Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Jak na své zahradě úspěšně pěstovat růže?

To se ví, že nejjednodušší ze všeho je koupit si růže v obchodě a o víc se nestarat. Jenže co by to pak bylo za zábavu? Kde by byl ten pocit, že si něco sami vypěstujete a můžete se tím kochat a chlubit všem známým? U růží to platí dvojnásob. Dokáží udělat na zahradě takovou parádu, že od nich nebudete moci odtrhnout oči. A to už za drobet té námahy rozhodně stojí!
jak pěstovat růže
Vypěstujte si růže na své zahradě. (foto: 123Rf)

25. 05. 2021

Co zvážit před sazením?

Zahradníci by před nákupem sazenic růží měli zjistit, kde je nejlepší tuto plodinu zasadit a poté provést přípravné práce. Je vhodné se také rozhodnout o druhu a odrůdě na základě klimatických podmínek oblasti. Jak tedy pěstovat růže na své zahradě? A co vlastně vyžaduje ke svému bezproblémovému životu?

Tato květina má velmi ráda sluneční světlo, takže místo by mělo být nestíněné, nejlépe na východní straně. To umožní, aby rosa ráno vyschla, čímž se sníží riziko vzniku plísní. V případě nedostatku slunce květina špatně roste a později začíná trpět různými chorobami.

Přece ji chcete mít na očích

Také zvolte takové místo, které bude dobře viditelné. Snažte se je umístit tam, kde budou mít růže kolem sebe dostatek prostoru. Je to vhodné především pro vás, protože růže přeci jen mají trny a chcete od nich přeci jen procházet trochu dál. Pokud máte více růží, doporučuje se je zasadit v jedné řadě, což zjednodušuje přístup k nim.

Jak pěstovat růže? Jde se na to!

Vykopejte díru třikrát větší, než jsou kořeny rostliny, ideálně 40x40x40 cm. Je zapotřebí velký objem, aby se díra naplnila úrodnou půdou. Pokud růže postrádá výživu, má problém s přezimováním. Pro půdu zvolte kompost nebo tři roky uležený hnůj a smícháme ho s obyčejnou zeminou. Přidejte dvě sklenice popela a hrst superfosfátu. Směs důkladně promíchejte. V prvních dnech růže udržujte ve stínu, protože jejich listy by se mohly spálit, dokud se kořeny neusadí.

Rok je dlouhý, zima tvrdá

Úrodnost půdy lze samozřejmě zvýšit aplikací hnojiv a minerálů. Nicméně byste neměli pěstovat růži na stejném místě déle než 7-8 let, protože rostlina během tohoto období vypustí půdu. Nové keře budou postrádat živiny pro silný a zdravý růst. Jarní výsadba začíná v polovině dubna, půda musí být zbavena zimních mrazů.

K TÉMATU  Vůně bylin na vaší zahradě: Jak pěstovat majoránku?

A co na podzim? V tomto období je nutné růže ostříhat, aby přečkaly třeskutou zimu. Udělejte tak v rozmezí 5–8 oček. Očko je místo, odkud nám roste větvička s lístky.

Péče o růže jim dodá na kráse

Aby byly květiny krásné a zdravé, potřebují vhodné podmínky pro svůj růst. Správná péče je jednou z hlavních složek, která vede k tomu, že květina svého majitele potěší krásnými a voňavými květy. Především je třeba mít na paměti, že z vysoké vlhkosti se aktivně vyvíjejí plísňové choroby a při aktivním slunečním světle květinové záhony zase vyschnou.

Doporučená frekvence zavlažování v suchém létě je jednou za 5 dní, pokud nepršelo. V této kráse kořenový systém proniká dostatečně hluboko do půdy a může se živit spodními vrstvami. Pro jeden keř stačí 2–3 kbelíky usazené teplé vody.

Co na zimu?

Klíčová je péče o rostlinu po celý rok. Pravidelně odstraňujte plevel a jemně okopávejte půdu kolem rostliny. Na jaře je dobré použít hnojiva obsahující dusík. Růže milují také přírodní hnojení, jako je hnůj, kompost. Na zimu pak nezapomeňte svou krásku ostříhat a ukrýt, protože může zmrznout. K tomu bude stačit zakrýt základnu růže kopečkem půdy o výšce zhruba 15 cm a shora ji zakryjte smrkovými větvemi. Pomůžete tak příznivě přenést zimování.

Typy růží pro vaši zahradu

Jaké jsou vůbec nejběžnější typy růží vhodné na zahradu? Odrůd je přirozeně nepřeberné množství, a lidé často tíhnou jen k několika z nich. Avšak to nejobyčejnější dělení typů je na růže záhonové, sadové, pnoucí půdopokryvné, miniaturní, botanické a mnohokvěté. Př jejich výběru záleží jen na vás, jakým vlastnostem dáte přednost.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak pěstovat tchynin jazyk? Tato rostlina je velmi nenáročná

Jak pěstovat rajčata? S výsadbou na jaře neotálejte

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Když nefungují semafory, musí dopravu usměrňovat policisté. Někteří si práci zpestří tancem, kterým pobaví chodce i řidiče. Tady je deset policistů ze všech koutů světa, jejichž taneční kreace zachytili kolemjdoucí.
Dnes dáváme přednost sedací soupravě, ale pokud nám to prostor dovolí, proč si nedopřát klasiku? Křeslo v obývacím pokoji je pohodlné a zamilujete si ho! Ušáky, relaxační, rozkládací, moderní i elegantní nebo kožená klasika, vyberte si podle stylu vašeho interiéru.
Většina z nás tráví vsedě mnohdy více než 12 hodin denně. Není divu, že až třetina lidí se sedavým zaměstnáním má bolesti zad. Dlouhodobým a nesprávným sezením se tělo jednostranně přetěžuje a výsledek je jasný. Ale pozor, samotný sed neškodí, bolesti zad jsou také výsledkem nesprávného sezení.
Vidíte manželství jako metu, do níž vstupujete v princeznovské róbě bránou opentlenou květinami ve stylu "žili šťastně až do smrti“? Nebo jako strašák, který omezuje vaši osobnost? Je manželství a rodina ještě stále základem vztahu dvou lidí? A jaké má tato instituce výhody a nevýhody?
Tvůrci nazvali tuhle povedenou reklamu bitva pohlaví. Scéna je jako vystřižená z filmu Gladiátor. Obě strany proti sobě neváhají použít všechny své zbraně! Tohle vás zaručeně rozesměje!
Potřebujete si z pohodlí domova přivydělat při mateřské dovolené nebo jenom proto, že home office nepokrývá celý váš volný čas? Možností je opravdu mnoho, zejména v dnešní době. Zatímco některé nabídky práce jsou placené opravdu velmi špatně, jiné jsou ohodnoceny naopak velice dobře - tedy pokud se práce odvádí s dostatečnou kvalitou. To je případ i takzvaného copywritingu - psaní textů pro webové stránky.
Dnes už nikoho žena na vedoucí pozici příliš nepřekvapí. Obdivujete je, vzhlížíte k nim, chtěli byste být jako ony a tápete, jak se alespoň přiblížit?
Člověku to nedá, aby si toho nevšiml – je to tu už od začátku října, kdy se v obchodech objevuje první vánoční výzdoba, prohnaně proložená figurkami Mikulášů, čertů a andělů. V trafice se začínají objevovat svépomocné kuchařské časopisy, ze kterých se na člověka smějí pusinky, úly a kuličky, a než se nadějeme, máme tady plný frontální útok na peněženku a první signální soustavu. A co uděláme?
Stravování nikdy nebylo tak kontroverzní veličinou, jako teď. Je to otázka diety, zdraví, náboženství i sociálního přesvědčení. Každý se stravujeme jinak a je mezi námi čím dál víc jedinců, kteří vyznávají alternativní způsob stravování. Z různých důvodů. Jedním z nejrozšířenějších příkladů je vegetariánství.
Dřevěné, proutěné, skleněné, na řetězu nebo dokonce samozavlažovací, takové mohou být závěsné květináče. Záleží na vás, jestli si rostlinky pověsíte doma v interiéru nebo venku na zahradě.
Chloupky umí rapidně snížit ženské sebevědomí, a to zejména v létě, kdy nohy jsou to, co chceme ukazovat a odhalovat. Aby zely hladkostí a abychom se nebáli vzít si krátkou sukni či oblíbené šaty, depilace přichází vhod. Od epilace se liší několika výhodami.
Určitě to znáte. Vytahujete plný pytel z koše a v duchu si říkáte, proč tam každý hází další a další věci, když už je úplně plný. Takový pytel nejde ven z koše snadno, ale tady je návod, jak všechno usnadnit. Stačí nechat koš trochu nadechnout.

Výběr článků

V každém vztahu někdy nastane čas, kdy se lidé hádají, dohadují, přehodnocují své názory. Takové menší krize jsou v každém vztahu běžné a můžete je očekávat. Velké krize většinou přicházejí s tím, jak se vztah mění a vyvíjí. Mohou vás potkat dříve či později, avšak odborníci se shodují v tom, jaké kroky (a i roky) ve vztahu bývají kritické.
Na stromech žloutne listí, venku se střídá déšť, vítr a mlha, je čas na změnu šatníku. Po letních měsících zase vytáhnout podzimní kabáty a bundy. Před ochlazením se musíme chránit (ledaže byste byli velcí otužilci). Potřebujete kabát nový? Tohle vše by měl splňovat.
Pracujeme, honíme se, všude samé povinnosti... Jediné, co umíme, je odpočinout si u dobrého jídla a pití. Jenže to tělu nestačí. Jednoho dne totiž řekne dost a my úplně odpadneme. Co s tím? A proč je nutné to změnit?

Nepřehlédněte

Velikonoční vajíčka patří k tradici, a vyřádit se na nich může celá rodina. Inspirujte se jednoduchými nápady na zdobení. Zkuste něco nového a netradičního. Výsledek bude vypadat skvěle!
Rak je čtvrtým znamením horoskopu, které začíná vládnout 21. června a 22. července ho dále střídá Lev. Ale nepředbíhejme. Jedná se o vodní znamení, které je, jak název napovídá, reprezentováno rakem.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek