Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Levandule proti stresu i na uklidnění. Už ji máte na zahradě?

Potřebujete se uklidnit nebo zahnat stres? Ano, můžete si jít zaběhat, ale komu by se chtělo běhat v tom mrazivém vichru venku. Spíše vsaďte na bylinku, která oslní nejen svou vůní, ale i na pohled.
levandule
Vůně levandule je uklidňující.

06. 04. 2022

Jedním slovem levandule, která je efektivním bojovníkem se stresem a nahromaděným napětím. Máte ji už na své zahradě?

Středomořská krása do každého záhonu či květináče 

Už na první pohled je zřejmé, že se nejedná o typickou českou bylinku, kterou by u nás pěstovaly prababičky a babičky od nepaměti. Mluvíme o středomořské krásce, se kterou se však ani ve volné přírodě jinde na světě jen tak nesetkáme. Můžete narazit na levandulová pole, jež ale byla vysázená lidmi napříč generacemi.

levandule
Už jen pohled na levandulové pole vás zbaví stresu.

Pokud ji chcete mít doma, musíte si ji taky zasadit, a to buď do záhonů nebo do květináčů, jimiž zároveň vyzdobíte okenní parapety. „Ale já nejsem zkušený pěstitel,” říkáte si. Nemusíte však oplývat zkušenostmi, abyste si fialovou bylinu s úspěchem vypěstovali. A když se vám to podaří, můžete mít dobrý pocit i z toho, že jste něco udělali pro životní prostředí. Levandule totiž láká jak včelky, tak čmeláky a motýly. 

Levandule proti zdravotním problémům 

Její kořeny bychom našli až ve východním Středomoří, odkud se dostala do všech koutů světa. Poděkovat za to můžeme především Římanům. Jejich vojáci si právě levanduli nosili s sebou ve svých výzbrojích a snažili se hledat pěstitele napříč různými státy a kontinenty.  

Už v dřívějších dobách se koupali v levandulích, ale také tím zaháněli hmyz, který se běžně vyskytoval například v kostelích nebo rodinných domech. Dokonce se jednu dobu věřilo, že právě tato fialová bylinka brání morové nákaze.

levandule
Levanduli můžete využít doma několika způsoby. Třeba z ní připravit limonádu.

Jestli to je opravdu tak, nebo se jedná jenom o babskou povídačku, to ať posoudí odborníci. Co však prokázáno bylo a kdy se na levanduli můžeme opravdu spolehnout, je chvíle, kdy jsme ve stresu nebo kdy naším tělem proudí nahromaděné napětí. Právě proti němu totiž bojuje, a to s velkou efektivitou.  

K TÉMATU  Podzimní výzdoba: Jak naladit domov na podzimní notu?

Levandule lékařská má však i řadu jiných zdravotních benefitů. 

Jak pěstovat levanduli 

Abyste se těšili z krásné květiny, která bude zdobit parapety nebo skalku vedle domu, musíte jí poskytnout už na samotném počátku dobře propustnou půdu i dobré odvodnění. Dařit se jí bude hlavně na jemně svažitých místech, případně také na vytvořených kopečcích na vaší zahradě. Nebojte se ji používat ani do záhonů s trvalkami – potyká si třeba s floxy nebo třapatkami. Je skvělým doplněním i záhonů s růžemi, které dokáže ochránit před škůdci, jako jsou mšice nebo molice. 

Co se týče samotného pěstování, stejně jako jiné byliny i levandule má ráda světlo a teplo. Se zaléváním buďte opatrní – zalévejte pravidelně, ale stačí jen přiměřená dávka, ať se vyhnete přemokření (to nemá v lásce).  

levandule
Levandule se bude na zahradě vyjímat.

Aby levandule opravdu aktivně rostla a těšila se z fialových kvítků, doporučujeme ji přihnojovat. Volte výhradně vápenatá hnojiva. Pokud na tento krok zapomenete, není to ale taková chyba. Spíše je důležité levanduli pravidelně stříhat. Jenom tak bude zajištěné místo pro budoucí mladé rostlinky. Zpravidla stříháme na jaře za teplého počasí tak, aby na větvičkách zůstávaly jenom zdravé páry listů s pupeny.  

Po pár týdnech od odkvětu se doporučuje keříky seříznout, abyste se vyhnuli přerostení. Nebojte se seříznutí až o jednu třetinu, i tak si bylina zachová kompaktní tvar. Nehezkého tvaru a dřevnatého keře bychom dosáhli spíše v opačném případě čili tehdy, kdybychom se stříhání, respektive seříznutí, vyhýbali. Když k tomuto kroku přikročíme, rázem bude levandule hezky košatá, zahuštěná a rozkvetlá.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Levandule právě kvete. Využijte toho a připravte si esenciální olej, pleťovou vodu nebo zmrzlinu

Domácí difuzér v souladu se zdravím a duší

Zdroje článku:
google.com
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Výběr plavek je pro spoustu žen téměř frustrující záležitostí. Pokud nejste šťastnou majitelkou dokonalé postavy, nejspíš už jste to zažila také. V obchodech si zkoušíte jeden model za druhým, ale každý z nich nějakým způsobem zvýrazní přesně tu část těla, kterou byste raději schovala.
Každému je nejspíš jasné, že bez zdravé životosprávy a pravidelného cvičení je téměř nemožné si vypracovat štíhlou postavu. Dneska se zaměříme na cvičení. Protože víme, jak je těžké začít cvičit, tak aby nás to všechny bavilo, proto vám v dnešním článku přinášíme pět jednoduchých cviků, které vám zdokonalí vaši postavu.
Sobota bude velmi mystická. Co nám slibuje Luna v Panně? Co dělat a čemu se o víkendu vyvarovat? Více se dozvíte v našem pravidelném horoskopu krásy a duševního zdraví astroložky Naďi Šmídové.
Není žádným tajemstvím, že snídaně je naprostý základ. Poctivá snídaně je zároveň nejdůležitějším jídlem dne, což je o důvod víc, proč bychom si na ní měli dát opravdu záležet. Chutné jídlo vám po ránu zajistí potěšení (a není nic lepšího, než začínat den s radostí). Pokud navíc snídani převlečete do zdravého kabátu, prospějete tím své postavě i celkovému zdraví. Jaké dobroty si tedy po ránu nachystat?
Domácí kosmetika vznikne během chvilky! Oční linky, stíny, tvářenka, rtěnka a lesk v jednom, make-up i pudr. Šest receptů, které překvapí svou jednoduchostí a plně nahradí kupované produkty. Nevěříte?
Pro podklady na tento článek nemusíme sahat hluboko do kapsy, vždyť přece katastrofické filmy se často natáčejí právě na základě skutečných událostí. Ke každé události se pak přirozeně přidá malé nebo velké množství fikce a divák se může těšit na fascinující a zároveň strašidelný koktejl. Hollywoodští filmaři jsou na takové trháky přímo odborníci, a proto se nechte strhnout ojedinělými snímky, které by za žádnou cenu neměly ujít vaší pozornosti!
Problémů, které člověka dokážou potrápit, je celá spousta. Mezi ně patří také zánět močových cest, který je velmi bolestivou zdravotní potíží. Ať už postihne ženu nebo muže, umí vyvolat nepříjemné pocity a dokáže člověka potrápit. Proto si pojďme prozradit, jak ho vyléčit.
Přemýšlíte nad různými formami pracovních poměrů a přemýšlíte, zda by práce na poloviční úvazek byla pro vás výhodná? Náš článek "Druhy pracovního poměru: Vyplatí se pracovat na poloviční úvazek?" se věnuje této otázce s důrazem na různé druhy pracovních poměrů a výhody či nevýhody práce na částečný úvazek. Přinášíme vám ucelený pohled na možnosti, které máte k dispozici, a zaměřujeme se na to, zda flexibilní pracovní doba může přinést vyváženější životní styl. Připojte se k nám a najděte odpovědi na otázky ohledně pracovního nasazení a jeho vlivu na váš každodenní život.
Chia jsou drobná černá semínka šalvěje hispánské. Ta je původem z Mexika a Guatemaly a tato semínka byla základním jídlem starověkých Aztéků a Mayů. „Chia“ je ve skutečnosti starověké mayské slovo pro sílu. Chia semínka jsou malá, plochá a oválná s lesklou a hladkou strukturou, jejichž barva je většinou černá.
Méně je někdy více či v jednoduchosti je krása. To jsou slovní spojení, která v pečující kosmetice platí snad ještě o něco více než jinde.
Skončilo léto a začíná se zkracovat den. Jak se co nejlépe vyrovnat s nadcházejícím špatným počasím a špatnou náladou?
Jak vybrat brýle tak, aby vám vyhovovaly po všech stránkách? Zaměřte se na funkci, velikost ale i tvar obroučků a celkový design. Právě brýle totiž tvoří výrazný prvek obličeje a mohou vám v celkové image velmi pomoci, vyberete-li si je k obrazu svému. Pojďme si povědět víc.

Výběr článků

Rakovina prsu je nejčastější nádorové onemocnění u žen. Přitom velká část Češek podceňuje nezbytnou prevenci, která by případný zárodek včas odhalila. Nepodceňujte své zdraví a seznamte se s následujícími znaky, které mohou rakovinu prsu odhalit.
Když Karel Gott zemřel, byla to doslova národní tragédie. Mnoho lidí ukázalo velkou vlnu solidarity, která spočívala jak ve velkém množství vzkazů, které dostávala manželka Ivana.
Někdy se to stává a máte pocit, že vás pošle partner brzy k šípku. Položila jste si však otázku, co všechno ho k tomu vede? I my ženy jsme mnohdy nevyzpytatelné. Milé dámy, představte si, že ani muž s vámi nechce někdy mluvit, protože má svou náladičku a mnohokrát je naštvaný či přepracovaný. Když na něj tlačíte, tak celou situaci leda zhoršíte. Bude-li se to opakovat pokaždé, vás nakonec opustí.

Nepřehlédněte

Detox organismu se stal nedílnou součástí zdravého životního stylu. Po zimě nás čeká očista těla jarním detoxem. Právě strava raw by pro řadu z vás mohla být ideální cestou. Její výhodou je příjem čerstvých zdravých surovin, nenáročnost přípravy či úbytek váhy. Za kvalitu si bohužel připlatíte, na druhou stranu ale ušetříte na energiích.
Domov je místem, kde se chceme cítit bezpečně. Již po staletí je ochrana domova důležitou samozřejmostí napříč různými kulturami. I naši předkové chránili své domovy před kletbami, zlými duchy, bídou či útoky nepřátel.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek