Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Kegelovy cviky: Cesta za lepším postelovým uvolněním

Málokterá z nás má cvičení v oblibě – chceme se mu vyhnout co se dá a doufáme, že to bez něj zvládneme. Existují ale cviky, které nejsou tolik náročné, a zároveň dokáží změnit život k lepšímu. Ať už v oblasti zdraví nebo sexu. V obojím případě se budete cítit mnohem lépe poté, co budete pravidelně cvičit Kegelovy cviky.
Kegelovy cviky
Kegelovy cviky by měla do svého denního harmonogramu zařadit každá žena. (foto: 123Rf)

24. 11. 2021

K čemu jsou Kegelovy cviky vlastně dobré?

Kegelovy cviky nemají jen jednu funkci, přínosné jsou hned pro několik oblastí života žen. Procvičení svalů pánevního dna a jeho celkové zpevnění má následný dopad na to, že:

  • Udržují vnitřní orgány na správných místech: močový měchýř, dělohu, konečník a tenké střevo.
  • Ženské intimní partie jsou užší a pružnější – čím užší je pochva, tím větší je citlivost během sexu a orgasmy jsou procítěnější.
  • Chrání před močovou inkontinencí (únikem moči), ke které může docházet pravidelně nebo v situacích jako je kýchání, zvedání závaží nebo běh.
  • Bez pravidelného cvičení Kegelových cviků svaly s věkem ochabují a již nemohou účinně vykonávat své funkce. Výsledkem je rychlý pokles kvality života.

Pokud se obáváte, že trpíte jedněmi z výše uvedených problémů, nebo se jen necítíte v takové kondici, jako byste si přála, existuje pouze jedna cesta ven – pravidelně cvičit.

Není na tom nic náročného

Krása klasického Kegelova cvičení spočívá v tom, že jej lze provádět diskrétně a téměř za jakýchkoli podmínek: i když stojíte v autobuse, dokonce sedíte v kancelářské židli nebo lenošíte na gauči před vaší oblíbenou televizní show. Cvičení netrvá déle než 10 minut. K dosažení správného výsledku stačí vybrat libovolné tři cviky a cvičit je alespoň jednou denně. Nejčastější výchozí poloha je jednoduchá: sedět, stát nebo ležet. Je důležité, abyste se cítila maximálně pohodlně a uvolněně.

Zásady pro cvičení

Mějte na paměti, že tělo se nemá přetěžovat a rozhodně by se neměla dostavovat bolest nebo přílišné vyčerpání. S cvičením začínejte pomalu. Důležitá je pravidelnost. Opakovat jeden cvik byste měli maximálně 3–5x. Vždy při cvičení dbejte na dýchání, které by mělo být pravidelné. A to hlavní zní: uvědomujte si svaly, se kterými pracujte.

K TÉMATU  Redakční průvodce jógou. Jaké druhy jógy vám nabízí současná studia a jak si vybrat ideální cvičení právě pro vás?

1. Rychlé stahování

Proveďte toto klasické Kegelovo cvičení 10krát a to tak, že musíte co nejrychleji stáhnout a uvolnit svaly pánevního dna. Dopřejte si 7-10 sekund odpočinku a opakujte cvičení s vysokou intenzitou.

2. Nádech-výdech

Zhluboka se nadechněte a postupně stahujte svaly pánevního dna tak silně, jak jen můžete. Když si uvědomíte, že již nemáte sílu na větší stažení svalů, vydržte v této pozici po dobu 3–5 sekund.

3. Uvolňování

Opakujte cvičení z předchozího odstavce s jednou změnou: vydechujte nyní velice rychle. A zároveň stejně rychle uvolněte své svaly, jako byste s jejich pomocí vytlačovala vzduch z pochvy.

4. Výdrž

Stiskněte svaly tak silně, jak můžete, a zůstaňte v tomto stavu po dobu 10 sekund. Proveďte 5-7 opakování a pokaždé prodlužte svalové napětí o 1-2 sekundy.

5. Můstek

Lehněte si na záda, ohněte kolena. Aniž byste zvedala nohy a ramena z podlahy, zvedněte pánev co nejvýš. Přitom není nutné svaly pánevního dna stahovat. Držte po dobu 5-10 sekund. Tento pohyb nejenže bojuje proti inkontinenci, ale navíc dokonale zpevňuje hýždě.

7. Kroucení boky

Stoupněte si a nohy roztáhněte na šířku ramen, dlaně si položte na boky. Pohybujte boky ze strany na stranu a mírně pokrčte kolena. V krajním levém nebo pravém bodě stlačte svaly tak silně, jak můžete. A uvolněte je, když se boky začnou pohybovat opačným směrem.

Jak cvičení ještě zefektivnit?

Cvičební pomůcky mohou maximalizovat účinek vašeho cvičení. Nejznámější jsou v této oblasti venušiny kuličky. Při cvičení je vaším úkolem zabránit tomu, aby vám během něj kuličky vypadly z pochvy. To klade další nároky na svaly pánevního dna a zefektivňuje cvičení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Cvičení pilates formuje postavu. Pozor však na několik chyb

K TÉMATU  Menstruační kalhotky: Menstruace plná pohody a ekologie

Jógové pozice pro zdraví: 7 cviků, které protáhnou i potěší

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Všimli jste si, jak se doba s každým rokem mění? Takové proměny najdete všude – v jídle, módě i v kosmetice. A zatímco ještě nedávno platilo, že čím víc kosmetiky jste si nanesli na pleť, tím jste byli více cool, dnes už se vše zase vrací zpátky k jednoduchosti.
Zažil to jistě každý z nás. Stačí pobyt venku, když počasí zrovna nepřeje, stejně tak jako trávit čas v místnosti, kde klimatizace jede na plné obrátky. Studené ruce sice mohou být naprosto běžným jevem, ale také mohou signalizovat zdravotní problém.
Každý rok vznikne nějaký song, který pak dobývá žebříčky celosvětových hitparád, slyšíme ho na každém rohu, skáče na nás pomalu i z lednice. Na některé hity časem zapomeneme, ale o takových tu dnes nebude řeč. Až udeří první mrazíky, tyhle letní písničky vás zaručeně rozehřejí a rozproudí vám krev v žilách. Pojďme si připomenout hity, které známe úplně všichni a vždycky si na ně rádi na diskotéce nebo u moře zatancujeme, nebo si je aspoň v duchu zanotujeme.
Otevřete se předpovědi pro svůj životní kompas v roce 2024. "Co vám hvězdy předpovídají v novém roce" je průvodce vaším osudem podle astrologie. Od lásky po kariéru a osobní růst, objevte, jak se konstelace planet postaví do vaší přízně a jak můžete využít jejich vliv pro úspěch a štěstí v nadcházejícím roce. Připravte se na dobrodružnou cestu za hvězdami, kde vás čekají překvapení a nové možnosti.
Praní prádla je každotýdenní činnost, ke které se musí přistoupit. Koše totiž začínají přetékávat a člověk najednou nemá, co na sebe. Je proto klíčové, abychom našemu použitému oblečení zase vdechli nový život. Jenže jak k praní prádla přistupovat? 
Mluví se o tom hodně. Pozitivně i negativně. A my už se také rozhodly, že nasedneme na elektrooře. Výsledek je naprosto úžasný. I za dodržení stanovených pravidel jsme se staly královnami a užily si volnost, kterou cyklistika nabízí. Elektrokolo je prostě super!
V dnešním prohlášení z Buckinghamského paláce bylo oznámeno, že britský král Karel III. čelí rakovině. Monarcha, který nedávno absolvoval zákrok kvůli zvětšené prostatě, nyní zahájil léčbu, ačkoli konkrétní typ rakoviny nebyl zveřejněn.
Oválné vany i umyvadla, dřevěné podlahy nebo přiznaný beton, a také všudypřítomná šedá barva podlahy nebo obkladů. To jsou koupelnové trendy pro rok 2019.
Čas prázdnin a dovolených je přímo balzámem pro duši i pro tělo. Ne už tak pro pleť - sluneční paprsky, UV záření, horko, slaná a chlorovaná voda můžou pleť hodně dehydratovat. Víme, jak vypadat skvěle celé toto období. Klíčovým pomocníkem jsou pleťové masky.
Ve světě módy, kde rychle se měnící trendy určují rytmus sezónních kolekcí, určité prvky šatníku si zachovávají svůj neměnný charakter elegance a univerzálnosti. Dámská košile, díky své všestrannosti a nadčasovému designu, představuje klíčový prvek dámského šatníku, který lze úspěšně použít při vytváření jedinečných stylizací pro nejdůležitější příležitosti. Značka TATUUM, s dlouholetou tradicí ve vytváření vysoce kvalitního oblečení pro ženy, nabízí dámské košile, které okouzlují jemnou elegancí a dokonalostí zpracování a stávají se nezbytným společníkem výjimečných chvil.
Kreativitě při balení dárků se žádné meze nekladou. Taštička vám sice ušetří čas, na druhou stranu, pěkný balíček v balícím papíru se stuhou nic nenahradí. Když se na balení trochu vyřádíte a přijdete s něčím originálním, vždycky to bude úspěch, a navíc do vaší práce s balením otisknete i svou snahu, a to se vždycky cení. Inspirujte se nápady na balení dárků ve videu.
Liběna Rochová, přední česká módní návrhářka, zakladatelka Studia LR, ale také vedoucí Ateliéru designu oděvu a obuvi na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Svoji tvorbu představila celému světu. V Paříži, Lyonu, Vídni, Düsseldorfu, New Yorku, Los Angeles, Bombaji, Dillí a v mnoha dalších destinacích. Jak se k módní tvorbě dostala a jaké překážky musela překonat?

Výběr článků

Čekáte na to, až špinavé hrnky od kávy, které se hromadí ve dřezu, umyje váš partner? Jestli nechcete čelit riziku rozchodu i úzkostným pocitům beznaděje, raději to vezměte do vlastních rukou. V sázce je až příliš mnoho!
Možná závidíte mužům, o kterých se říká, že zrají jako víno. Herci, zpěváci nebo třeba sportovci, kteří po dvacítce vypadali tak nějak nedospěle a rozhodně ve vás neprobouzeli vášně, vám možná po čtyřicítce či padesátce začínají připadat přitažliví. Co na tom, že mají prošedivělé skráně, které se většinou ani nesnaží zakrývat barvou.

Nepřehlédněte

Make-up kdekoliv. Tyhle kosmetické vychytávky poradí, jak vytvořit vlastní rozjasňovač, čím nahradit pudr nebo udělat rychlé kontury obočí.
Rostliny nerozeznávají čtyři roční období jako my lidé, ale pouze dvě. Ovšem od podzimu až do jara mají pokojové rostliny období takzvaného vegetativního klidu. Je chladno a brzy se stmívá, proto rostlinky přestávají tak rychle růst a kvést a prožívají zimní spánek.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek