Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

10 tipů, díky kterým budete běhat s radostí

Jste věčná začátečnice? Vždycky se pustíte do běhání a po pár týdnech to vzdáte? Nebo jste ještě nikdy neběhala, ale ráda byste začala? Možná právě vám se bude hodit následujících deset tipů, díky kterým si běh skutečně zamilujete.
běhat s radostí
Pokud neběháte s radostí, nikdy z vás aktivní běžec nebude.

05. 05. 2022

Mnohdy nám vůle ani odhodlání nevydrží, protože nám běh zabírá kus volného času, většinou se při něm zpotíme i zadýcháme, každou chvíli nás píchá v boku, protože špatně dýcháme a možná si občas také při běhání říkáme, jestli nám ta dřina za to skutečně stojí. Věřte, že stojí, ale potřebujete mít nejenom silnou motivaci, a také běhat s radostí. A to se stane jenom tehdy, pokud si běh zamilujete. A my víme, jak na to.

Běhání je životní styl

Skutečně to tak je. Běháním dokážeme shodit přebytečná kila, ale také se udržovat v kondici. Levou zadní vyběhneme shody do pátého patra i s nákupními taškami, a celodenní pěší túru čítající třeba i patnáct či dvacet kilometrů zvládnete levou zadní. Bude se vám lépe dýchat a zpevníte si celé tělo. A co především – díky běhání si můžete dopřát všechno, co jen chcete, a nemusíte držet žádné drastické diety. Ale abyste u běhání skutečně zůstala a odhodlání vám vydrželo, je zapotřebí dodržovat následující pravidla.

běh
Horská túra, stoupání, delší treky, nic vám později nebude dělat problém.

1. Neběhejte, pokud se zadýcháváte

Pokud jste nikdy neběhali nebo naposled pár let zpátky, je docela pochopitelné, když za hodinu osm, natož deset, kilometrů neuběhnete. Začněte zvolna, rychlou chůzí, a maximálně dvacet až třicet minut denně. Kondici si pěstujeme pomalu. Už po pár týdnech sama poznáte, že zvládnete víc než jen rychlou chůzi.

TIP: Když nepřepálíte start, budete už brzy běhat s radostí a neodradíte sami sebe hned na začátku.

2. Pokračujte indiánským během

Jakmile už cítíte, že vám rychlochůze nestačí, přejděte k indiánskému běhu. Střídejte běh se svižnou chůzí podle toho, jak vám to vyhovuje. Nikdy se ale nesmíte zadýchat. Udržujte si správnou tepovou frekvenci.

Maximální tepovou frekvenci si vypočítáte tak, že od tepové frekvence 220 odečtete svůj věk. Jestliže si chcete běháním či rychlochůzí snížit váhu, pak si správnou tepovou frekvenci vypočítáte tak, že od 220 opět odečtete svůj věk a následně toto číslo vynásobíte hodnotou 0,6 (nejnižší tepová frekvence, při které spalujete) a hodnotou 0,75 (nejvyšší tepová frekvence, při níž spalujete).

K TÉMATU  Jak předejít přibírání na home office: I když pracujete z domova, musíte mít řád

3. Pořiďte si kvalitní boty

Za pětistovku většinou kvalitní boty na běhání neseženete. Nechte si v obchodě poradit a nezapomeňte na to, že běžecké boty by měly být o půl čísla až o číslo větší. Také si vybírejte boty podle toho, zda budete běhat po silnici nebo v terénu či na běžeckém pásu. Když budete běhat v botách, které vás budou tlačit nebo řezat, běhat s radostí nikdy nebudete.

běh
Obuv na běh vždy přizpůsobte terénu, po němž běháte.

4. Spojte příjemné s užitečným

Při běhání v přírodě nebo ve městě poslouchejte hudbu, audioknížku nebo třeba podcasty, které vás baví. Běháte doma na trenažéru? Pusťte si oblíbený seriál nebo film. Tak vám běhání uteče mnohem rychleji.

5. Když se vám nechce, neběhejte

Nikdy se do běhání nenuťte, máte nárok na odpočinek. Běhejte, protože chcete, ne protože musíte. Čím víc se budete nutit, tím víc si běhání znechutíte. Samozřejmě pokud se vám nechce běhat měsíc v kuse a vyběhnete dvakrát do měsíce, není to ideální varianta.

Snažte se udržovat přirozenou harmonii mezi dny, kdy běháte, a dny, v nichž odpočíváte. Někdy můžete vyběhnout pětkrát do týdne, jindy třeba jen dvakrát. Nic není špatně.

6. Veďte si běžecký deník

Že vám přijde zbytečný? Ale vůbec ne! Jen díky němu si můžete porovnávat vaše pokroky. Zapisujte si minuty, po které jste běžela, i  vzdálenost, kterou jste uběhla. Také si zapisujte průměrnou tepovou frekvenci a třeba i spálené kalorie.

Co je na běžeckém deníku to úplně nejlepší? Až si začnete porovnávat své výkony ze současnosti s během třeba před třemi měsíci. Teprve pak si možná uvědomíte, jak jste se zlepšila a že běhání má rozhodně něco do sebe.

PS: Už si začínáte uvědomovat, že běhat s radostí je opravdu reálné?

7. Správně se oblečte

Není nic horšího, než když je nám při běhání horko. Nezapomínejte na to, že běháte-li venku, vždy se oblékáte, jako by bylo o deset stupňů více. Tělo se přirozeně zahřeje a zima vám rozhodně nebude, naopak se vám bude běhat mnohem komfortněji.

K TÉMATU  Exotické druhy ovoce: jak a které prospívají našemu zdraví?

8. Netrapte se horšími dny

Existují lepší a horší dny. Někdy se vám poběží hladce, jako byste se vznášela na obláčku. Jindy budete počítat každý metr a bude vám do breku. Opět, nic není špatně, každý máme své lepší i horší dny a v běhu to platí více než při čemkoliv jiném.

běh
Cítíte splín nebo jste naštvaná? Na nic nečekejte a vyběhněte!

Horší běh neznamená, že jste ztratila kondičku, nebo že běhat zkrátka nedokážete. Špatné dny zažívají i vrcholoví sportovci, proto není žádný důvod k tomu, proč zrovna vám by se měly vyhýbat.

9. Stanovte si cíl

Ale zpočátku rozhodně ne příliš vysoký. Běháte třeba 3 kilometry 3x týdně? Stanovte si, že tento měsíc uběhnete rovných čtyřicet kilometrů. Další třeba čtyřicet dva, čtyřicet pět a tak dále. Když ale cíl nesplníte, nezoufejte, splníte ho příští měsíc. Musíte běhat s radostí, ne stresem či zklamáním.

10. Vyměňte běh za psychologa

Často vás přepadají úzkosti a stres? Nevíte, co si v životě dál počít? Při běhu můžete přemýšlet do aleluja, ale můžete si být jistá, že do pár minut vás všechny chmurné myšlenky přejdou. Na povrch totiž vyplouvá endorfin, hormon štěstí. Všechno vám najednou bude připadat jednodušší, problémy se stanou banálnějšími a vy všechno najednou uvidíte s čistou hlavou.

Vážně to funguje. Jakmile na vás padne splín, vyběhněte, nebo se aspoň vydejte rychlochůzí po okolí. Je to mnohem zdravější a účinnější forma než vyjíst ledničku, a levnější než sezení s psychologem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

5 důvodů, proč se zamilovat do běhání, i když vám kardio nic neříká

10 000 kroků denně je vaše nová výzva

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Také si spolu vaši domácí mazlíčci dobře rozumí? Podívejte se, jak si kočky a psi hrají s ptačími kamarády všeho druhu, jako jsou papoušci, kuřátka, slepice nebo kachny. Zvířátka umí být opravdu rozpustilá!
Všichni víme, že současná doba není zrovna dvakrát příhodná. Všechno kolem nás zdražuje, najednou zaplatíme víc nejen na jídle, ale i na energiích či pohonných hmotách, ale výplata zůstává stejná. Doba utrácení tak pomalu mizí v nedohlednu a nám nezbývá nic jiného, než si prostě utáhnout opasky. Na čem se dá alespoň trochu ušetřit? Mrkněte na pár tipů.
Naše domácnost byla po dlouhé roky šťastná a plná smíchu. Vychovali jsme opravdu šikovné děti - a obzvláště manželka se celou dobu snažila tak, že se péče o jejich potřeby stala největším koníčkem. Děti se ale osamostatnily a ona najednou propadla depresím.
Elenu trápí to, co mnoho dalších žen, ačkoliv o tom veřejně nemluví. „Můj manžel se mi nedávno svěřil s tím, že by chtěl ještě další vztah. Jsme manželé přes dva roky, cítím se ve vztahu šťastná. Jenže mu očividně nestačím. Chtěl by ještě jinou ženu, chodit s ní na rande a dokonce souložit. A já si mám prý taky někoho najít. Jenže já nic takového nechci, co mám dělat?“ Její muž mluví o tzv. polyamorii a v mužských fantaziích se nejedná o nic ojedinělého.
Muži po ní šíleli, ona ale vždycky působila, jako by ji to vůbec nezajímalo. Její okolí ji považovalo za přerostlé dítě, které touží jen po samé zábavě a žádných povinnostech. Ve skutečnosti byla Marilyn Monroe anděl s ďáblem v těle. V tom nejlepším smyslu slova.
Dětská obezita celosvětově narůstá a v civilizovaných zemích je hodnocena už jako epidemie. Česko není výjimkou. Podle mezinárodní studie HBSC, sledující jednotnou metodikou školní děti, bylo v roce 2001/2 mezi dívkami ve věku 15 let 6 % obézních a mezi chlapci 13 %. Avšak ve školním roce 2013/2014 studie zjistila již 12 % obézních dívek tohoto věku, a dokonce 23 % obézních chlapců.
Co mají společného ovesné vločky, fenykl, anýz, mrkev a hnědá rýže? Možná víc, než byste řekly. Tihle spasitelé vám totiž hodí záchranné lano, když se „výroba“ mateřského mléka ocitne v pořádné krizi!
Syndrom vyhoření ohrožuje lidskou práci a psychiku již po dlouhou dobu, v posledních letech však postihuje čím dál tím více lidí. Člověk neočekává, že by to potkalo zrovna jeho, tento psychický problém však může postihnout každého z nás. Syndromem vyhoření jsem si prošla, po zdlouhavé snaze se mi podařilo z něj vzpamatovat, a dokonce mě to v životě posunulo dál.
Připravuje vás o nervy celulitida nebo akné? Řešení těchto kosmetických problémů představuje olej z čajovníku australského. Mimochodem, ten vás zbaví také lupů a pomáhá zneviditelnit vzhled jizev!
Neustálé pochybnosti o sobě. Kritika své postavy, kritika svého chování. Nedůvěra v dosažení stanovených cílů... Poznává se v tomto některá z vás? Přály byste si, ženy, mít se více rády? V dnešním článku si povíme, jak na to! Jak se mít ráda, jak zlepšit své sebevědomí a jak zkrátka zazářit!
Zajímá vás, co právě teď vaše dítě v děloze dělá? To se podle jeho stáří dá snadno zjistit. Kdy začíná vnímat hlasy i sladkosti, na kterých si pochutnáte? A jaký měsíc je pro něj velmi zásadní, protože poprvé otevře oči?

Výběr článků

Jsou přítulní a mazliví, ale také je s nimi velká zábava. Nejlepší čtyřnohý přítel člověka občas předvádí skutečné psí kousky. Podívejte se na ty nejlepší.
Otevíráte schránku a mezi letáky vidíte obálku s pruhem. Nervozita je na světe. Co to přišlo? Je to pokuta nebo snad exekuce? Nebo nějaké špatné parkování? Ne všechny obálky s pruhem jsou důvodem k nepokoji.
Zejména během zimy k nám do domácnosti zavítal nevítaný host jménem plíseň. Projevuje se nejen nepříjemným zápachem, ale také tmavými skvrnami poblíž oken nebo v rozích místnosti, kde se drží vysoká vlhkost. Plíseň trápí hlavně majitele bytů, kteří mají plastová okna a jimž se vlhkost vzduchu v příbytku především v zimě pohybuje ve vysokých číslech.

Nepřehlédněte

Jeden z nejvzrušivějších momentů každého roku nastal, vyrážíte na dovolenou. S tím je ale spojená řada povinností a výzev, mezi něž patří balení. Pro někoho je tato aktivita zcela zábavná, a navíc ještě umocněná o těšení se. Pro druhé balení představuje zase stres, který chtějí mít co nejdříve za sebou.
Role psychiky v pohledu na náš zdravotní stav se dříve hodně přehlížela. Dnes již s jistotou můžeme tvrdit, že i klasická medicína zohledňuje psychický stav pacienta v celkovém náhledu na jeho diagnózu a na průběh léčení.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek