Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Konkubíny a jejich osudy: Jaký byl život v čínském harému?

Každý čínský panovník si byl vždy vědom toho, že musí na svět přivést dědice trůnu. A měl to také dobře pojištěné. Kromě oficiální manželky měl ještě císař další „podřadné“ manželky a své konkubíny.
konkubíny
Konkubíny měly v celoživotním popisu práce být krásné a poslušné.

26. 04. 2022

Konkubíny byly dívky pečlivě vybírané, musely splňovat přísná kritéria a jejich úkolem pak po celý život bylo jen vypadat dobře a popřípadě být po ruce císaři.

Na milostné hrátky i na plození dědice. Císařovna sice mohla být jen jedna, ale pokud zrovna ona nemohla na svět přivést dědice trůnu, mohly se o to postarat další ženy. Osud konkubín ale nebyl příliš přívětivý, a takový život přinášel i řadu zklamání.

Hierarchie císařova harému

V průběhu staletí s tím, jak po sobě vládly jednotlivé dynastie, se měnila i konkrétní podoba císařova harému. Součástí nebyly jen samotné konkubíny, ženy okolo císaře se zjednodušeně dělily do tří skupin. Nejvyšší postavení měla samozřejmě manželka císaře, ona byla oficiální císařovnou, a po matce císaře měla z žen to největší slovo.

Pak tu byly ale ještě ženy, které stály v tomto žebříčku pod císařovnou a nazývaly se manželkami císaře. Těchto žen bylo několik, počty druhých manželek a konkubín se měnily právě podle toho, jaká dynastie vládla a jak to měla nastavené. Konkubín bylo samozřejmě nejvíce, a i když přijímací řízení na konkubíny bylo náročné, mnoho z nich nikdy nemělo šanci do císařova lože ulehnout.

Tisíce vždy připravených dívek

Nějaká pravidla pro počet konkubín existovala, ale i ta byla časem změněná. Původně platilo, že si císař vybíral devět konkubín, které se považovaly za vysoce postavené. Pak bylo dalších sedmadvacet žen pod nimi, něco jako střední vrstva mezi konkubínami, a nakonec mohl mít císař dalších jednaosmdesát žen, které už byly konkubínami s tím nejnižším postavením.

Ty opravdu jen vyčkávaly, zda i na ně dojde řada a setkají se s císařem v jeho loži. Když však začala vládnout dynastie Chan, počet konkubín v císařově harému se nijak nelimitoval. V tu dobu pak na jednom místě žilo až dvacet tisíc dívek, které čekaly na svou příležitost.

K TÉMATU  Miriam (33): Můj manžel bere 6 let drogy. Přišla jsem na to až po svatbě

Kritéria pro výběrové řízení

Stát se konkubínou, to byl vážně úspěch. V Zakázaném městě se pak každé tři roky konalo něco jako výběrové řízení na konkubíny. Všechny dívky musely mít čtrnáct až šestnáct let, musely být samozřejmě krásné, mít dobrý původ. Hodnotila se ale i cnost, chování, fyzická kondice nebo charakter dívky. Tahle pravidla si nastavila dynastie Ming, a tento systém se pak využíval pro výběr konkubín i nadále.

Konkubíny musely být disciplinované a naučit se tiše čekat a poslouchat. Žily všechny pod jednou střechou a nesměly nikdy opustit Zakázané město. Poroučely jim, a staraly se o ně, významnější konkubíny a jejich denní náplní byla hlavně péče o sebe. Musely totiž zůstat stále krásné a atraktivní, kdyby si je náhodou císař vybral.

Císařovy ženy nesměly mít vrásky nebo nedokonalou pleť. Na tohle musely opravdu pečlivě dbát. Život to byl jednotvárný a těžký, přesto to byla pro řadu dívek ta nejvyšší čest. I když se třeba nikdy císařovy přízně nedočkaly.

Nikdy za brány Zakázaného města

Zakázané město bylo uzavřené – a přijaté konkubíny se již nikdy za jeho brány nedostaly, nesměly. Co kdyby náhodou jedna z nich otěhotněla s někým jiným než s císařem? To se nemohlo dopustit. A tak i muži, kteří v Zakázaném městě sloužili, museli být vykastrovaní. Eunuchové se jako jediní z mužů mohli ke konkubínám přiblížit.

Čína
Konkubíny nikdy nesměly opustit hranice Zakázaného města.

Dobrovolně kastraci ale podstupoval jen málokdo. Sloužící tak byli prakticky z větší části nějací provinilci, kteří své místo dostali jako trest. Jelikož tu ale pro eunuchy byla i jistá šance, že stoupnou ve společenském žebříčku a dostanou se k politice, když si je některé z manželek či vyšších konkubín oblíbí, našli se i tací muži, kteří se nechali vykastrovat a zaměstnat dobrovolně.

K TÉMATU  Antonie (36): Nevěra je mé druhé jméno. Chodím za svým sousedem!

Někdy konkubíny jen celý život čekaly a vypadaly skvěle. Takový život by ale asi dnešní žena vést nechtěla.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Začínáme s akvaristikou. Proč byste si měla pořídit rybičky i vy?

Olivový olej je medicína. Dopřejte si ho každé ráno nalačno

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Police nebo knihovny se dají koupit, ale dost možná toužíte po nějakém originálu, který se tvarem přizpůsobí vaší myšlence. Nebojte se experimentovat a inspirujte se nevšedními poličkami, které jsou vedle své účelnosti samy o sobě stylovým doplňkem interiéru. Za vším tady ale stojí nejdůležitější prvek, kterým je milované dřevo.
Doba koronavirová z nás udělala `domácí` sportovce. Kupujeme si švihadla, činky, jógamatky, rotopedy, ale hlavně běžecké pásy. Na většinu z nich se ještě před půl rokem čekalo několik měsíců. Ale který je ten správný přímo pro vás? Na co byste měla klást při jeho výběru důraz? Cena rozhodně není ten nejdůležitější faktor, kterým byste se měli řídit, je jich mnohem víc.
Možná sami na sobě cítíte, že už nemáte tolik chuť na saláty z čerstvé zeleniny, lehká jídla a vlastně ani na prosecco. Prostě by to chtělo něco sytějšího, aby vám nebyla zima a neměly jste pořád hlad. Co zkusit podzimní jídelníček?
Astroložka Naďa Šmnídová přináší další horoskop krásy a duševního zdraví. O víkendu si pořádně odpočiňte a zrelaxujte, a věnujte se péči o zdraví a imunitu. Bude to třeba.
Milujete nakupování a ještě více milujete nakupování za super nízké ceny? V tom případě jste tady správně a určitě byste si neměli nechat ujít následující řádky! Pro všechny shopaholiky, kteří neodolají rozšiřování své sbírky o nové bezva kousky, jsme sepsali celkem 4 tipy na skvělé outlety, v nichž nakoupíte luxusní oblečení, boty i doplňky za parádně nízké ceny!
Jak docílit perfektního vzhledu obočí? Pomocí vosku! Video vám ukáže, že s touto pomůckou orámujete svoje obočí tak, že bude vypadat jak z obálky časopisu.
Ráno dělá den - staré známé rčení, na kterém je kus pravdy. Pokud se vám v posledních dnech stalo, že právě začátek dne se nesl v nevrlém duchu, v němž se ostatně poté nesl zbytek hodin, pak se možná dopouštíte několika věcí, jež jsou zejména po ránu tabu. Naše zlozvyky či návyky se výraznou měrou podepisují na tom, co nás bude čekat či jaký bude den. Co udělat proto, abychom se cítili o něco šťastnější? 
Zpěvačka a herečka Barbora Poláková si z letošních hudebních cen Anděl, o kterých jsme vám psali, odnesla dvě sošky. V současné době se věnuje hlavně své rodině. Nezanedbává ale ani fanoušky. Pracuje na rozšíření vlastní módní kolekce, plánuje natáčení videoklipů i podzimní turné. Co konkrétně chystá? Dočtete se v rozhovoru.
Kdo by neznal roztomilá dvojčata Annie James a Hallie Parker z filmu Past na rodiče, kde si Lindsay Lohan zahrála dvojroli po boku Dennise Quaida a Natashy Richardson. A právě tento film se stal jejím odrazovým můstkem, který jí navždy změnil život.
Drogerie jsou plné různých šamponů, kondicionérů, zábalů a masek, které mají ženám pomoci ke kráse. Většina z nich ale nakonec stejně zjistí, že nejlépe zabírá síla přírody.
Šnečí sliz můžeme stále častěji vidět jako součást drahých kosmetických přípravků. Než se stal trendem pro podporu krásy, byl ve starověkém Řecku lékem na záněty. Mnoho žen o něm ještě neslyšelo a některé na něj jen nevěřícně koukají v obchodních regálech. Představíme si, co to šnečí sliz je a jaké má potenciální přínosy.
Posledním filmem režiséra Juraje Jakubiska a jeho rozloučením s diváky bude výpravná a očekávaná Perinbaba a dva světy, pokračování Jakubiskovy legendární pohádky Perinbaba. Perinbaba a dva světy vstoupí v Česku a na Slovensku do kin 7. prosince 2023

Výběr článků

V Čechách i ve světě snad neexistuje nikdo, kdo by o francouzských filmech Nezkrotná Angelika alespoň neslyšel. Tato telenovela se stala slavnou především díky své hlavní představitelce, kterou ztvárnila francouzská herečka Michèle Mercier. Tato nezapomenutelná tvář přitom účinkovala ve více jak 50 filmech. V současnosti je jí přes 60 let a ve společnosti se již příliš neukazuje. Zachovala si ovšem svou pověstnou jiskru v oku a na rozdíl od svých kolegyň se rozhodla stárnout přirozeně a grácií.
Být v současné době v karanténě, to není nic příjemného. Všichni to ostatně velmi dobře víme, jelikož nouzový stav už trvá přes měsíc a ještě nějaký ten čas trvat bude.

Nepřehlédněte

Co mají společného citron, jahody, káva nebo pytlík čaje? Zdánlivě nic, ale ve skutečnosti je můžete použít jako skvělé kosmetické vychytávky. S pomocí těch nejobyčejnějších ingrediencí z vaší kuchyně můžete zabojovat proti celulitidě, černým ucpaným pórům, zamaskovat modřinu nebo cucflek, a dokonce si pěkně vybělit zuby. Nevěříte?
Ačkoli bychom to měli dělat všichni, opravdu není pravidlem, že se v každé domácnosti třídí odpad. Pokud si neosvojíme tyto správné návyky, může se stát, že často budeme vyhazovat odpadky tam, kam prostě nepatří. Ještě horší varianta je ta, že netřídíme vůbec (hanba!). Přitom je to naprosto jednoduchá disciplína. Nejtěžší je pouze začít. Do lehkého začátku vám poradíme, jak na to, abyste přispěli k lepšímu životnímu prostředí.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek