Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Bezpečnost dítěte. Jak mu zařídit a vybavit pokojíček?

Věcí, které máme doma a jsou potenciálně životu nebezpečné, je bezpočet. Od různých chemikálií v koupelně až po ostré rohy nábytku. A jakmile si pořídíte malé dítě ukáže se, že vlastně celý váš dům je jedno velké nebezpečí.
bezpečnost
Děti jsou hravé a zkoumají vše, co jim přijde pod ruce. (foto: 123rf.com)

06. 01. 2022

Ale pojďme se přestat společně bát, že se dítě doma jakkoliv zraní a dejme si pozor na ty nejčastější zdroje zranění. Jak zařídit pokojíček tak, aby to neohrozilo bezpečnost dítěte?

Začněme nábytkem

Dětský pokoj je vlastně jednou z mála místností v domě, jejíž interiér se často mění s tím, jak dítě vyrůstá. K vybavení dětského pokoje vždy přistupujeme s přihlédnutím k zájmům dítěte, jeho fyzickým možnostem a výšce. Neuděláte chybu, když zvolíte nábytek, který je testovaný a vyrobený speciálně pro děti. Takový nábytek by měl být ke stěnám připojený šrouby. Děti totiž na nábytek rády lezou a všelijak zkoumají jeho možnosti. A to by mohlo bezpečnost dítěte ohrozit.

Postýlka pro děti

Hlavní kus nábytku v dětském pokoji je pak samozřejmě dětská postýlka. Tu lze upravit jak dítě roste. I pro ni platí pravidla. Musí být totiž designovaná tak, aby z ní dítě nespadlo. V prvním roce života jsou to především zábrany, které dítě chrání.

Dodáváme, že dítě by mělo mít postel vždy vybaveno kvalitní matrací, přičemž v prvním roce života se také doporučuje nepoužívat polštář, pouze lehkou přikrývku. Pokud budete následně postel měnit za větší, vyberte takovou, která nebude příliš vysoká. Dvouleté dítě běhá sem a tam, z postele však stále spadnout může.

Zásuvky neberte na lehkou váhu

Bezpečnost dítěte je velmi ohrožena s prvními krůčky. Děti jsou zvědavé a snaží se úplně všude dosáhnout, takže je potřeba nezapomenout na různé ochranné prostředky. Jedním z nejnebezpečnějších prvků v dětském pokoji jsou zásuvky. Ty musí být zakryté speciálními ochrannými zástrčkami, aby nedošlo k úrazu elektrickým proudem.

Zmiňované zástrčky najdete téměř v každém obchodě s domácími potřebami. Ať už se domníváte, že bezpečností prvky můžete téměř vynechat, co se týče ochranných zástrček, člověk by měl přistoupit alespoň k jejich koupi.

K TÉMATU  Chcete si pořídit malé kotě? Víte, jak se o něj nejlépe postarat? Dejte na rady odborníka!

Rohy nábytku

Asi nejčastějšími úrazy u dětí jsou pády na rohy, ostré hrany a tvrdé předměty. Těm se nevyhne snad žádný rodič. Půda v přírodě a stromy žádnými hranami ani přílišnou tvrdostí neoplývají. Naše domácnost je jimi ovšem přeplněná. Dítě si nestíhá dávat pozor na každý roh a občas spadne. Nezbývá někdy než se modlit, aby to zůstalo jen u pláče. Nicméně existuje speciální měkká ochrana proti ostrým rohům stolů a skříněk. Tyto lišty jsou velmi levné a stojí za to je pořídit alespoň pro ta nejméně bezpečná místa.

pokoj
Nebezpečí číhá všude. Jak jim předejít? (foto: 123rf)

Okna a podlahy

Vyvarujte se dlouhých záclon se šňůrkami, u nichž hrozí riziko udušení. Rovněž stojí za to vyhnout se takovým designovým rozhodnutím, jako nábytek přímo pod oknem, což dítě přivádí k tomu, zkusit vylézt až na parapet. Pokud tomu nelze zabránit, doporučuje se použít speciální úchyty na okno, aby jej dítě nemohlo samo otevřít. V tomto věku je také důležité, aby dítě mělo dostatek podlahové plochy na hraní s přáteli. Pokud bude místnost zaskládaná, riziko úrazu je ještě vyšší.

Popáleniny a řezné rány

Doporučuje se používat dětské nádobí, které je z plastu či jiného nerozbitného materiálu. Můžete jej tak i donést dítěti do pokoje a nechat ho s jídlem chvíli o samotě. To se však netýká horkých nápojů, které na sebe dítě může nedopatřením svrhnout. Popálit se může dítě i kvůli výběru nevhodných svítidel, jelikož některé lampy se přehřívají. Snažte se vyvarovat i skleněným vitrínám, pro které v dětském pokoji opravdu není místo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

6 tipů, jak proměnit dětský pokojíček v prostor pro školáka

Bláznivé nápady na dětský pokoj. Pokud máte dost místa, můžete svým ratolestem postavit vlastní svět

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Milán – mekka módy, kam se dostanete prakticky za pár korun. Dopravu můžete zvolit leteckou, ale ve hře je i jízda osobním autem (vždyť leží sotva 800 kilometrů daleko). Ať už se však do italského města dostanete jakýmkoli způsobem, nezapomeňte zde navštívit řadu nádherných míst. Tahle jsou ta nejdůležitější, abyste skutečně mohli říct, že jste viděli Milán po všech jeho stránkách.
Nevěra zasáhne fatálně každý vztah. Může však být také poučením a východiskem pro vybudování vztahu lepšího.
Jako by tu bydlel čaroděj Gargamel. V polském městě Zakopane najdete chaty, které připomínají příbytky z pohádek. Původní návrh stavby měl na svědomí architekt Sebastian Piton. V okolí poté vznikly další stavby, vycházející z jeho nápadu. Všechny návštěvníky lákají k focení!
Párů, kterým se nedaří otěhotnět „přirozeně“ je spousta. Dneska se nepodíváme co je příčinou, ale když už postupujete IVF, tak jak vše zvládnout co nejlépe.
Čtení je v dnešní době stále vzácnějším koníčkem, zejména u dětí. Ty totiž mnohem raději tráví čas nad displejem chytrých mobilních telefonů, s tabletem v ruce nebo třeba před televizí. Kéž by existoval nějaký způsob, jak lásku ke čtení u dětí probudit. Naštěstí ale jeden způsob skutečně existuje. Vyzkoušíte ho?
Sociální sítě jsou dnes mocné marketingové nástroje, které nutně nemusí být určeny jen k propagaci byznysu nebo nějakého produktu. Mohou to být zrcadla nás samotných a lze si z nich vytvořit i pasivní příjem. Stačí, aby byl instagramový profil dostatečně atraktivní, získal určitý počet sledujících a byl hojně navštěvovaný. K tomu všemu mohou přispět instagramové šablony a dalších několik tipů.
Léto? Čas dovolených, výletů s přáteli a hlavně svateb. A všude si vás někdo bude chtít zvěčnit. Jak se před fotoaparátem chovat, aby se vám už nikdy nepomstil? To vás naučíme v jednom rychlém školení! Zkuste to podle našeho manuálu správného focení.
Nezajímá vás politika? Měla by. Nenechte rozhodovat o své budoucnosti jiné a jděte k urnám. Proč? Politici se přetahují o moc, kterou můžeme dělit na lokální a globální. Uvědomte si, že je důležité, jaký člověk stojí v čele. Manipulátor, nebo někdo rozumný?
Módní trendy začínajícího roku nejsou zase tak velkým překvapením, jaké jsme někteří očekávali. Takže to nebudeme zdržovat a jdeme rovnou na věc.
Jsou aspekty, které pleti ubližují celoročně, nehledě na aktuální roční období. Řadí se mezi ně stres, nedostatek spánku, nevhodná strava bez patřičných živin, nedostatek pitného režimu, nedostatek pohybu a fyzických aktivit, kouření anebo používání nevhodné kosmetiky. Předně na podzim lidé zažívají nejvyšší psychickou zátěž, deprese a splín. To všechno se dokáže podepsat na fyzickém zdraví, včetně vzhledu.
Sůl možná není až tak zdravá na talíři, ale jako kosmetický přípravek dokáže hotové zázraky. Účinky mořské vody známe snad všechny, ale nemusíme hned jezdit k moři, abychom si mohly dopřát všechny blahodárné účinky soli.
Soutěžte s námi a vyhrajte balíček kvalitních doplňků stravy podporujících správné fungování imunity. Znáte to, viry na nás číhají na každém rohu a do toho se denně potýkáme s až příliš mnoho stresovými situacemi. Proč tedy nepodpořit svoje jediné zdraví? Jste přípraveni?

Výběr článků

Džíny jsou základním kouskem každého šatníku. A dalo by se říct, že se jedná také o jeden z kousků, který se vybírá opravdu stěží. Žádná žena nechce, aby džíny tlačily, škrtily nebo se v nich nedalo ani pohnout, proto je ideální vybírat si je podle typu postavy.
Hnízdečka pro miminka jsou důležitou součástí dětské výbavy. V čem tkví benefity dětského hnízdečka, kde kvalitní hnízdečko pro miminka pořídit a jak ho vybrat? Nejlepší řešení přináší obchod JUKKI. Tedy polský výrobce a prodejce produktů péče o děti, v jehož nabídce naleznete vše, co k péči o dítě potřebujete.
Ekologická a přátelská vůči přírodě. Přesně taková je udržitelná móda, která se za poslední roky stala doslova hitem. Co vlastně představuje a v čem má tento alternativní přístup k módě své kouzlo?

Nepřehlédněte

Letošní listopadová novinka z produkce TV Nova, tou je osmidílný seriál s názvem O mě se neboj z dílny režiséra Bisera Arichteva a z pera Jana Coufala a dalších. Seriál se nese v duchu komediálně-romantickém. Získal si vás?
Ve spolupráci se značkou Retlux připravil portál DámskáLiga.cz vánoční soutěž. Zapojte se do hry o chytrou vánoční výzdobu.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek