Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Cloumá s vámi vztek, zlost a zášť? Hoďte se do klidu!

Nejradši byste křičeli, dupali nebo někoho doslova uškrtili! Něco vás tak moc naštvalo, že se nedokážete kontrolovat a vámi proudí jedna emoce za druhou.
vztek
Když to nejde jinak, pusťte to ze sebe. (foto: 123RF)

14. 01. 2022

Co s tímto stavem dělat? Jak se uklidnit, když vás v životě něco opravdu rozhodí a cítíte vztek? Na tohle téma bude dnešní článek, díky němu už budete vědět, jak se s nežádoucími emocemi vypořádat.

Proč vás to naštvalo?

Ať už se jedná o jakoukoli situaci, tak vás to zkrátka vytočilo! Vztekáte se, cítíte se nepříjemně, nemáte na nikoho náladu. Prvním bodem, jak s emocemi naložit, je uvědomění si, proč vás daná věc tolik naštvala? Proč vás naštval partner? Proč vás naštvala situace v práci? Nebo proč vás naštvala vaše kamarádka? Jedná se o to, že mnohdy reagujeme až moc přehnaně a zbytečně jednáme výbušně.

Zvažte tedy, jestli stálo za to se kvůli dané situaci se vztekat a vyvíjet energii. Jestli ta situace náhodou nešla vyřešit i jinak. V klidu a nekonfliktně. Možná totiž přijdete na to, že by se za daných okolností dalo najít i rozumnější a klidnější východisko. To co se stalo sice už nezměníte. Ale můžete změnit to, jak se k podobné situaci postavíte v budoucnu.

Přiznejte si to

Další bod je přiznání sami sobě! Nezalepit vaše emoce úsměvem. Netvářit se, že je vše v pořádku, když se cítíte hrozně. Přiznejte sami sobě, že vás to zkrátka naštvalo, že jste prostě vybouchli. Jsme jenom lidi a každému z nás se občas stane, že reagujeme až moc přehnaně.

Buďte tedy k sobě upřímní a vaši naštvanost ze sebe ventilujte. Kdybyste ji totiž potlačili, lžete sami sobě a upozaďujete své pravé já. To ale opravdu nedělejte. Mohli byste si tím přivodit další stres a také zdravotní problémy. Proto váš vztek ventilujte.

Dostaňte to ze sebe

Teď se asi ptáte, jak jako máte vztek správně ventilovat? Přece nemůžete po někom jen tak řvát nebo mu vrazit. A to byste samozřejmě ani neměli! Jsou totiž i jiné způsoby, jak své emoce ukočírovat. Jděte si zaběhat, zacvičte si nebo jděte tančit. Sport a celkově pohyb je lék a zbavuje stresu a napětí.

K TÉMATU  3 nejčastější chyby při saunování, které vám uškodí

Další způsob je vypsat se z toho. Vezměte tužku, diář a sepište vše, co vás naštvalo. Díky tomu to ze sebe dostanete a nebude vás to dusit. Taky můžete bouchat do polštáře, abyste ze sebe ten vztek dostali. Třeba si u toho budete připadat divně, ale věřte, pomáhá to! Jestli nemáte prostor na žádnou výše uvedenou techniku, tak vám postačí jen váš dech. Když vás něco vytočí, tak se několikrát zhluboka nadechněte a vydechněte. Vědomé a hluboké dýchání zbavuje naše tělo od stresu a napětí.

Klidná mysl jako klíč ke změně

Víte o tom, že se vlastně naštvaně cítit už ani nemusíte? Když se totiž naučíte ovládat svou mysl a budete v životě klidnější, tak tím můžete předejít pocitům naštvanosti. Díky klidné mysli vás totiž jen tak něco nevykolejí. Budete věci brát více s nadhledem a nenecháte se tak snadno vytočit druhými lidmi.

Jak si klidnou mysl zachovat? Začněte se věnovat meditacím či józe. Stačí si každý den vyhradit několik minut času a zklidňovat vaše vědomí skrze meditaci. Pokud byste do toho rádi zapojili i pohyb, tak se zkuste věnovat józe. Ta vás stejně jako meditace dostane do klidného stavu a vy se budete cítit jako znovuzrození. Ať už si vyberete cokoli, tak v tom vytrvejte a za nějaký čas uvidíte, že se cítíte mnohem klidnější a váš život bude harmoničtější.

Východisko

Abyste předešli pocitům naštvání a výbušným scénám, zařaďte do svého života výše uvedené techniky. Ať už je to meditace či jóga, tak obě tato cvičení udělají váš život více harmonickým. Když se i tak vyskytne nějaká nepříjemná situace, zvažte, zda se nedala vyřešit s větším klidem.

Pokud vás daná chvíle opravdu hodně naštvala, tak to v sobě hlavně neduste, ale přiznejte si to. Tím zabráníte tomu, aby se u vás v budoucnu projevil stres ve větší míře, anebo zdravotní problémy. Poté ze sebe vztek ventilujte výše uvedenými technikami. Věříme, že praktikováním všech uvedených tipů a technik dosáhnete východiska z nepříjemných situací plných vzteku.

K TÉMATU  Bylinky na zánět močového měchýře. Které a jak fungují podle bylinkářky Kateřiny Bílkové? Jak si je správně připravit?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Psychika ovlivňuje váš zdravotní stav. Jak si pomoci?

Pište si deník, budete mít lepší život

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Jaro je nejen ideální příležitostí k vyhřívání se na teplém slunci a pikniku. Je to také příležitost předvést svůj vytříbený smysl pro styl. Jarní prázdniny nemusí být jen o beztvarých svetrech a sepraných teplákových soupravách. Můžete získat pohodlný vzhled, který vám zaručí pohodlí a krásu zároveň. A dokonalý vzhled si můžete vybrat na nejlepší webové stránce pro výhodné nákupy Shopsy.
Je spousta úžasných přípravků, které nám během pár vteřin pomohou zdokonalit naše vlasy. Jenže... Pokud jste majitelkou bohémských vlnek nebo roztomilých kudrlinek, pak víte, jaký je to s nimi občas kříž, aby vypadaly opravdu zdravě. Oproti jiným vlasům totiž mají větší tendenci k lámaní, třepivosti a suchosti. Naštěstí jsou ale k mání různé přípravky pro podporu vln, z nichž některé jsme za vás otestovali.
Zoufalé manželky – kdo by neznal tento legendární seriál a jeho 4 hlavní představitelky? Když tedy pomineme Mary Alice, která to zabalila již v pilotním dílu. Ani se jí nedivíme, když dopředu znala scénář. Asi nebyla jediná, kdo se nedokázal vyznat v té spleti nekonečných vražd, zmizení, sousedských válek a podrazů.
Shannen Doherty, ikonická Brenda z Beverly Hills 90210, neúnavně čelí svému boji s rakovinou prsu ve čtvrtém stadiu. S neotřesitelnou odvahou a láskou v srdci sdílí své myšlenky a plány na to, jak ulehčit budoucí ztrátu pro svou rodinu, zejména pro svou milovanou maminku.
Mít home office a dělat doma má svoje nesporné výhody. Potom přijde vhod pracovna. Nejdříve musíte zvážit, jestli do ní budete zvát hosty nebo klienty, jestli děláte spíše přes den nebo večer, nebo jestli v ní budete trávit většinu času. Bude to ryze pracovní prostor nebo také místo pro relax. Pracovna uzpůsobená pro ženský element bude ale vypadat jinak, než pánská pracovna. Tady je trocha inspirace a nápadů na tu druhou z nich.
Přirozené světlo nesmí v interiéru chybět, ale má ho být tak akorát. Někdy se však sluníčko zblázní a nezbývá, než ho vrátit do patřičných mezí. Slouží k tomu stínící technika, která má navíc dekorační funkci. Typickými zástupci interiérového stínění jsou vnitřní rolety a žaluzie. Ale co když se vám okoukaly nebo jen toužíte po designové lahůdce? Pak se vám budou líbit rolety typu den a noc. .
Můj život byl vždycky v podstatě šťastný a já jsem za to bylo velmi vděčná. Poznala jsem muže, o kterém jsem si myslela, že je to ten pravý. Náš vztah fungoval perfektně a já byla ráda, že mám po svém boku životního partnera. To jsem však ještě netušila, co je můj muž opravdu zač.
Která žena by nechtěla vypadat stále mladá a krásná? Jenže, která žena má na to, aby měsíčně utrácela tisíce korun za omlazující procedury nebo snad chirurgické zákroky? Nemusíte ale hned myslet na krajní řešení, nejprve vyzkoušejte zázračné potraviny, které skutečně proti stárnutí fungují. Jen s nimi musíte zacházet správně.
Když jsme se s manželem nastěhovali do nového domu po rekonstrukci, pořád se nám na něm něco nezdálo. Sem tam se ozývaly zvláštní loupavé zvuky - a omítka se loupala na místech, kde nebyl žádný důvod k vlhkosti. Nakonec jsme v domě prostě a jednoduše necítili dobře. Tenkrát jsme spojení "energetický úklid" vůbec neznali.
Jak vybrat brýle tak, aby vám vyhovovaly po všech stránkách? Zaměřte se na funkci, velikost ale i tvar obroučků a celkový design. Právě brýle totiž tvoří výrazný prvek obličeje a mohou vám v celkové image velmi pomoci, vyberete-li si je k obrazu svému. Pojďme si povědět víc.
Svícny a svíčky nemusíte zapálit, jen když něco slavíte nebo když se blíží advent. Vytváří útulnou atmosféru, která zahřeje a pohladí. Obzvlášť, když je za okny nevlídné počasí nebo večerní tma, je plamen svíčky doslova relaxačním prvkem. Inspirujte se krásnými kousky!

Výběr článků

Na naši psychiku je toho prostě někdy moc: Práce, starost o rodinu, výchova dětí, péče o domácnost, do toho musíme mnohdy řešit osobní krize a krize ve vztahu. Není tedy divu, že občas už nemůžeme dál, cítíme se unavení a nejdou nám věci tak, jak bychom si představovali. Můžeme si občas myslet, že jsme jen líní, znechucení, a za to se i občas stydíme.
Příchod miminka představuje krásný okamžik v životě každé maminky. I přes to ale moc dobře víme, že právě založení rodiny mnohdy může zacloumat s rodinným rozpočtem. Příjem maminky se v tu chvíli smrskne na rodičovský příspěvek. Když k tomu přičteme kolik toho miminko potřebuje nebo jak se vše kolem zdražuje, často si říkáme, že by se hodila nějaká koruna navíc. Řešením může být přivýdělek na rodičovské, na který se nyní trochu detailněji podíváme.
Dokonalým doplňkem pro každou ženu je krásná a zdravá pleť. Aby taková skutečně byla, je potřeba si uvědomit, jak je zimní péče o pleť důležitá. A tím nejlepším, co můžete své pleti dopřát během mrazivého období, je přírodní kosmetika. Víte, jak si takový voňavý a vyživující krém namíchat?

Nepřehlédněte

I malé dítko dokáže zařídit pořádné trapasy. Přesvědčte se sama!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek