napáchat?
Střelci, jakožto jedno z ohnivých znamení, dokáží být neuvěřitelně spontánní a jsou to právě oni, kteří vám bez obalu řeknou naprosto vše, ať se vám to líbí či nikoliv. Oni věci nefiltrují. Se Střelci bývá velká zábava, často jsou proto obklopeni hromadou lidí a přátel. Mají nadstandardní konverzační schopnosti a své okolí umí vysoce zaujmout a inspirovat, aby žili svůj nejlepší možný život.
Kolagen je jedna z nejdůležitějších bílkovin ve vašem těle. Je hlavní složkou pojivových tkání, které tvoří několik částí těla, včetně šlach, vazů, kůže a svalů. Kolagen má mnoho důležitých funkcí, včetně zajištění struktury pokožky a posílení kostí.
Sotva začalo jaro, už tady máme kolekci oblékání pro podzim a zimu. Tahle módní přehlídka vás hodně pobaví, a přitom je k nerozeznání od těch oficiálních! Stejně jako modely předních návrhářů, ani tohle oblečení byste si na sebe prostě nikdy nevzaly.
Dnes si připomínáme smutné dvacetileté výročí od odchodu legendární české herečky Heleny Růžičkové. Talentovaná umělkyně, která oslnila diváky svým hereckým projevem ve filmech i na divadelních prknech, zanechala nezapomenutelnou stopu v české kultuře. Připomínáme si její kariéru plnou úspěchů, ale také tajemné schopnosti předvídat nejen osud ostatních, ale i svůj vlastní. Článek nahlíží na její životní pouť, filmové triumfy a ukazuje i na dramatické okamžiky, které vedly k jejímu předčasnému rozloučení se světem.
Během těhotenství a zvláště v prvním trimestru můžeme počítat s fyziologickým váhovým přírůstkem. Každá maminka potvrdí, že v těhotenství přichází hlad častěji a ženy se do pravidelného stravování nutit nemusí. Jak je to ale s dietním režimem? Je vhodný? Do jaké míry?
Překrásná stavba se nachází na útesech v Cliftonu, bohatém předměstí Kapského města. Černé mramorové stěny, dřevěné podlahy a neuvěřitelné instalace modrého nasvíceného skla. Nettleton 198 nabízí nádherný výhled na Atlantský oceán a spoustu dokonalých architektonických řešení. Jen se podívejte!
Kdo a kdy má komu volat? První rande bylo fajn a ráda byste se sešla znovu. Měla jste pocit, že protějšek stojí o schůzku také. Ale nedomluvili jste si ji. Nechali jste si otevřená zadní vrátka. Týden utekl a on nevolá. Zavoláte mu?
Tělo je božským nástrojem rozkoše. Máte-li však svádět druhé, musíte nejprve svést samu sebe. I když máte dobrý sex, autoerotika je jedním z nejdůležitějších klíčů pro prvotřídní sexualitu. Chcete znát důvody, proč autoerotiku praktikovat? Jaká vám přináší pozitiva?
Bohužel to vypadá, že roušky hned tak neodložíme. Budou s námi minimálně celou zimu a nezbývá než doufat, že s příchodem jarního sluníčka koronavirus oslabí. I pak však asi budou povinné ve vnitřních prostorách, nebo třeba v hromadné dopravě. Cena jednorázové roušky není nijak závratná, ale když máte čtyřčlennou rodinu, v peněžence už to poznáte. Roušky si však naštěstí můžete ušít také doma. A nepotřebujete k tomu ani šicí stroj. V našem dnešním článku prozradíme, jak na to.

Výběr článků

Rostliny nerozeznávají čtyři roční období jako my lidé, ale pouze dvě. Ovšem od podzimu až do jara mají pokojové rostliny období takzvaného vegetativního klidu. Je chladno a brzy se stmívá, proto rostlinky přestávají tak rychle růst a kvést a prožívají zimní spánek.
Skončilo léto a začíná se zkracovat den. Jak se co nejlépe vyrovnat s nadcházejícím špatným počasím a špatnou náladou?
Když Karel Gott zemřel, byla to doslova národní tragédie. Mnoho lidí ukázalo velkou vlnu solidarity, která spočívala jak ve velkém množství vzkazů, které dostávala manželka Ivana.

Nepřehlédněte

Znáte to: šéf tlačí novými úkoly a vy se snažíte najít odvahu říct NE. Jak však odmítnout šéfa bez rizika a udržet si duševní pohodu? Dnes se zaměříme na praktické strategie, jak elegantně odolat nadměrné pracovní zátěži, zachovat klid a udržet si zdravý životní rytmus.
Mnoho lidí se potýká s bolestmi zad při sedavém zaměstnání. Často si poposedneme, vypneme se, ale za chvilku zase povolíme záda i břicho. Ty, kteří pracují u počítače celý den, trápí tuhá krční páteř a také trapézy máme stále v napětí. Co s tím? Přestávky a malý workout při práci na počítači jsou nutné, protože sedíme v jedné pozici a jediné čím hýbeme, jsou prsty na rukách… Zapojit své tělo, prohřát se a protáhnout se je s naším tipem jednoduché a zábavné.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek