Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Starejte se o své srdce

Podle statistik zradí srdce téměř každého třetího z nás. Jedná se o nejčastější příčinu úmrtí v Česku. Jen vloni si vyžádaly ischemická choroba srdeční, selhání srdce a infarkt myokardu přes 38 tisíc životů. Nechcete-li být mezi nimi, začněte o to své více dbát. Je totiž spousta věcí, které pro něj můžete udělat.

Tou první je, že zahodíte cigarety. Ovšem kromě vás by jim měli dát sbohem i všichni ve vašem okolí. Budete-li totiž kouři vystaveni doma od partnera či v práci od kolegů, pak podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí se u vás riziko srdečních onemocnění zvyšuje o 25 až 30 procent. Když se vám však podaří se cigaretám zcela vyhnout, můžete si gratulovat. Stačí jen jeden rok bez nich a riziko klesne o polovinu. Po 15 letech bez kouření na tom budete stejně jako ti, kteří nikdy cigaretu nezkusili.

Hlídejte si cholesterol a váhu

Ovšem srdce může vypovědět službu i z jiného důvodu. Tím může být cévní příhoda, která je způsobená ucpáním cév. Rizikovými faktory pro její vznik jsou vysoká hladina cholesterolu, obezita a vysoký krevní tlak, přičemž tyto tři problémy spolu úzce souvisejí. Odborníci také poukazují na to, že máte-li kolem břicha „pneumatiku“ a obvod pasu přes 90 cm, zaděláváte si na pořádný problém. Břišní tuk totiž může ovlivňovat tvorbu hormonů, které následně mohou vyvolávat záněty v těle.

Hýbejte se

Je-li to váš případ, začněte se sebou něco dělat. Nemusíte se stát zrovna maratoncem, ale i přirozený pohyb vám hodně pomůže. Podle odborníků stačí 5x týdně půlhodina a riziko infarktu či mrtvice se sníží o 35 až 50 %. Přitom je jedno, zda půjdete na procházku či si zacvičíte jógu.

Dodejte srdci potřebné látky

srdce
Koenzym Cardio 60

Na srdce má vliv i výživa. Posílit ho můžete tím, že mu dodáte potřebné vitaminy a minerály. Mezi ty nejdůležitější patří hořčík, vitamin B1 a koenzym Q10. Právě koenzym má rozhodující úlohu při získávání energie z potravin, proto je ho v těle nejvíce v srdci, plicích a játrech. Tedy v orgánech s největší spotřebou energie. Jenže je to právě koenzym Q10, který tělu nejčastěji chybí. Jeho produkce totiž s rostoucím věkem klesá a po čtyřicítce již úbytek energie začínáme pociťovat. Navíc pokud berte léky na cholesterol, pak myslete na to, že statiny blokují tvorbu koenzymu Q10 v těle a snižují jeho hladinu až o polovinu. Naštěstí deficit můžete dohnat pomocí kvalitních doplňků stravy. Například novinka Naturevia Koenzym Q10 Cardio obsahuje extra silnou dávku vysoce kvalitního koenzymu Q10 přírodního původu, selen, vitaminy B1 a E. Díky tomu vám bude denně stačit jedna či dvě kapsle rostlinného původu, které jsou vhodné i pro vegany. V nich obsažený koenzym Q10 vám dodá vitalitu. Vitamin B1 pak přispěje k správné činnosti srdce, nervů a dobrému hospodaření s energií a vhod přijde i selen, jenž je důležitý pro imunitu a štítnou žlázu. Rovněž vás také spolu s vitaminem E ochrání před volnými radikály. Zkrátka tato unikátní kombinace povzbudí nejen vaše tělo, ale i mysl.

K TÉMATU  Vyhrajte přípravky Naturevia a posilněte imunitu nejen svých dětí

Naučte se relaxovat a vyhýbejte se stresu Právě dobrá nálada dokáže doslova zázraky. Pokud chcete své srdce opravdu chránit, naučte se odpočívat a vyhýbejte se stresu. Užívejte si okamžiky radosti a lásky. Je jedno, jestli vás jí zahrne někdo se dvěma či čtyřma nohama. V obou případech to totiž bude mít na vás blahodárné účinky, jelikož se vám sníží krevní tlak. Udělejte tedy co nejvíce proto, abyste si společných chvil užili co nejvíce.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Po delší odmlce se nám opět otevírají hrady a zámky. Pokud tedy nemáte program na následující víkend, vyberte si z našeho seznamu ty nejatraktivnější památky, jež se vám vryly do paměti třeba díky nestárnoucím pohádkám, které se pravidelně vysílají v televizi během vánočních svátků.
Nový rok se samozřejmě všude na světě slaví poslední den v roce. Ale vzhledem k tomu, že máme jakási časová pásma, slaví se příchod nového roku v různý čas i různými způsoby. Víte kdy a jak?
Práce na zahradě je úplně jiná úroveň štěstí a spokojenosti. Pro některé lidi je zahradničení mnohem víc než jen koníček. Není to jen o dřině a potu, zahradničení také pomáhá stabilizovat vaši náladu a zdraví. Příroda a lidé jsou spolu propojeni, je důležité trávit čas v těsném kontaktu s přírodou, protože má velký vliv na naše zdraví. Pokud jste se snažili práci na zahradě vyhýbat, máme pro vás 10 dobrých důvodů, proč byste zde měli trávit co nejvíce času.
Každá z nás neustále hledáme osvědčený recept na to, jak být krásná, výjimečná a atraktivní. Představa je to samozřejmě příjemná, ale jak toho vlastně nejsnáze dosáhnout? Snad nejlepší věc, kterou pro to můžeme udělat, je načerpat inspiraci od žen, které se takové už naučily být. Co takové ženy radí ostatním ženám?
Velké oslavy, večírky, jednohubky, chlebíčky, šampaňské a často rachejtle a ohňostroje k Silvestru patří a těžko bychom si bez nich dokázali příchod nového roku představit. Zamysleli jste se ale někdy nad tím, jaký je původ těchto oslav?
Stává se to každé z nás. Tvářenka nám spadne na zem a rozláme se na kousíčky. Ani zlomená rtěnka není nic neobvyklého. Ale proč hned drahou kosmetiku vyhazovat, když si ji můžete doma snadno opravit?
Kolik je na světě leváků a pro jaké pohlaví je tenhle „dar“ typičtější? V čem vynikají a jak jsou na tom se zdravím? Možná vás překvapí i to, kolik leváků se pohybuje na hollywoodském červeném koberci!
Začít žít zdravěji - cíl, který si stanovila celá spousta z nás po zjištění, že jsme během doby covidové v průměru přibrali sedm kilogramů. Do svého jídelníčku proto přidáváme vícero zeleniny, hodně ovoce, naopak omezujeme sladkosti a snažíme se vyhnout se smaženému. Když už olej, tak pouze ten olivový, který je mnohými nutričními specialisty schválený. Mimochodem, věděli jste, že by se měl pít na lačný žaludek?
Můžete lásku ovlivnit tím, co naservírujete k obědu? Přísloví, že láska prochází žaludkem, má určitě svůj význam. Jídlo je totiž jeden ze způsobů, jak zapůsobit na partnera, uklidnit ho nebo povzbudit pro další partnerské aktivity. A také společně strávit denně klidný čas.
Shannen Doherty, ikonická Brenda z Beverly Hills 90210, neúnavně čelí svému boji s rakovinou prsu ve čtvrtém stadiu. S neotřesitelnou odvahou a láskou v srdci sdílí své myšlenky a plány na to, jak ulehčit budoucí ztrátu pro svou rodinu, zejména pro svou milovanou maminku.
Každý člověk ví, že kvalitní spánek je velice důležitý. Během dostatečně dlouhého a dostatečně kvalitního spánku dochází k regeneraci našeho organismu, který se připravuje na další celodenní fungování. Abychom se vyspali doslova dorůžova, svůj spánek můžeme zkvalitnit například vhodnou matrací nebo dobrým polštářem. Za kvalitním spánkem však stojí i pokojové rostliny v ložnici, které nejen, že perfektně čistí vzduch v interiéru, ale které jsou taktéž prevencí nachlazení. O jakých konkrétních pokojových rostlinách je řeč?
Jak často nemáte chuť v mrazivých dnech na salát, a přesto si ho dáte. Přece musíte pamatovat na své zdraví a zkonzumovat každý den tu správnou dávku zeleniny. Bude vám ale vaše tělo vděčné, když ho budete v zimě zásobovat syrovou zeleninou? V jakých případech je zpracování zeleniny vhodnější?

Výběr článků

Seznamování je samo o sobě poměrně náročnou činností, pokud chcete zanechat opravdu dobrý dojem. Ještě horší je, pokud se do této odvážné činnosti vrhnete v zimním období. V zimě totiž mnoho okolností vůbec nepřidává vaší snaze ohromit daného člověka. Je však škoda v těchto chladných měsících zahodit šanci poznat toho pravého nebo tu pravou.
Dnes, v době nových přístupů k výživě, se na pohanku začalo pohlížet jako na superpotravinu která dokáže se zdraví člověka dělat naprosté divy! Obsahuje totiž mikroživiny, vitamíny, je to výborný zdroj vlákniny a obsahuje sacharidy s nízkým glykemickým indexem. Proč se do jídel s pohankou pustit a jak ji můžete připravovat vám poradíme v článku.
Dne 4. ledna roku 2019 byl na sociální platformě Instragram vytvořen účet. Na tomto účtu byla toho samého dne vystavena fotografie obyčejného slepičího vejce společně s popiskem: „Pojďme z tohoto obrázku udělat nový světový rekord a dát jí největší počet lajků, jaký tu kdy byl. Překonejme aktuální rekord, který drží Kylie Jenner s 18 miliony lajky“. A tím to všechno začalo.

Nepřehlédněte

Také vám někdo v polovině vaší dovolené začne připomínat, jak se vám to krátí a že už brzy půjdete do práce? Kdyby to někdo udělal, asi byste se pěkně naštvala. Ale připomínat dětem, že brzy skončí prázdniny, připadá mnoha dospělým normální. Přitom i děti si potřebují odpočinout a ne myslet na povinnosti, které je čekají. Mají se vůbec děti o prázdninách učit?
Poslechněte si deset hlasů z britské verze talentové show The Voice 2019, které naprosto uchvátily diváky a šokovaly porotu. To je zpěv!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek