Středa , 01. 05. 2024

Svátek práce

Vyvařování utěrek je zbytečné. Vyzkoušejte speciální trik!

Asi máte taky zažité, že utěrky by se neměly prát v pračce. Namísto toho je pravděpodobně vyvařujete. Tahle metoda má ale jeden zásadní háček. Vyvařování není k utěrkám zrovna dvakrát šetrné. Jsou po něm sice opravdu čisté, ale postupně vám řídnou, a vy tak musíte kupovat stále nové a nové kousky. Naštěstí existuje mnohem šetrnější alternativa.
vyvařování
Jedlá soda je v domácnosti pomocník k nezaplacení. (foto: 123RF)

28. 01. 2022

Utěrky není třeba dávat ani odmočit. Odmáčení sice pomůže proti mastnotě a některým odolným skvrnám, ale ve vodě se skvěle daří mnohým virům a bakteriím, které pochopitelně v kuchyni nechcete. Tím spíše, že se utěrky používají při vaření. Namísto toho dejte utěrky prát klasicky na vhodný program při teplotě 60 °C. Žádné vyvařování utěrek. Tahle teplota se používá i při pasterizaci a obecně stačí ke sterilizaci utěrek.

Tajná přísada

Aby se ovšem utěrky zbavily všech kuchyňských nečistot, musíte k nim přidat tajnou ingredienci. A tou je zdánlivě obyčejná jedlá soda. Ta je totiž skvělým a ekologicky šetrným čisticím prostředkem. Kromě toho má bělící účinky. Vaše utěrky tak budou jako nové. Obvykle není třeba použít ani prací prášek. Přidat ho můžete jen když budou utěrky opravdu hodně znečištěné.

Čisté a voňavé prádlo je snem každé ženy nejen v domácnosti. Jedlá soda je proto nezbytnou součástí jak tohoto snu docílit. Přitom je tento bílý prášek velmi levný a lehce dostupný.

Nejen na utěrky

Velkou výhodou je, že jedlá soda funguje stejně účinně i při nižších teplotách. A tak ji můžete využívat i při praní jiného prádla. Třeba barevných triček, ale skvěle se hodí i na silně znečištěné pracovní oblečení. Jedlá soda si totiž často poradí s mastnotou lépe než drahé průmyslově vyráběné prací prášky. V těch je navíc všemožná chemie.

Používání jedlé sody k praní má ještě jednu velkou výhodu. Je o poznání šetrnější také k vaší pračce. Ostatně, pračku můžete pomocí jedlé sody i snadno vyčistit. Stačí ji nechat prát naprázdno s tím, že do bubnu dáte několik polévkových lžic jedlé sody. Někdy se přidává také ocet. Takže zapomeňte jednou pro vždy na vyvařování utěrek a všeho ostatního a udělejte si život jednodušším.

K TÉMATU  Dešťovka: Ekologické řešení, které oceníte na zahradě i doma

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Tipy a triky našich babiček proti zimnímu nachlazení

Praní prádla není věda. Řiďte se několika pravidly

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Nežijeme v Kalifornii ani v jiné lokalitě, kde sluníčko intenzivně hřeje po celý rok a zelenina či ovoce má několikero sklizní. Čtyři roční období znamenají mimo jiné přizpůsobit své tělo a jeho režim na počasí, které přijde. Na podzim byste se tedy neměla stravovat stejně jako v létě, kdy je tělo dobré spíš ochladit. Co udělá vašemu organismu dobře na podzim?
Ženy v České republice otálejí s těhotenstvím stále častěji. Průměrný věk prvorodičky se zvyšuje a během několika posledních let překročil hranici třiceti let. Lékaři před tímto trendem pravidelně varují a upozorňují, že i na reprodukční kliniky vyráží ženy až v příliš vysokém věku.
Tinnitus je nemoc, která přichází zcela nečekaně, ale nezřídka s námi zůstává po celý život. Často se o ní hovoří jako o civilizační chorobě. Jenže tinnitus není nemoc jako taková, spíše jde o příznak něčeho jiného, jen lékaři stále nevypátrali čeho.
Horoskop na dnešní den bude ve znamení péče o pleť. Pokud jste nezadané a tísní vás samota, vyrazte ven, měsíc přeje seznamování!
Jídlo, zdroj energie, ale také droga, na které je závislá celá planeta. Jídlo řešíme prakticky celý život a ne nadarmo se říká, že jsme tím, co jíme. Potraviny ovlivňují nejen to, zda budeme mít nadváhu, ale také mají vliv na nemoci orgánů v našem těle a působí na náladu, imunitu, kvalitu našeho spánku a celkovou psychickou pohodu.
Přijde vám, že doma máte věčný nepořádek, i když uklízíte celý den? Pak někde zřejmě děláte chybu. Nemusíte se každý den ztrhat, abyste měla doma alespoň zdánlivě uklizeno. Stačí jen znát ty správné vychytávky.
Okořenit si společné partnerské chvíle nemusíte jen v rámci ložnice. Co takhle vymyslet nějaký malý vtípek, na který budete dlouho vzpomínat? Máme pro vás pár tipů, které hravě zvládnete, a kterými svého partnera trochu pozlobíte a vyprovokujete k akci. Pojďte se pobavit i vy!
Rodit ve stylu vévodkyně Kate, které se osvědčila kombinace hypnoterapie, relaxace a dýchacích technik? To můžeme taky! Kolik stojí kurz hypnoporodu a co na něm teď všichni mají? A jaké vyšetření během těhotenství patří k těm nejhezčím? Přečtěte si postřehy naší redaktorky, která tohle aktuálně prožívá!
Jiří Korn, ve svých 74 letech, obdržel čestné uznání na Cenách Anděl 2023, kde byl slavnostně uveden do síně slávy. Tento zpěvák a tanečník je známý svým jedinečným hlasem a působivými pohyby na scéně, stejně jako svým výrazným a někdy excentrickým smyslem pro módu, který se vyvíjel a transformoval během celé jeho kariéry.
Konečně jsme s kamarády vyrazili oslavit to, že nemusíme sedět zavření doma a otevřeli se hospody. Vydali jsme se na párty a zábava nebrala konce. Pití teklo proudem. Bohužel se mi pak stalo něco, na co v životě nezapomenu, i když si to prakticky nepamatuju. Až s pomocí přátel jsem nakonec zjistila, co všechno se tu noc dělo.
Přemýšlíte už nyní nad tím, kam se letos pojedete podívat? Zahraniční dovolená může být naplánovaná s předstihem, ale klidně i rozhodnutím na poslední chvíli. Dovolená v Itálii je mezi Čechy každým rokem velice oblíbená.
Když se řekne slovo jóga, většina z nás si představí cvičení. Cvičení, které má mnoho podob a napomáhá k lepšímu držení těla, k uvolnění nebo posílení svalstva. Jóga je však nejen o fyzickém cvičení, ale i o tom psychickém. Pomáhá posilovat tělo i mysl, a jde v ní především o rovnováhu, spojení a také o duchovno.

Výběr článků

Ach, ti komáři! Letošní rok je na ně obzvlášť bohatý. Koupit si v obchodě repelent je jednoduché, máte široký výběr. A co takhle vyrobit si ho doma? Přírodní repelent vás spolehlivě ochrání nejen před komáry, ale i klíšťaty a dalším hmyzem. Přitom se obejdete bez chemikálií a získáte ochranu i pro citlivou nebo dětskou pokožku.
Suchý šampon je typ vlasového přípravku, který omezuje mastnotu a nečistoty ve vlasech. Na rozdíl od mokrých šamponů a kondicionérů lze suchý šampon nanášet na vlasy, když jsou suché – a právě odtud získal svůj název. Suchý šampon není nutné z vlasů vymývat a obvykle se nanáší na temeno hlavy a další oblasti, kde se může viditelně hromadit olej a lesk.

Nepřehlédněte

PLC House je rodinný dům v argentinském Villa Allende. Byl navržen čistě a lineárně, s ohledem na praktičnost, úspornnost a flexibilitu. Tři ložnice, každá s vlastní koupelnou, prostorný prosklený obývací pokoj s výhledem ven na terasu a vzrostlé stromy. To vše na jednom jediném patře. Není nádherný?
Při plánování dovolené je jedním z klíčových rozhodnutí výběr mezi all inclusive balíčkem a pobytem na vlastní stravování (self-catering). Každá možnost nabízí odlišný zážitek z dovolené, odpovídající různým preferencím a stylům cestování. Ať už si vyberete hotel, airbnb nebo jiný typ ubytování, budete moci najít řešení, které vám bude nejlépe vyhovovat.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek