Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

5 tipů na vybavení, které využijete na horské túře

Horská túra nelze srovnávat s běžnou procházkou okolo domu. Při horské túře strávíte chůzí klidně celý den a často se nejedná o odpočinkový výkon ani z hlediska náročnosti trasy. Když se rozhodnete zdolat nějaký vrchol, případně jiný vysoko položený cíl, polovinu cesty stoupáte nahoru a druhou polovinu zase musíte brzdit z kopce, až vás z toho bolí kolena a prsty na nohou.
vybavení
Praktické tipy, které by jste neměli opomenout před každou horskou túrou! Zdroj fotografií: rockpoint.cz, Petr Krauz

Túra v horách ale není zdaleka tak hrozná, jak se může po předchozích slovech zdát, čekají na vás totiž krásné výhledy a příjemně strávený čas v přírodě. Abyste si však tento čas a výhledy užili, nesmíte podcenit přípravu a vyrazit s tou správnou výbavou. Jakých 5 věcí se na horské túře vyplatí vždy mít?

Pořádné boty

Na horskou túru byste v žádném případě neměli vyrazit bez pevných bot určených na turistiku. Pokud byste se na ni vydali například v teniskách do města, za pár hodin se budete s puchýři na nohou proklínat. Pořádné trekové boty s tuhou podrážkou, které vám budou sedět, zajistí, že vaše nohy budou při chůzi v pohodlí a chráněné i před ostrými kameny.

Jestliže si plánujete pořídit pouze jedny boty na turistiku, volte nějaký nepromokavý model s membránou, které udrží nohy v suchu v dešti, nebo dokonce i při přebrodění potoka. Jako případné druhé boty oceníte nějaký velmi prodyšný model bot, který sice bude promokavý a nehodí se do náročného kamenitého terénu, ale v horku se budete díky odvětraným nohám cítit příjemněji. Vyšší ochranu nohou včetně kotníků poskytují kotníkové boty, které kotník zároveň zpevní, takže se sníží riziko jeho podvrtnutí. Nízké boty zase umožňují lepší pohyblivost, když neomezují kotníky v pohybu, a jsou lehčí, což je také důležitý aspekt.

Turistický batoh

Nezbytným vybavením všech turistů je batoh. Správnému turistickému batohu nechybí hrudní popruhy pro upevnění batohu na těle, díky který vám nebudou ramenní popruhy sjíždět z ramen, což už po chvíli chůze začne rozčilovat i ty nejklidnější povahy. Pro outdoorový batoh je typické také dobré odvětrávání zad pro zamezení pocení a praktické rozmístění kapes. Praktická je rovněž možnost připnutí trekových holí na batoh pomocí poutek a pro ty, kteří se při výkonu rádi často osvěží, je užitečná také kapsa na hydrovak, kterou je řada turistických batohů vybavena.

K TÉMATU  4 nejromantičtější místa na světě: Kam zajet se svojí drahou polovičkou?
vybavení
Praktické tipy, které by jste neměli opomenout před každou horskou túrou! Zdroj fotografií: rockpoint.cz, Petr Krauz

Termoska

Bez pití se na horskou túru nevydá snad nikdo, takže všichni turisté řeší, jaké pití si vzít a v čem ho nést. Výběr pití závisí hlavně na vašich preferencích a částečně také na počasí – v chladném počasí neuděláte chybu s čajem, v létě se hodí třeba čistá voda nebo iontový nápoj.

V každém případě je dobré pití přenášet v lehké termosce, horké i studené. Lehká termoska vám batoh ve srovnání s plastovou lahví o tolik více nezatíží a přitom si pití udrží tu správnou teplotu celý den. Funkci termosky oceníte jak v zimě, kdy by vás studený čaj nezahřál, tak i v létě, kdy vás zase nemůže řádně osvěžit sluncem ohřátá voda. V případě studených nápojů může termosku samozřejmě doplňovat zmíněný hydrovak, nebo ji dokonce zcela nahradit.

Trekové hole

Mezi oblíbené vybavení na turistiku se jednoznačně řadí trekové hole. Trekové hole rozhodně nejsou určeny jen pro ty, kteří by měli problém zvládnout celodenní chůzi bez nich, ale vhodné jsou úplně pro každého. Výhodou chůze s turistickými holemi v terénu je zejména lepší udržování stability. Při chůzi z kopce navíc pomáhají šetřit kolena a snazší je s nimi také chůze do kopce, když se můžete „vytáhnout nahoru“ i záběrem rukama. Větší zapojení svalů horní části těla je pak dalším zajímavým přínosem. Pokud vám v nějakém úseku začnou hole v rukách spíše překážet, stačí je jednoduše složit a připnout na batoh.

Čelovka

Rádi si túru protáhnete až do večerních hodin? Pak vám v batohu nemůže chybět čelovka, díky které se zvládnete bezpečně vrátit zpět do místa startu či dojít do svého cíle i po setmění. Při výběru čelovky se musíte zaměřit především na její svítivost, dosvit, výdrž a způsob napájení. Dalšími kritérii výběru jsou hmotnost a nabízené režimy svícení. Správná volba konkrétního modelu čelovky se odvíjí od vašich potřeb v závislosti na plánovaném způsobu využití.

K TÉMATU  První dovolená u moře – tipy, jak pomoci dítěti překonat strach z moře

Zdroj: Rockpoint.cz

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Psi jsou odjakživa symbolem věrnosti a oddanosti. I mezi nimi se však najdou jedinci, kteří v tomhle směru excelují. Možná znáte příběh japonského psa plemene Akita Inu jménem Hačikó ze dvacátých let minulého století. Ten byl zvyklý čekat na svého pána, univerzitního profesora v letech, na jednom tokijském nádraží, kde ho páníček nechával cestou do práce.
Rádi byste si s partnerem, rodinou či přáteli pronajali byt, ale máte s hledáním bytu buď špatné zkušenosti, nebo jde dokonce o vaši vůbec první zkušenost? Máme pro vás několik tipů, jak vhodný byt bezpečně najít.
Sledujete nejnovější módní trendy, nebo vás absolutně nezajímá, co je zrovna IN nebo OUT? V průběhu času se trendy mění a co bylo módním faux pas před deseti lety, dnes může být šik. Anebo naopak. Existuje však pár módních jevů, které lze za trapas považovat v každé době.
Ať už jedeme na dovolenou kamkoliv, cílem každého z nás je si odpočinout. A to jak aktivně, tak pasivně. Pokud ale toužíte po dovolené, která vás doslova rozmazlí a třeba také posílí vaše zdraví, pak není nic lepšího, než se vydat do míst, kde je lázeňská péče spolu s léčivými termály naprostou samozřejmostí. A kam jinam vyrazit než právě do Maďarska, které je v tomto ohledu proslulé.
Co mají společného ovesné vločky, fenykl, anýz, mrkev a hnědá rýže? Možná víc, než byste řekly. Tihle spasitelé vám totiž hodí záchranné lano, když se „výroba“ mateřského mléka ocitne v pořádné krizi!
Astroložka Naďa Šmídová přináší horoskop na sobotu i neděli. Úklid je sice potřeba, ale neberte ho tak vážně a hlavně relaxujte. O tom je přece víkend! Co je možné očekávat a čemu se raději vyhnout?
Přemýšlíte o pořízení AKU nářadí? Třeba taková AKU sekačka na baterie. To není jen zodpovědný ekologický plán. Je to dobrá volba ve všech směrech. Už jen využití moderních technologií, kdy se potkávají výhody elektrických a benzínových strojů, je toho důkazem. Žádné kabely, maximální pohodlí, perfektní výkon, spolehlivost. Jedna baterie pro všechno. Není to sen?
Design stodoly využívá délku domu a umožňuje naplno maximalozovat výhledy ven a přirozené osvětlení uvnitř domu. Stealth Farmhouse je prostě úžasný. Chlubí se bezúdržbovými obklady, a uvnitř naleznete mimo jiné i čtyři ložnice a tři koupelny. Okna jsou orientována na sever
Možná by vás ani nenapadlo, že masáž a pořádnou péči ocení i váš čtyřnohý kamarád. Podívejte se, jak si relaxující buldoček užívá masáž!
Handmade věci se z hlediska popularity už několik let drží na samém vrcholku. A ostatně se není čemu divit. Jsou totiž osobité, originální, odlišné od ostatních a jedinečné v každém detailu. Dnes si doma můžete vyrobit snad už cokoliv - od dekorací až po kosmetiku. My se ale v tomto článku budeme zabývat tím, jak si vyrobit vlastní parfém. Pojďme na to!
Vědci tvrdí, že lunární cykly mohou souviset třeba s délkou spánku a menstruačními cykly. Vše je ale předmětem sporů. Jak si stojí věda a její pátrání po příčinách nespavosti u lidí? A v čem nás ještě měsíc a jeho cyklus ovlivňuje? Podíváme se na dopady měsíce na lidskou psychiku, zdraví i běžný denní režim.
Pro někoho představuje relaxaci stejně jako jiné umělecké činnosti, pro jiné je to životní styl, pro další obživa. Origami se světem rozšířilo až v posledních letech a jeho obliba stále stoupá.

Výběr článků

Lewis Hamilton, pilot a mistr světa Formule 1. Hvězda světového formátu, která oslní svou přítomností každou událost. Ale ne pouze on, jeho čtyřnohý přítel, buldok Roscoe, ho dokáže mnohdy zcela zastínit.
Tenhle pilný papoušek aktivně řeší svůj vzhled. Když se mu jeho vlastní ocasní peří zdá krátké, neváhá svůj zevnějšek pracně vylepšit. Nebo by se dalo prohlásit, že se tento Agapornis chlubí cizím peřím?
Věříte v budoucnost sociálních sítí? Podnikáte a chcete se se svojí značkou prosadit v online prostředí? Skvělým zdrojem informací pro vás mohou být knihy na téma sociální sítě. Dozvíte se, jaké sítě jsou pro vás nejvhodnější, jaký mají potenciál a jak na nich vybudovat své jméno. Pojďme se podívat na ty nejlepší!

Nepřehlédněte

Většina lidí si myslí, že nový rok je ideální startovací čárou pro nové začátky. Proto si dávají předsevzetí, která pak ale ve většině porušují. Jak na to, aby vám předsevzetí vydrželo? A nejste-li zrovna povaha, která má pevnou vůli, má vůbec smysl si nějaká předsevzetí dávat?
Hledáte originální tipy na výlety v okolí vašeho bydliště, nebo se rádi podíváte i do jiných krajů České republiky? Přinášíme vám nový seriál, v němž vám prozradíme tipy na ta nejkrásnější a nejzajímavější místa ze všech krajů naší země.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek