Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Tai Chi: Bojujte proti stresu přírodní metodou

V dnešní době máme mnoho starostí, které přirozeně vedou ke stresu. Nemusíte hned ale sahat po lahvičce s prášky, bojovat se stresem můžete také čistě přírodní metodou. Vše je totiž jenom ve vaší hlavě.
Tai Chi
Tai Chi je vhodné pro všechny věkové kategorie, zejména pro starší jedince.

12. 05. 2022

Tai Chi, umění, které bylo původně zamýšlené pro sebeobranu, se vyvinulo k meditativnímu cvičení, jenž dokáže zmírnit stres i určité zdravotní potíže. Často je tato technika považovaná také za meditační, jelikož je plná jemných, plynulých a táhlých pohybů.

Co je to Tai Chi?

Tato ladná forma cvičení je starobylou čínskou tradicí. Zahrnuje spoustu soustředěných pohybů, které jsou doprovázeny hlubokým meditačním dýcháním. Jedná se o formu jemného tělesného cvičení a protahování. Všechny pohyby na sebe plynule přechází bez přestávky, takže je zajištěné, že vaše svaly a tělo budou pořád v pohybu, ale v klidném.

Tai Chi můžete provádět v mnoha různých stylech, kdy každý z nich se zaměřuje na jiný problém v těle. Některé například chrání vaše zdraví, zatímco další udržují soustředěnost, jiné podporují meditaci a tak dále. Mnoho lidí si spojuje Tai Chi s jógou, nicméně zde je jeden velký rozdíl, Tai Chi nezahrnuje fyzické pozice jako jóga.

Kdo může cvičit Tai Chi?

Tato technika je poměrně nenáročná, takže nezatěžuje ani svaly, ani klouby. Tudíž se jí mohou věnovat lidé všech věkových generací a úrovní fyzické zdatnosti. Je ale obzvláště vhodné pro starší lidi, kteří nemají mnoho pohybu, jelikož se jedná o cvičení s opravdu nízkou mírou zátěže pohybového aparátu.

Další výhodou je, že pro toto cvičení nemusíte využívat žádné speciální vybavení, a navíc jej můžete cvičit prakticky kdekoli – jak venku, tak i klidně doma v obýváku při sledování oblíbeného seriálu. Je to individuální, stejně tak kolektivní cvičení.

Nicméně i přes jeho bezpečnost by se mu měly vyhnout těhotné ženy, lidé s bolestmi zad, kloubů, těžkou osteoporózou či kýlou. Pokud spadáte do jedné z těchto kategorií, raději se předem poraďte se svým ošetřujícím lékařem.

K TÉMATU  Zákon o odškodnění po trvalých následcích očkování ve sněmovně. Ministerstvo zvažuje finanční spoluúčast rodičů

Proč vyzkoušet Tai Chi?

Pokud se Tai Chi naučíte správně a budete ho provádět pravidelně, může být pozitivní součástí celkového přístupu ke zlepšení vašeho zdraví.

Největší přínosy Tai Chi jsou:

  • snížení stresu, úzkosti a depresí
  • zlepšení nálady
  • zlepšení aerobní kapacity
  • zvýšení energie a výdrže
  • zlepšení flexibility, rovnováhy, obratnosti a svalové síly

Tai Chi může také pomáhat:

  • zlepšit kvalitu spánku
  • posílit imunitní systém
  • snižovat krevní tlak
  • zlepšit bolesti kloubů
  • zlepšit celkovou pohodu
  • snižovat riziko pádu u starších osob

Jak s tímto prastarým bojovým uměním začít?

V dnešní technologické době je samozřejmě nejjednodušší zapnout počítač a najít si instruktážní videa. Nicméně pokud se chcete tomuto umění opravdu věnovat, raději si najděte kurzy a zkušené instruktory ve vašem městě. Jen tak budete mít jistotu, že se naučíte opravdu správnou techniku provádění. Zkuste se například poptat v místním fit centru a nechat si doporučit opravdu vyškoleného Tai Chi trenéra.

Tai Chi
Nepotřebujete žádné speciální vybavení, jen soustředěnou mysl.

Ten vás naučí konkrétní pozice a dechové techniky. Samozřejmostí je také ukázka, jak tyto pozice provádět opravdu bezpečně, zejména pokud jste po nějakém zranění, trpíte chronickým onemocněním, či máte problémy s rovnováhou. Přestože je toto cvičení opravdu jemné, pokud ho provádíte neodborně, můžete se zranit.

Abyste si vytvořili rutinu, cvičte vždy ve stejnou dobu a na stejném místě. Pokud ale nemáte čas, cvičte prostě kdykoli a kdekoli můžete – jen tak se zbavíte všudypřítomného stresu a budete uvolnění a prostě „v pohodě“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

5 nejčastějších chyb při soužití generací. Vyřešte je hravě

Dechové cvičení 6x jinak. Vyfoukněte ze sebe stres a úzkost

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Vánoce mají jedinečnou atmosféru, kterou miluje snad každý. Zdokonalte ji podle vašeho vkusu! Vánoční dekorace promění váš domov v kouzelnou pohádku. Zkuste to letos trochu jinak!
Sledujete nejnovější módní trendy, nebo vás absolutně nezajímá, co je zrovna IN nebo OUT? V průběhu času se trendy mění a co bylo módním faux pas před deseti lety, dnes může být šik. Anebo naopak. Existuje však pár módních jevů, které lze za trapas považovat v každé době.
Domácnost by bez pokojových rostlin nebyla to pravé ořechové. I proto se většina lidí snaží o to, aby to v jejich domově žilo a hrálo všemi barvami. Nepěstují se však jen stálezelené rostliny, ale také pokojový ibišek, který není ničím náročným.
Přichází období, kdy vystavujeme mnohé, v zimě skryté, části těla světu na odiv. Pokud jste zvyklé se holit, pak vám jistě přijde vhod jeden domácí recept na krémové mýdlo na depilaci. Zamilujete si ho. Výborně se roztírá a dobře pění. Navíc působí antibakteriálně a protizánětlivě. Jdeme na to?
Jak dlouho mohou děti sledovat denně televizi? Záleží na věku nebo ne? Může sledování některých programů poškodit jejich zdraví?
Dva měsíce letních prázdnin utekly jako voda a opět nastalo období, kdy deset měsíců vypravujete děti do školy. Což bývá často plné zmatku. Aby u vás doma nevypukl tento scénář, přinášíme vám několik rad. Díky těm vás žádné školní ráno nezaskočí nepřipravené a vše stihnete.
Janina rodina byla soudržná. Scházeli se u babičky a rádi spolu trávili víkendový čas. Vše se změnilo, když si její bratr našel Ninu. Zprvu to vypadalo, že bude švagrová docela milá, nakonec ale dokázala proti Janě poštvat celou rodinu, včetně tolik milovaného bratra. A to všechno proto, že jí záviděla.
Únava je přirozenou reakcí našeho těla na přepracovanost nebo stres. Pokud se ani po dobrém spánku necítíte odpočatí, jste neustále napjatí a necítíte se takříkajíc „v pohodě“, můžete trpět syndromem chronické únavy. Je rozšířený mezi obyvateli velkých měst, kteří jsou vystaveni častému stresu a přepracovanosti. Vědci nazývají chronickou únavu nemocí 21. století. Nestihla právě vás?
Ačkoli menstruace občas bývá nepříjemná, je přirozenou součástí našeho života, která je důležitá pro naše zdraví i schopnost početí. Věděly jste ale, že barva vaší menstruace může hodně vypovědět o vašem zdraví?
Ačkoli z klasické pšeničné mouky pekly a vařily už naše babičky, spolu s příchodem doby, kdy spousta lidí přesedá na zdravější životní styl, se objevily mnohem lepší a nutričně hodnotnější varianty. Skvěle chutnají, plně nahradí klasickou mouku, a ještě prospějí vašemu zdraví, takže co víc si přát. Svět alternativních mouk je ale mnohem pestřejší, než se na první pohled zdá. Které by určitě měly zaujmout místo ve vaší kuchyni?
Příchod koronavirové krize ukázal, že lidé nemají vytvořený takzvaný hotovostní polštář, respektive finanční rezervu, která by jim zachránila život ve chvíli, kdy by přišli o práci. Čechům zkrátka chybí základní znalosti v oblasti finanční gramotnosti, kterým se měli naučit už v útlém dětském věku. Pokud se pravidla zacházení s penězi nebudou dětem vštěpovat do hlavy už od dětství, v dospělosti starého psa jen stěží novým kouskům naučíme.

Výběr článků

Docílit toho, aby záhony nebo okenní parapety zely všemi barvami i během zimy, je poněkud složité. Tedy, to si alespoň zahrádkáři a pěstitelé pokojových rostlin myslí. Ve skutečnosti však existují druhy rostlin, které lze pěstovat i během zimy a které dokonce i v chladných ročních obdobích pučí do všech barev duhy. A jednou z nich je brambořík.
Vylepšete a ozdobte svojí zahradu tak, aby lahodila vašemu oku. Budou zahradní dekorace a doplňky nenápadné nebo výstřední? Zahradám sluší dřevěné nebo keramické materiály, a samozřejmě přijdou ke slovu také kameny. Experimentovat můžete i s osvětlením. Inspirujte se!
V zahradě nám přináší radost, uklidňuje a nabíjí pozitivní energií. Zahradní jezírko vytváří příjemnou atmosféru a jeho realizace není nic těžkého. Můžete vytvořit klasický rybníček s kameny a okrasnými rostlinami, případně do něj umístit nenáročné kapry Koi. Zahradní jezírko může být ale i designově čisté a s pravidelným tvarem, jak si můžete prohlédnout v naší galerii. Které se nakonec stane srdcem vaší zahrádky?

Nepřehlédněte

Současná komplikovaná doba COVIDU-19 přinesla s sebou mnohé změny, se kterými se musíme ve svých životech poprat. Jednou z těchto změn je i karanténa. Obzvláště náročná je v případě rodin s dětmi. Přinášíme vám několik tipů, jak děti během karantény zabavit.
Práce na počítači, hraní her či sledování televize mají společné jedno a tím je enormní zátěž na oči. Displeje digitálních přístrojů totiž vyzařují modré světlo, které představuje obrovské množství energie, s níž se musejí oči vypořádat. To, co se ze začátku může projevovat jako podráždění, únava či zarudnutí, může mít časem nepříjemné následky v podobě zhoršení zraku.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek