Sobota , 04. 05. 2024

Květoslav

Zakládáme na zahradě skleník: Na co myslet a jaké jsou jeho výhody?

Máte zahradu? Pak by byla velká škoda, kdybyste na ní nepěstovali vlastní zeleninu a ovoce. Nejenže je úroda, kterou si sami vypipláte chutnější než ta z obchodu, nemusíte se obávat žádných chemických látek a postřiků, ale navíc i hodně ušetříte.
skleník
Není nad vlastnoručně vypěstovanou úrodu. (foto: 123RF)

01. 04. 2022

Vypěstovat si vlastní úrodu navíc není obvykle nic složitého, a pokud si pořídíte skleník, budete to mít ještě jednodušší. Jaké jsou výhody zahradních skleníků, a který zvolit?

Výhody zahradních skleníků

Především je vaše úroda chráněná, také se jí jistě bude dařit lépe než venku na záhonku. Ve skleníku si můžete vypěstovat opravdu cokoliv, a to zejména proto, že se nemusíte ohlížet na podmínky venku. Bude se v něm dařit i exotickým a teplomilným plodinám, nerozhodí vás přízemní mrazíky, deště, ale ani silný vítr nebo krupobití.

skleník
Péče o zahrádku je zároveň i relax. (foto: 123RF)

Cokoliv co si budete chtít vypěstovat, bude ve skleníku jako doma v pokojíčku. Pokud třeba se zahradničením teprve začínáte, je to obrovská výhoda. Samozřejmě záleží na tom, jaký skleník zvolíte. Ale v takových, kde je velmi dobré těsnění, můžete i přitápět, takže je možné pěstovat některé plodiny celoročně.

Skleník ze skla, nebo z polykarbonátu?

Jedná se o nenáročnou stavbou, můžete si vybrat již hotový, který na zahradu jen postavíte. Nebo si postavte vlastní podle vašich požadavků. Dnes existují i firmy, co vám ho postaví na míru a nebude to trvat déle než pár týdnů. Jako první si ale musíte rozmyslet, z jakého materiálu vlastně skleník chcete. Na výběr máte sklo, nebo moderní polykarbonát. Oba materiály mají své specifické výhody. Na trhu je možné najít i takové, které jsou zhotovené z obou těchto materiálů.

U skla si dávejte pozor, je rozdíl v tom, zda je skleník vyrobený z obyčejného skla, nebo z odolnějšího tvrzeného skla. Obyčejné sklo nevydrží tolik co sklo tvrzené, které je z bezpečnostního hlediska mnohem výhodnější. Tvrzené sklo odolá i krupobití a jiným vlivům počasí. Navíc pokud se opravdu poškodí, nepořeže vás. Kvalitní a pevné skleníky ze skla mají velmi dlouhou životnost a hodí se na zahradu i v případě, že máte malé děti, které pobíhají a hrají si venku v jednom kuse. Průhlednost skla pak zaručuje hezčí estetický dojem. Ke všemu sklo chrání obsah před nebezpečným a agresivním UV zářením.

K TÉMATU  Dokonalé bydlení v Moody Residence. Moderní srub si užívá dopadající paprsky slunce

Polykarbonát má ale také své klady. Přesvědčí vás i jeho pořizovací cena, navíc jde o moderní materiál, který je lehký, velmi odolný a s dlouhou životností. Nemusíte se u něj bát, že se rozbije či popraská jako sklo. Polykarbonátové desky, ze kterých se skleníky staví, mají navíc na sobě ochrannou UV folii, takže i v tomto případě bude úroda chráněná před UV zářením dokonale.

Kam skleník postavit

Na skleník si na zahradě samozřejmě musíte vyčlenit prostor. Pokud nemáte místa nazbyt nevadí, je možné ho přistavit i k boční straně domu. Vždy ale pamatujte na jedno velmi důležité pravidlo. Musí být vždy z jedné strany nestíněný a měla by to být jeho jižní strana. I s tímto počítejte, když se budete rozmýšlet, kam jej postavíte.

pěstování
S pěstováním vám pomohou i děti a ještě se něco naučí. (foto: 123RF)

Pak už jen záleží na velikosti. Určitě můžete mít jen maličký, do něhož se vám vejde menší úroda, několik málo druhů plodin. Pokud ale máte více prostoru, můžete si pořídit větší, ve kterém už toho vypěstujete mnohem více.

Záleží na tom, co máte v plánu pěstovat, a samozřejmě i na prostoru, který máte k dispozici. Pokud se ale chystáte na pěstování náročnějších nebo i exotických plodin, počítejte s tím, že budete potřebovat navíc poličky. Měl by tak být dostatečně vysoký.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Dokonalá zahrada. Nejlepší tipy, jak ji uzpůsobit tak, aby se propojila s vaší myslí a nitrem!

Doba pěstování se blíží! Vybíráme správné odrůdy brambor

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Voda je pro člověka jeden z nejdůležitějších prvků. Víte, že tvoří až 60 % těla dospělého jedince? Je nezbytná pro biochemické reakce, zásobování celého těla živinami, odstraňování odpadních látek a pro udržování krevního oběhu a tělesné teploty. Jak se ale v létě udržet správně hydratovaní, co se počítá, a co ne?
Stres je způsobován čímkoli, co vede k nervozitě, k vzteku, k frustraci nebo vás činí nešťastnými. Ví se, že příliš mnoho stresu má nepříznivý vliv na lidské zdraví. Ovšem obtížné je rozpoznat, kdy už je stres škodlivý a kdy ještě prospívá. Když ho poznáte, je poměrně jednoduché s ním něco udělat. Tenhle návod vám umožní se mu postavit.
Aktuální trendy bydlení pro podzim 2019, které představil Hornbach. Pokud hledáte inspiraci na nové nápady pro váš interiér, stačí si vybrat svůj styl.
Kolik je na světě leváků a pro jaké pohlaví je tenhle „dar“ typičtější? V čem vynikají a jak jsou na tom se zdravím? Možná vás překvapí i to, kolik leváků se pohybuje na hollywoodském červeném koberci!
Mnoho odborníku se shoduje, že pití vody je prospěšné. Dodává nám energii, posiluje imunitní systém, obecně nás udržuje zdravé a jde o nezbytnost. Nicméně všeho moc škodí. Nadměrná konzumace vody může být až život ohrožující a můžete si na vodě vypěstovat i závislost.
Mnoho zahrádkářů uvažuje nad tím, jak podpořit růst své úrody způsobem, který by neohrožoval je samotné, ani přírodu okolo nich.
Umíte si představit vánoční svátky bez pohádek? Nemusíte být nutně dítě, abyste vyžadovali oblíbené příběhy na Štědrý den a všechny následující svátky. Užijte si volné sváteční dny a nezapomeňte na pohádky, které vám přinesou klid a krásnou atmosféru do vašeho domova.
Většina žen chce okouzlit své okolí perfektním vzhledem a dobře zvoleným módním outfitem. Z toho důvodu zpravidla volí kousky, které jim sice zaručí vyladěný vzhled, ovšem na úkor jejich zdraví. A možná k takovýmto ženám patříte i vy. Pojďte se proto podívat na několik špatných módních návyků, které neprospívají vašemu zdraví, a zjistěte, jak najít přijatelný kompromis.
Chlupaté mazlíčky si pořizujeme, aby nám dělali radost. Pro tahle malá roztomilá koťátka je všechno kolem hra. Podívejte se, jak se seznamují s okolním světem.
S chutí upravujete nebo měníte interiér, ale nechcete, aby vás takové změny přišly příliš draho? Tady je pár šikovných vychytávek, jak na to. Těchto 13 nápadů vám umožní jednoduše přizpůsobit domov vašim představám. Inspirujte se!
Rozvodovost je v České republice opravdu na vysoké úrovni a za poslední měsíce se počet ukončených manželství ještě znásobil. Karanténu přikazující lidem, aby strávili svůj čas se všemi členy domácnosti zkrátka ne všichni zvládli s lehkostí a bez hádek či řevu. Nový typ onemocnění však není jediný důvod, proč se vztahy rozpadají.  
Mnoho lidí nad brokolicí ohrnuje nos, ale zkuste jí dát šanci a třeba vyzkoušejte různé možnosti její přípravy. Pokud vám v nějaké podobě zachutná, vaše zdraví to jistě ocení. Přináší nám totiž celou řadu blahodárných látek.

Výběr článků

Nechceme je, bojujeme proti nim a stejně před nimi neutečeme. Vrásky už jednoduše patří k životu každého člověka, ovšem u někoho se objeví dřív a u jiných později. I když jejich přítomnost je zcela nevyhnutelná, pořád existují cesty, jak jim předcházet anebo zmírnit podobu těch, které se usídlily na naší tváři. Co zabírá na vrásky v každém věku?
Sexuální potěšení je součástí péče o vlastní zdraví, které bývá často přehlíženo. Stimulátory klitorisu jsou proto navrženy s jediným cílem, a to poskytnout tělu potěšení a intenzivní prožitky. Tyto často malé a diskrétní pomůcky se specializují na cílenou stimulaci a masáž klitorisu, což je důležitá oblast pro sexuální potěšení žen. Díky nim mohou i ty, které mají problémy dosáhnout orgasmu, nalézt svou cestu k vzrušujícím zážitkům snáze než kdy dříve.
Věcí, které máme doma a jsou potenciálně životu nebezpečné, je bezpočet. Od různých chemikálií v koupelně až po ostré rohy nábytku. A jakmile si pořídíte malé dítě ukáže se, že vlastně celý váš dům je jedno velké nebezpečí.

Nepřehlédněte

Pokud ani nevíte, co to je, nemusíte si s tím vůbec lámat hlavu. Pravdou totiž je, že cascara byla ještě donedávna v celé Evropské unii zakázaná, respektive bylo zakázáno ji prodávat. Přitom jde o velmi zajímavou surovinu, která se používá nejenom při přípravě nápojů, ale například také moučníků.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek