Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Řasokoule je hitem posledních let. Co umí a jak se o ni starat?

Řasokoule - druh zelené řasy, který si dobrovolně přinášíme do domu. Zatímco někdo považuje řasokouli za netradiční pokojovou rostlinu, jiní ji považují za domácího mazlíčka. Ať už je pro vás čímkoli, pojďte společně s námi zjistit, co vlastně umí a jak se o ni starat.
řasokoule pěstování
Řasokoule je dnes hitem. Jak ji pěstovat? (foto: 123rf)

24. 02. 2021

Řasokoule je hitem posledních let. Najdete ji prakticky v každé moderní domácnosti, a to v akváriu. Zatímco někdo ji pěstuje/chová společně s rybičkami, jiní jí dopřávají své vlastní prosklené teritorium plné vody.  

Pokud byste po této zelené řasy pátrali ve volné přírodě, narazili byste na ni ve Skotsku, na Islandu nebo také v Rakousku. Právě ve zdejších jezerech se poměrně hojně vyskytuje. Poznáte ji tak, že má kulatý tvar, který je pro ni doslova charakteristický. Ten získává díky tomu, že se válí po vodním dně.  

Řasokoule: Rostlina nebo domácí mazlíček? 

Jak již bylo zmíněno, pro někoho je řasokoule domácím mazlíčkem, pro jiného zase pokojovou rostlinou dotvářející dokonalý vzhled interiéru. Ať už je pro vás mazlíčkem nebo jen rostlinou plavající ve vodě, počítejte, že s vámi vydrží pěkně dlouho. Podle odborníků při správné péči vydrží s člověkem až několik desítek let.  

Říkáte si, že s vámi asi tak dlouho nevydrží? Nepatříte totiž k nejlepším pěstitelům rostlin ani k nejlepším chovatelům? Na tom nesejde! Řasokoule je totiž velice nenáročná rostlina, která ke svému spokojenému životu mnoho nepotřebuje. Vždyť se živí fotosyntézou a umřít na sucho nebo nedostatek živin zkrátka nemůže.  

Jak se starat o řasokouli? 

Péče o řasokouli není nijak náročná, jak již bylo výše nastíněno. Prakticky nic k životu nepotřebuje – tedy až na vodu. Miluje hlavně studenou vodu a to, když je na světlém stanovišti, kde na ni však přímo nezáří sluneční paprsky. Jinak jí ale nezáleží na tom, jestli bude pobývat ve svém soukromém akváriu, s rybičkami nebo v zahradním jezírku.  

Ptáte se, jaká voda je pro řasoukoli opravdu ideální a jaká jí plně vyhovuje? Nejlepší je voda právě z přírodního jezírka nebo z potoka. Pokud nemáte možnost vzít takovou vodu, tak převařte vodu z kohoutku.  

K TÉMATU  Vybíráme vysavač. Jaké nejčastější chyby děláme, čemu se raději vyhnout a jaké údaje sledovat?

Nezapomínejte na výměnu vody 

Stejně jako rybičkám v akváriu, tak i řasokouli musíte vyměňovat vodu. V ideálním případě vyměňujte vodu této zelené řase každých čtrnáct dnů. Pokud je nádoba, ve které řasokoule žije, menší, vyměňujte vodu i o něco častěji. V menší nádobě se totiž voda rychleji ohřeje, což pro nového člena domácnosti není zrovna dobré.  

Během léta se nebojte přidat do vody k řasokouli kostku ledu. Díky ní bude příjemná teplota vody v akváriu zajištěna po delší dobu. Pokud je příliš velké horko, klidně dejte řasokouli do lednice, kde se také zchladí.  

Když řasokoule změní barvu 

Chov, respektive pěstování řasokoule opravdu není nijak složité. Jedná se o bezproblémového člena domácnosti. Zpozornit byste však měli až v okamžiku, kdy začne řasokoule měnit barvu. Důvodem hnědých skvrn je většinou to, že došlo k jejímu popálení. Na vině tak mohou být buď sluneční paprsky, nebo blízkost topení.  

Pokud řasokoule změní svou barvu, znamená to, že teplota vody není zrovna ideální. V takové chvíli se snažte vodu ochladit nebo ji rovnou vyměňte.  

I tato rostlina však může onemocnět. Pokud se tak stane, pomůže regenerační lázeň, která spočívá v praní řasokoule pod proudem studené vody.  

Co řasokoule umí? 

Řasokoule nebude jenom vaším tichým společníkem nebo něčím, o co se konečně budete moct starat. Bude také vaším nerozlučným parťákem. Podobně jako jiní domácí mazlíčkové, i řasokoule pomáhá od stresu. A když vám bude smutno, můžete se s ní třeba mazlit. Právě proto se označuje za domácího mazlíčka. 

Tak co, pustíte se do pěstování této nevšední pokojovky, respektive do chovu tohoto netradičního domácího mazlíčka? 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Naučte se pěstovat pepřovník: rostlinu a zároveň populární koření

Jak na pěstování pokojového ibišku. Chce to teplo a vlhkost

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Crop top mikiny se těší nejen v této sezóně nesmírné popularitě. I když jsou samy o sobě extrémně módní, potřebujeme vědět, jak je kombinovat, abychom dosáhli požadovaného efektu. Proč je musíte mít?
Čtení je v dnešní době stále vzácnějším koníčkem, zejména u dětí. Ty totiž mnohem raději tráví čas nad displejem chytrých mobilních telefonů, s tabletem v ruce nebo třeba před televizí. Kéž by existoval nějaký způsob, jak lásku ke čtení u dětí probudit. Naštěstí ale jeden způsob skutečně existuje. Vyzkoušíte ho?
Saunování přináší celou řadu zdravotních benefitů. Během chvíle dokonale prohřeje celé tělo, podporuje relaxaci, posiluje imunitu. Chodit do sauny pravidelně rozhodně má smysl. Jen při tom nesmíte chybovat.
Rekonstruujete a přemýšlíte nad tím, čím byste si zkrášlili holé stěny? Pokud vám nestačí obyčejná malba, pak můžete vyzkoušet další oblíbené způsoby stěnové dekorace. Některé výzdoby stojí čas i peníze, jiné pořídíte doslova za pár korun a máte je na zdi cobydup.
Nakupování oblečení vás může bavit, ale přesto se nemusí stát zábavou. Hlavní náplní vašeho volného času. Také nemusíte mít plnou skříň, abyste byla vždycky dobře oblečená. Stačí jen přemýšlet a kombinovat.
Blížila se sedmá hodina večerní a my už jsme netrpělivě čekali před televizními obrazovkami, až se ozve známá melodie a objeví se mužík s papírovou čepičkou. Večerníček je fenoménem, který si pamatujeme do dneška, zvláště některé oblíbené pohádky, které nám každý večer před spaním přinášel. Zavzpomínejte si na pohádkovou nadílku s námi.
Jak si potvrdit, že krmivo, které svému psovi kupujete, je té nejvyšší kvality a skutečně obsahuje vše, co pejsek ke spokojenosti potřebuje? Ověřte si, zda obsahuje následující suroviny a zaměřte se na chování a vzhled svého psího kamaráda.
Mnozí lidé si neustále stěžují na nízké mzdy, avšak nejsou ochotni investovat do dalšího vzdělávání, což je pak limituje na trhu práce. Nemohou se uplatnit, případně dělají zaměstnání, které jim nepřináší zajímavé finanční ohodnocení. Nemluvě o tom, že jsou v práci často nešťastní, protože je zkrátka nebaví a stresuje. Přitom stačí relativně málo – najít si vhodný kurz. Za pár měsíců se pak lze ucházet o nové zaměstnání, které jim bude více vyhovovat.
Nebaví vás hlídat si kalorie a přemýšlet nad vším, co sníte? Obědů z restaurace už máte dost a chtělo by to lehčí a zdravější změnu? Vyzkoušejte naše tři tipy na zdravý oběd přímo ze supermarketu.
Mít pupík přes léto je na jednu stranu zátěž, protože čelíte vysokým teplotám. Ale maminky, které si toto období v roce prožily těhotné, se shodují na jednom – dokonale se vyřádíte v módě!
Jak si ukrátit chvilky, kdy jste spolu všichni doma? Nebojte se, s našimi tipy se rozhodně nebudete nudit! Spousta zábavy a nových nápadů, díky kterým se vaší domácností bude ozývat veselý smích, si rozhodně nenechte ujít.
Je samozřejmé, že člověk rád pomůže svým dětem a příbuzným, pokud se dostanou do finanční tísně. Ovšem v praxi se podle právníků a exekutorů často stává, že dlužník peníze nevrací. V rodině to může být problém, který nevratně naruší dobré vztahy.

Výběr článků

I když je neděle od slova nedělat, měly byste dokončit vše rozdělané. Odpočinek potřebují předevšán vaše vnitřní orgány. Je důležité zaměřit se na správný jídelníček a očistu střev. Co ještě přinese novoluní v Panně?
Dopřejte svému partnerskému vztahu nové impulsy a uvidíte, že se na sebe budete opět těšit! Značka – máme tipy pro stydlíny i odvážné duše!
Věděli jste, že oblečení může dost závažně poškodit zdraví? Možná si vybíráte oblečení jenom podle barvy, střihu nebo materiálu, ale ne vždycky jsou to ta správná kritéria. Někdy je dobré se zajímat i o to, zdali neobsahuje toxické látky.

Nepřehlédněte

Spokojenost se svými prsy je důležitá pro sebevědomí žen a mnohdy se ani nejedná o jejich samotnou velikost, ale spíše tvar a celkový vzhled. A právě to můžete vhodnými cviky ovlivnit. Prsa je možné pomocí jednoduchých cviků zpevnit, což se promítne nejen do vašeho vzhledu, ale především do spokojenosti s vlastním tělem.
Se slovem umělec se často pojí různé výstřednosti, z nichž některé plní stránky novin a o jiných se zase tak moc neví. Pojďme se podívat na to, v čem zvláštním vynikají některé známé osobnosti.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek