Neděle , 28. 04. 2024

Jaroslav

Domácí přírodní hnojivo: Podpořte růst svých pokojových rostlin

Pokojové rostliny jsou pro mnoho zahradnic a zahradníků velké téma, hlavně teď v zimě. Běžně totiž pěstujeme i květiny, které pocházejí z úplně jiného podnebného pásu, a tak jim české podmínky příliš nesvědčí. Tím spíše, že jsou pěstovány v interiéru, kde je obvykle stálá teplota kolem dvaceti stupňů bez ohledu na roční období. Ani vlhkost v bytě obvykle není taková, jakou by různé druhy rostlin potřebovaly.
domácí přírodní hnojivo
Pokojové rostliny mohou růst rychlostí blesku. Stačí k tomu domácí přírodní hnojivo. (zdroj foto: ezy.cz)

11. 02. 2021

Důležitým faktorem pro správný růst pokojových rostlin je nejen domácí přírodní hnojivo, ale také sluneční svit a jeho intenzita. S tím bohužel mnoho nenaděláme, jsme závislí na naší zeměpisné poloze a přírodních podmínkách.

V zimě tak řada rostlin vyloženě trpí tím, že přirozené denní světlo je v zimě jen několik hodin denně, a za celou tu dobu ani nemusí slunce vykouknout zpoza mraků. A mnoho městských bytů je vinou zimní polohy slunce a okolní zástavby beznadějně temných.

Domácí přírodní hnojivo

Oč jsou přírodní podmínky pro rostliny krušnější, o to více péče bychom jim měli věnovat. Pokud se vám nechce kupovat drahé UV lampy, které by výpadek přirozeného denního světla nahradily, můžete rostlinám pomoci alespoň vhodným hnojivem.

Skvělé domácí přírodní hnojivo, které rostliny povzbudí v tmavých zimních měsících i na jaře předtím, než by měly vykvést, si můžete připravit i doma. Budete na něj potřebovat:

  • 1 l teplé vody
  • 15 g cukru krystal
  • 10 g kultivovaného živého kvásku nebo droždí

Pokud nemáte vodu ze studně, měli byste ji nejprve převařit. Chlorovaná voda z vodovodu totiž pochopitelně rostlinám nesvědčí. Vodu si zahřejte na teplotu mezi 30 a 40 stupni a rozmíchejte v ní nejprve cukr, pak také kvásek. Cukr je pro kvásek vítanou potravou. A kvásek zase vyrobí látky, které jsou výživné pro vaše rostliny.

Toto hnojivo byste měli během zimních měsíců používat zhruba jednou za čtyři týdny, před dobou květu jednou za deset dní. Hnojivo řeďte s vodou v poměru jedna ku pěti. Nezapomínejte, že kvásek časem zemře, a tak bude třeba připravit novou dávku hnojiva.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Naučte se pěstovat pepřovník: rostlinu a zároveň populární koření

Jak na pěstování pokojového ibišku. Chce to teplo a vlhkost

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Strom ginkgo biloba je svými účinky proslulý již po staletí. Využíval se v tradiční čínské a ajurvédské medicíně. V Asii, odkud pochází, je v některých místech dokonce uctívaný.
Děti jsou fascinovány celou zvířecí říší. I proto jejich kroky velmi často míří do zoologických zahrad, kde mohou být svědky existence i takových tvorů, které běžně v přírodě nepotkají. Po ukončení výletu do zoo se v nich však probouzí touha mít vlastního tvora, o kterého by mohli pečovat, také doma. A stává se, že po dlouhém naléhání a přemlouvání rodiče jednoho dne svolí. Jenže jaký domácí mazlíček je ten nejvhodnější?
Pleťová séra jsou nepostradatelnou součástí naší každodenní péče o obličej. Výběr toho správného však může být docela náročný krok. V první řadě musíte zjistit, co vaše pleť potřebuje, a pak teprve hledat to správné pleťové sérum.
Nejste si jistá, zda vás partner pouze nevodí za nos? Jak poznat, že jde o lháře jako mrakodrap? Díky našim vyšetřovacím způsobům se dozvíte, zda jde o lháře, nebo jen o vaši domněnku.
Léto je v plném proudu a častuje nás nevyzpytatelným počasím. Vyzrajte na něj s limonádami plnými ovoce. Horké dny si žádají osvěžení a během těch deštivých zase potřebujete vitaminy, abyste předešli nachlazením. Přinášíme proto tipy na limonády z exotického ovoce, které zahrnují jak osvědčené klasiky, tak netradiční kombinace. Nejenomže vám budou chutnat, ale zároveň vás – alespoň pomyslně – přenesou tropického ráje.
Trendem posledních měsíců je pracovat z domova. Ano, plno věcí dokážeme zařídit i online – ono taky, co jiného nám nyní zbývá. Odpadá nutnost chvátat ráno do práce, dodržet přesnou dobu na oběd i mít připravené adekvátní oblečení do kanceláře. Zároveň zmizel každodenní stres, jak co nejrychleji dostat děti do školy, odpoledne je vyzvednout a dopravit na kroužky. Mohlo by se to zdát vlastně o mnoho snadnější, ale naše zdraví to nemusí vždy příliš ocenit. Jaké následky na něm může náš pohodový home office napáchat?
Jakým ženám jsou muži nevěrní? Možná jste přesvědčená, že vám se nic takového stát nemůže. Nebo si dokonce myslíte, že za nevěrou stojí nedostatek intimností, studené večeře či nevyžehlené košile. Jste si tím ale jistá?
Každý rok se světu představí nové trendy, kterými se můžeme řídit při vybírání nového šatníku nebo zařizování svého bydlení. Zaměřme se nyní na trendy ze světa bydlení, které se budou krapet lišit od těch z roku 2020. Hlavní roli budou hrát přírodní materiály.
Svatební obřad je sice hlavní program, uteče ale poměrně rychle. Pak přijde na řadu hostina. Právě ke svatební párty se upíná nejvíce pozornosti i plánování. Prohlédněte si honosné slavnostní stolování
Některé z nás se při pojmech „povinné ručení“ a „havarijní pojištění“ jen zatočí hlava při představě, že bychom si jej měly sjednávat samy. Návštěva pojišťoven, porovnání, co nám na přepážkách bylo nabídnuto, ale hlavně: pamatovat si údaje o našem autě. Jenže takto už to dávno neprobíhá! Dnes se pojistíte online, z pohodlí domova. Potřebovat budete jen osobní doklady, velký technický průkaz a několik minut svého času.

Výběr článků

Tinnitus je nemoc, která přichází zcela nečekaně, ale nezřídka s námi zůstává po celý život. Často se o ní hovoří jako o civilizační chorobě. Jenže tinnitus není nemoc jako taková, spíše jde o příznak něčeho jiného, jen lékaři stále nevypátrali čeho.
Bydlíte v bytovce nebo v paneláku? Zřejmě i vy máte potíže s velmi suchým vzduchem v místnostech. Jak ho efektivně zvlhčit a co suchý vzduch vlastně způsobuje?
Plesy a společenské akce jsou tady, a vy určitě chcete zazářit! Dnes se zaměříme módní novinky a připravíme vás na večery plné tajemství, módního lesku a nezapomenutelných okamžiků. Právě teď se stáváme vaším průvodcem pro plesovou a divadelní sezonu letošní zimy. Milé dámy buďte s námi šik a přečtěte si co vám radí odbornice na módu, fashion poradkyně paní Jana.

Nepřehlédněte

Kdo by neznal milou Rachel ze seriálu Přátelé? Jennifer Aniston tato role jednoznačně proslavila. Od té doby ale natočila spoustu filmů, kde jsme mohli obdivovat její herecký talent a nestárnoucí krásu. Na hollywoodském výsluní tak zůstává nadále, a nevypadá to, že by se chystala odejít. Ale i ona má občas dny jako „pouhý smrtelník“. Co jste o ní určitě nevěděli?
Většina z nás si určitě ještě pamatuje na studentská léta, kdy se v hodinách biologie učilo rozdělení pohlavních hormonů na ženské a mužské. Ačkoliv je testosteron považován za mužský pohlavní hormon, má své čestné místo i v ženském těle. Víte, proč?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek