Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Přivýdělek na rodičovské: Co všechno se vyplatí vědět?

Příchod miminka představuje krásný okamžik v životě každé maminky. I přes to ale moc dobře víme, že právě založení rodiny mnohdy může zacloumat s rodinným rozpočtem. Příjem maminky se v tu chvíli smrskne na rodičovský příspěvek. Když k tomu přičteme kolik toho miminko potřebuje nebo jak se vše kolem zdražuje, často si říkáme, že by se hodila nějaká koruna navíc. Řešením může být přivýdělek na rodičovské, na který se nyní trochu detailněji podíváme.
přivýdělek
Jak najít přivýdělek právě pro vás? (zdroj: 123rf.com

06. 12. 2021

06. 12. 2021

Zatímco dříve nebýval přivýdělek na rodičovské příliš v módě, současná doba mluví jinak. Neustále přibývá počet maminek, které si během péče o miminko snaží přivydělat nějaký ten peníz navíc. Mnohdy za tím nestojí ani tak finance, ale touha se neustále pohybovat v profesní sféře, zdokonalovat se ve svém oboru a udržet si pravidelný kontakt s lidmi. Dnešní doba je naštěstí k maminkám mnohem benevolentnější, než bývala například kdysi. Pracovní poptávka po maminkách na rodičovské navíc neustále roste. Najít proto zajímavou práci s adekvátním ohodnocením, která bude zároveň dobře ladit s mateřskou rolí, není zas až tak složité. Stačí jen když si ohlídáte pár nezbytností. 

Ještě, než začnete hledat přivýdělek na rodičovské

Dobrou zprávou pro všechny maminky je, že přivýdělek na rodičovské, jeho forma a ani výše, nemá vliv na rodičovský příspěvek jako takový. Jednoduše o něj tedy nepřijdete. Jen musíte splnit tyto dvě věci:

  • Pokud máte dítě mladší dvou let, ohlídejte si docházku do jeslí či mateřské školy. Ta nesmí překročit 92 hodin měsíčně. Po dosažení dvou let věku dítěte se docházka již nesleduje.
  • U původního zaměstnavatele nesmíte vykonávat stejnou práci jako před nástupem na rodičovskou dovolenou. Vykonávat však můžete jiný typ práce, než jaký máte napsaný v původní smlouvě.

Další z případných omezení se týká pravidel, která máte uvedená ve smlouvě. Pokud máte s původním zaměstnavatelem písemně vymezené, že nesmíte vykonávat stejný typ práce pro konkurenční firmy, je zapotřebí se podle toho zařídit i v případě, kdy hledáte přivýdělek na rodičovské. Pokud se však posléze domluvíte jinak a budete mít souhlas zaměstnavatele, k přivýdělku v konkurenční oblasti vám nic nebrání.

Jaký typ úvazku je pro vás ideální?

Jak už bylo řečeno, během rodičovské si můžete přivydělávat bez omezení výše ohodnocení, ale i bez omezení typu úvazku. I tak je ale dobré vědět, s jakým úvazkem se můžete během rodičovské setkat. Samozřejmě zcela nejčastěji jsou to dohody o provedení činnosti nebo dohody o provedení práce, se kterými se pojí řada výhod i nevýhod. 

K TÉMATU  Jak ušetřit na jídle a ještě si pochutnat

Dohoda o provedení práce

Můžete jich mít v podstatě kolik chcete. Počet zaměstnavatelů, se kterými budete mít tuto dohodu uzavřenou, není nijak limitován. Jisté omezení je tu však v případě odpracovaných hodin. U jednoho zaměstnavatele si můžete odpracovat maximálně 300 hodin za kalendářní rok. Pokud máte dohod u jednoho zaměstnavatele více, doby práce se samozřejmě sčítají. 

Dohoda o provedení činnosti

V případě této smlouvy nesmíte překročit 20 odpracovaných hodin týdně, což je v průměru o polovinu stanovené týdenní pracovní doby méně. 

Maminka podnikatelka?

Další z možností, která je pro maminky lákavá díky neomezenému příjmu, je založení živnosti. Ačkoli tato forma nabízí určitý druh svobody a příležitost odstartovat podnikatelský život, je s tím spojeno mnohem víc administrace. Nicméně řada maminek bere právě rodičovskou jako ideální příležitost uchytit se v podnikání a začít pracovat na nové profesní budoucnosti.

Pokud se rozhodnete založit si živnost, je důležité vědět, co vlastně chcete dělat. Podle toho se také odvíjí typ založené činnosti. V každém případě na živnostenském úřadě počítejte s poplatkem za založení živnosti. Stejně tak se nevyhnete ani návštěvě zdravotní pojišťovny, správy sociálního zabezpečení a finančního úřadu. Kromě toho je také podstatné abyste si ujasnila, zda si chcete vést účetnictví nebo půjdete cestou paušálu. Pokud ovšem začínáte, bude právě využití paušálu mnohem lepší variantou.

Mnoho maminek se ale začne ptát, jak je to vlastně s úhradou odvodů. V prvním roce budete jako maminka na rodičovské plně osvobozena od veškerých odvodů. A protože právě rodičovská role je v tuto chvíli vaší hlavní činností, bude vaše živnost považována za činnost vedlejší. Výše následných odvodů se poté odvíjí podle vašich příjmů a hodnot, které získáte z daňového přiznání. Ovšem rok je dost dlouhá doba na to, abyste se uchytila ve stávajícím nebo novém oboru. Získáte patřičné reference a nové kontakty. Po roce pak tedy můžete zhodnotit, zda je právě tento způsob práce určený pro vás anebo se vydáte směrem ke klasickým dohodám.

K TÉMATU  Půjčit peníze může být problém. V rodině to je mnohem složitější, než známým lidem. Jak se zachovat

Jak najít správný přivýdělek na rodičovské?

V okamžiku kdy se rozhodnete, že si chcete během péče o miminko trochu přivydělat, začnete přemýšlet o tom, kde takovou práci najít? Jakou si zvolíte? Volba samotné činnosti je na vás. Každá vynikáme v něčem jiném. Zatímco některé maminky jsou skvělé v účetnictví či v šití na zakázku, další si přejí založit e-shop nebo se věnovat psaní textů a tvorbě grafiky. Pokud už víte, nebo alespoň tušíte, jaký obor bude přesně ten váš, na nic nečekejte a začněte se po něčem poohlížet.

Nebojte se a zareagujte na vystavené inzeráty, kterých je všude přehršel. Nebo rovnou vytvořte inzerát vlastní, co jakožto maminka na rodičovské nabízíte? Možná to nepůjde hned, možná zažijete řadu odmítnutí a čekání na první úspěch, ale věřte, že všechno má svůj čas a už co nevidět se prvního přivýdělku na rodičovské dočkáte.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Co dělat, když se partner neumí sžít s rolí zvanou novopečený otec?

Psaní textů jako přivýdělek při mateřské. Možností je ale vícero

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

I sourozenci spolu mohou vycházet již od narození. Není to nic složitého
Pod pojmem detox si nepředstavujte plán na zhubnutí. Mělo by jít spíš o odlehčení po období, kdy jste hřešily a pochutnávaly si na potravinách, které nejsou pro tělo ideální. Čekat na jaro nemusíte. Detox můžete spustit kdykoli. Jen je potřeba přizpůsobit výběr potravin ročnímu období.
Skáčou, plavou, dovádějí. Tučňáci jsou nelétaví ptáci, které v zoo nezapomene navštívit nikdo. Ve volné přírodě ale předvádějí větší kousky!
Každá žena občas zažívá stres anebo úzkosti – to je naprosto běžné. Nicméně nahromaděný stres dokáže pěkně potrápit a zařídit spoustu zdravotních problémů. Ale takový stres v těhotenství! Ten dokáže ovlivnit vývoj vašeho miminka – a to přece žádná z vás nechce. Jak se tedy poprat se stresem v těhotenství?
Krásný čas Vánoc se kvapem blíží, a tak je třeba začít přemýšlet, co o adventu budete s rodinou dělat. Vedle pečení vánočního cukroví se určitě vydáte i na některé vánoční trhy, které doplní kouzelnou atmosféru svátků. Jděte se podívat na ty nejkrásnější trhy, díky nimž se začnete na Vánoce těšit takřka hned.
O čem bude rok 2019 z hlediska „Karmy“?  O osvobození z destruktivních vzorů, které jsou pozůstatkem z dob minulých, u mnoha lidí zasahujících až do dávných časů  „patriarchátu“. Jaký je tedy váš karmický horoskop pro tento rok?
Právě je ten pravý čas promyslet si, čím si vaši zahradu zkrášlíte. Přinášíme několik tipů na zahradní nábytek, díky kterému bude vaše zahrada nádherná, zabydlená a útulná.
Tahle kočka si užívá víkendový relax a v klidu sleduje video s ptáky na chytrém zařízení. Rušit se od lenošení ale rozhodně nenechá a svůj oblíbený tablet jen tak nepustí.
Nechceme je, bojujeme proti nim a stejně před nimi neutečeme. Vrásky už jednoduše patří k životu každého člověka, ovšem u někoho se objeví dřív a u jiných později. I když jejich přítomnost je zcela nevyhnutelná, pořád existují cesty, jak jim předcházet anebo zmírnit podobu těch, které se usídlily na naší tváři. Co zabírá na vrásky v každém věku?
Všichni jsme někdy v životě emocionálně vyčerpaní. Je normální zažít předávkování jednou nebo druhou emocí a vypořádat se s jejich těžkostí a bojem. A pouze prostřednictvím této zkušenosti můžeme skutečně vidět krásu života. Ale když se emoční vyčerpání promění v neustálý zážitek negativních emocí, už to není zdravé.
Po patnácti letech manželství jsem se rozváděla a myslela jsem si, že začnu nový život. Jenže mé dvě děti se nedokázaly s rozpadem rodiny smířit – a mně to nedalo spát. I když jsem vlastně nechtěla, podlehla jsem, a nakonec jsem se k bývalému muži vrátila. Nyní jsou děti šťastné, manžel spokojený, ale já vím, že to není ono. Navíc jsem zjistila něco, co mi situaci ještě více zkomplikovalo.
Bojujete s přebytečnými kily? Už nevíte, co máte udělat, abyste se jich stoprocentně zbavili? Je načase vsadit veškerá esa v rukávu na hubnoucí potraviny, respektive na potraviny, po kterých se hubne.

Výběr článků

Legíny – poměrně kontroverzní kousek oblečení, na který má každá žena svůj názor. Zatímco některé jsou na jedné straně barikády a striktně je odmítají, druhé je naprosto milují - doma, do práce i do města. Pojďme se jim trochu podívat na zoubek, a především zjistit, jak legíny nosit, protože právě v tom bývá velmi často zakopaný pes oné nespokojenosti.
Aby tělo fungovalo správně, je zapotřebí mít vyvážené množství ženských i mužských hormonů. Zkrátka od všeho tak akorát. Každý takový výkyv - nedostatek, nebo naopak nadbytek jednotlivých hormonů, dokáže ženám způsobit značné problémy. A o jednom z nich se právě nyní pobavíme.
Trápí vás otlačené prsty nebo puchýř na patě, když strávíte večer v lodičkách? Potí se vám v botě chodidla? Tyhle vychytávky vám poradí, jak na to. I ponožky se dají chytře schovat do jakékoli obuvi. Ale využít se dají i úplně jinak. Inspirujte se jednoduchými nápady, které ušetří vaše chodidla!

Nepřehlédněte

Už druhý rok jsou hitem podzimu a zimy úpletové šaty. Tento velký trend přinášejí všechny značky a tak není nouze vybrat si z mnoha modelů, střihů, barev i materiálů.
Sváteční atmosféra je o víc než jen vánočním stromečku a dárcích. Jak vykouzlit tu pravou vánoční pohodu? Dnešní článek na Dámské Lize přináší osvědčené tipy, které vám pomohou vytvořit nezapomenutelnou atmosféru na Štědrý den. Od kouzelného osvětlení po voňavé lahůdky, zjistěte, co by nemělo chybět ve vašem vánočním repertoáru a jak si užít tento magický čas s rodinou a přáteli.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek