Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

10 nejoblíbenějších přehrad v ČR aneb kam na dovolenou

V dnešní době je těžké se někam vydat na dovolenou, jelikož všude se setkáte s nejrůznějšími restrikcemi z důvodu Covid-19. Proč se tedy zbytečně vystavovat nebezpečí návštěvy zahraničí? Vždyť v koutech naší republiky je tolik krásných míst, kde můžete strávit skvělou dovolenou, a navíc tak podpořit náš cestovní ruch a ekonomiku?
přehrady v čr lipno
Lipno nabízí mnoho turistických atrakcí. (foto: 123RF)

23. 08. 2021

1.      Lipno

Jako první na mysli vytane každému nejspíš právě Lipno, které patří mezi nejoblíbenější přehrady v ČR. Největší a díky své rozloze možná také nejoblíbenější přehrada u nás láká své návštěvníky na vodní hrátky všeho druhu. Vždyť někdo ji dokonce označuje za české nebo jihočeské moře! Najdete ji na jihu Čech na řece Vltavě, je tak nízko že hraničí až s Rakouskem, takže si při výletu na Lipno můžete sfrknout na kávičku do zahraničí.

přehrady v čr lipno
Lipno nabízí mnoho turistických atrakcí. (foto: 123RF)

2.      Orlík

Na Vltavě se nachází ještě jedna proslulá přehrada – Orlík. Nese název zámku, který se nachází hned u ní. Výlet na vodní nádrž tak můžete doprovodit jeho návštěvou. S malými dětmi nebo jen v páru – Orlík si vychutná každý. A kdo tam ještě nebyl, měl by svou chybu ihned napravit. Vždyť na Orlíku by měl být aspoň jednou za život každý.

přehrady v ČR orlík
Orlík je krásný nejen pro svou přehradu. (foto: 123RF)

3.      Slapy

Poslední nádrží z našeho seznamu, na který patří nejoblíbenější přehrady v ČR, jež se rovněž nachází na řece Vltavě, jsou věhlasné Slapy. Je to šestá největší přehrada v ČR a nachází se docela kousek od Prahy. Proto tam můžete zajet přímo z hlavního města. V okolí se nachází spousta rozhleden a krásných přírodních scenérií, a tak můžete dovolenou nakombinovat: město a příroda v jednom!

4.      Rozkoš

Vodní nádrž Rozkoš najdete už trochu dál od Vltavy, nachází se totiž na severovýchodě Čech v blízkosti Adršpašských skal. Není výjimkou, že turisté, kteří do této oblasti jezdí, navštíví během dovolené oba turistické cíle. Skalní výšiny tak střídá příjemný pohled na rozlehlou vodní plochu, která po náročné turistice člověka skvěle osvěží!

5.      Brněnská přehrada

Jak název napovídá, najdeme ji v blízkosti Brna, centra Moravy. Kdo v Brně žil, bezpochyby přehradu již navštívil. Častým cílem je i hrad Veveří, který s přehradou sousedí. Výborný odpočinek v blízkosti velkoměsta je ideální volbou pro ty, kteří chtějí propojit vodní hrátky s kulturním poznáním.

brněnská přehrada
Brněnská přehrada je oázou kousek za městem. (foto: 123RF)

6.      Dalešice

Od Brna to není k Dalešické přehradě tak daleko, avšak příroda i památky jsou zde již poněkud jiného rázu. Nacházíte se již na Vysočině a okolí se hemží známými turistickými cíli, jako jsou Dalešice a jejich pivovar, obec Dukovany se svou elektrárnou, ale také zřícenina hradu Rabštejn a plno rozhleden. Oblast je doslova protkaná mnoha cyklotrasami, které ocení především příznivci aktivní dovolené.

K TÉMATU  Cestovní pojištění je nutné. Co dělat a jak se zachovat, když vás na dovolené potká smůla

7.      Vranovská přehrada

Na samém jihu Moravy se pak rozprostírá úplný skvost – známá Vranovská přehrada, ke které se sjíždí lidé z celého Česka. Především pro Moravu představuje tato přehrada hlavní cíl turistického ruchu. Důvod je jasný – je to ideální místo pro trávení dovolené s dětmi, jelikož veškeré zázemí je zde naprosto perfektní a uspokojí i nejnáročnější dovolenkáře.

vranovská přehrada
Vranovská přehrada přiláká každé léto mnoho nadšenců. (Foto: 123RF)

8.      Luhačovice

Luhačovická přehrada je málo známá, ale hosty lázeňského města velice oblíbená. Karlovy Vary jsou sice lázně s velkým L, ale Luhačovice za nimi nikterak nezaostávají. Mohou se pochlubit ojedinělou atmosférou, které vděčí stavbám Dušana Jurkoviče. Přehrada se nachází na samém kraji města, avšak je vhodná především pro ty, jež si přejí strávit dovolenou na poklidném místě bez ruchu zábavních atrakcí.

9.      Slezská Harta

Slezskou Hartu najdete v pohoří Jeseníku na severu Čech, podnebí je tu tak trošičku chladnější, ale v parném létě je to nakonec něco, co byste možná i uvítali. Rozhodně je to skvělé místo pro koupání i výlety po nádherné české krajině. Vyzkoušet můžete na přehradě i plavbu lodí nebo rybolov. Mnoho rybářů a návštěvníků ji dokonce považuje za jednu z nejkrásnějších a nejčistších nádrží v ČR.

10. Nové Mlýny

Nové Mlýny je soustava tří přehradních vodních nádrží nacházející se v blízkosti Pálavy a rozprostírající se na řece Dyji. Nejen proto patří mezi nejoblíbenější přehrady v ČR. Jsou velice oblíbené mezi milovníky vodních hrátek, proto se na Nové Mlýny tradičně sjíždí především rodiče s dětmi. Nádrže slouží nejen pro rekreaci, ale i závlahy a výrobu elektřiny.

Můžete se zde věnovat koupání, či rybolovu, ale také mnoha vodním sportům včetně windsurfingu. Také se můžete vrhnout do prozkoumávání nádherného okolí vhodného pro pěší výlety i cykloturistiku.

K TÉMATU  Cviky na krásný a pevný zadek. Inspirujte se u 3 českých youtuberek

Tip: Pokud chcete strávit pár dní u vodní nádrže Nové Mlýny, jednu z nejlepších možností ubytování představuje vinařská obec Pavlov. V ní se můžete ubytovat například v moderním penzionu Nad Pavlovem.

Nové mlýny
Nebo se okoupete tady? (Foto: 123RF)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Cestovatelský magazín: Peru. Objevte kouzlo této destinace

Kostarika: Země adrenalinu a zážitků. Co zde navštívit a podniknout?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Vy ani váš partner nepijete alkohol? Žili jste spolu ještě před svatbou? Váš vztah asi nevydrží. A to i přes to, že jste si před oltářem slibovali lásku a věrnost. V pozoru by měli být i tací, kteří mají odloučené rodiče. Prý je potká stejný osud!
Sociální sítě jsou dnes mocné marketingové nástroje, které nutně nemusí být určeny jen k propagaci byznysu nebo nějakého produktu. Mohou to být zrcadla nás samotných a lze si z nich vytvořit i pasivní příjem. Stačí, aby byl instagramový profil dostatečně atraktivní, získal určitý počet sledujících a byl hojně navštěvovaný. K tomu všemu mohou přispět instagramové šablony a dalších několik tipů.
Lana a provazy jsou báječný retro a vintage doplněk jakéhokoli interiéru. I moderní bydlení můžete podtrhnout jedním z těchto kousků. Nejčastější uplatnění pro lano je designové osvětlení, ale uplatnění najde i jinde. Inspirujte se!
Retro nábytek je v módě a vintage je stále skloňované slovo. Retro nábytek má své kouzlo, které nás přenese do jiných časů. Uvažovali jste ale i o kouzlu retro zvuku?
Zápach z pračky dokáže pořádně znepříjemnit život. Kromě toho, že se šíří po celé koupelně, může zasáhnout i prádlo. Příčin může být víc, ale většinou je problém přímo v pračce. Máme proto pro vás pár tipů, které vám pomohou udržet pračku ve skvělé kondici.
Nošení dioptrických brýlí neznamená, že byste měli automaticky zanevřít na make-up. Naopak. Dokonce existují i speciální návody, jak se nalíčit tak, aby make-up dokonale ladil s vašimi brýlemi. Ať už nosíte brýle na blízko nebo na dálku, s obroučkami nebo bez, ideální make-up můžete vykouzlit každé ráno.
Několikrát denně slýcháme že tent o či onen šampón pomůže našim vlasům od kořínků až po konečky. Dámy, která z vás trpí na roztřepané konečky vlasů dáte nám zapravdu, že jediné, co jim zaručeně pomůže je kadeřník. Ale ještě, než půjdete opět ke kadeřníkovi, vsaďte na účinnou prevenci.
Děti i domácí mazlíčci umí být roztomilí. Tihle prckové sice ještě nosí pleny, ale už mají doslova záchvat smíchu. A může za to pes! Slyšet dětský smích je rozhodně lepší, než křik. Možná se budete smát s nimi!
Už jste někdy slyšeli o ASMR? O technice, která vám díky souboru zvuků dopřeje příjemný pocit uvolnění, relaxace a pomůže vám rychleji usnout? Pokud ještě ne, lepší pozdě než vůbec. Mrkněte, v čem spočívá její tajemství. A proč jí propadlo tolik lidí.
Odkládáte prezentaci, kterou jste už měly dávno odevzdat? Přesouváte důležitou schůzku, která je pro vás zásadní? Děláte všechno možné, než abyste konečně sedly k důležitému úkolu, který jste si naplánovaly? Vítejte! Pravděpodobně vás zcela ovládla tzv. prokrastinace. Jak se postavit nekonečnému odkládání věcí na neurčito?
Historie nás často fascinuje. Proč se zabývat dějinami státu nebo světa, když ta nejlepší učebnice historie vás může čekat ve vlastní rodině. Sestavte si rodokmen a uvidíte. Třeba získáte nové příbuzné a s nimi nové vztahy, nové zajímavé kontakty a přátele nebo překvapivé odhalení!
Pod střechou každé domácnosti se dnes a denně odehrávají různé scénáře. A my můžeme jenom odhadovat, jakým problémům se v jednotlivých domech musí čelit. Pojďme to však vzít z trochu jiného, obecnějšího hlediska a prozraďme si, jaké problémy sužují českou společnost jako takovou.

Výběr článků

Ačkoliv plastická chirurgie neustále piluje technologie, díky kterým úspěšně bojujeme proti stárnutí, čím dál větší popularitě se těší obličejová jóga. Tušíte správně, je to cvičení jako každé jiné, ovšem face jóga má za cíl procvičit svaly v obličeji. Pokud nevíte jak začít, není nic jednoduššího než dát follow těmto influencerkám a výsledky se brzy dostaví.
V životě jsem si nikdy nevedla špatně po finanční stránce, to však neznamená, že bych si mohla nějak vyskakovat. Proto jsem začala přemýšlet, kde přijít k dalším penězům. Pak jsem narazila na nabídku online casina, přišlo mi to jako skvělá možnost, jak si přivydělat z domova. Řekla jsem si, že zkusím štěstí. To jsem však ještě nevěděla, že je to jedna velká past.
Před časem jsme se s partnerem rozhodli, že po svatbě a pořízení bytu bychom rádi měli miminko. To jsem ale netušila, jaké utrpení mě bude čekat.

Nepřehlédněte

Vybíráte mobilní telefon pro dítě? Nejdůležitější je řídit se zdravým rozumem. Dítě v první třídě mít telefon nemusí. Kdy je tedy vhodný čas a co zohlednit při výběru?
Příští víkend jsou tu Vánoce, takže je nejvyšší čas sladit vaši domácnost do svátečního duchu. A i když je pro Vánoce nejtypičtější kombinace barev červená, zlatá a zelená, máme pro vás tipy na výzdobu, které ovládly letošní rok 2022. Nechte se inspirovat zajímavými prvky, barvami i materiály.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek