Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Jak poznat mentální anorexii? Nepodceňujte tyto příznaky

Mentální anorexie je choroba psychického i fyzického rázu, která nás dokáže pořádně vystrašit. Zvláště, pokud se něco takového děje našemu dítěti. Bezesporu je ji třeba řešit s odborníky, jelikož může vážně poškodit zdravotní stav člověka. Nejdříve ale musíte sami zjistit, že jí daná osoba trpí. Nejčastěji se vyskytuje u dívek, avšak setkat se s ní můžeme u jakéhokoliv pohlaví i v každém věku. Jak ji poznat, abyste včas dokázali zamezit jejímu prohlubování?
mentální anorexie
Poruchy příjmu potravy zahrnují i mentální anorexie. (foto: 123RF)

20. 09. 2021

Čím se mentální anorexie vyznačuje

Anorexii je někdy těžké identifikovat, protože svou roli hrají emoce. Někdy má člověk jen krátké období, kdy ho zaujme nějaká dieta nebo způsob stravování a nemusí se hned jednat o chorobné hubnutí. Nicméně je třeba brát v potaz, že anorexie může být smrtelná nemoc a je důležité jí včas zabránit. Mentální anorexie se vyznačuje následujícími faktory:

  • neutuchající touhou po hubeném těle,
  • chorobným strachem z obezity,
  • zkresleným vnímáním vlastního těla
  • výrazným omezením příjmu potravy.

Jaké dopady má na tělo?

Všechny výšeuvedené faktory vedou ke snižování hmotnosti, které je již pro okolí viditelné. Kromě snížené hmotnosti jsou příznaky, které anorexii provázejí, následující:

  • absence menstruace,
  • snížené libido,
  • pokles nálady až deprese,
  • poruchy spánku,
  • anemie,
  • vypadávání vlasů,
  • bolesti břicha a zácpa,
  • řídnutí kostí,
  • snížený krevní tlak a zimnice.

Výčet problémů, kterým je tělo vystaveno při takovém přílišném hubnutí nemusí být úplný. Avšak jedná se o nejčastější příznaky, které anorexii doprovázejí. Především si všímejte svého okolí a neberte na lehkou váhu svá podezření. Pravidelnější diskuze na téma stravování a vzhled těla, ale také vyslechnutí a porozumění mohou zachránit život.

Jsou vůbec nějaké předpoklady?

V zásadě se mentální anorexie vyvíjí u dívek a mladých žen, přičemž porucha obvykle začíná v dospívání. Svou klíčovou roli hrají u dívek nadměrné obavy o váhu, nicméně se spekuluje, že svou roli může hrát i určitá genetická predispozice. Nelze přehlížet ani rodinné a sociální zázemí. Mnoho pacientů patří do střední nebo vyšší socioekonomické třídy, jsou pedantští, náchylní k obsedantnímu chování a nastavují velmi vysoké standardy pro úspěch.

Jak pacient vlastně uvažuje?

Mentální anorexie může být mírná a krátkodobá, ale existují případy těžkého a neléčitelného onemocnění. Průběh je typicky takový, že většina pacientů obává, že trpí nadváhou nebo že některé části těla (třeba stehna) jsou příliš tlustá. Trvají na tom, že zhubnou, a to navzdory ujištění a varování přátel a rodiny, že jsou hubení nebo dokonce že jsou již podvyživení.

K TÉMATU  Zánětlivá rakovina prsu je agresivní a zákeřná. Odhalte ji včas a nepodceňujte příznaky

Obavy o svou váhu se u pacienta však trvale objevují až se vyvine chorobně zkreslená představa o vlastním těle.

Pacient může:

  • studovat různé typy stravování, hledat nejméně kalorickou variantu,
  • hromadit, skrývat nebo vyhazovat jídlo,
  • omezování jídla spojit s přílišnou fyzickou aktivitou, která má sloužit ke snižování hmotnosti,
  • nebo naopak příjem potravy zmnohonásobit a skrývat následné zvracení. Daná problematika se nazývá bulimie a vyskytuje se u 30–50 % pacientů. Ostatní pacienti jednoduše omezují příjem potravy.

Jak s anorexií bojovat?

Většina procesů souvisejících s anorexií začíná především v hlavě. Proto je důležité pracovat s pacientem především v psychologické rovině a to dlouhodobě. Pacienti se mohou cítit dobře, avšak klíčem k diagnostice je identifikovat trvalé proaktivní úsilí, aby se zabránilo přibývání na váze a intenzivnímu strachu z obezity, který se s úbytkem hmotnosti nezmenšuje.

Co dělat s pokročilým stupněm anorexie?

V těžkých případech je naopak klíčové rychle nabrat zpátky úbytek hmotnosti. Při rychlém nebo silném úbytku hmotnosti, kdy je tělesná hmotnost snížena o více než 75% doporučené hodnoty, je nutné váhu okamžitě obnovit, a proto je třeba vzít v úvahu možnost hospitalizace pacienta. Jinak se pacient často léčí doma pod dohledem specialistů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Srdeční nemoci i nehody. Na co se v Česku nejčastěji umírá?

Obsedantně-kompulzivní porucha: problém doprovázený úzkostí

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Naši domácnost mohou sužovat nevítaní nepřátelé, kteří nás po ránu nemile překvapí. Jsou jimi brouci, kterým se někdy zkrátka líbí víc v domě než na zahradě, kde mají obvykle svá obydlí. Pokud i k vám domů doputovali drobní tvorové, kteří sice v mnoha případech škodliví nejsou, ale v ostatních ano, prozraďme si, jak s nimi bojovat.
Celý den v jednom kole. Práce, děti, rodiče, domácnost. Nedej bože, když do toho zazvoní telefon a tam se ozve plačící kamarádka, že jí opět ten její nadával. Najednou vám začne docházet, že je toho na vás prostě moc. Kde se stala chyba? Příliš jste začali obětovat své vlastní životní štěstí a darovali jste ho na stříbrném podnose jiným lidem. Pomalu tento program změníme. Konec sebeobětování!
Avokádo se stalo součástí našich jídelníčků, kdy z něj můžeme připravit výtečné guacamole, využít jej jako náhražku másla nebo použít jako základ na zdravou pomazánku. Jenže avokádo skvěle neposlouží jen v kuchyni, jeho využití sahá daleko za kulinářskou sféru. Víte, k čemu všemu se vám může doma hodit?
Vybrat si brýle je tuze složitá věc, kterou není radno podcenit. Aby na vás brýle (ať už dioptrické či sluneční) vypadaly dobře a cítili jste se v nich přímo bezvadně, je potřeba, aby tzv. "seděly“ na váš tvar obličeje.
Každý den zabrousíte jednou nebo i víckrát na Facebook či Instagram a sledujete své oblíbené účty. Je jedno, co vám přinášejí a dávají. Koukáte na ně, protože vás baví. A čím víc lidí na příspěvek kouká, sdílí ho, komentuje nebo lajkuje, tím větší má potenciál k obchodování. Zkuste to také.
Zarámované fotky jsou klasika, ale co takhle vytvořit celou stěnu ze vzpomínek na vaše zážitky nebo ratolesti, když vyrůstaly? Rámy a rámečky poslouží jako krásná dekorace. Vhodným poskládáním můžete stvořit koláž podle vašeho vkusu, od zvoleného materiálu rámečků až po snímky, které zvěčníte na zdi. Můžete je pak podle libosti měnit a prohazovat. V rámečku ale nemusí být jen fotka, jak uvidíte v naší galerii.
Může sýr přivolat noční můry? A jak je to s kořeněnými jídly? Dejte si pozor na to, co jíte. Váš spánek i sny totiž může ovlivnit nevhodná strava. Pokud se v noci převalujete nebo máte problém zabrat, vina může být i v jídle.
Spousta lidí je se svým životem nespokojená. Někomu se nelíbí postava, jinému nos, další si stěžuje na vztah, který prožívá. Proto se většina z nás ubírá k brouzdání na Instagramu, který je doslova zahlcen perfektními fotografiemi života jiných lidí. Mnoho influencerů se ale tomuto „trendu sociálních sítí“ snaží postavit a ukazují také pravou realitu než tu vysněnou. Jednou z takových influencerek je Bree Lenehan.
Split je druhým největším městem v Chorvatsku a každoročně láká mnoho turistů. Toto místo spojuje dávné krásy historie s moderním způsobem života. Čekají vás zde krásné památky, skvělé jídlo a mnoho zajímavostí, které byste si neměli nechat ujít.
Nevolnost, průjmy, zácpy, nadýmání, nafouklé břicho. Připadá vám to povědomé? Taky vás sužují tyto zdravotní problémy? Mám pro vás dobrou zprávu! Z těchto potíží vede cesta ven! Stačí do vašeho života zařadit těchto 5 tipů a vaše trávení vám poděkuje. Věřím, že nejen vaše trávení, ale i vaše psychika, jelikož špatné trávení nás díky nepříjemných problémům může dostávat do stresu.
Měla jsem vždycky jasnou představu o tom, co budu dělat a jakým směrem se můj život bude ubírat. Jsem cílevědomá, to mám asi po své matce. Vždy jsem věděla, že chci studovat a potom se věnovat tomu, co mě baví a zajímá. Nepřipustila jsem si, že bych mohla dělat obyčejnou práci. Tak nějak jsem si myslela, že manuální práce ani není pro mě.
Nikdy jsem nepatřila mezi ženy, které vyhledávají jiné partnery a nevěra jim nic neříká. Vlastně jsem se vždy považovala za zastánkyni věrnosti. Po svatbě jsme se nastěhovali do řadovek. Tam jsme se seznámili i s našimi sousedy.

Výběr článků

S příchodem vánočního období se nevyhnutelně mění nejen atmosféra domova, ale i pracovní prostředí. Jak zvládnout Vánoce v práci bez ztráty pohody a efektivity? Dnešní článek se věnuje právě této otázce a přináší pět praktických rad, jak skloubit vánoční radost s pracovními povinnostmi. Ať už jste zaměstnanec nebo vedoucí týmu, naše tipy vám pomohou vytvořit vánoční atmosféru v práci, která zlepší náladu a přispěje k dobrému týmovému duchu.
Někdo se narodil jako barvoslepý a celý život neviděl nic z barev tak, jak je vnímáme my ostatní. Jaký je to asi pocit, spatřit to všechno kolem poprvé? Speciální brýle umožní takovým lidem vnímat barevné spektrum. A tady se můžete podívat na reakce lidí, kteří to právě zažívají.

Nepřehlédněte

Doba od 21. února do 20. března patří jenom Rybám, poslednímu dvanáctému znamení zvěrokruhu. O Rybách je známo, že jsou znamením důvěřivým a empatickým. Mají rády jistotu a dokážou lidem porozumět víc než kdokoliv jiný.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek