Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Jóga proti syndromu karpálního tunelu: lék na bolest zápěstí

Jestli pracujete denně s počítačem, zřejmě je vám jasné, o čem je řeč. Při dlouhodobé neměnné pozici ruky se pak často objevuje její bolest. Ruka vás může pálit, mravenčit nebo v ní ztrácíte citlivost. To vše lze shrnout pod označení syndrom karpálního tunelu.
jóga na zápěstí
Co platí na bolavé zápěstí? (foto: 123RF)

21. 07. 2021

Jaká jsou řešení? Pomoct může jóga

Bolavé zápěstí není ničím nevšedním. V oblasti zápěstí je v tomto případě stále víc utlačován střední nerv. Radikálním řešením je operace, kdy dojde k přetnutí vazů, a tedy uvolnění místa v okolí nervu. Ještě předtím je ale dobré vyzkoušet i jiné metody. A jóga na zápěstí je jednou z nich.

Ideální je se co nejvíc vyhnou neměnnému umístění ruky v jedné pozici. Pro mnohé z nás však toto znamená opustit dosavadní zaměstnání, což si ne vždy můžete (nebo chcete) dovolit.

Dalším úžasným pomocníkem je ale také cvičení, konkrétně zmiňovaná jóga. Pokud budete zápěstí pravidelně procvičovat, bolest může zcela ustoupit. Vyzkoušejte jógu – přinášíme vám tři cviky, které vám v tomto ohledu mohou být ku prospěchu. Počítejte ale s tím, že je třeba cvičit pravidelně. Ideální je, když budete cviky provádět alespoň dvakrát týdně. Výsledky byste mohli začít pozorovat během několika týdnů.

Přenášení váhy

Klekněte si nejprve na všechny čtyři a opřete se rukama o podložku tak, že máte prsty od těla, dlaně směrem k sobě. Přenášejte pak postupně váhu z jedné strany na druhou. Chvilku se takto kolébejte, ruce se příjemně protáhnou. Na několik nádechů si odpočiňte. Proveďte následně totéž – jen ruce umístěte opačně (prsty k sobě, zápěstí od sebe).

Opět se v této pozici pohoupejte. Následuje krátký odpočinek. Naposled pak umístěte prsty směrem ke kolenům, zápěstí směřuje vpřed. Pohoupejte se vpřed a vzad. Zkuste první dvě pozice rukou vyzkoušet i tak, že budete mít na podložce hřbet rukou, dlaně budou směřovat vzhůru.

Spojené dlaně za zády

Stoupněte si s chodidly u sebe. Váhu těla byste měli mít rovnoměrně rozprostřenou na chodidlech a i na prstech u nohou. Střed těla mějte zpevněný. Paže dejte nejprve podél těla, kdy ramena tlačíte dozadu a dolů. Dlaně spojte před hrudníkem tak, aby palce směřovaly do jeho středu. Pak dlaně rozpojte a zkuste s nimi totéž provést za zády.

K TÉMATU  Štíhlé nohy jako ze žurnálu. Jak na ně?

Vnímejte, jak hluboko můžete do dané pozice jít. Rozhodně nejděte přes odpor svého těla. Tam, kam se dostanete, se snažte vydržet na několik nádechů a výdechů.

Pozice orla

Jóga má mnoho pozic a na zápěstí pomáhá pozice orla. Tuto pozici provádíme také ve stoji. Nejprve upažte a pak při výdechu paže překřižte tak, že pravá ruka je vespod, levá na ní, dlaně máte před obličejem. Ruce obtočte kolem sebe, dlaně dejte proti sobě.

S dalším výdechem pokrčte levou nohu a pravou dejte přes ni tak, aby se její nárt dostal za levé lýtko. Při nádechu pak zkuste roztáhnout žebra od sebe, při výdechu víc pokrčte nohy a zvedněte mírně lokty.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jóga v tropech. Utečte před všední šedí do teplých exotických krajů

Tvář bez nedokonalostí? Tou správnou volbou je obličejová jóga

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Sluneční alergií trpí každý pátý člověk. Její projevy se mohou u každého z nás lišit, avšak alergie na sluníčko vždy představuje komplikaci, která nám může zkazit dovolenou i celé letní období. Víte, jak se proti ní chránit?
Pomyslný svět magie, kouzel a nadpřirozena sám o sobě vzbuzuje napětí a zvídavost. Co se vlastně vše dá představit pod pojem černá magie? Obecně se dá říci, že černá magie v podobě nadpřirozených sil a čar byla používána k ďábelským a nekalým činům, kdy vykonavatel z nich měl prospěch a ve většině případů u toho zároveň ublížil druhé straně.
Teepee je splněný sen malých špuntů i odrostlejších dětí. Proč si jej pořídit a jakou variantu zvládnete i doma? Těšte se na ty nejlepší tipy na teepee!
Rozchodem si projde každý z nás, začíná to v dětství s prvními láskami, pokračuje v dospělosti, kdy s námi mohou neskutečně zatřást. Vzpamatování se z rozchodu je poměrně dlouhá cesta, kterou není dobré moc uspěchat. Člověk by si měl projít všemi nepříjemnostmi, aby dospěl k novému začátku. A jak toho docílit?
Hodně lidí si chce užívat neustále krásného a teplého počasí venku. To bohužel není v naší zemi možné. V zimě, na podzim i během léta přijdou ošklivé dny. Musíte proto vědět, jak si zpříjemnit volný čas doma, když nemůžete kvůli počasí jít ven. Poradíme vám, jak si snadno zlepšit život a udělat si z domova nádherné a pohodlné místo.
Jaro je tady! A s ním i pěstování zeleniny. Právě o pěstování vlastních plodin roste velký zájem, a to především kvůli neustále se zdražujícím cenám potravin na trhu. Lidé navíc pochopili, že vlastní papriky nebo brambory jsou po chuťové stránce naprosto dokonalé. A s tím, co se kupuje běžně v supermarketech, se nemohou srovnávat. A když už jsme zmínili brambory, pojďme si prozradit, jaká odrůda je pro pěstování ideální.
Natáčení komedie 3Bobule z vinařského prostředí začalo v první polovině července sice překvapivě v Praze, ale po třech natáčecích dnech se filmaři přesunuli na jižní Moravu. Tady s přestávkami pracovali do poloviny srpna. Co si o filmu myslí sám režisér a hlavní protagonisté?
Příběh, který nám přistál v naší schránce, nás nejdříve vyděsil. Vždyť jsou věci, které by měly být naprosto zapovězené. Jak je vidět, na světě je možné všechno.
Rozhodli jste se zhubnout přebytečná kila? Chcete konečně dosáhnout vysněné štíhlé linie? Doporučujeme vsadit na plavání. Jen málokdo si uvědomuje, jak efektivním sportem plavání vlastně je. Pojďme si prozradit, jak dlouho musíme plavat, abychom konečně zhubli.
Československá pohádka Hodinářův učeň vypráví příběh o daleké cestě za láskou. Dětem ukazuje, že problémy může překonat statečnost a dobré srdce.
Přemýšlíte, co dělat během volného odpoledne, kdy je venku nevlídno a v televizi nejde nic, co by vás dvakrát bavilo? Je načase si sednout nad oblíbenou knížkou a s čajem v ruce se pořádně začíst do děje.
Večer plný hvězd a filmové magie, tak lze popsat 81. udílení Zlatých glóbů. Nolanův životopisný snímek "Oppenheimer" zazářil s pěti oceněními, včetně nejlepšího dramatu a režie. Oproti tomu fenomén "Barbie" se stal středem pozornosti v nové kategorii spojující uměleckou kvalitu s komerčním úspěchem. Jaký byl průběh večera, kdo zaznamenal vítězství a jak reforma ovlivnila samotnou podstatu těchto prestižních filmových ocenění? To vše a mnohem víc v našem stručném přehledu ze Zlatých glóbů 2023.

Výběr článků

Přemýšlíte, jakým dárkem obdarovat své blízké, aby z něj vyzařovalo „darování od srdce“? Víte, že nejlepší dárky jsou přece ty domácí?
O tom, že smartphony a sociální média posunuly fotografii na novou úroveň, není pochyb. Dnes už můžete mít krásné fotky, aniž byste znali všechny fígle profesionálního fotografa. Přesto, že se vám podaří zachynit pěknou fotku, originalitu ji jednoduše dodáte s pomocí filtru. Jak se s nimi pracuje?
Asi máte taky zažité, že utěrky by se neměly prát v pračce. Namísto toho je pravděpodobně vyvařujete. Tahle metoda má ale jeden zásadní háček. Vyvařování není k utěrkám zrovna dvakrát šetrné. Jsou po něm sice opravdu čisté, ale postupně vám řídnou, a vy tak musíte kupovat stále nové a nové kousky. Naštěstí existuje mnohem šetrnější alternativa.

Nepřehlédněte

Možná jste zůstali neplánovaně doma a už nevíte, jak svým dětem a sobě zpestřit nucený pobyt v karanténě. Staré koníčky i nové zájmy čekají na znovuobjevení.
Krásné a zdravé pokojové rostliny ozdobí jakýkoliv interiér. Jsou jakýmsi živým elementem, který by nikde neměl chybět. Víte však, jak se o pokojové rostliny starat, aby vypadaly stále perfektně a dělaly vám dlouhá léta radost?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek