Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Vůně bylin na vaší zahradě: Jak pěstovat majoránku?

Milovníci středomořské kuchyně často pěstují koření, se kterým často vaří v kuchyni, přímo na své zahradě. Jedním z nich je i majoránka. Jedná se o rostlinu velmi podobnou oregánu, ačkoli e spousta lidí pokládá za jednu a tu samou bylinu. Jeho pěstování v českých zemích je docela oblíbené a nijak náročné. Pokud ho na zahradě ještě nemáte, nebo naopak máte a chcete se seznámit blíže s péčí o něj, neváhejte a pusťte se do čtení!
jak pěstovat majoránku
Jak pěstovat majoránku? (foto: 123RF)

26. 05. 2021

Jejím původem je Orient

Jak pěstovat majoránku? Nejdříve je nutné si ji představit. Majoránka původem pochází z Blízkého východu Spolu s oreganem, kardamomem, tymiánem a jinými kořením tvoří ideální koření pro italskou kuchyni.

Pro pěstování existují dva druhy majoránky. Jeden tvoří hustý vytrvalý keř, má výraznější aroma, díky čemuž je žádoucí v pokrmech v kombinaci s jinými horkými kořeněnými bylinami; druhým je málo rostoucí letnička, množená pouze semeny, která se často pěstuje kvůli získání éterických olejů a jako léčivá rostlina.

Vždy měla výsostné postavení

Majoránka je bohatá na vitamíny obsahují optimální kombinaci rutinu a kyseliny askorbové. V Evropě se pěstuje od dob starověkého Říma. Listy majoránky se nejen dávaly do různých pokrmů, ale také se používaly k přípravě elixírů lásky, přidávaly se k vínu pro novomanžele a voněly s nimi zatuchlý vzduch středověkých domů.

Jak pěstovat majoránku? Začínáme výsadbou semen

Platí, že včasné vysazení rostliny je klíčem ke kvalitní sklizni. Hlavním problémem při pěstování majoránky je její výjimečná láska k teplu. Tato jemná tráva vůbec netoleruje ani ten nejmenší mráz, proto jsme v našem pásmu nuceni v pozdním jaře hlídat venkovní teploty. Její sázení se tedy provádí koncem dubna, kdy jsou teploty již přijatelné. Nicméně pořád to ještě není v otevřeném prostoru ale často se tak děje v teplém skleníku.

Péče o sazeničky

Semena majoránky jsou extrémně malá a jejich klíčení trvá asi tři týdny, takže jsou zasazena do hloubky, ze které mohou úspěšně vyjít. To je asi 1–1,5 cm. Z větší hloubky vyraší pouze část semen, u menší části sazenic hrozí vyschnutí. Nejprve semena majoránky umístěte do nádob, kde vzrostou sazenice. Nádoby na sazenice jsou umístěny ve skleníku nebo na jasně osvětleném parapetu a musí mít náležitou péči: teplota by neměla klesnout pod 23 stupňů, zalévání se provádí z postřikovače.

K TÉMATU  Pěstování melounů na balkóně? Ano, jde to i v květináči

Jakou péči majoránka potřebuje?

Majoránka se přesazuje na zahradu zhruba v půlce května. Je tedy vysazena na otevřeném terénu ve věku, kdy má již asi 6-7 listů, ale ne dříve, než pomine riziko mrazu. Chcete-li získat čerstvé kořeněné bylinky, musíte si pamatovat, jaké rostliny potřebují hnojivo, vodu, teplo a slunce. V otevřeném poli se vlhkost, teplota a osvětlení neustále mění, takže zahradník musí:

  • zasadit rostlinu na jižním nebo západním svahu;
  • pravidelně zalévat vlažnou vodou, zejména v prvních týdnech po výsadbě;
  • trhejte pravidelně plevel
  • půda musí být nakypřená a hnojená.

Na majoránku si škůdci nepřijdou

Tato jemná bylina se umí bránit před nezvanými hosty pomocí svých aromatických látek, kterým se vyhýbá obrovská část hmyzí populace. Tak jako vždy se však najdou i tací, kteří majoránku nenechají na pokoji a její aromatická vůně jim nevadí. Avšak se nedoporučuje majoránku postřikovat žádným z přípravků proti škůdcům, jelikož ji sami konzumujeme, často nijak tepelně neupravenou.

Plísňové choroby musíte detekovat ihned

Z plísňových chorob na majoránce můžete často najít čerň zelnou (alternaria), která se projevuje ve formě tmavých skvrn nepravidelného tvaru na listech. Pravidelná kontrola výsadby vám umožňuje najít nemocné vzorky a co nejdříve je odstranit, aby nedošlo k jejich šíření a celá úroda nemusela být zničena. Jako preventivní opatření by mělo pomoci snížení frekvence zalévání, což jen napomáhá k šíření chorobných plísní.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Naučte se pěstovat pepřovník: rostlinu a zároveň populární koření

Bylinky proti kouření: I příroda vám může pomoct

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Obecně platí, že lidé tapety buď milují, nebo nesnáší. Tapety jsou skvělým řešením nejen z hlediska designu, ale také izolují teplo, hluk a zabraňují vzniku plísní. V devadesátých letech byly tyto textilie v módě a v každé stylové domácnosti se objevovaly stěny se zajímavými prvky. Po delší době se opět vrací do našich moderních bytů. S tím však vyvstává otázka, jaké jsou nyní trendy?
Turecké koberce dříve sloužily nomádům jako ochrana před nepřízní počasí. V posledních letech se ale staly velmi moderní a také luxusní záležitostí. Vydejte se s námi do jedné z výrobny tureckých koberců a podívejte se, jak se tento investiční skvost vyrábí.
Barva roku 2020 pro interiér je klasická modrá. Hluboký a tmavý odstín modré dává cítit stabilitu, klid a komunikaci. V interiéru působí vyrovnaně a je ideální do prostoru určeného k relaxaci, hlubokým myšlenkám nebo přímo meditaci. V pracovně umí motivovat k lepšímu výkonu. Tmavá modrá barva dává také pocit bezpečí a v neposlední řadě je velmi elegantní.
Lidem, kteří jsou narozeni v období od 21. ledna do 20. února patří znamení Vodnáře. Vodnáři jsou velmi silní ale i tvrdohlaví, hlavně jsou ale kreativní. Vodnář je vzdušným znamením a lidé v tomto znamení od narození milují originalitu i netradiční životní styl. Jaké jsou jejich silné a slabé stránky? A co můžete čekat od žen a mužů, kteří se narodili v tomto znamení? Podívejte se na podrobnou charakteristiku.
Horská túra nelze srovnávat s běžnou procházkou okolo domu. Při horské túře strávíte chůzí klidně celý den a často se nejedná o odpočinkový výkon ani z hlediska náročnosti trasy. Když se rozhodnete zdolat nějaký vrchol, případně jiný vysoko položený cíl, polovinu cesty stoupáte nahoru a druhou polovinu zase musíte brzdit z kopce, až vás z toho bolí kolena a prsty na nohou.
O každém svém rozhodnutí dobře popřemýšlejte. Chcete na plastickou operaci obličeje? Určitě můžete. Co dalšího vás dnes čeká?
Začít den správně může mít obrovský vliv na vaši produktivitu a celkovou pohodu. Snídaně, která vás dobře nastartuje, by měla být vyvážená, chutná a nabídnout vám potřebnou energii.
Většina lidí si myslí, že nový rok je ideální startovací čárou pro nové začátky. Proto si dávají předsevzetí, která pak ale ve většině porušují. Jak na to, aby vám předsevzetí vydrželo? A nejste-li zrovna povaha, která má pevnou vůli, má vůbec smysl si nějaká předsevzetí dávat?
Pokud pracujete z domova, například tvoříte weby, píšete články nebo se věnujete jinému odvětví, jistě se setkáváte s problémy, které provází snad každého. Práci z domova si určujete sami, volíte si pracovní dobu i množství práce.
Posledním filmem režiséra Juraje Jakubiska a jeho rozloučením s diváky bude výpravná a očekávaná Perinbaba a dva světy, pokračování Jakubiskovy legendární pohádky Perinbaba. Perinbaba a dva světy vstoupí v Česku a na Slovensku do kin 7. prosince 2023

Výběr článků

Sladký a voňavý meloun je neklamným symbolem toho, že léto začíná! Pojďte udělat radost svému tělu. Jak je možné, že s pouhým melounem dokážete omládnout?
Rok 2021 byl tím, během kterého se začala projevovat velká ekonomická krize. Mnozí se domnívali, že je dávno za námi, ale to nejhorší nás teprve čeká, a to i letos, jelikož zdražující elektřina se právě v nadcházejících měsících velkou měrou zapíše do rodinných rozpočtů. Ať už jste se dostali do situace, ve které jste museli nového dodavatele energií najít, případně jste se k tomuto kroku rozhodli dobrovolně, prozradíme vám, na co si dát pozor a jak ho vybrat.
Marie Frederiksson, která byla jako zpěvačka skupiny Roxette jedním z nejznámějších hlasů v 80. a 90. letech, zemřela po dlouhém boji s nemocí. Navždy se vryla do paměti hlavně písní It Must Have Been Love z filmu Pretty Woman.

Nepřehlédněte

Ano! I povlečení podléhá trendům. Nejde ani tak o vzory, ale o materiály. Nechte se inspirovat tím, co je v kurzu.
Nespavost (insomnie) není v současné době nic výjimečného. Podle statistik poruchami spánku trpí až 40% populace. Příčin může být mnoho, od vedlejších účinků léků až po stres.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek