Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Nejčastější sny: Jaké se nám zdají nejvíce a co znamenají?

Každou noc se nám během spánku může zdát třeba i 5 snů, jejichž délka je nejčastěji 15 až 40 minut. Odborníci na sny vysvětlují, že naše sny odrážejí základní vzorce lidského chování. Odráží to, kdo jsme, co potřebujeme a v co věříme. Jaké jsou nejčastější sny a jaký je psychologický pohled na to, co znamenají?
nejčastější sny
O čem se nám nejčastěji zdá? (foto: 123RF)

09. 08. 2021

Sen, kde vás někdo nebo něco pronásleduje

Mezi nejčastější sny patří to, když nás někdo pronásleduje. Znamená to, že se ve svém životě vyhýbáte problémům místo toho, abyste je řešili. Možná se vám mozek snaží poslat zprávu, že něco vyžaduje vaši okamžitou pozornost a vy musíte problém vyřešit.

Sen o padání

Tyto sny mohou znamenat hlubokou úzkost a ztrátu kontroly ve vašem bdělém životě. Podle snáře se padající sen stává nejčastějšími ze všech snů, které máme po celý život. Předpokládá se, že to je známka toho, že se něco ve vašem životě vymkne kontrole, ať už je to vaše práce, vaše finance, manželství nebo některý z vašich vztahů.

„Nahý sen“

Sen, v němž jste nazí (zejména před skupinou dalších lidí) je známkou nejistoty. Také ponížení, hanby nebo pocitů zranitelnosti. Psychologové věří, že tento sen může být poselstvím, že je třeba se osvobodit a vymanit se z vazeb, které nás drží.

Sen o neúspěchu na zkouškách

Pokud jste studentem, jsou tyto sny zjevně součástí úzkosti spojené se zkouškou. Ale pokud jste starší a absolvovali jste zkoušky před mnoha lety a stále máte sen nebo dokonce noční můru o návratu na vysokou školu, buďte si jisti, že na této konkrétní zkoušce neuspějete. Tyto typy snů se většinou týkají vašeho výkonu jak doma, tak v zaměstnání.

Když jste byli na škole, vaším hlavním zaměstnáním bylo studium, ale nyní se sny o neúspěchu ve škole obvykle odráží ve vašem strachu, že se v práci stane něco špatného.

Sen o probuzení

Je to jeden ze snů, které se často vyskytují v ranních hodinách, když jste téměř vzhůru, ale ne úplně. V tomto snu máte pocit, že jste se probudili, a začnete se věnovat své každodenní rutině: čištění zubů, kontrola telefonu, oblékání, snídaně nebo dokonce provádění konkrétního úkolu atd. Tyto sny se obvykle stávají, když jste neustále ve stresu nebo se velmi obáváte nadcházejícího dne a chcete být plně připraveni čelit výzvě.

K TÉMATU  Dopřejte vašim nohám to nejlepší a obujte zdravotní obuv

Hadí sen

Vidět hada nebo být jím kousnut znamená nějaké skryté obavy, které vám hrozí. Tento sen vás může upozorňovat nebo varovat před něčím ve vašem životě, o čemž si nejste vědomi nebo co se to ještě neobjevilo. Podle některých odborníků lze hada považovat za falického a symbolizovat pokušení, nebezpečí a zakázanou sexualitu.

Aby to ale bylo i trochu matoucí, některé komunity berou hada jako pozitivní symbol představující uzdravení, poznání a moudrost. Vyberte si!

Létající sny

Většina létajících snů je příjemná, šťastná a vzrušující. Obvykle se jedná o „jasné sny“, což znamená, že jste si vědomi toho, že sníte. Tyto sny obvykle nejsou intenzivní a chybí jim jakýkoli hluboký význam. Pravděpodobně se jimi nemusíte nějak hlouběji zabývat. Jen si užijte radost z toho, že jste v noci zažili příběh, který jste napsali a režírovali vy!

Je to pouze známka toho, že si užíváte volnost, které se vám v běžném životě nedostává, jelikož máme všichni povinnosti, jak pracovní, tak i domácí. Nic za tímhle snem prostě nehledejte, jen uvolnění mysli.

Sen, kde nemůžete utéct

Je to noční můra, kterou mnozí z vás už jistě měli. Bez ohledu na to, jak moc se snažíte, prostě nemůžete běžet! Váš život závisí na běhu, ale nějak běžíte zpomaleně, nebo máte někdy pocit, že máte tak těžké nohy, že je prostě nezvednete. Tento sen se se vám zdá, když trpíte nízkou sebeúctou, nedostatkem sebevědomí, nebo když procházíte situací, kdy se cítíte bezmocní! Pokud se vám tento sen opakuje, musíte urgentně změnit několik věcí ve svém životě.

A jaký sen se nejčastěji zdá vám?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jídlo dokáže ovlivnit naše sny. Horký šálek si na noc raději nedávejte. Čemu se ještě vyhnout, když se vám špatně spí

K TÉMATU  Orthorexie: Když se ze zdravého jídla stane posedlost. Jak moc řešíte stravu?

Kvalitní spánek umí s tělem zázraky. Jak se ale dobře vyspat?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Připravuje vás o nervy celulitida nebo akné? Řešení těchto kosmetických problémů představuje olej z čajovníku australského. Mimochodem, ten vás zbaví také lupů a pomáhá zneviditelnit vzhled jizev!
Být krásná v každém okamžiku. To je jeden ze základních nároků, které moderní společnost klade na ženy. Obvykle jde o požadavek nejdůležitější a v mnoha situacích dokonce jediný. S váhou, drobnými potížemi pokožky nebo stylem oblékání sice mohou příslušnice něžného pohlaví něco dělat, chtějí-li, ale existují i estetické nedostatky, s nimiž se život mění v peklo.
Jaká je optimální délka spánku? Všechny vědecké výzkumy, které byly uskutečněné v posledních několika letech, se shodují na tom, že tím jediným správným počtem je osm hodin. Proč? Protože jedině díky osmihodinovému spánku může naše tělo fungovat tak, jak má.
Jeden z nejvzrušivějších momentů každého roku nastal, vyrážíte na dovolenou. S tím je ale spojená řada povinností a výzev, mezi něž patří balení. Pro někoho je tato aktivita zcela zábavná, a navíc ještě umocněná o těšení se. Pro druhé balení představuje zase stres, který chtějí mít co nejdříve za sebou.
Dnes dáváme přednost sedací soupravě, ale pokud nám to prostor dovolí, proč si nedopřát klasiku? Křeslo v obývacím pokoji je pohodlné a zamilujete si ho! Ušáky, relaxační, rozkládací, moderní i elegantní nebo kožená klasika, vyberte si podle stylu vašeho interiéru.
Našli jste v domácnosti potravinové moly? Neznamená to, že u vás doma vládne chaos a nepořádek. Nejčastěji se do našich obydlí tito malí škůdci dostanou v tašce s potravinami. Ano, nejčastěji si je domů přineseme. Druhá možnost, jak se dostanou dovnitř je, že přijdou od sousedů nebo dovnitř vlezou okny. Naštěstí způsobů, jak se jich zbavit, je několik. Proto, pokud nezabere jeden, vyzkoušejte další!
Působí váš domov neosobním dojmem? Necítíte se doma příjemně? Je načase se pustit do zútulnění! Nemusíte investovat do příliš rozsáhlé a finančně náročné rekonstrukce. Stačí vsadit na drobnosti, které však mají na konečném vzhledu domácnosti obrovský vliv. Čím začnete nejdříve?
Kolagen je jedna z nejdůležitějších bílkovin ve vašem těle. Je hlavní složkou pojivových tkání, které tvoří několik částí těla, včetně šlach, vazů, kůže a svalů. Kolagen má mnoho důležitých funkcí, včetně zajištění struktury pokožky a posílení kostí.
Asi máte taky zažité, že utěrky by se neměly prát v pračce. Namísto toho je pravděpodobně vyvařujete. Tahle metoda má ale jeden zásadní háček. Vyvařování není k utěrkám zrovna dvakrát šetrné. Jsou po něm sice opravdu čisté, ale postupně vám řídnou, a vy tak musíte kupovat stále nové a nové kousky. Naštěstí existuje mnohem šetrnější alternativa.
Byla krásná jako žádná jiná. Muži se o ni prali. Dostávala jednu roli za druhou a dosyta si užívala veškeré slávy, kterou jí povolání herečky přinášelo. Avšak ani ona se bohužel nevyhnula mnohému trápení, které si pro ni osud přichystal.
Tuhé mýdlo zná každý. Z našich domácností jej vytlačilo mýdlo tekuté, takže klasická tuhá mýdla jsme si zvykli dávat tak maximálně do skříně pod oblečení, aby nám ho hezky provonělo. Jenže v poslední době se k nám zase vrací, a nejen mýdlo tuhé ale na trhu se objevily i tuhé šampony na vlasy.
Jak dlouho mohou děti sledovat denně televizi? Záleží na věku nebo ne? Může sledování některých programů poškodit jejich zdraví?

Výběr článků

Výroba domácí kosmetiky není složitá, a navíc je to zábava. Vaší pleti udělají výrobky z přírodních ingrediencí určitě dobře. Už žádná chemie! Je fajn, že můžete ovlivnit složení vaší kosmetiky. A péče o vaše tělo bude tak pouze ve vašich rukách.
Začít den správně může mít obrovský vliv na vaši produktivitu a celkovou pohodu. Snídaně, která vás dobře nastartuje, by měla být vyvážená, chutná a nabídnout vám potřebnou energii.

Nepřehlédněte

Mnoho mužů i žen od pěstování masožravek odradí to, že jsou náročné na péči a je nutné je pravidelně krmit. To však není pravda. Masožravá rostlina nepotřebuje nic víc než jiná obyčejná pokojová rostlina.
Naše manželství jsem vždy brala jako ideální soužití muže a ženy. Všichni naši známí nás měli jako vzor toho, jak by to v dlouhodobém vztahu mělo vypadat. Byla jsem do manžela zamilovaná od svých dvaceti let, po několika letech mě požádal o ruku. Jak jsem se ale mýlila v tom nejbližším člověku, kterého mám, to si ani nedokážete představit! Než se objevila jeho nemanželská dcera...

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek