Pondělí , 06. 05. 2024

Radoslav

Svatební blázinec. S čím vším musíme při plánování svatby počítat?

Svatební den bývá pro mnoho lidí tím nejkrásnějším. Když žena dostane zásnubní prstýnek, začne se jí v hlavě točit milion věcí, které by na svatbě chtěla mít. Důležité je, se z toho nezbláznit. Pokud si můžete dovolit zaplatit společnost, která se organizací svateb zabývá, ušetříte si určitě mnoho starostí a nervů, ale z finanční stránky to asi nebude žádný med. Pokud děláte svatbu na vlastní pěst, nejlepší bude, pokud si všechny důležité věci budete sepisovat do deníčku. A to nejen množství hostů, velikost dortu, místo konání svatby, ale také samotný rozpočet, který se za svatbu chystáte utratit.
svatby
Co je potřeba pro uskutečnění svatby? Zdroj obr.: 123rf.com

Jak velkou svatbu chcete mít?

Hned ze začátku je dobré si říct, jako velkou svatbu si představujete. Někdo upřednostňuje komorní svatbu, kdy má nevěsta a ženich každý jednoho svědka a maximálně pozvou i své rodiče. Jiný zase miluje společnost na tolik, že si svatbu o méně jak 50 lidech nedokáže představit. Do deníčku tedy jako první napište seznamy hostů, pokud chcete hostů méně, budete muset škrtat. Podle počtu svatebčanů pak musíte najít místo, kde by se svatba mohla konat.

Kde chcete svůj vysněný den mít?

Je tisíce možností, kde mít svůj velký den. Někomu vystačí prostor radnice a místní restaurace, jinému zase více vyhovuje svatba v přírodě. Podle počtu pozvaných hostů je vhodné si určit místo, kde se nejen vezmete, ale také, kde budete mít svatební hostinu. Svatby se mohou konat jak na louce, na horských chalupách, tak přímo v hotelových komplexech. Můžete svou svatbu uskutečnit na zahradě u souseda, ale také na pláži na Kanárských ostrovech. Možností je opravdu velmi mnoho, důležitý je také váš rozpočet.

Kolik chcete do svatby investovat?

Je pravdou, že svatba může stát do tisíci koruny, do stovek tisíc korun. Nejlevnější svatba je taková, kdy se domluví snoubenci, pozvou dva kamarády jako svědky, nevěsta si oblékne své šaty, které má doma a společně zajdou na radnici. Tam se nechají oddat a poté zajdou do restaurace a večer se radují doma ze své první svatební noci. Je pravdou, že se mnoha snoubencům část peněz vrátí ve formě svatebních darů. Ale není úplně vhodné si na svatbu půjčovat. Pokud již nějaké dluhy máte, určitě existuje půjčka pro zadlužené, ale půjčovat si zrovna na svatbu není asi moc rozumné. Zkuste spíše vymyslet levnější variantu svatby.

K TÉMATU  3 módní kousky, které si sbalit na výlet

Co od svatby očekáváte?

Chcete mít svatbu jako princezna? Nebo se lépe cítíte uprostřed lesa s pár přáteli? Nebo nejste vůbec svatební tip a budete rádi, když po vašem „ANO“ s vámi zajdou vaši přátele na pár piv do oblíbené hospůdky? Možností je opravdu hodně, hlavní je, aby se skloubilo očekávání nevěsty i ženicha. Sepište si do svého svatebního deníčku, co na svatbě chcete a co rozhodně nechcete. Pak se domluvte na kompromisech tak, aby si svatbu nevěsta i ženich užili na sto procent.

Co na svatbě chcete jíst?

Na svatbu neodmyslitelně patří také dobré jídlo. Každý svatebčan se těší, že s vámi oslaví váš den s dobrým jídlem a pitím v ruce. Proto si opět zapište, jak byste si představovali svatební menu. Jestli se spokojíte jen s gulášem a špekáčky, nebo si představujete tradiční způsob menu, tedy předkrm, polévku a hlavní chod. Velký svatební dort, ze kterého každý svatebčan ochutná alespoň malý kousíček a večerní raut s řízečky a množstvím různých dobrot. Svatební koláče, výslužky, a koláče před svatbou u oznamování datumu vaší svatby. To vše může, ale nemusí na vaší svatbě být. Vše je o souhře představ nevěsty a ženicha.

Podtrženo sečteno

Co je tedy potřeba dát dohromady?

  • datum svatby
  • místo konání svatby
  • počet hostů
  • svatební menu
  • jaké šaty chce nevěsta a ženich
  • koho chcete na svatbě za svědka
  • domluvit si, popřípadě hudbu na svatební veselici
  • zařídit catering
  • objednat dort a svatební koláče
  • vymyslet svatební výzdobu
  • vytvořit svatební oznámení a včas jej rozeslat
  • nechat si udělat svatební prsteny
  • pokud chcete zařídit ubytování pro hosty, popřípadě odvoz ze svatby

A závěrem?

Svatba je velký den snad pro každého zamilovaného člověka. Určitě bychom si svatební den měli užít a vyvarovat se zbytečných komplikací a stresových situací. Svatbu si můžeme užít také za málo peněz, důležité je, že oslavíme lásku s lidmi, na kterých nám záleží a které máme rádi.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Umělá inteligence je tu s námi už pěknou řadu let. Na své výsluní se však dostala až po listopadu roku 2022, kdy vznikl pokročilý chatbot, který se dokáže sám učit. Od té doby tato šikovná pomůcka mění svět podnikání i vzdělání. Jak pomůže i vám?
Citron je již od pradávna používán jako pomocník při mnoha zdravotních potížích. Kyselina citronová v citronu je totiž známá svými imunitními, antibakteriálními a antivirovými vlastnostmi. Co vás napadne jak první, když máte například chřipku? Samozřejmě pořádný bylinkový čaj s medem, zázvore, a hlavně citronem! Jaké jsou účinky citronu na lidské tělo?
Home office je pro mnoho lidí splněným snem. Vždyť doma vás nikdo nekontroluje, šéf vám nedýchá na záda, nemusíte řešit kolegy a mnohdy můžete mít své vlastní pracovní tempo. Úskalím ale může být to, že domácí prostředí tak trošku svádí k prokrastinaci, ne vždy se do pracovního tempa člověk dostane tak rychle, jako ráno po příchodu na pracoviště. Co je ještě horší, mnohdy zapomeneme i pravidelně jíst, chybí nám pohyb a pak nekontrolovatelně přibíráme na váze. Jak tomu předejít?
Snad každá žena neustále hledá procedury, které vyzdvihnou přirozený půvab pleti, zlepší její vlastnosti a podpoří úchvatný vzhled. Zatímco dříve zažívaly doslova boom kosmetická studia, řada žen péči o svůj vzhled přesunula do pohodlí domova. Dnes už si proto můžeme dopřát řadu kosmetických ošetření, aniž bychom čekali na objednací termín do studia. Příkladem je také oblíbená metoda dermaplaning, kterou hravě zvládnete i doma. Jen si o tom předtím pár věcí prostudujte.
Každé roční období má svůj specifický nádech a ani podzim není výjimkou. Sice budete trávit více večerů doma kvůli deštivému a studenému počasí, ale o to větší máte motivaci si svůj příbytek zútulnit podzimními dekoracemi. Jdeme na to!
Úspěšné složení závěrečných zkoušet se musí oslavit. Promoce je jedinečnou možností, kam uzavřít jednu kapitolu života a otevřít další. Všichni chceme absolventa překvapit krásným dárkem, který se mu bude líbit. Poradíme vám, co pořídit pro ženy i muže. Uvidíte, že nakonec ten nejlepší dárek vyberete.
Prakticky v každé moderní domácnosti se nachází myčka a pračka. Tyto spotřebiče nám dokážou ušetřit neskutečné množství času a práce. Z toho důvodu je třeba se o ně pořádně starat, aby z ničeho nic nevypověděly svou službu a nenechaly vás na holičkách. Jak na to?
V poslední době se mění seznamovací taktiky žen. Dříve bylo typické, že se přikláněly ke vztahu se starším partnerem. Nyní se karta obrátila a vyhledávají náruče mladíčků. Věkový rozdíl v řádu pár let není nic nevšedního, nicméně láskyplné partnerské pouto mezi čtyřicetiletou ženou a o 10 a více let mladším zajíčkem je pro mnohé na pováženou. Jistě si také pokládáte tu otázku, zda s ním udržíte krok a budete se mu za pár let líbit?
Sen o vlastním bydlení se mi splnil před rokem. Byla jsem šťastná, že se konečně mohu odstěhovat od rodičů a žít si po svém. Ale nadšení z nového domova a pěkného pronajatého bytu je pryč.
Že jste několikrát vzpomínaly na své rodiče kvůli tomu, že vám dali nevhodná křestní jména? Až si pročtete náš článek, budete jim s láskou děkovat. Rozhodně si můžete pogratulovat, že jste ještě dopadly dobře. Jdeme na přehled zajímavých a kuriózních křestních jmen, která se skutečně v naší zemi vyskytují.
Přemýšlíte, co ještě pořídit na zahradu? Houpačka vám zpříjemní letní dny, kdy budete chtít posedět venku, ale vyhnout se přímému slunci. Jednoduché závěsné zahradní houpačky s ocelovou konstrukcí snadno přemístíte kamkoli po zahradě a na zimu se dají složit. Dřevěná pergola stojí pevně na místě, ale zase vypadá se zavěšenou houpačkou překrásně. Jen si vyberte!
Ovdověla jsem velice brzy, bylo mi dvaačtyřicet, když můj manžel zemřel na infarkt a od té doby jsem zůstala sama. Abych svůj život nějak vyplnila, hodně jsem se upnula na dceru, která byla ráda. Vždyť jí alespoň měl kdo pomáhat s jejími třemi dětmi, na které neměla čas, protože chtěla budovat kariéru.

Výběr článků

Jsou lidé, kteří ho prostě nemohou vystát a nemohou se dočkat, až rychle pomine, a ti, kteří ho naopak zbožňují, navzdory chladu, mlze a všemu, co k němu patří. Zima je pro nás obdobím, které má kouzelný nádech, možná kvůli Vánocům, možná proto, že mráz v určitých obdobích jako by všechno zmrazil a zastavil čas. A když sněží? Rozhodně to neusnadňuje pohyb, ale bílý plášť jako by všechno zkrášloval a tlumil, zkrátka kouzelný svět! Zima je však také synonymem pro méně času stráveného venku, a to z pochopitelných důvodů souvisejících s nižšími teplotami, a pro děti se nuda může stát krutou realitou. Když se nad tím ale zamyslíte, s trochou fantazie a organizace se dá s dětmi podnikat spousta aktivit, a to jak uvnitř, tak venku.
V osmdesátých letech minulého století, v Československu ovládaném komunistickým režimem, byl Mezinárodní den žen vnímán jako příležitost pro stát prezentovat se v nejlepším světle. Oficiální oslavy slavily údajné úspěchy v oblasti rovnosti pohlaví, ale skutečná situace žen často byla daleko od rovnoprávnosti. Tento svátek tak odhaloval rozpor mezi ideálem a realitou, kde se za fasádou slavnostních projevů skrývala každodenní realita plná výzev a omezení pro ženy.
Známe to všechny, každé z nás se občas stane, že nás přepadne úzkost nebo stres, nic nás nebaví a svou budoucnost vidíme v černých barvách. V této chvíli je zapotřebí zvolnit a udělat si čas sama pro sebe alespoň na pár desítek minut.

Nepřehlédněte

Zatímco vysoký krevní tlak se dá hodnotit jako život ohrožující, nízký tlak je spíš skrytý, tichý problém. Ovšem i tak by se lidé, kteří mají nízký tlak, měli mít na pozoru. Jak poznat, že nízký tlak máte, jaké jsou jeho příčiny a jak se můžete léčit?
Přizpůsobte koupelnu vašim představám. Koupelnové baterie pro umyvadla mohou mít dnes téměř jakýkoli design. Trendy je matné černé zpracování nebo LED žárovky, které osvětlují proud vody.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek