Čtvrtek , 02. 05. 2024

Svátek práce

Doba pěstování se blíží! Vybíráme správné odrůdy brambor

Jaro je tady! A s ním i pěstování zeleniny. Právě o pěstování vlastních plodin roste velký zájem, a to především kvůli neustále se zdražujícím cenám potravin na trhu. Lidé navíc pochopili, že vlastní papriky nebo brambory jsou po chuťové stránce naprosto dokonalé. A s tím, co se kupuje běžně v supermarketech, se nemohou srovnávat. A když už jsme zmínili brambory, pojďme si prozradit, jaká odrůda je pro pěstování ideální.
odrůdy brambor
Pěstování jen s těmi správnými odrůdami. (foto: 123RF)

15. 04. 2021

Především pokud jste začínajícím pěstitelem, možná vám dělá výběr správných odrůd trochu problém. Nevidíte rozdíly mezi ranými nebo pozdními bramborami a ptáte se, jaké jsou nejlepší odrůdy brambor pro pěstování a kdy je do země zasadit. Na veškeré otázky si nyní odpovíme! 

Brambory vybíráme podle odrůdy i varného typu 

Při výběru brambor máte několik možností. Obecně platí, že je vybíráme podle odrůdy a podle varného typu. Ať už budete vybírat podle toho či onoho, vždy klaďte důraz na certifikovanou sadbu. Díky certifikaci můžete být klidní, protože víte, že takové sadbové brambory neobsahují žádné viry ani choroby a že jste zakoupili skutečně kvalitní kousky pro budoucí úrodu.  

Brambory podle varného typu 

Existují čtyři varné typy brambor, a to: 

  • Varný typ A 
  • Varný typ B 
  • Varný typ C 
  • Varný typ D 

V případě prvního zmíněného mluvíme o bramborách, které se hodí hlavně do salátů nebo pro vaření ve slupce takzvaně “na loupačku”. Hlízy těchto brambory jsou po varu pevné a tuhé, nemoučnatí a ani se nerozváří.  

Co se týče varného typu B, mluvíme o univerzálním typu brambor, který se hodí jak do salátů a gulášů, tak do polévek nebo pro restování. To se o varném typu C říct nedá, tento je vhodný zase pro přípravu kaší nebo bramborových těst (používá se například na bramboráky nebo na bramborové placky).  

A varný typ D? Tento typ se používá výhradně při výrobě lihu. Jsou velmi moučnaté a rozvařují se.  

Brambory podle odrůdy 

Dále si můžete vybrat brambory podle odrůdy. Dnes rozeznáváme následující odrůdy brambor: 

  • Rané brambory 
  • Polorané brambory 
  • Pozdní brambory 

Případně se můžete setkat ještě s velmi ranými odrůdami.  

Co se týče raných brambor, jedná se o brambory, které jsou určené ryze k rychlé spotřebě. Je pro ně typická tenká slupka, která se velmi snadno loupe. Rané brambory se většinou konzumují už během léta a jsou určeny k rychlé spotřebě (nejsou vhodné k několikaměsíčnímu skladování ve sklepě).

K TÉMATU  Prohlédněte si designová krbová kamna! Je to krásný interiérový doplněk obývacího pokoje pro chladné večery, a to i když zrovna netopí!

Mezi rané brambory patří například odrůdy, jako je Rosara, Adéla nebo Belana. Velmi oblíbené jsou brambory odrůdy Dali, které jsou velice chutné, a dokonce vhodné pro dlouhodobé skladování, což u raných brambor není zvykem.  

Polorané brambory jsou určené k dlouhodobému uskladnění. Doba jejich vegetace je zhruba sto až 130 dnů. Většinou se sadí na pole a celé léto se chodí okopávat, aby zkraje podzimu byla úroda opravdu maximální. Mezi velmi oblíbené odrůdy patří například Agria, Antonia nebo také Concordia, která je stabilní, s pravidelným oválným tvarem a mělkými očky.  

A pozdní brambory? Ty jsou určené především pro průmyslové pěstování. Sem spadá odrůda Jelly, která má velký výnos vzhledných velkých hlíz. Pyšní se opravdu vysokou kvalitou a spadá do varného typu B. Její skladovatelnost je dlouhodobá. 

Jak skladovat vypěstovanou úrodu? 

Odrůdu brambor jste si pravděpodobně už zvolili. Ale jak správně skladovat následnou úrodu, aby nám co nejdéle vydržela? 

Jak již bylo zmíněno, k dlouhodobému skladování nejsou určeny rané nebo velmi rané brambory. Ty se konzumují už během parného léta a jsou určeny především k rychlé spotřebě. Ale co v případě ostatních odrůd brambor, které spadají mezi polorané nebo pozdní? 

Po sběru brambor je důležité je přebrat. Ke skladování se totiž hodí jenom zdravé plody, které nejsou ukopnuté nebo napadené škůdci či shnilé. Pokud při sběru narazíte na “nehezké kousky”, do sklepa je s těmi dobrými nedávejte. Velmi brzy by napadly ostatní a v zimě byste neměli, co jíst.  

Při sběru se zároveň snažte plodiny čistit. Jsou většinou od hlíny nebo listů, tak ať si do sklepa nepřitáhněte nepořádek. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak bojovat se škůdci, kteří okupují pěstovanou zeleninu 

Naučte se pěstovat pepřovník: rostlinu a zároveň populární koření

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Módní trendy jsou charakteristické svou vrtkavostí. Jednu sezónu žhavý model, druhou zase zapomenutý propadák! Oblečení a doplňky mají výsostné postavení v našich životech, především ženy zajímá, co je právě šik! Móda je business, a právě proto se neustále mění.
Poslední víkend roku 2018! Sobotu si dopřejte spíše oddechovou a zbytečně se nedohadujte s ostatními, ať si na závěr roku nepokazíte náladu. Astroložka Naďa Šmídová připravila horoskop krásy a duševního zdraví, který vás připraví na to, co by vás mohlo překvapit.
Na scéně, kde Krystyna Pyszková převzala korunu Miss World 2024, zazářila nejen svou krásou, ale i díky promyšleně zvolenému outfitu. Naše módní redaktorka, expertka na nejnovější trendy a osobní styl, nám pomůže odhalit, co dělá tento outfit tak výjimečným.
Domácnost by bez pokojových rostlin nebyla to pravé ořechové. I proto se většina lidí snaží o to, aby to v jejich domově žilo a hrálo všemi barvami. Nepěstují se však jen stálezelené rostliny, ale také pokojový ibišek, který není ničím náročným.
Prosinec je vhodná doba na nějakou tu pohádku. Na jaký film se vypravit s dětmi do kina? Aktuálně je na výběr hned několik variant, pro co se rozhodnout. Animovaní kutilové Pat a Mat pobaví i dospělé, pohádka z našich krajů Čertí brko se pyšní lákavým obsazením, a francouzská rodinná komedie Vánoce a spol. představí Santu až po kolena v bryndě.
Designový sprchový kout na míru bude jedinečný. Koupelna může vypadat přesně podle vašich představ! Prohlédněte si netradiční sprchové kouty, a třeba se necháte inspirovat a dostanete nápad na vaše vlastní provedení.
Pozdrav vycházejícímu slunci nad třpytícím se oceánem. Meditace za zvuku mořských vln. Uvolňující procházky palmovými háji. Kokosová voda a spousty exotického ovoce. Potřebujete dovolenou pro tělo i mysl? Vydejte se do teplých krajin za jógou. Spojit dovolenou s cvičením jógy je stále víc a víc populární.
Žádné litry potu, rudé tváře, srdce v krku. Jóga není běh, proto může budit dojem, že pomalými cviky nezvládne spalovat tuky. Víte, že ale už dávno neplatí, že jen dřinou dojdete vysněného cíle? Přesvědčíme vás, ať víte, jak se to má.
Zima už mnohé začíná deprimovat, proto se snaží vnést si první střípky jara alespoň k sobě do šatníků. Svetry tak stále zůstávají v popředí, ale pomalu začínají být vytěsňování kousky nejmódnějších stylů přicházejícího teplejšího ročního období. Víte, co se bude nosit?
V životě jsem si nikdy nevedla špatně po finanční stránce, to však neznamená, že bych si mohla nějak vyskakovat. Proto jsem začala přemýšlet, kde přijít k dalším penězům. Pak jsem narazila na nabídku online casina, přišlo mi to jako skvělá možnost, jak si přivydělat z domova. Řekla jsem si, že zkusím štěstí. To jsem však ještě nevěděla, že je to jedna velká past.
Párů, kterým se nedaří otěhotnět „přirozeně“ je spousta. Dneska se nepodíváme co je příčinou, ale když už postupujete IVF, tak jak vše zvládnout co nejlépe.
Pokud chcete být letos in, můžete vsadit na dámské černé pantofle. Jestliže netušíte, jak je vkusně zakomponovat do outfitu, nemusíte si zoufat. My vám to na následujících řádcích předvedeme. Prozradíme si, jak černé pantofle stylizovat do elegantního, do volnočasového i do sportovně laděného outfitu. Proto čtěte a inspirujte se!

Výběr článků

Bylinky mají mocnnou sílu. Pomohou nejen proti nachlazení, ale také posílit imunitu, zlepšit celkově zdraví. Po kterých byste měly sáhnout a proč?
Úklid šatníku je skvělou příležitostí k vyřazení nenošených a nepadnoucích kousků. Vyhazování oblečení není nikdy snadné, nicméně může to být zvláštně osvobozující zkušenost. Jak ale na to? Více v článku.
O Češích se říká, že jsou národem pejskařů. Vždyť za své čtyřnohé psí parťáky jsou schopní utratit i přes milion korun ročně. To ukazují statistiky. Utrácí se předně za kvalitní žrádlo, také za veterináře a samozřejmě za produkty určené k dentální hygieně. Chovatelé si moc dobře uvědomují, že v psí dutině ústní probíhají stejné procesy jako u lidí. I v psí dutině se mohou vyskytnout zubní kameny nebo zubní plak vedoucí ke zmiňovanému problému. Proto se nedoporučuje podceňovat péči o psí chrup.

Nepřehlédněte

Nakupování potravin se za poslední měsíce posunulo na zcela jinou úroveň. Pryč jsou časy, kdy se stály fronty před supermarketem nebo kdy se zdlouhavě skládal nákup na pás a poté se následně s obrovským vynaloženým úsilím táhl domů.
Proměňte svůj domov či byt v harmonickou oázu, kterou nebudete chtít už nikdy opustit. Udržování prostoru v Zenu není jen o stylu.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek