Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Víte, co patří do lednice? A co tam naopak neskladovat?

Když se podíváte do ledničky u svých rodičů nebo u známých, možná vás překvapí, že tam dávají i potraviny, které vy uchováváte jinde. Víte však, co je tedy správné, a jaké potraviny bychom do lednice opravdu dávat neměli?
co patří do lednice
Co patří do lednice a co zde raději neskladovat? (foto: 123RF)

08. 04. 2021

A nejde tu jen o zbytečné dohady o tom, jestli je někdo zvyklý dávat banány do ledničky nebo ne. Co patří do lednice? Při špatném skladování potravin totiž dochází k jejich rychlejšímu zkažení, nekonzumujeme je v přijatelném stavu nebo je musíme vyhodit. A sami jistě víte, kolik taková běžná domácnost vyprodukuje za týden odpadu.

Proč tedy s potravinami raději nezacházet citlivěji a neplýtvat o něco méně?

Je třeba mít v lednici systém?

Ti pečlivější z nás mají jistě do detailů vypracovanou strukturu toho, které potraviny patří na konkrétní místo v lednici. Jiní naopak, kde je místo, tam danou věc dají. Ono má však opravdu svou logiku mít rozdělené jednotlivé přihrádky v lednici. Ve vyšších regálech bývá nižší vlhkost, naopak v dolních vyšší. Dolů tedy patří potraviny, kterým tato vlhkost vyhovuje – především ovoce a zelenina.

Veškeré ovoce a zelenina do lednice

Tímto se řídí mnozí, ale tak snadné to opravdu není. Klidně dejte do lednice jablka, hrušky, jahody, hroznové víno, listovou a košťálovou zeleninu. Do lednice však nepatří brambory, dýně, cibule nebo česnek. Těm bude lépe ve sklepě nebo v nějaké chladnější místnosti.

V pokojové teplotě klidně ponechte rajčata, papriky nebo okurky. Do lednice nedávejte ani citrusy, meloun, banány nebo ananas.

Další rozdělení potravin v lednici

Pokud máte v lednici dostatek regálů, skladujte masné a mléčné výrobky odděleně. Pokud vám to takto oddělit nejde, můžete využít různé plastové dózy, do kterých věci umístíte. Rozhodně tyto věci nepatří do poliček na dveřích lednice. Tam by mělo být dole mléko a další nápoje, výš pak máslo a různé pomazánky, horní polička je obvykle určena na vejce.  

maso mléčné výrobky
Co se týče masa a mléčných výrobků, ty by se měly skladovat odděleně. (foto: 123RF)

Co v lednici ještě být nemusí?

Kromě některých druhů ovoce a zeleniny, můžete místo v lednici uspořit i dalšími věcmi. Opravdu tam nepatří třeba marmelády nebo kečupy, zavařeniny, med, hořčice, kompoty nebo olej. Po otevření však už marmelády, kompoty a zavařeniny do lednice dejte. Klidně je umístěte do poličky na dvířkách nebo do horního regálu lednice. Vše ostatní může i po otevření zůstat při běžné pokojové teplotě.

K TÉMATU  Trendy roku 2021 byly navrženy tak, aby nám pomohly lépe zvládnout neutěšené nálady pandemie

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Rádce: Vybíráme stůl do kuchyně. Trendem je masiv. Je odolný a stylový. Jaká kritéria by měl splňovat a podle čeho jídelní stůl vybrat?

Stojany na víno a vinotéky. Z palet nebo jako spirálovitý sklípek se vstupem přímo z kuchyně!

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Přivydělat si z pohodlí domova nikdy nebylo jednodušší než teď. Pokud prahnete po tom, přispívat do rodinného rozpočtu něco navíc, nemusíte nutně chodit z jednoho zaměstnání do druhého, ale můžete se u oblíbeného televizního pořadu pustit do ručních prací. Možností je víc než dost.
Mezi námi jsou tací, které bolí hlava jednou nebo dvakrát za rok. Pak existují lidé, kteří se potýkají s bolestmi hlavy téměř pravidelně. A některé z nás postihuje ubíjející migréna, kvůli které jsou dočasně vyloučení ze společenského života. Ale víte, co dělat, když na bolest hlavy ani migrénu nic nefunguje?
Dnes je ten správný den se rozhodnout, s kým chcete trávit svůj drahocenný čas, a komu ho naopak nedávat! Dejte na svůj vnitřní hlas.
Bojíte se, že šlápnete vedle? Váháte s výběrem make-upu nebo brýlí? Rozhodnutí vám usnadní beauty aplikace. Na výběr je jich hned několik. Zkuste všechny!
Pokud se snažíte držet štíhlou linii, nebo jste zrovna ve fázi, kdy jste se pustili do hubnutí, určitě se přes den snažíte poctivě dodržovat všechna pravidla, aby se vaše plány jen tak nezhatily, a vy jste hezky šli svému cíli naproti. Napadlo vás ale někdy, že se ráno, klidně i nevědomky, můžete dopouštět určitých chyb, které vám cestu k vysněné postavě akorát překazí? Víme, co vám hned po probuzení zaručeně pokazí hubnutí.
Co to je, perfektní make-up na léto? Ve skutečnosti neexistuje žádná samostatná kategorie, kterou bysme mohli pojmenovat „letní tónovací krémy“, protože pleť každého člověka má různé vlastnosti a potřebuje jinou kosmetiku. Navíc každý chce získat různé výsledky: někdo má rád matný finiš a někdo si oblíbil efekt mokré pleti.
„Petra je tak úspěšná a krásná. Té se nikdy nevyrovnám.“ „Když půjdu ven v téhle sukni, určitě si o mně moji kolegové řeknou, že nemám vkus.“ „Moje děti mají tak nešikovnou mámu. Vím, že to jiné matky zvládají všechno mnohem lépe.“ Něco vám chybí - a to je sebeláska!
Jeden z nejvzrušivějších momentů každého roku nastal, vyrážíte na dovolenou. S tím je ale spojená řada povinností a výzev, mezi něž patří balení. Pro někoho je tato aktivita zcela zábavná, a navíc ještě umocněná o těšení se. Pro druhé balení představuje zase stres, který chtějí mít co nejdříve za sebou.
Minulý týden jsme si zasoutěžili o dvoje krásná sluchátka. Dnes už známe vítězky naší soutěže. Kdo měl štěstí a krásná sluchátka Trust Norma do nás dostane?
Československá pohádka Hodinářův učeň vypráví příběh o daleké cestě za láskou. Dětem ukazuje, že problémy může překonat statečnost a dobré srdce.
Každý rok vznikne nějaký song, který pak dobývá žebříčky celosvětových hitparád, slyšíme ho na každém rohu, skáče na nás pomalu i z lednice. Na některé hity časem zapomeneme, ale o takových tu dnes nebude řeč. Až udeří první mrazíky, tyhle letní písničky vás zaručeně rozehřejí a rozproudí vám krev v žilách. Pojďme si připomenout hity, které známe úplně všichni a vždycky si na ně rádi na diskotéce nebo u moře zatancujeme, nebo si je aspoň v duchu zanotujeme.
Na čistotu a minimalismus se zaměřil architekt Matt Watts. Jeho moderní stodola nabízí prostorné a komfortní bydlení. Prosluněnému interiéru vévodí zatočené schodiště. Zaujme i kuchyňský kout, celý laděný do černé barvy.

Výběr článků

Nakupování oblečení vás může bavit, ale přesto se nemusí stát zábavou. Hlavní náplní vašeho volného času. Také nemusíte mít plnou skříň, abyste byla vždycky dobře oblečená. Stačí jen přemýšlet a kombinovat.
Milujete pohyb při hudbě? Dobře děláte! Nedávno bylo vědecky prokázáno, že právě dynamická hudba má na celkový výsledek cvičení velmi pozitivní vliv. Při domácím cvičení, ve fitku i v bazénu je proto skvělé se zaposlouchat do hudby. Co se s vaším organismem bude dít?
Blíží se narozeniny vašeho dítka a vy nemáte žádnou představu, jak zorganizovat oslavu? Máme pro vás pár tipů, které zaručí, že si narozeninovou párty děti užijí a vy z ní vyjdete bez újmy na zdraví. 

Nepřehlédněte

Média jsou plná zpráv o koronaviru. Přitom v naší zemi není toto nebezpečí tak akutní jako docela obyčejná chřipka, které letos podlehlo už 23 osob. Proočkovanost na chřipku je u nás pouze 5 % a průměrně na ni zemře v Česku 1500 osob ročně. Proočkovanost se ale snižuje i u ostatních nemocí. Tento stav má na svědomí mnoho nesmyslných mýtů a fám o očkování. Jak je to doopravdy?
Každý zaměstnavatel musí svým zaměstnancům nabídnout preventivní prohlídky. A zaměstnanci musí této nabídky využít. Nebo alespoň by měli. Poslední průzkumy ukazují, že lidé na takzvané ,,preventivky” nechodí, jistý podíl na tom má i koronavirová pandemie a apel na to, ať raději zůstáváme doma. Jenže svět se začíná vracet do normálu, což znamená, že se navrací i všechno s tím spojené.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek