Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

7 podob vegetariánství: Vyznejte se jednotlivých typech

Stravování nikdy nebylo tak kontroverzní veličinou, jako teď. Je to otázka diety, zdraví, náboženství i sociálního přesvědčení. Každý se stravujeme jinak a je mezi námi čím dál víc jedinců, kteří vyznávají alternativní způsob stravování. Z různých důvodů. Jedním z nejrozšířenějších příkladů je vegetariánství.
vegetariánství
Není vegetarián jako vegetarián. Existují různé podoby přístupu ke stravování.

25. 05. 2022

25. 05. 2022

Stravovací styl vegetariánství asi netřeba blíže popisovat. Vegetarián je zkrátka člověk, který se ve svém jídelníčku obejde bez masa či dalších živočišných produktů, naopak přednost dává zejména ovoci, zelenině, luštěninám a obilovinám.

Jenže s přibývající dobou už pouhá nálepka vegetarián nestačí. Dnes proto rozlišujeme hned několik dalších stravovacích podkategorií, které se odvíjí od toho, čemu se dotyčný vyhýbá, a co preferuje. O některých jste možná doposud ani nikdy neslyšeli. Jak se v nich vyznat?

1. Laktovegetarián

Jedinci, kteří plují na vlně laktovegetariánství, mají stejné základní omezení jako klasičtí vegetariáni – nejí maso ani vejce, naopak se spoléhají na rostlinné alternativy, z nichž dostanou patřičnou výživu. Nicméně hlavní rozdíl je v tom, že laktovegetariáni se nebrání konzumaci mléčných výrobků, jako je mléko, jogurt, máslo nebo sýr. Laktovegetariány se stávají převážně lidé, kteří se bez mléčných výrobků po chuťové stránce neobejdou nebo jednoduše chtějí mít ve své stravě dostatek bílkovin. A jak je známé, mléčné výrobky je obsahují v docela solidní míře.

2. Ovovegetarián

Na první pohled se zdá, jakoby šlo o člověka, který ve dne v noci konzumuje pouze ovoce. Ovšem nenechte se zmýlit. Ovovegetarián je označení pro člověka, který ze své stravy vyloučil maso i mléčné výrobky, avšak s radostí konzumuje vejce, a to zejména díky jejich skvělým nutričním vlastnostem.

mléko
Rostlinná mléka jsou oblíbená nejen u vyznavačů alternativního stravování.

3. Lakto-ovo vegetarián

Jedná se o kombinaci dvou předchozích stylů, které vysvětlují jediné. Lakto-ovo vegetariánství spočívá v radikálním vyloučení masa z jídelníčku, avšak nadále je dovolené konzumovat mléčné výrobky a vejce v neomezeném množství. Tito lidé však pro pořízení mléčných výrobků a vajec volí především místní výrobce a ověřené farmy, které jim dávají pocit, že jedí živočišné produkty zvířat žijících v dobrých životních podmínkách.

K TÉMATU  8 velkých neřestí, které kazí vaše záda

4. Vegan 

Vegan je další zřejmě nejznámější pojem, který se od klasického vegetariánství poměrně znatelně odlišuje. Je to dané především samotnou filozofií z hlediska jednotlivého stravování. Klasický vegan nadobro vyloučí ze své stravy veškeré živočišné produkty – tedy maso, vejce i mléčné výrobky a mimo to se vzdává i vedlejších produktů, mezi které řadíme třeba med, želatinu, kolagen i bílý cukr.

zelenina
Vegani konzumují pouze rostlinnou stravu.

A co se nákupních zvyklostí týče, vegani se zpravidla vyhýbají pořízení čehokoli, co obsahuje i byť minimální obsah živočišných produktů. A rozhodně stojí za zmínku, že takovou podskupinou veganů jsou raw vegani. Tito jedinci jsou proslulí tím, že konzumují pouze syrové a tepelně neupravené potraviny čistě rostlinného původu. 

5. Pescatarián

Ačkoli občas se ve vegetariánské komunitě vedou diskuze, zda by pescatariánská strava měla patřit k té vegetariánské, i tak ji přidáváme na náš seznam. Pescatariáni jsou však oproti jiným zmíněným typům hodně odlišní. Jsou to totiž jedinci, kteří běžně konzumují ryby a měkkýše, avšak ze své stravy zcela vylučují bílkoviny suchozemských zvířat včetně kuřecího, hovězího i vepřového masa. Pescatarián se však nebrání ani konzumaci vajec či mléčných výrobků.

rybář
Pescatariáni konzumují všechny živočichy vodní říše. Naopak se vyhýbají suchozemským bílkovinám ze zvířat.

6. Pollotarián

Pollotariánství je zvláštní odnož vegetariánství. Pollotariáni si totiž pochutnají na kuřeti, kachně, krůtě či další drůbeži, ovšem červenému masu se obloukem vyhýbají. To vše nejčastěji z důvodu, že se obávají zdravotních dopadů, které mohou plynout z konzumace červeného masa. Etický podtext v tom tedy nehledejte. Právě pollotarián je veskrze zlatá střední cesta pro někoho, kdo chce konzumovat živočišné bílkoviny, ale na druhou stranu chce být jednou nohou na cestě k rostlinné stravě.

7. Flexitarián

Jak už název napovídá, flexitariáni uznávají životní styl, který je z hlediska stravy a případných omezení hodně flexibilní. Na rozdíl od zbytku vegetariánského spektra nemusí zcela vyloučit živočišnou stravu, avšak o její konzumaci vědomě a soustředěně přemýšlí.

K TÉMATU  Jak zvládnout stres v předvánoční době? Pusťte ho z hlavy! Co všechno udělat, abyste byly spokojené?

Živočišné produkty jedí příležitostně a pouze za určitých podmínek. Flexitarián proto může snížit spotřebu masa na dva dny v týdnu, omezit se pouze na konzumaci hovězího masa chovaného v ideálních podmínkách či se soustředit výhradně na vajíčka pocházející z domácího chovu.

Flexitariánská strava je vynikající pro každého, kdo chce změnit svůj jídelníček, avšak se necítí na tak razantní změnu vzdát se nadobro konkrétních potravin. Flexitariáni také rádi ochutnávají bezmasé produkty, hledají zajímavé alternativy, které jsou zdravotně přínosnější a ohleduplné vůči životnímu prostředí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Hledáte inspiraci pro vaši kuchyni? Zkuste čtyři zdravé a jednoduché veganské recepty, vhodné i do diety!

Vegetariánství: Životní styl z pohledu 2 vegetariánů

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Ať už před sebou tlačíte vozík s potravinami nebo si obouváte boty, střed svého těla využíváte v rámci každodenních činností. Ovlivňuje také naši rovnováhu, správné držení těla, ale i celkovou stabilitu. A všeobecně platí, že s pevnějším corem získáte nejen na pohled hezké tělo, ale i zdraví. Bolestem zad a dalším neduhům tak můžete dát sbohem.
Když spolu jedou dospělé holky na dovolenou, neznamená to, že jsou ve vztahu nešťastné. I když spolu často jezdí právě ty, které jsou singl. Proč si dát pozor na to, s kým a kam jedete?
Domácí pracovna je prostor, který byste měli dostatečně oddělit od zbytku domova. Pokud se pracovna rozlézá po bytě, ztrácí se hranice mezi prací a odpočinkem a kvalitně nesplňuje ani jedno. Inspirujte se pěknými pracovnami, a třeba dostanete nápad, jak zařídit tu svou.
Každý jsme tím místem prošli. Někdo bez ztráty kytičky dal své zkoušky na poprvé, jiný se trápil a ani po několika pokusech mu řidičák nedali. Pojďte se podívat na přehled zábavných kousků z autoškoly. Třeba i vaše auto při té vzpomínce zaskáče radostí - co vy a autoškola?
Výběr kontaktních čoček je pro každého jejich nositele klíčovým. V dnešní době existuje celá řada variant kontaktních čoček, které mohou vyhovovat jednomu a druhému naopak méně, či vůbec. Jak tedy správně vybrat a nesáhnout vedle? Existuje několik možností, ale nejlépe vám pomůže váš oční specialista
Rýmovník si může každý z nás vypěstovat doma v květináči. Jde o léčivou bylinku, která je velmi nenáročná. Potřebuje jen přiměřené světlo a dostatek zálivky. Rozrůst se může opravdu hodně – ale pak nastává otázka, co s ním?
Bylinky mají mocnnou sílu. Pomohou nejen proti nachlazení, ale také posílit imunitu, zlepšit celkově zdraví. Po kterých byste měly sáhnout a proč?
Jednou z možností, jak se podívat na své hubnutí, je právě podle odlišností jednotlivých krevních skupin. Někomu z vás možná právě tato metoda bude dávat smysl a dokáže s její pomocí shodit pár nadbytečných kil.
Uklízet nepomáhá, vařit nepomáhá a cvičit vás nikdo nedonutí ani za živého Boha? Pak je na čase vyzkoušet něco, co vás dozajista nejenom chytne, ale také přivede na jiné myšlenky. Představujeme vám antistresové činnosti, které vám zlepší náladu.
Intrauterinní inseminace (IUI) je prvním krokem asistované reprodukce pro páry, kterým se nedaří počít. Obvykle se provádí zhruba po roce, kdy se nedaří během nechráněného pohlavního styku zplodit potomka. Jedná se o základní a neinvazivní metodu, jak otěhotnět. Hlavní princip spočívá v tom, že je spermiím zjednodušena a zkrácena cesta k vajíčku jejich přímou aplikací přímo do dělohy. IUI se provádí na reprodukčních klinikách a nabízí ho také gynekologie Gynem.
Obývací pokoj je srdcem každého domova. Je to místo, kde trávíte spoustu času s rodinou
a přáteli, relaxujete po náročném dni, a kde se odehrávají často nezapomenutelné chvíle. Pohodlná a stylová křesla dotvářejí atmosféru obývacího pokoje a dělají z něj jedno
z nejpříjemnějších míst domova. V tomto článku se zaměříme na výběr toho pravého křesla do obýváku, které splní vaše potřeby a přinese do interiéru zároveň nádech elegance.
Rodičovství nese velkou zodpovědnost a často si klademe otázku, jestli budu dobrá/ý máma/táta? Nikdo není dokonalý, ale děláme vše tak, jak nejlépe umíme anebo tak, jak to dělali naši rodiče s námi.

Výběr článků

Snad každý rodič od svého milovaného dítěte očekává pouze to dobré, doufá, že se vydá správnou životní cestou a bude šťastné. Takhle to ale samozřejmě v životě bohužel nechodí a někdy se holt i to nejhodnější dítě může dostat na scestí. To se stalo mé dceři Markétě, já se s tím však do teď nemohu vyrovnat. Odvedl nám ji drogový dealer.
Rozvod, rozchod nebo jen neustálá smůla na chlapy – důvodů, proč jste i ve čtyřiceti letech stále sama může být vícero. Ženy se však nechtějí snu o šťastném životě vzdávat, vždyť jim na světě zbývá ještě mnoho let. A tak se ptají na jedno – jak a kde najít chlapa po 40?
Zamilovat se do někoho během prvních pár vteřin? Spadněte na zem, protože za sympatie, nebo naopak nesympatie k opačnému pohlaví prý může genetika a biologie, do které má co mluvit tělesný zápach. Takhle experti pohlížejí na lásku!

Nepřehlédněte

Že jsem vychovávána tetou, jsem se dozvěděla v patnácti letech. Do té doby jsem netušila, že mí rodiče nejsou mými rodiči, že se o mě od malička stará moje teta. Byl to pro mě šok, ale se situací jsem se smířila docela rychle. Snažila jsem se však vždycky najít svou biologickou matku, která mi chyběla, a chtěla jsem ji poznat.
Neexistuje žádný univerzální návod, jak si zařídit moderní obývací pokoj. Každý člověk je totiž jiný a každý z nás má odlišný vkus. Důležité proto je, abyste si obývací pokoj vybavili tak, aby se vám v něm příjemně žilo, působil harmonicky a měli jste tam vše, co potřebujete k relaxu a času společně strávenému s rodinou.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek