Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Jak nám sluchátka ničí zdraví?

Nosíme je snad všichni, ale jenom málokdo z nás si uvědomuje, že mohou být skutečně nebezpečná a trvale poškodit naše zdraví. Jen skutečně kvalitní sluchátka toto riziko snižují na minimum, ale co všechno způsobují ta obyčejná?
sluchátka zdraví
Prospívají sluchátka zdraví nebo mu škodí? (foto: 123RF)

26. 10. 2021

Nejdůležitější roli hraje izolace od okolních zvuků

Nekvalitní sluchátka mohou škodit zdraví a vyznačují se především zhoršenou kvalitou zvuku. Hlasitost sluchátek, do nichž si pustíme hudbu či mluvené slovo, máme tendenci zvyšovat, pokud nás ruší okolní zvuky zvenčí. A čím vyšší hlasitost v uších máme, tím pro nás představují vyšší riziko. I proto se vyplatí investovat do dražších pecek či klasických sluchátek. Lépe izolují zvuk a tudíž je můžeme mít puštěná na nižší hlasitost.

V tomto případě ale riziko zase představuje to, že téměř nevnímáme okolní zvuky. To může být při přecházení silnice velmi nebezpečné.

Špatný odhad vzdálenosti

Navíc se všemi sluchátky máme velmi zkreslený pojem o vzdálenosti, což představuje problém nejenom pro vás, kdy třeba špatně odhadnete vzdálenost automobilu, autobusu nebo tramvaje či vlaku při přecházení, ale rovněž je to problém i pro řidiče. Pokud nosíte pecky, řidiči je zpravidla nevidí, a proto také z vaší strany nečekají žádné nebezpečí. Jakmile ale začnete uprostřed silnice zmatkovat, jenom velmi ostřílený řidič nezačne zmatkovat spolu s vámi. Pak je neštěstí hned na světě.

Výhody a nevýhody `pecek`

Existují i takzvaná in-ear sluchátka se silikonovým nebo pěnovým nástavcem, která se zasouvají do zvukovodu. Jsou velmi dobře zvukově izolovaná, proto není třeba pouštět hlasitost na maximum a tudíž vám neničí zvuk tolik jako jiná sluchátka, ale jsou nebezpečná právě tím, že v nich okolní zvuky zkrátka neslyšíte.

Nejlepší řešení?

Ideální na nošení venku jsou sluchátka ve tvaru mušle, tedy klasická, která nosíme na hlavě. Většinou jsou vyrobena ze zvukově propustného materiálu, to znamená, že na sobě mají mřížku nebo dírkování. Díky tomu není jejich akustický tlak tak velký jako v případě `pecek`. Také dobře izolují, ale ne tak dokonale, abyste byli od okolního prostředí zvukově odříznuti zcela.

K TÉMATU  Historie vánočních svátků a kde jsou přímo zakázané?

Decibely jsou rozhodující

Zejména mladí lidé mají však tendenci pouštět si sluchátka na co nejvyšší hlasitost. Některé přístroje dokonce umožňují pustit si hudbu, která má hlasitost přes sto decibelů, a to už je pro naše uši hotová pohroma, která může vést až k trvalému poškození sluchu. Jste-li zvyklí poslouchat zvuk ze sluchátek, jejichž hlasitost máte nastavenou na 75 %, znamená to, že do uší vám jde zhruba 85 decibelů, a to už také není úplně v pořádku.

Naštěstí dnešní přístroje už z velké části disponují nastavením maximální hlasitosti, kterou lze zabezpečit heslem. Telefony i přehrávače vás rovně upozorní na to, že se pohybujete na hranici bezpečné hlasitosti.

Dodržujte ušní hygienu

Nebezpečná může být rovněž ušní infekce, která nezřídka pochází právě ze sluchátek. V uších se nám kumuluje ušní maz, který v kombinaci se sluchátky také může nadělat pořádnou paseku. Čas od času sluchátka půjčujete ostatním členům rodiny nebo přátelům? Nedělejte to. Dodržujte ušní hygienu, která je stejně důležitá jako hygiena celého těla. Alespoň jednou za pár dní si sluchátka vyčistěte navlhčeným bavlněným hadříkem s trochou alkoholu nebo dezinfekčního přípravku.

Pískání v uších na doživotí?

Tinnitus je jednou z možných chorob, které jsou spojené s příliš vysokou hlasitostí sluchátek. Přitom nejde o nijak vzácnou nemoc. Právě naopak, v dnešní v době je tinnitus lékaři diagnostikovaný čím dál častěji a to zejména mladým lidem, včetně dospívajících. A co tinnitus vlastně je?

Jde o neustálé pískání či zvonění v uších, které je způsobeno dočasným nebo trvalým poškozením takzvaných kochleárních vlasových buněk. Není radno ho podceňovat, protože jakmile jednou tinnitus máte, zbavujete se ho jen velmi těžko. Navíc mnoha lidem způsobuje i psychické problémy, neboť celodenní pískání v uších snese jenom málokdo.

K TÉMATU  Superpotraviny jako výživový hit. Nejezte exotiku, využijte domácí zdroje

Nechte si udělat test

Už před pár lety přišli vědci na to, že každý desátý Evropan má potíže se sluchem, ale nemohou za to samozřejmě jen sluchátka. Proto je dobré zajít si na vyšetření, které vám provedou na ORL. Pokud se vám ale k lékaři nechce, můžete si udělat i online samotest. Ten však samozřejmě není tak přesný jako podrobné lékařské vyšetření. Díky němu ale zjistíte, jak rozumíte slovům, když je v okolí nadměrný hluk nebo v jaké frekvenci jste schopni slyšet.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Cvičení jde s hudbou lépe. To je vědecky dokázáno

Vlastníte Apple Watch? Funkce, o kterých jste možná neměli ani ponětí

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Zámecké zahrady a parky jsou vynikajícím nápadem na výlet s rodinou nebo romantickou procházku ve dvou. V Čechách máme nemalé množství zámků, které se mohou pyšnit krásně udržovanými parky. Rozkvetlé zahrady jsou tak po prohlídce zámku dalším místem, kam zamíříte. Někde si budete připadat jako v pohádce. Stačí si vybrat, kam vyrazit.
To, co mnozí dávno tušili, se 1. října 2019 stalo realitou. V 80 letech zemřela pěvecká legenda a české národní bohatství Karel Gott. V anketách Zlatý slavík a Český slavík získal celkem 42 ocenění, nicméně ne všechno se mu v životě povedlo. Proč byl terčem pomluv i vtipů?
Každá z nás to zná. A pokud ne, můžete si gratulovat. Úzkost nás v dnešním světě provází častěji než kdy jindy. Ještě aby ne, když tu máme světovou pandemii, lidé umírají, jiní přicházejí o práci. Naštěstí ale existuje několik dechových metod, které vás alespoň trošku pomohou uvolnit se ve vypjatých situacích.
Influencerka Shopaholicadel zažila nečekaný Štědrý den, když došlo k rozchodu s jejím partnerem Janem Kulasem (30). Veřejnost se dozvěděla o těhotenství a potratu, na což okamžitě reagoval expřítel obviněním z nemocničního pobytu způsobeného alkoholem. Nyní Adéla odmítá spekulace o nových vztazích a vyjadřuje lásku k své nezávislosti. Jaké jsou její plány do budoucna a jak se vyrovnává s tlakem veřejnosti? To vše a více v našem podrobném článku.
Dnes už většina z nás fotí mobilem. Někomu to jde dobře, jinému méně. Přestože je paměť telefonu skoro nekonečná, nač pořizovat nekvalitní a zbytečné obrázky? Máme pro vás pár základních rad a pravidel, jak fotit tak, aby byl výsledek top!
Jednou z možností, jak pozitivně ovlivnit vzhled našeho obličeje, je obličejová jóga. Jedná se o krátké cvičení, které umí oddálit projevy stárnutí a pozitivně naladit tělo i mysl. V čem spočívá?
Nakupování na internetu se stalo pomyslným trendem. Zejména v době panující pandemie a karantény se i ti, kteří nakupování v e-shopech zatracovali, k tomuto kroku svolili. Neměli najednou na výběr, ostatně nakonec nově nabytou zkušenost dál používali v praxi. To poté vedlo k trhání rekordů v tržbách internetových prodejen, což je trend, který i nadále pokračuje. Pokud i vy patříte mezi vášnivé on-line kupující, pozor si dejte na podvodné e-shopy.
Petr Spálený, ikona české hudební scény, oslavil nedávno své osmdesátiny, přičemž tento životní milník zaznamenal sérií nezapomenutelných koncertů jak na domácí půdě, tak na Slovensku. Jeho hudební cesta, ozářená prvním hitem "Plakalo bejby" z roku 1967, svědčí o neochvějné lásce k hudbě a nepřetržité tvůrčí vášni. Spolupráce s předními textaři a skladateli, jako jsou Jiří Štaidl a Zdeněk Rytíř, Spáleného uměleckou dráhu nejen obohatily, ale i posunuly na novou úroveň. V rámci oslav jeho osmdesátých narozenin byla vydána kompilace "80/Největší hity & duety", která přináší přehled jeho největších hudebních úspěchů a duet. Spálený, který se nechal slyšet o možném novém albě, zůstává i v pokročilém věku stále aktivní na hudební scéně, což dokazuje, že jeho vášeň pro hudbu je nekonečná.
Oblečte se do barev a vyjděte z šedivého průměru. A že máte o pár let nebo pár kilo víc? Vždyť nemusíte zkoušet módní výstřelky. Městská dáma nad šedesát v rozervaných džínách nám přijde trochu přes čáru, ale je spousta dalších možností, jak se cítit skvěle v každém věku i těle.
Potřebujete se uklidnit nebo zahnat stres? Ano, můžete si jít zaběhat, ale komu by se chtělo běhat v tom mrazivém vichru venku. Spíše vsaďte na bylinku, která oslní nejen svou vůní, ale i na pohled.

Výběr článků

Zkoušíme zahnat blbou pachuť dnešní doby pohybem. Když budeme sedět na gauči jako bábovky a sledovat špatné zprávy, rozhodně vám dobře nebude. Čas, který nyní máme, je třeba využít pro dobro věci.
Stres je způsobován čímkoli, co vede k nervozitě, k vzteku, k frustraci nebo vás činí nešťastnými. Ví se, že příliš mnoho stresu má nepříznivý vliv na lidské zdraví. Ovšem obtížné je rozpoznat, kdy už je stres škodlivý a kdy ještě prospívá. Když ho poznáte, je poměrně jednoduché s ním něco udělat. Tenhle návod vám umožní se mu postavit.
Astroložka Naďa Šmnídová přináší další horoskop krásy a duševního zdraví. O víkendu si pořádně odpočiňte a zrelaxujte, a věnujte se péči o zdraví a imunitu. Bude to třeba.

Nepřehlédněte

Sebere mi děti – to patří mezi nejčastější obavy rodičů, kteří se rozvádějí. Často tato věta totiž bývá předmětem zastrašování ze strany některého z rodičů nebo nástrojem vydírání, aby rodič dosáhl v bitvě zvané „rozvod” svého. A obvykle to funguje.
Vánoce jsou především o odpočinku a zpomalení. Kdo ale říká, že je musíte celé proležet u televize s horou jídla? To vám samozřejmě nikdo nebere, ale i vy sami se budete cítit lépe, pokud se občas zvednete a uděláte něco pro své zdraví. Podle cvičení ve vánočním duchu vám to půjde samo!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek