Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

ASMR: Zvuky, které vás přivedou do stavu blaženosti

Už jste někdy slyšeli o ASMR? O technice, která vám díky souboru zvuků dopřeje příjemný pocit uvolnění, relaxace a pomůže vám rychleji usnout? Pokud ještě ne, lepší pozdě než vůbec. Mrkněte, v čem spočívá její tajemství. A proč jí propadlo tolik lidí.
ASMR
V hlavní roli mikrofon. (foto: 123RF)

24. 01. 2022

24. 01. 2022

Je to pár let nazpátek, kdy se na YouTube kanálu objevil zbrusu nový trend. Nejprve si užíval velké slávy pouze v zahraničí, postupně oslovil i řadu místních vlogerek a ty se jeho tematice začaly s nadšením věnovat. Najednou se všude možně objevovala ASMR videa. Šepotem provázené povídání, během kterého jste mohli slyšet různé škrabkání, ťukání, tahy štětcem nebo třeba hlazení polštářů včetně barvitého popisu, který i přes zavření očí dokázal otevřít představivost a spolu s ní také řadu hřejivých pocitů. Protože snad každý tu a tam toužíme po bohaté relaxaci, chceme zažít příjemný pocit uvolnění a prostě vypnout hlavu od všech starostí. Proto se ASMR i u nás stalo velmi populárním.

Co je vlastně ASMR?

ASMR představuje zkratku pro autonomní senzorickou reakci meridiánu, což je označení, které se poprvé na svět podívalo v roce 2010. Jeho hlavní součástí je tlumený, šepotavý hlas (a ano, také včetně toho, že uslyšíte polknutí, mlasknutí, dech), který má sám o sobě určité zklidňující účinky na mysl a tělo. Obsah témat v rámci ASMR je obecně vzato velmi jednoduchý. Ačkoli řada šikovných vlogerek dokáže i takovým videím dodat určitý příběh.

Každá z těchto autorek má před sebou mikrofon, který je velmi podstatným aktérem. Právě on přenáší všechny zvuky předmětů, a to i takové, které bychom v rámci dne úplně ostře neslyšeli. A zatímco některé z vlogerek používají spíše klasické pomůcky, jsou i tací, kteří se nebojí v rámci ASMR videí s výběrem prezentovaných věcí trochu šokovat. 

ASMR v praxi

Jak vlastně probíhá ASMR?

Teď už ale pojďme k samotným účinkům, které má ASMR na naše tělo i mysl. Možná to po zhlédnutí některého videa zní až neuvěřitelně, ale kombinace všech prvků hraje velkou roli a dokáže oslovit řadu audiovizuálních smyslů.

K TÉMATU  Nespavost je nebezpečná. Tipy, jak usnout hravě a bez počítání oveček

Tichý šepot

Už tichý hlas naší maminky vždy dokázal až nemožné. Uklidnil nás, že jsme v bezpečí, pomohl nám zbavit se určitých myšlenek. A přesně na tomto principu funguje hlas používaný v ASMR. Některé blogerky se však zaměřují na videa bez mluvení a spíše dávají maximální prostor kombinaci zvuků.

Zvuky předmětů

Přenáší k nám určité vibrace, které tečou nejen do mozku, ale i do celého těla. Ačkoli jsou jednotlivé zvuky tiché, během celého videa můžeme slyšet kolísavost a odlišnou intenzitu konkrétních zvuků. Proč? Pokud se má mozek na něco soustředit, nesmí se nudit a k tomu potřebuje určité podněty. A právě to mu souhra zvuků umožní. Možná to v tomto ohledu zní jako určitý paradox, ale většina těchto zvuků bývá pro sluch velmi příjemná, a i přestože pro mozek nejsou stereotypní, jako celek dokáží uklidnit a uvést nás do stavu relaxace.

Popis předmětů

Spolu se zvukovým představením předmětů jde ruku v ruce také popis samotné průvodkyně procesem. I přes zavřené oči se tak dozvíte, že třeba svíčka je modrá, krásně voní po meduňce, má hezky zpracovaný obal. Posloucháte a váš mozek si představuje – podobu, vůni, charakteristiku. V tu chvíli je nemožné soustředit se na negativní pocity z průběhu celého dne. Posloucháte, váš mozek se zajímá o něco jiného, něco, co je hezké a přitom pro život nepodstatné.

Relaxujte, odpočívejte, spěte…

Jaké účinky má ASMR na tělo a mysl?

Metoda ASMR si po dobu několika let získala řadu svých příznivců, ovšem je pravdou, že ne každému právě taková technika vyhovuje. Jsou lidé, kteří ASMR hodnotí spíše jako protivné, než uklidňující. Jedno je ale jisté. ASMR dokáže příznivě ovlivnit nejen duševní, ale i fyzickou stránku. Kromě toho, že pomáhá rychleji usnout a prohloubit celkový spánek, navozuje pocit relaxace a konejší srdeční akci. Díky vibracím uvolňuje svaly a snižuje v nich napětí.

K TÉMATU  Nejčastější sny: Jaké se nám zdají nejvíce a co znamenají?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Sprcha nebo vana? To je oč tu běží. Výhody a nevýhody řešení

Máte pocuchané nervy? Tyhle potraviny jsou lepší než hrst antidepresiv

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Make-up kdekoliv. Tyhle kosmetické vychytávky poradí, jak vytvořit vlastní rozjasňovač, čím nahradit pudr nebo udělat rychlé kontury obočí.
Monstera se netěší popularitě jenom díky svému stálezelenému vzhledu a líbivým listům, které do domu vnesou trochu exotiky. Je oblíbená i díky snadnosti pěstování. I když pochází z tropických deštných pralesů, v našich českých podmínkách se jí daří opravdu skvěle.
V tomhle pařáku svlékáte všechno, co vám váš ostych dovolí. A ráda byste šla i dál, ale ještě pořád máte na těle kila navíc, která vás štvou. Jak se jich zbavit? Vždyť se tak snažíte! Zkuste číst dál, možná zjistíte, kde děláte chybu.
Sebevědomí je klíčem k úspěchu, a to ať už mluvíme o úspěchu v osobním či profesním životě. K jeho snížení přispívá kupříkladu akné nebo jiné kosmetické vady, ale také zažloutlý chrup. Že vás právě žluté zuby trápí a denně snižují zmiňované sebevědomí? Pojďme si zmínit několik tipů, jak efektivně vybělit zuby.
Nošení dioptrických brýlí neznamená, že byste měli automaticky zanevřít na make-up. Naopak. Dokonce existují i speciální návody, jak se nalíčit tak, aby make-up dokonale ladil s vašimi brýlemi. Ať už nosíte brýle na blízko nebo na dálku, s obroučkami nebo bez, ideální make-up můžete vykouzlit každé ráno.
Únava je přirozenou reakcí našeho těla na přepracovanost nebo stres. Pokud se ani po dobrém spánku necítíte odpočatí, jste neustále napjatí a necítíte se takříkajíc „v pohodě“, můžete trpět syndromem chronické únavy. Je rozšířený mezi obyvateli velkých měst, kteří jsou vystaveni častému stresu a přepracovanosti. Vědci nazývají chronickou únavu nemocí 21. století. Nestihla právě vás?
Podzim je ideálním časem vyrazit na výlet. Příroda se zbarvuje do oranžových, žlutých a červených tónů, památkám pomalu končí sezóna a proto téměř nikde se nemusíte mačkat s ostatními turisty. Naplánujte si výlet po severní Moravě.
Svatba se plánuje od začátku do konce. Právě tohle ale přímo volá o to, aby něco nevyšlo podle představ. Někdy je to neškodný trapas, jindy nepříjemný pád. Typickým příkladem je házení kytice nevěsty!
Stýskání dětí o prázdninách. Jak si s ním poradit? Děti nemohou trávit celý čas se svými rodiči, jezdí na letní tábory, sportovní kurzy nebo k prarodičům. Co dělat, když si napíšou či zavolají, že se jim stýská? Nemějte výčitky, chvilkové stýskání je přirozené. Můžete jim pomoci tím, jak se zachováte vy.
Připravuje vás o nervy celulitida nebo akné? Řešení těchto kosmetických problémů představuje olej z čajovníku australského. Mimochodem, ten vás zbaví také lupů a pomáhá zneviditelnit vzhled jizev!
Muži a ženy, to jsou podle odborníků a psychologů dva různé světy, které si v podstatě nikdy neporozumí, ale neumějí bez sebe žít. Existují vůbec nějaké základní komunikační principy nebo vlastnosti, díky kterým se lze naučit porozumět svému protějšku? Zajímavé rady a podněty ze své praxe nám prozradila lektorka a koučka Hana Drahoňovská.

Výběr článků

Proč nakupovat nové, když lze kreativně použít věci, které se nám již nelíbí. Pojďte se povídat na dokonalé tipy, jak si váš domov zkrášlit pomocí upcyklovaných věcí. Jdeme starým věcem dát nový život. Budete zírat, co vše se dá vytvořit! Do upcykle!
Zimní móda má svá specifika. Když venku sněží a teploty jsou na bodu mrazu, je třeba se podle toho oblékat. Vzít si péřovku, na nohy plátěnky a na hlavu nic, vypadá stejně, jako když si v létě obujete k plavkám sněhule. Zkuste experimentovat. Určitě najdete, co vám bude nejen slušet, ale hlavně vás zahřeje.
Přírodní kosmetika je vyrobena výhradně z přírodních ingrediencí – živočišného, rostlinného nebo minerálního původu přísně stanoveným postupem. Je založena na vysoké koncentraci rostlinných či bylinných olejů a extraktů a má své nesporné benefity. Jak přírodní kosmetiku vybrat? Inspirujte se našimi 6 tipy!

Nepřehlédněte

Adidas, jeden z hlavních partnerů RunCzech, opět připravil exkluzivní kolekci triček k osmi závodům letošní běžecké série. Autorkou grafických návrhů triček je ilustrátorka, animátorka a digitální umělkyně Eliška Podzimková, jejíž projekt PLEŠOUNI chce adidas touto spoluprací podpořit.
Víme všechny dobře, že s dítětem v letadle to není vždy úplně jednoduché. Není třeba se ale ničeho obávat, pokud jste na to připravené. Jak vše zvládnout, aby byl let klidný pro vás, vaše dítě, ale také pro ostatní cestující?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek