Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Nevěra aneb jak napravit váš vztah po jejím provalení?

Pro většinu lidí je ve vztahu nejdůležitější důvěra. Co se ale stane, když dojde k jejímu narušení? To se může stát nejrůznějšími drobnými způsoby – ale může vztah znovu vzkvétat po něčem tak závažném, jako je nevěra?
jak napravit vztah
Lze napravit vztah po nevěře? (foto: 123rf.com)

19. 03. 2021

Co je nevěra a jak jí zkusit předejít?

Velmi základní definice podvádění je „chovat se nečestně nebo nespravedlivě“, ale podvádění nebo zrada ve vztahu se u každého páru liší. Pokud jste se pevně dohodli, že budete ve svém vztahu monogamní, pak by jakýkoli druh romantické aktivity s jinou osobou byl považován za podvádění. Jak poté napravit vztah?

Mohou existovat formy podvádění, jako je sex nebo jen emoce, přesto je stále na páru, aby rozhodl, co představuje zradu v jejich vztahu. Sexuální podvádění je zjevnější formou, ale emoční podvádění je také skutečná věc – a to je něco, do čeho se lidé někdy zapojují, aniž by plně uznali, co dělají.

Nevěra je aktivní osobní volba

Buďte navzájem otevření a upřímní ohledně svých přání, potřeb, očekávání a tužeb. Komunikujte se svým partnerem. Přijměte závazek, že se nebudete vyhýbat obtížným tématům, jako jsou pocity a sexuální uspokojení, a ihned informujte svého partnera, když máte pocit, že vaše potřeby nejsou uspokojeny.

Nevěra a její následky

Následky zjištění, že váš partner podváděl, mohou být extrémně škodlivé a dlouhodobé. Mnohdy se může stát, že se rozroste až do podoby posttraumatické poruchy. Emoce se mohou pohybovat od hněvu, deprese až po úplné zhroucení. Samozřejmě, i ten, kdo podváděl, může mít výčitky svědomí a následné deprese.

Klíčem je poznat tyto emoce a být plně otevřeni uzdravení a porozumění. Ztráta důvěry a naděje ve vztahu je hlavním problémem, s nímž se obě strany budou muset vypořádat, ale nevěra nemusí znamenat konec vztahu.

Jak napravit vztah po nevěře?

1.      Odpuštění nemusí být okamžité

Mnoho lidí chce kouzlo a okamžité odpouštění, ale obnovení důvěry vyžaduje hodně práce. To může být frustrující pro partnera, který podváděl, i pro toho, kdo podváděn byl. Ale opravdové odpuštění je mnohem důležitější než rychlé odpuštění „na oko“, které může způsobit ještě více problémů.

K TÉMATU  Žijeme v jedné domácnosti. Každý za své!

2.      Obnovu důvěry musí chtít oba partneři

Jsou obě strany otevřené k práci na tom, co se stalo, nebo bude někdo chovat zášť? Pro skutečné a autentické uzdravení vztahu musí být tento proces oboustranný. To vyžaduje různé dávky trpělivosti a milosti od člověka k člověku a od páru k páru – a to je naprosto v pořádku.

3.      Poškození není vždy snadné napravit a výsledky nejsou vždy dokonalé

Každý máme něco, na co se snažíme zapomenout, některé věci totiž porušují jednotlivé morální kodexy – a nemusí to být vždy nevěra. To někdy trvá, a místo rozhodnutí, že zvládnete nevěru překonat sami, může spojení s terapeutem poskytnout uklidnění. Pak se oba partneři budou cítit vyslyšeni a budou motivováni řešit to, co se stalo.

4.      Komunikační dovednosti se zdají jednoduché, ale nejsou

Aktivní naslouchání je zásadní. Je to forma komunikace, kdy jeden partner naslouchá, přemýšlí a reaguje na to, co ten druhý ve skutečnosti říká, místo aby přicházel s připravenými odpověďmi. Je na jednom z partnerů, aby vyjádřil „Cítím X, když ty Y, protože …“ a úkolem druhého partnera je naslouchat a nepřecházet do útoku.

Vyžaduje to hodně trpělivosti – a není ostuda poprosit o pomoc nebo objektivní osobu, která vám pomůže naučit se, jak v tom být lepší.

 Každý má právo uzdravovat se svým vlastním tempem – a po nevěře to může nakonec znamenat i rozchod, pokud v důsledku nebude možné udržet zdravý vztah. Jeho překonání je však také možností – i když to vyžaduje hodně práce, velkou ochotu obou stran tuto práci vykonat a hodně trpělivosti s překážkami, které nevyhnutelně budou součástí procesu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak poznat, že vám partner lže? Sledujte několik signálů

“Nevěra mi málem zničila manželství. Výčitky svědomí jsem ale překonala,” říká Kristýna (38)

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

8. září 2022 skončila éra Alžběty II. V tento den, v šestadevadesáti letech, opustila svět. Nikoho tato zpráva nenechala lhostejným a někdo bude ještě dlouho truchlit. Se vší úctou k zesnulé královně, pojďme se společně podívat na nějaké úsměvné pikantnosti z jejího života. Mnohé vás jistě překvapí.
Špatný odhad, spěch anebo úplně nová sůl, to jsou důvody, kdy nejčastěji přesolíme jídlo a ruku na srdce, stalo se nám to asi všem. Než vyhodíte jídlo do koše přečtěte si těchto našich 5 rad, jak pokrm zachránit.
Termín letní láska je s trochou nadsázky jen další pojmenování záletů. Jde zpravidla o krátkodobý vztah mezi dvěma lidmi. Zahrnuje tak mnohem méně složitostí a odpovědnosti než vážný vztah. V létě jsou románky častější, letní láska je navíc stejně krátká a proměnlivá jako roční období.
Zboží z Německa a Německé potraviny - slova, která vyvolávají v mysli mnoha lidí asociace na vynikající kvalitu a špičkové produkty. Pro moderní ženy, které dbají na svůj životní styl a chtějí nakupovat inteligentně, je Německo vynikajícím zdrojem kvalitních výrobků a příležitostí k úsporám. V tomto článku vám přinášíme praktické tipy, jak se stát mistrkou nakupování a získat ty nejlepší produkty z Německa, aniž byste zbytečně utrácely.
Mluví se o tom hodně. Pozitivně i negativně. A my už se také rozhodly, že nasedneme na elektrooře. Výsledek je naprosto úžasný. I za dodržení stanovených pravidel jsme se staly královnami a užily si volnost, kterou cyklistika nabízí. Elektrokolo je prostě super!
Vaginální mykóza nebo také kvasinková infekce. To je problém, který je ženám moc dobře známý. Štěstí má žena, která se s nepříjemným pocitem pálení, svědění a nepříjemnou bolestí intimních partií ještě nesetkala. Statistiky však říkají, že se s mykózou alespoň jednou za život setkala snad každá z nich. Proto lze logicky říct, že každá žena se ptala na to, jak s mykózou bojovat.
Co takhle trochu zpestřit interiér? Pokud patříte mezi ty, které mají rády "udělej si sám", tohle jsou nápady pro vás. Originální květináče, plyšová spona na záclony, zarážka na knihy nebo talířek na jednohubky, to vše má jedno společné - základem jsou staré hračky. Nějaký vhodný kousek najdete i u vás, a pak hurá do díla. Zkuste trochu netradiční dekorace!
Tajemný společník tam kdesi z vesmíru, který nám svítí noc co noc – to je Měsíc. Jeho fáze nás zahalují do symboliky a mystiky, ovlivňují naše nálady a energii. Každá fáze Měsíce nese svůj význam a zanechává stopu na našem nitru. Věnujte jim pozornost, prozkoumejte jejich význam a objevte, jak mohou ovlivnit vás a váš život. Vstupte do fascinujícího světa měsíčního cyklu a prožijte jeho magii na vlastní kůži.
Žádná domácnost není útulná, pakliže v ní chybí pokojové rostliny. Zatímco starší generace nedají dopustit na barevně kvetoucí rostliny, jako je africká fialka nebo například ibišek, mladí dávají přednost stálezeleným rostlinám, k nimž patří i zamiokulkas. A právě o této pokojové rostlině bude nyní řeč.
Jahody povětšinou známe ze zahrádek a málokoho napadne, že by se vůně jejich čerstvých plodů mohla linout i z parapetů v domácnosti. Nemyslete si, že pěstování jahod doma je beznadějný podnik, ze kterého nebude mít nic jiného než dekorativní efekt. Některým nadšencům se podaří vytvořit celou jahodovou plantáž na parapetu nebo na lodžii – a po celý rok z ní sklízet zralé plody. Jaké jsou tedy zásady pěstování jahod doma v truhlíku a venku v zahrádce?

Výběr článků

Už se vám někdy do uší dostala voda? Měli jste škytavku nebo vás nesnesitelně bolela hlava? Určitě ano. Naše babičky si s těmito věcmi vždy dokázaly hravě poradit. Naučme se to jako ony!
Vylepšete a ozdobte svojí zahradu tak, aby lahodila vašemu oku. Budou zahradní dekorace a doplňky nenápadné nebo výstřední? Zahradám sluší dřevěné nebo keramické materiály, a samozřejmě přijdou ke slovu také kameny. Experimentovat můžete i s osvětlením. Inspirujte se!
Ať už jste snila o svých svatebních šatech od svých pěti let a znáte přesné specifikace, jak by měly vypadat, nebo jste o tom nikdy nepřemýšlela, máme pro vás rady, jak si vybrat svatební šaty. Ono vybrat někdy ten perfektní kousek může být pěkný stres. Nemluvě o tom, že si musíte ještě vybrat šaty na převlečení, které si oblečete na recepci v pozdějších hodinách. Jak tedy na to?

Nepřehlédněte

Pokud milujete koupání, a zároveň patříte mezi teplomilce, pak s největší pravděpodobností v období podzimu a zimy trpíte. Příjemné teploty jsou pryč, nemluvě o ledových vodách, do kterých skočí leda stoupenci Wim Hofa. Dobrou zprávou ale je, že příjemné koupání ani s příchodem sychravých dnů zdaleka nemusí končit. Stačí jen vědět, kam zajít – na termální místa, kde se klidně ohřejete i mimo horkou letní sezónu. Takže kam vyrazit?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek