Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Tato příjmení v Česku opravdu existují. Chtěli byste se takto jmenovat?

Možná si i vy někdy povzdechnete, že vaše příjmení není nejkrásnější. Třeba jste vždy tiše záviděly spolužačce její příjemné a zvučné příjmení. Než budete klesat na mysli, pojďte se s námi podívat na opravdu velkou sklizeň toho, co se v naších zemích skutečně vyskytuje. Co byste řekly tomu, kdybyste se jmenovaly třeba…
příjmení v Česku
Znáte tato zajímavá příjmení v Česku? (foto: 123rf.com)

18. 03. 2021

Mrtvá a Smrťáková

Některá příjmení v Česku jsou jasným důkladem bohatosti českého jazyka. Možná se s nimi jejich nositelé museli chvíli srovnávat, ale s hrdostí je nesou dál a předávají je dalším generacím. Dam s příjmením Mrtvá je v naší zemi okolo stovky. A co teprve takový Smrťák, nebo paní Smrťáková? Jistě jste si, podobně jako my, ihned vzpomněly na kultovní pohádku.

Trochu přitvrdíme aneb příjmení v Česku k popukání

Čeština je sice krásný jazyk a její rozmanitost nás láká zejména při četbě básní. Možná je ale naše mateřština až příliš kreativní. Jak jinak si vysvětlit, že se mezi námi vyskytují taková příjmení, jako je třeba Hajzl nebo Šukal.

Pravda, není jich mnoho – z obou příjmení něco do desítky. Ale jsou. Přihoďte si k tomu více než desítku nositelů příjmení Konečník, pár Kokotů a najednou nevíte, jestli se při zaslechnutí příjmení zasmát, nebo jejich nositele rovnou politovat.

Kombinace k nezaplacení – příjmení a jméno

Někdy je český jazyk a zděděné příjmení ještě vyšperkován lidovou tvořivostí. A ta, jak víme, nezná mezí. I proto se někteří rodiče rozhodli, že svému dítku dají do vínku nezapomenutelný zážitek v podobě něčeho tak bizarního, že to ustojí jen skutečně silný jedinec.

Tajně doufáme, že novorozený Rolex Lakatoš to bude ve školkových i školních kolektivech zvládat stejně dobře, jako se před ním životem probojovali Vinetue Chlupatý, Vít Rus, Radek Řádek, Žakelína Bejčková, nebo třeba Tomáš Jedno.

Ani celebrity nemají na růžích ustáno

Respektive jejich děti to v životě rozhodně nebudou mít jednoduché. Možná jste již zaslechli, že Gwyneth Paltrow svou dceru pojmenovala Apple, tedy Jablko. Kim Kardashian dala prvnímu synovi jméno North West, tedy Sever Západ.

K TÉMATU  Život japonské gejši: Tyto dámy rozhodně neměly na růžích ustláno

Její poslední přírůstek do rodiny se pak celým jménem volá Saint West –  Svatý Západ. Výborné. Dcera slovenské modelky Andrey Verešové se zase jmenuje Vanessa Volopichová, vskutku kreativní kombinace. Syn Aničky Geislerové zase dostal jméno Bruno Fidelius. Proč ne.

Toto příjmení? To je na návštěvu úřadu…

Jedeme dál. Co byste řekly krásným českým příjmením, jako je třeba Vozihnůj? Asi by vás nepřekvapilo, kdyby vám kamarádi raději milosrdně přezdívali „vozík.“ Hatlapatka asi také neměl úplně snadné dětství.

A hádáme, že pan Hovád, Oslizlo, Sprostý, Jebavý, Pinda, Pinďák, Kunda, Štětka nebo Hajzl by se zejména během svých dětských let někdy prostě nejraději odporoučeli na úřad s žádostí, aby z nich byli obligátní Novák nebo Novotný.

Jaksevámlíbí tato příjmení?

Velká legrace začíná v případě, že se některá jména dala dohromady z více slov. Člověk se pak nestačí divit, co vše jsme po svých předcích zdědili. Jen si zkuste představit čemu vděčili lidé za to, že se pro jejich označení vžilo například příjmení Rádsetoulal, Haspeklo, Straširybka, Nejezchleba, Nevečeřal, nebo například Ontověděl.

Větná příjmení se přitom datují až do 14. století. V tu dobu tak třeba vznikla příjmení Vítámvás, Zlámaljelito, Osolsobě nebo třeba Stiskniruku.

Známý herec Martin Dejdar o původu svého příjmení dokonce humorně přemýšlel v jedné české talkshow a uvedl, že buď mohl být jeho předek velmi bohatý a dary rozdával, nebo naopak chudý, až žebravý.

A co vy? Už jste si vybrali svého favorita mezi příjmeními? Jak byste se chtěly jmenovat vy? Buchtová, Svatá, Pohořelá, Koblížková, Pečená, Knedlíková nebo třeba Housková a Kapustová?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Křestní jména, co se v naší zemi opravdu vyskytují. Budete se válet smíchy!

K TÉMATU  Předškolní děti by měly zvládat pár hlavních úkonů. Jakých?

Jak nastražit malý vtípek na partnera. Budete se královsky bavit!

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Sofie se řadí do dlouhého zástupu žen, které si prošly znásilněním. Proč se bála vše přiznat, a proč je násilník dnes stále nepotrestán? Podívejte se na příběh ženy, která se s minulostí dokázala vypořádat díky světové kampani.
Děti potřebují mámu i tátu, o tom není pochyb. Ale jak dlouho? Do šesti až osmi let. Snažíme se je vychovávat podle našich představ, zajetých pravidel a mustrů, které nám předávali naši rodiče, aniž bychom si uvědomovali, že tím dětem akorát děláme ze života guláš a prodlužujeme dobu, kdy si na věci stejně přijdou sami. Není lehké přestat být takovým rodičem. Ale jde to. Nevěříte? My vám to dokážeme.
Čeká vás v příštím roce stěhování do nového nebo jen plánujete rozsáhlou rekonstrukci vašeho stávajícího bydlení? V takovém případě by vás mohlo zajímat, jaké budou interiérové trendy pro rok 2023. Pojďte se alespoň na některé z nich s námi podívat.
Podzim je ideálním obdobím pro posílení imunity, a můžete toho dosáhnout tím, že zařadíte do své stravy superpotraviny, které jsou bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty.
Dlažby ve vzhledu dřeva jsou ozdobou koupelny a celého interiéru v domě Lukáše Pavelky z Brněnska. Jak sám říká, na výběru podlahových krytin si dala jeho partnerka Pavla zvláště záležet. Inspiraci k dlažbám hledala v časopisech o bydlení. Nejvíc ji okouzlil venkovský styl bydlení, kterému dodala moderní šmrnc pomocí doplňků v severském a industriálním stylu.
Známe to i z dětské knihy Karlík a továrna na čokoládu. Synek bohatého obchodníka je vypasený tlouštík, zatímco děti z chudých poměrů jsou hubené. Takhle to bylo během historie lidstva prostě pravidlem. To se ale teď poprvé obrací. Děti bohatých jsou štíhlejší, zatímco ty z chudých rodin častěji tloustnou.
Láká vás půvab francouzského venkova nebo upřednostňujete moderní či retro design? Naučte se poznávat styly nábytku a sladit ho v jednotném tónu.
Každý z nás má v sobě tři hlavní aspekty; vnitřní žena, vnitřní muž a vnitřní dítě. Máme-li všechny tři v rovnováze, žijeme harmonický život. Nemáme-li, začnou určité oblasti v našem životě skřípat.
Nemusíte mít přímo roubenku nebo srub. Dřevěný interiér sluší každé chatě, ale můžete se jím obklopit i doma. Tento klasický materiál bude v módě pořád. Dřevo existuje v mnoha variantách i barvách a s jeho pomocí vytvoříte neopakovatelné bydlení. Působí příjemně a je také zdravotně naprosto nezávadné. Prohlédněte si krásné interiéry, kde je hlavním motivem právě dřevo.
Každou noc se nám během spánku může zdát třeba i 5 snů, jejichž délka je nejčastěji 15 až 40 minut. Odborníci na sny vysvětlují, že naše sny odrážejí základní vzorce lidského chování. Odráží to, kdo jsme, co potřebujeme a v co věříme. Jaké jsou nejčastější sny a jaký je psychologický pohled na to, co znamenají?
Chcete-li být sebevědomé bytosti, které mají vlastní názor a umí asertivně jednat, bude dobré, když se zaměříte na vlastní intuici. Ta lze trénovat na více úrovních. Pokud jste tímto tématem nepolíbení, nezoufejte. Na následujících řádcích si totiž povíme vše podstatné o tom, co má na rozvoj intuice vliv. Proto čtěte a nechte se inspirovat společně s námi. Co je to intuice a proč se vyplatí jí naslouchat?

Výběr článků

Letos se očekává, že začnou padat ceny nemovitostí. Důvodem je právě panující koronavirová krize, která dostane řadu lidí na finanční dno. Jelikož se propad cen nemovitostí předpokládá, lidé zjišťují své možnosti týkající se hypotéky.
Je skvělé, když si se svým novým partnerem rozumíte téměř ve všem. Ovšem, už jste se setkala s jeho přáteli? Obáváte se prvního setkání? A co když to napoprvé moc nevyšlo? Nezoufejte, připravili jsme pro vás několik rad, které vás navedou k tomu, abyste se s jeho přáteli více sblížila.

Nepřehlédněte

Bláznivé barvy a zářivé odstíny pro extra dlouhé vlasy! Na tyhle variace musí mít člověk odvahu. Je to zároveň návod, jak se stát na ulici nepřehlédnutelná. Kadeřníci tu ale odvádějí skvělou práci a výsledek je perfektní.
Úklidové práce jsou něčím, co nastupuje na scénu prakticky každý týden. Z posledních statistik vyplývá, že úklidem domácnosti stráví každý průměrný člověk až desetinu svého života. Abyste jednotlivými pracemi netrávili více času, než je skutečně nutné, začněte aplikovat několik zásad, jak důkladně uklidit byt. Prozradíme vám, na co hlavně nezapomenout (a na co se obvykle zapomíná).

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek