Středa , 01. 05. 2024

Svátek práce

Tipy a triky pro pořádnou úrodu rajčat

Není nic lepšího, než vlastnoručně vypěstovaná zelenina. Bez všech možných chemických hnojiv, pesticidů, insekticidů a bůhvíjaké další chemie. Ale v našich klimatických podmínkách není takové pěstování nic jednoduchého. Zejména v případě, že se stejně jako letos zima poněkud protáhne a i v nížinách sněží ještě v dubnu. Proto pro vás máme tipy a triky, které oceníte při pěstování rajčat.
tipy pro úrodu rajčat
Jak na bohatší úrodu. (zdroj foto: youi.cz)

09. 06. 2021

Začněte u sazeniček

Tipy pro úrodu rajčat začínají péčí. Ta začíná už u semínka. Ale protože se rajčata většinou pěstují ze sazenic, začneme až jejich přesazováním. Sazenicím se bude dařit lépe, pokud k jejich kořenům přidáte trochu popela ze dřeva. Popel pak můžete přisypat i na povrch zeminy, ve které rajčata pěstujete. Jednotlivé sazenice by měly být nejméně 60 cm od sebe.

Zatímco s hnojením rajčat počkejte než se na rostlinkách začnou objevovat první květy, se zaléváním neotálejte. Důležitý je zejména první týden po přesazení, protože se rozvíjí kořenový systém sazenic. Po uplynutí sedmi až deseti dní pak zalévání omezte, příliš mnoho vláhy totiž podpoří růst rostlin, ale na úkor počtu květů, a tedy i rajčat.

Tipy pro úrodu rajčat: když se sazenice uchytí

Pokud pěstujete rajčata kvůli plodům a ne na okrasu, odstraňujte všechny vedlejší výhonky, které na nich vyraší. Růst nechte jen dva hlavní stonky. Tím zajistíte, že bude mít rostlinka dost síly na to, aby na ní vyrostla krásné a šťavnaté plody. Kromě vedlejších stonků pravidelně odstřihávejte i zvadlé listy, případně listy, na kterých objevíte známky napadení různými nemocemi či škůdci.

Dostatečně velké rozestupy, které jsme zmínili výše, by měly mimo jiné zajistit, že se škůdci nedostanou z jedné rostliny na druhou, pokud je včas odhalíte a napadená rajčata řádně ošetříte.

Když rajčata začnou kvést, zalévejte jen jejich kořeny, nikoli listy. A rostlinkami jednou za čas zatřeste, podpoříte tak proces opylení. Ve chvíli, kdy vykouknou první květy, začněte s přihnojováním, použijte nejlépe hnojivo určené přímo pro rajčata. S hnojením to nepřehánějte, obvykle stačí asi o třetinu nižší dávky, než jaké uvádí výrobce hnojiva.

K TÉMATU  Chcete opticky zvětšit prostor?

Kolem poloviny července odstřihněte všechny výhonky, na kterých nejsou květy, aby rostlinky neplýtvaly živinami. A krátce předtím, než dozrají první rajčata, odstřihněte také listy, které se dotýkají zeminy. Při dodržení těchto doporučení se vám urodí šťavnatá a krásná rajčata.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak pěstovat rajčata? S výsadbou na jaře neotálejte

Toto přírodní hnojivo je pro rajčata lepší než jakákoliv kupovaná chemie

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Mnoho zahrádkářů uvažuje nad tím, jak podpořit růst své úrody způsobem, který by neohrožoval je samotné, ani přírodu okolo nich.
My Little Pony - tato ikonická značka malých, barevných poníků se stala symbolem radosti a přátelství po celém světě. Bez ohledu na váš věk, My Little Pony vám okamžitě získá srdce svou roztomilostí a pozitivní energií. Ponořte se do světa barev, přátelství a dobrodružství My Little Pony a objevte nový způsob, jak obohatit svůj životní styl.
Fascinují vás příběhy lidí s všemožnými podivnými chorobami či tělesnými deformacemi? Připadáte si kvůli tomu jako lidské hyeny? Nezoufejte si, podle amerických psychologů to je naprosto normální.
Když jsem potkala Petra, strašně se mi líbil a učaroval mi jeho úsměv, nadhled i smysl pro humor. Nikdy jsem ale necítila ty pověstné motýlky v břiše. Všem v okolí se ale líbil, dostal i mé rodiče a všichni si mysleli, že pro mě nemůže být vhodnější partner.
Domluvily jste se na letní dámské jízdě v zahraničí? Pak je nejvyšší čas vše naplánovat. Máme pro vás seznam 5 věcí, díky kterým se dovolená vydaří na jedničku.
Pánevní dno má vliv nejen na potenciální potíže s inkontinencí, ale je velmi důležité i z hlediska celého těla, psychiky, sexuality a celkové kondice.
Slýcháme, že dodržování pravidelného pitného režimu je důležité hlavně v létě. Ale to je omyl, pitný režim by se měl dodržovat i teď na podzim a místo sladkých čajů bychom měli sáhnout spíše bylinných anebo – a to je ještě lepší po čisté vodě.
Bojujete s přebytečnými kily? Už nevíte, co máte udělat, abyste se jich stoprocentně zbavili? Je načase vsadit veškerá esa v rukávu na hubnoucí potraviny, respektive na potraviny, po kterých se hubne.
Tmavý režim mobilních aplikací je dnes velmi oblíbený. Zejména uživateli je velmi vyzdvihovaný. Jejich spokojenost míří rovnou do vesmíru a četnost používání appek se díky tomu znatelně zvyšuje. Do svých systémů je postupně zařazují i technologičtí giganti. Není tedy pochyb ani sporu o tom, že mluvíme o trendu dnešní doby. A jelikož s dobou jde i oblíbený Bazoš, i on začal svým uživatelům nabízet exkluzivní tmavou novinku.
Na Vánoce zařizujete kromě dárků ještě dekorace. Inspirujte se jednoduchými nápady. V hlavní roli jsou svíčky, světýlka a nějaký přírodní materiál.
Pokud jste jako rodiči neustále svým okolím upozorňováni, že vaše dítko je příliš zlobivé, nemusí být vždy chyba na straně vašeho potomka.

Výběr článků

Pojďme na skutečnou zábavu. Víte o tom, že existuje 7 typů pánského přirození? Který z tvarů je nejoblíbenější? A který je kuriozitou? Vážené dámy, pohodlně se usaďte, jdeme se podívat na vysoce vědeckou studii o tom, jaké všemožné tvary může mít pánský pinďour!
Nezáleží na tom, kolik je zrovna hodin. Je to tady! Máte chuť dopřát si něco hodně nezdravého. Jednou vás provokuje tlačenka v lednici, podruhé máte problém zkrotit myšlenku pochutnat si na tom hříšně sladkém dortíku. Tu a tam takový okamžik potká snad každého z nás a jak jistě víte, všechno má nějakou příčinu. A to i hlas vašich myšlenek volající po pizze a hranolkách s dvojitou tatarkou. Co za tím stojí a jak to řešit? Poradíme.
Pořád šetříte a nic neušetříte? Nebo snad nemáte z čeho šetřit, ačkoliv nevyděláváte úplně málo? V tom případě vám chybí finanční gramotnost. Že ani nevíte, co to je? V tom případě vám prozradíme, že je to to, co vás ve škole bohužel nenaučili.

Nepřehlédněte

Že gejši jsou neoddělitelně spojené s Japonskem ví mnoho těch, kteří se alespoň trochu zajímají o kulturu a svět obecně. Také se ví, že hlavním úkolem gejš bylo především pobavit své klienty tancem, zpěvem, čajovým obřadem, konverzací a dalším programem nezbytným pro kulturní a zajímavou zábavu. O prostituci se v souvislosti s gejšami téměř nedá hovořit.
Japonští šéfkuchaři vědí, jak zacházet s nožem. Zákazníci restaurace obvykle nevidí, jak vypadá taková práce v rukou profesionála. Řezání, krájení nebo sekání, správný šéfkuchař dokáže s ostrou čepelí doslova kouzlit. Krájet maso, ovoce i zeleninu zvládají tihle šéfkuchaři s chirurgickou přesností a je radost se jim dívat pod ruce.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek