Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Péče o semišové boty. Jak je čistit, ať jsou i po zimě jako nové

Sice jsou tenisky nejoblíbenější obuví, ovšem v zimě, kdy teploty padají pod bod mrazu, by nám v nich umrzla noha. Proto si pořizujeme boty zimní, které nás dokážou před nízkými hodnotami na teploměru ochránit. Velmi oblíbené jsou semišové zimní boty, které i skvěle vypadají. Tedy pokud jsou čisté a umíte o ně pečovat! V opačném případě žádnou parádu neudělají.
boty
Ideální pomocník je jemný kartáček s gumou. (foto: 123rf.com)

14. 12. 2021

V zimě obuv přijde do styku s mnoha venkovními nástrahami, především s blátem, dešťovou vodou, sněhem a solí, která se sype na chodníky. Tím boty trpí. Obzvláště semišové boty. Vznikají na nich nevzhledné mapy, které obuvi kazí dojem a ničí ji. Nesprávná péče nebo dokonce žádná bude znamenat jediné – Ahoj botičky, vyhazov do odpadkového koše. Takže je dobré vědět, jak takové boty čistit, pokud nehodláte neustále kupovat nové páry.

Semiš nemá v lásce vlhkost 

Semiš nejen že nemá vlhkost rád, on ji nesnáší. Otázkou tedy tím pádem bude, jak semišové boty vyčistit? Žádné boty se přece nečistí na sucho, nebo ano?

Semišové boty v tomto případě považujeme za výjimku. Nejlepší je pro ně opravdu čištění na sucho, kdy k čištění použijete jenom kartáč se štětinami. Abyste boty vyčistili opravdu k dokonalosti, kupte si speciální kartáček, který má štětiny uzpůsobené speciálně pro tuto obuv. Takový boty očistí, ale neodře vlákna. Pokud má kartáček z druhé strany gumu, je to ideální pomocník. Gumová část totiž pomůže odstranit skvrny na botě.  

Pořiďte si speciální přípravky na semiš 

Je všeobecně známé, že čištění semišových bot není zrovna nic snadného. V ideálním případě se do toho pusťte ihned po příchodu domů. Ještě předtím než skvrny nebo nečistoty zaschnou. Mnohdy nám ale dostatek sil ani energie k této činnosti nezbývá, ale přesto platí, že čím dříve, tím lépe.

K čištění semišové obuvi přistupujte opatrně. Boty jsou zkrátka poněkud citlivější a choulostivější. V ideálním případě si pořiďte nejen speciální kartáček, ale také speciální přípravky, které jsou na čištění semiše určeny. Většinou se jedná o pěny nebo spreje, které hravě odstraní jakékoli nečistoty a které zároveň o materiál dobře pečují.  

K TÉMATU  Jana, hlas módní inspirace: Rozhovor o Krystyně Pyszkové, Miss World

Jak vyčistit semišové boty s domácími pomocníky 

Se speciálními přípravky se semišová obuv čistí ještě lépe. Jenže pokud za přípravky nechcete utrácet nebo pokud nemáte do obuvnictví cestu, hledáte jiné možnosti. V takovém případě se podívejte do vlastní kredence.

Vyzkoušejte octový roztok 

Jednou z možností je kuchyňský ocet, který dokáže odstranit vodní kámen z rychlovarné konvice nebo sprchové hlavice. A pomůže i na semišové boty. Je však třeba ocet smíchat s vodou, a to v poměru 1:1. S pomocí hadříku s ním opatrně vyčistěte špinavá místa na botách a poté je nechte vyschnout.

Chlebová kůrka na semiš 

Dalším způsobem je obyčejná chlebová kůrka. Ačkoliv to zní velmi bizarně, je to opravdu jeden z efektivních způsobů. Chlebovou kůrku použijte hlavně v případě, že se na botách nachází menší špinavá místa. K čištění se používá vždy světlá část kůrky chleba, který je ideálně dva dny starý. 

Mléko a jedlá soda jsou také pomocníci 

Jedlá soda patří k nepostradatelným pomocníkům v domácnosti. Stejně jako kuchyňský ocet i jedlá soda pomáhá od mnoha nepříjemností či nečistot. A zbaví špíny i vaše semišové boty. Jen je třeba lžičku jedlé sody rozmíchat ve sklenici mléka. Poté tento roztok s pomocí hadříku aplikujte na boty a po odstranění skvrn nezapomeňte místo vytříti suchým hadříkem.  

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Kůže dominuje podzimu. Investujte do kalhot i sexy sukní

Dopřejte vašim nohám to nejlepší a obujte zdravotní obuv.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Každý z nás má svou polohu, ve které spí nejraději. Někdo spí rád na břiše, jiný na zádech a další třeba zase na boku. Ale napadlo vás někdy hledat ve spánkových polohách význam? Že ne? Pak se možná budete divit, co která spánková poloha znamená.
O chodidla je samozřejmě třeba se starat celý rok, ale v létě je péče o nohy trochu jiná. Nejen proto, že je ukazujete v otevřené obuvi. Chození naboso totiž chodidla více namáhá. Aby nohy vypadaly krásně a pěstěně, dodržujte základní pravidla.
Zatímco svět čelí velkému množství výzev, jako je například změna klimatu nebo nedostatek obnovitelných zdrojů, společnost by měla začít ženské nápady a vynálezy brát vážněji. Proč? Protože i ženy už mnohokrát dokázaly, že si zaslouží na poli vědy uznání.
Potřebujete se jen uvolnit, nebo vás trápí fyzická bolest? Existuje nepřeberné množství druhů masáží, ale jen některé vám skutečně pomohou. Vyzkoušejte nejosvědčenější masáže, které vám uleví na duchu i na těle.
Knížky pro děti jsou nejen zábavným zdrojem pro trávení volného času, ale také přínosným nástrojem pro rozvoj dětského myšlení a fantazie. Proto jsme pro vás připravili seznam nejlepších knih, které nejenže děti baví, ale také jim pomáhají rozvíjet se.
Reality show je jedním z nejpopulárnějších žánrů doposud. Od sledování všech šokujících, nesestříhaných okamžiků, až po osudy u vašich oblíbených darebáků – sledování dalšího dílu každý týdne je návykové. Jaké reality show nejraději sledují v zahraničí?
Léto už je v plném proudu a s ním i více či méně nutné doplňování a obměňování šatníku. Co by ale v sestavování našeho šatníku na teplé měsíce mělo hrát největší roli, jsou materiály oblečení. Víte, které jsou ty nejvíce vhodné na léto, a kterým je lepší se v obchodě raději obloukem vyhnout?
Že gejši jsou neoddělitelně spojené s Japonskem ví mnoho těch, kteří se alespoň trochu zajímají o kulturu a svět obecně. Také se ví, že hlavním úkolem gejš bylo především pobavit své klienty tancem, zpěvem, čajovým obřadem, konverzací a dalším programem nezbytným pro kulturní a zajímavou zábavu. O prostituci se v souvislosti s gejšami téměř nedá hovořit.
Petr Spálený, ikona české hudební scény, oslavil nedávno své osmdesátiny, přičemž tento životní milník zaznamenal sérií nezapomenutelných koncertů jak na domácí půdě, tak na Slovensku. Jeho hudební cesta, ozářená prvním hitem "Plakalo bejby" z roku 1967, svědčí o neochvějné lásce k hudbě a nepřetržité tvůrčí vášni. Spolupráce s předními textaři a skladateli, jako jsou Jiří Štaidl a Zdeněk Rytíř, Spáleného uměleckou dráhu nejen obohatily, ale i posunuly na novou úroveň. V rámci oslav jeho osmdesátých narozenin byla vydána kompilace "80/Největší hity & duety", která přináší přehled jeho největších hudebních úspěchů a duet. Spálený, který se nechal slyšet o možném novém albě, zůstává i v pokročilém věku stále aktivní na hudební scéně, což dokazuje, že jeho vášeň pro hudbu je nekonečná.
Nedávná událost, velká bouře na řeckém poloostrově Chalkidiki, ukázala, že je mezi cestovateli stále mnoho těch, kteří nejsou připraveni na mimořádné situace. Cestovní pojištění je nutností, protože vás běžně může potkat na dovolené úraz, havárie či porucha automobilu, zemětřesení, setkání s divokým zvířetem, či dokonce teroristická akce. Jak se zachovat, abyste z události vyšla pokud možno nepoškozená?
Zoufalé manželky – kdo by neznal tento legendární seriál a jeho 4 hlavní představitelky? Když tedy pomineme Mary Alice, která to zabalila již v pilotním dílu. Ani se jí nedivíme, když dopředu znala scénář. Asi nebyla jediná, kdo se nedokázal vyznat v té spleti nekonečných vražd, zmizení, sousedských válek a podrazů.
V dnešním rychlém tempu života se stále více žen rozhoduje pracovat z domova. V tomto článku prozkoumáme tipy a triky, jak si vytvořit efektivní pracovní prostor v domácím prostředí. Od organizace pracovního času po ergonomii pracovního místa – objevte klíčové faktory pro úspěšné fungování v home office.

Výběr článků

Uklízet nepomáhá, vařit nepomáhá a cvičit vás nikdo nedonutí ani za živého Boha? Pak je na čase vyzkoušet něco, co vás dozajista nejenom chytne, ale také přivede na jiné myšlenky. Představujeme vám antistresové činnosti, které vám zlepší náladu.
Děti a mobilní telefony, to je časté téma k rodičovské diskuzi. Nikomu se nelíbí, kolik času u displejů chytrých zařízení děti tráví. Sami rodiče jim přitom přístroje dávají do rukou nebo jim jdou špatným příkladem. Navenek jsou nespokojení, ale zároveň si tak usnadňují práci a nechávají dítě zabavit se po svém. V jiných případech jim sami ukazují, kolik času u telefonu sami tráví. Proč to není dobře a jak situaci řešit?
Před časem jsme se s partnerem rozhodli, že po svatbě a pořízení bytu bychom rádi měli miminko. To jsem ale netušila, jaké utrpení mě bude čekat.

Nepřehlédněte

Ať už jsou ve špenátovém salátu, restované nebo v omeletě, houby jsou chutnou pochoutkou nabitou živinami. Obsahují selen a ergothionein, což jsou silné antioxidanty. Také zde najdeme vitamíny skupiny B. Ačkoli jsou bílé potraviny často považovány za chudé na živiny, houby jsou výjimkou. Obsahují mnoho minerálů, jako je selen, draslík, měď, železo a fosfor, které se v potravinách rostlinného původu často nenacházejí. Ačkoliv se mezi sebou liší, všechny houby se mohou pochlubit působivým nutričním profilem. Níže si představíme 7 důvodů, proč by měly houby být pravidelnou součástí jídelníčku.
Herec Leonardo DiCaprio byl vždy znám svými sympatiemi ke krásným modelkám. Ovšem čím je starší, tím jsou jeho úlovky mladší. Cokoliv je nad hranici 25 let, do toho se nežene a nebo to pustí k vodě. Jak to tedy se slavným proutníkem ve skutečnosti je?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek