Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

11 nejkrásnějších trekových tras v České republice, které si užijete i sama

Ráda se vydáváte na pěší výlety do lesů, na horské hřebeny nebo podél řek? Milujete ten den, kdy máte čas jen sama pro sebe a věnujete ho pohybu a dlouhému rozjímání v přírodě? Nebo raději chodíte na procházky ve dvou? Poznejte ty nekrásnější pěší trasy, které tu máme.
trek
Česká republika je obklopená horami. Vydat se můžete třeba do Krkonoš.

26. 05. 2022

Hřebenovky v Krkonoších

Pokud holdujete hřebenovkám, určitě se vydejte do Krkonoš, nejvyšších českých hor. Pro méně zkušené trekaře doporučujeme zvolit hřeben nacházející se mezi Harrachovem a Pomezními boudami.

Krásná místa objevíte, když se vydáte po Rýchorském hřebenu. A když svou pouť odstartujete u Žacléře, čeká na vás famózní třídenní přechod. Proto si nezapomeňte zabalit spacák a případně také stan a něco k snědku.

Hřebenovka Jeseníků

Velmi oblíbená a malebná je rovněž hřebenovka Jeseníků. Právě zde si můžete naplánovat přechod mezi Skřítkem a Rejvízem přes Keprnickou hornatinu, anebo můžete jít pěšky mezi Skřítkem a Rejvízem přes Medvědskou hornatinu. Obvykle obě trasy turistům zaberou dva dny.

hory
Cítíte se na delší, nebo kratší trek?

Od východu až na západ Šumavy

Šumava je dalším z nejkrásnějších míst České republiky a kdo na Šumavě ještě nikdy nebyl, je téměř jeho povinností to napravit a aspoň na jednodenní túru se sem vydat. Na své si tu přijdou milovníci dlouhých i kratších tras. Rozhodně si však nenechte ujít procházky okolo obce Modrava nacházející se v Národním parku Šumava.

trek
Na Šumavě je krásně.

Plánujete-li však několikadenní výlet, začněte na východě a pokračujte směrem na západ se zastávkou na bavorské straně s nejvyšší horou celé Šumavy. Taková trasa měří zhruba 150 kilometrů a zabere vám pět až sedm dní.

Moravsko-slovenské pomezí

U hřebenovek ještě na okamžik zůstaneme, i když nijak zvlášť vysokých. Na moravsko-slovenském pomezí se nachází pás nevysokých hor, avšak o to krásnějších. Doporučujeme přejít hřeben Vsetínských vrchů. Nevynechejte ani Javorníky, Bílé Karpaty nebo Velkou Javořinu.

Naučná stezka Svatojánské proudy

Toužíte po romantické a nepříliš náročné procházce? Pak se vydejte po zatopených bývalých Svatojánských proudech. Tato stezka byla velmi populární v meziválečném období, neboť se na březích Vltavy začaly objevovat první trampské osady. Svatojánské proudy ovšem byly vyhledávaným místem i mezi vodáky.

K TÉMATU  Příběhy žen, které změnily pravidla hry v podnikání
trasa
Stezka Svatojánské proudy vznikla v roce 1889, a je to první značená turistická trasa u nás.

Stezka Českem

Tato turistická trasa je určená skutečným fajnšmekrům. Měří 1000 kilometrů a projdete se okolo celé České republiky. Skládá se z několika etap, které samozřejmě můžete absolvovat najednou, anebo po částech. Jednotlivé trasy jsou rozdělené na jižní a severní větev. Vybrat si můžete nejenom podle náročnosti a délky trasy, ale například i podle možností ubytování.

Nezapomeňte si stáhnout itinerář cesty, díky němuž se dozvíte, kde se nacházejí restaurace nebo kempy. Některé trasy jsou zároveň vhodné také pro cyklisty.

Zlatá stezka Českého ráje

Měří 119 km a táhne se od Mladé Boleslavi až po Jičín. Vydáte se přes údolí, skalní města, vrchy a potoky a minete také středověké hrady.  Samozřejmě ji ale nemusíte absolvovat celou, můžete si vybrat jen ten úsek, který se vám bude líbit nejvíce. A kde se vzal název Zlatá stezka? Ten existuje už od roku 1937, kdy se objevil v publikaci Klubu českých turistů.

Evropská dálková trasa E3 – pěšky od Chebu do Beskyd

Evropskou trasu znají všichni, kteří kdy plánovali pouť do Santiaga de Compostela. Evropská dálková trasa na našem území vede od Chebu do Beskyd při severní hranici. Z Bumbálky pak vede dále na Slovensko. Evropská dálková trasa E3 měří téměř 7000 kilometrů, na našem území si můžete projít 575 km. Je však určená výhradně pro pěší turisty.

trasa
Trasa E3 vede po Evropě od Španělska na východ do Bulharska.

Turistická trasa T. G. Masaryka

Ať na kole, nebo pěšky se můžete vydat krajem nádherné jižní Moravy, od Hustopečí přes Čejč až do Hodonína, a dále k hraničnímu přechodu Holíč. Proč se ale stezka jmenuje po prvním československém prezidentovi T. G. Masarykovi? Právě v Hustopečích studoval na reálce a pobýval zde jako student. Na trase najdete také pískovcový pomník věnovaný padlým hrdinům první světové války s bustou T. G. Masaryka. A to není jediná památka na Masaryka, která vás na treku čeká.

K TÉMATU  Dýchejte jako Wim Hof, muž, který posouvá hranice fyzického chápání

Máchova cesta

Dvou nebo třídenní túru lze absolvovat z Mělníka přes Kokořínsko, k hradu Bezdězu až do Doks, ke břehům Máchová jezera. V tomto kraji právě romantický básník Karel Hynek Mácha trávil nejvíce času a vy se tak můžete vydat po jeho stopách.

cesta
V údolí Peklo příroda čaruje.

Jestliže vám samotná, přibližně 61 km dlouhá, stezka nebude stačit, přidejte si ještě 15 km na cestě vedoucí od přístaviště v Doksech, skrz borovicovým lesem až k Provodínu. Odtud se vydáte lesními stezkami ke koupalištím Provodínská pískovna a Brejle.

Žitenická stezka

Za jeden den nebo za jedno odpoledne stačíte projít celou Žitenickou stezku. Ta měří pouhých 10,5 km a začíná pod Dlouhým vrchem, odkud se vydáte po modré značce přes Žitenice do Litoměřic. Nezapomeňte se zastavit na Laffitově vyhlídce, z jejíhož vrcholu se vám naskytne nádherný rozhled do celé krajiny, především na Žitenice. Za návštěvu dozajista stojí také Hibschova uměle vytvořená jeskyně, která vznikla těžbou kamene a písku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

5 tipů na vybavení, které využijete na horské túře

10 tipů na výlety: Cestujeme po severní Moravě

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Bez něj by prostě Štědrý den být nemohl. Malý, vysoký, jedle, borovice, každý si nějaký vánoční stromeček s chutí ozdobí. Jak může stromek vypadat?
Hledáte-li pohodlné a zároveň vysoce módní boty na léto, budou polobotky tím správným řešením i pro vás. Na trhu existuje celá řada trendy polobotek. Pokud nejste zrovna módní guru, nezoufejte! Na následujících řádcích vám prozradíme, jaké modely polobotek vybírat a jak je vhodně kombinovat s oblečením, aby byl váš outfit dokonalý. Čtěte a inspirujte se s námi!
Pečicí trouba patří do každé kuchyně. I když nezásobujete okolí buchtami a koláči jako na běžícím pásu, trouba se může hodit. Třeba někdy dostanete chuť na pizzu, pečené kuře nebo cokoli jiného. Jak ale vybrat troubu tak, aby odpovídala vašemu životnímu stylu a do domu se vám nedostal třeba zbytečně předimenzovaný požírač elektřiny, nebo naopak spotřebič, který zdaleka neuspokojí vaše touhy po pečených pokrmech? Tento článek vám s výběrem pomůže – a to v pouhých šesti krocích.
Máte v plánu vyrazit na nákupy letních kousků? Pak se poohlédněte po plastovém kabátku, divoce vzorovaných šatech a něčem průhledném. Chcete-li jít s módou, pak nezapomeňte ani na vykrojené plavky!
Léto se rychle blíží a s ním i koupání a další radovánky. Jenže ty každoročně pro mnoho žen skončí nepříjemnými potížemi. Pálení či řezání při močení bývají jejich typickými prvními příznaky. Pokud se u vás projeví, na nic nečekejte a okamžitě jednejte. Včasný zásah vás totiž může ochránit před vzplanutím problému v plné síle a následnými recidivami v podobě opakovaných problémů močových cest. Máte-li k těmto letním potížím sklony, myslete na prevenci!
Asi máte taky zažité, že utěrky by se neměly prát v pračce. Namísto toho je pravděpodobně vyvařujete. Tahle metoda má ale jeden zásadní háček. Vyvařování není k utěrkám zrovna dvakrát šetrné. Jsou po něm sice opravdu čisté, ale postupně vám řídnou, a vy tak musíte kupovat stále nové a nové kousky. Naštěstí existuje mnohem šetrnější alternativa.
Maminky v tomto videu natočil jeden tatínek, který je dal přes internet dohromady, aby ukázali světu, jak může být běžný život s postižením zábavný a plný radosti. Píseň, kterou společně zpívají, je dojemná skladba A Thousand Years. V originále ji nahrála zpěvačka Christina Perri k filmu Twilight sága: Rozbřesk - 1. část. Video bylo natočeniona podporu World Down Syndrom Day 2018, a představuje 50 matek s jejich dětmi. Původní inspirace vznikla díky britské organizaci Singing Hands, která pomáhá dětem ve skupinách učit Makaton. Tento jazykový program pomáhá slyšet lidem s problémy s učením nebo komunikací pomocí značek a symbolů. Tohle vás skutečně dojme!
Adidas, jeden z hlavních partnerů RunCzech, opět připravil exkluzivní kolekci triček k osmi závodům letošní běžecké série. Autorkou grafických návrhů triček je ilustrátorka, animátorka a digitální umělkyně Eliška Podzimková, jejíž projekt PLEŠOUNI chce adidas touto spoluprací podpořit.
Hubnutí s sebou nese řadu mýtů. Lidé, kteří se cvičením a zdravým životním stylem zabývají, je posléze snaží mýtit. Stále se totiž mezi námi nachází jedinci, kteří jim urputně věří. Pojďme si zmínit ty nejčastější mýty o hubnutí, které nám spíše stěžují cestu za vysněnou figurou.
Nechci! Nebudu to jíst! A mnohdy i horší slova padají z dětských úst, když před ně dáte talíř s rybou. Jenže právě toto maso obsahuje spoustu důležitých živin. Je bohaté na vitaminy, omega3 mastné kyseliny a bílkoviny, které jsou prospěšné pro naše zdraví. Jak ale přesvědčit potomky, aby šupináče neodmítali?
S příchodem nového roku se obnovily módní kolekce v oblíbených i méně oblíbených obchodech. Loňské zboží vystřídalo letošní a my si již mohli všimnout toho, co se bude letos nosit. Stejně jako vloni, i letos se bude naše pozornost upínat k modelům, které ohlásily svůj velký comeback. I letošnímu roku budou dominovat kousky, které známe z devadesátých let a které po nějakou dobu upadly do zapomnění.
Spánek je komplexní proces (přesněji několik různých procesů), který se nám i po mnohaletém zkoumání nepodařilo zcela probádat. Co však bezpečně víme, je to, že jeho kvalita významně ovlivňuje celkový stav organismu. Zarážející je, že podle statistik zhruba třetina populace čelí problémům s usínáním. U deseti procent jde o potíže dlouhodobé, jež se mohou nepěkně podepsat na zdraví. Je to i váš případ a hledáte klíč k rychlejšímu usínání a potažmo klidnějšímu spánku? Máme pro vás hned několik doporučení a tip na „must have“ interiérový prvek.

Výběr článků

Působení na sociálních sítích je dnes prakticky nutností. Právě zde se totiž celé dění světa odehrává. Lidé sdílí své dny, zážitky, také pracovní nabídky. Firmy prezentují své služby a produkty. Zkrátka a dobře kdo není na Instagramu, jako kdyby nebyl. Proto se snažte vyladit svůj profil k dokonalosti natolik, aby se z něj stala podoba pasivního příjmu. Jaké aplikace vám k dosažení kýženého množství sledujících pomůžou?
Věci mají své místo. I když to na první pohled nevypadá, už dvouleté děti vědí, kam která věc patří. Právě v tomto věku se začne projevovat smysl pro pořádek. Je tak nutné jim dát pravidla her i úklidu. Dítě začne vnímat vnější a vnitřní řád.
Avokádo se stalo součástí našich jídelníčků, kdy z něj můžeme připravit výtečné guacamole, využít jej jako náhražku másla nebo použít jako základ na zdravou pomazánku. Jenže avokádo skvěle neposlouží jen v kuchyni, jeho využití sahá daleko za kulinářskou sféru. Víte, k čemu všemu se vám může doma hodit?

Nepřehlédněte

Šaty a móda, to je nám ženám vlastní. Šaty, obzvláště ty svatební, jsou jistým odrazem nás samotných, proto se i při výběru často neubráníme emocím. Při výběru hraje roli mnoho faktorů. V den D chceme být všechny okouzlující. Jak tedy postupovat a co se vlastně letos nosí doma i v zahraničí?
Čeká Vás výlet do zahraničí? Jedete v zimě do Itálie na hory, na exotické Maledivy, nebo pozorovat polární záři na Island? A chcete se cítit bezpečně za všech okolností? Mít jistotu, že když se Vám něco stane, bude Vám zajištěn ten nejlepší komfort a servis, že se o Vás někdo skutečně postará? Pak jednou z nejdůležitějších věcí, kterou musíte před cestou udělat, je uzavřít dobré cestovní pojištění. Jakou pojišťovnu si ale vybrat, aby seděla na míru Vašim potřebám, a přitom Vás cestovní pojištění nevyšlo víc než celá vytoužená dovolená? Na to Vám pomůže najít odpověď srovnávač pojištění Yespojisteni.cz.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek